USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Hedefimiz dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girmektir'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Son 19 yılda herhangi birlikte bölgede güçlendirdiğimiz istihsal yeteneğini en fevk seviyeye çıkardığımız şoklara hakkında direncini yüz kere imtihan ettiğimiz sert birlikte ekonomi ile girdik. Pusulamız, ekleme kıymetli üretimdir. Rotamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Hedefimiz dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girmektir'
28-12-2021 17:29


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'ne katıldı.

Programa ev sahipliği yapmaktan bereket duyduğunu tabir fail Erdoğan, "Her sene TÜBİTAK ve TÜBA bilgi ödülleri sahipleriyle burada buluşarak bundan sonradan eş geleneği eş güzel yerleştirdiğimize inanıyorum. Araştırmalarıyla dünyaya taraf veren, hayatımızı kolaylaştıran, ülkemizin gönençli yarınları için gecesini gündüzüne katan topu topu bilgi adamlarımıza milletim alegori şükranlarımı sunuyorum. Bu sene 66 bilgi insanımız bitirdikleri dizge açıcı çalışmalarla TÜBİTAK VE TÜBA ödüllerine müstahak görüldü. Bugün TÜBİTAK Bilim Ödülünü 3, TÜBİTAK Teşvik Ödülünü ise 14 bilgi insanımıza sunma edeceğiz. Aynı biçimde 3 bilgi insanımız TÜBA Uluslararası Akademi Ödülü, 37 faik güzel dinç araştırmacımıza da TÜBA GEBİP Ödülü vereceğiz. Bilimsel uzlaştırma hakkı hakkı iz ödülleri programı kapsamında ise, 9 Türkçe Bilimsel uzlaştırma hakkı hakkı iz TÜBA TESEB ödüllerini alacak. TÜBİTAK ve TÜBA bilgi ödüllerini düzlük bilgi insanlarımızın rastgele birisi zat disiplinlerinde elit icraat gerçekleştiren, bilime arsıulusal kurda katkıda bulunmuş isimlerdir" dedi.

Ödül düzlük bilgi insanlarının kestirmece 3'te birine mukabele fail 21 ismin avrat olmasının kendisi için ayrı eş alım çalım deposu bulunduğunu kail Erdoğan, "İnşallah bu ödüller Türkiye'de ilmî çalışkanlık örümcek hacısı hocası için birer heveslendirme unsuru olacak. Bilimin artması ve benimsenmesinde ehemmiyetli eş fariza yürütme edecektir" niteleyerek konuştu.

2021 TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreninin bilgi camiasına âlâ olmasını isteyen Erdoğan, rütbe düzlük bilgi insanlarını kutlama kartı etti.

İnsanlığa yarayışlı çalışmaların, erişilen uygarlık düzeyinin sembolü ve topu topu insanlığın eş kıymeti bulunduğunu tabir fail Erdoğan, fakat doğruluk tesliminin de boşlama edilmemesi icap ettiğini söyledi. Erdoğan, "Batı Medeniyeti rastgele ne derece kaynak vermekten sakınma etse de bugün bilimde varılan seviyenin temelleri Doğu Medeniyeti çeşidinden atılmıştır. Mezopotamya, Mısır, Yunan ve Roma uygarlıklarından sonradan kaybolmaya beniz tutmuş bilimi, İslam Medeniyeti adeta baştan ayağa kaldırmıştır. Tarihe çelimsiz eş gezi yaptığımızda Batı'nın ışıksız çağlarını yaşamış bulunduğu devirde Doğu'nun komünist çağını yaşadığını görürüz. O zamanın dünya çapındaki bilgi kullanıcılarını rastgele daim bizim anahtar coğrafyamızdan çıkmıştır. Ömer Hayyam'lar, Farabi'ler, İbn-i Sina'lar Biruni'ler bizim uygarlık bayrağımız altında gün yazmıştır" ifadelerini kullandı.

"Geçmişten bugüne güreşçi köprüsü kurmadan da geleceğimizi göremeyiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yalnızca geçmişteki başarılarla kıvanma ederek eş yere varılamayacağını da belirterek, "Geçmişten bugüne güreşçi köprüsü kurmadan da geleceğimizi göremeyiz. Batı ilimde, fende teknolojide doğacak noktalara ulaşırken bizim geride kalmamızda kaç adaletsizlikler, kaç zulümler indinde zat hatalarımızın eksiklerimizin de oranı vardır. Dolayısıyla acınmak hal değildir. Yapmamız gereken, üzerimize düşenleri alegori getirmek, çalışmak, üretmek, yeniliklerin öncüsü olmaktır. Her devir tabir ettiğimiz denli kahraman düşmüş bulunduğu yerden kalkar kaybedilmiş kaybedilmiş bulunduğu yerde aranır. Bu toprakların ruhuna, birikimine, bereketine güveniyoruz. İşte bu tatlı akıbet 19 yılda yaptığımız yatırımlarla, uyguladığımız politikalarla, bilimin ve engellenmeyen düşüncenin hamisi olduk, olmaya bitmeme ediyoruz. İnovasyonun ve hızla gelişen teknolojinin omurga bulunan bilim, Türkiye'nin politik bağımsızlığının da teminatıdır" açıklamasında bulundu.

"Biz sonu gelmeyecek bu fetih için toy fetihler, toy Fatihler yetiştirmenin derdindeyiz"

Bilimin hızla gelişen teknolojinin ve inovasyonun devletimizde 7'den 70'e benimsenmesi için ulusal uygulayım bilimi hamlesi ve gösterimi rehberliğinde azimli adımlar atıldığını kail Erdoğan, "Bilim ve teknolojide ilerleyebilmek için insanoğlu kaynağından altyapıya, verimlilikten araştırı geliştirmeye derece rastgele bölgede planlar yürüttük. Yürütmeye bitmeme ediyoruz. İnovasyonun ilkin üniversitelerin, hususi ve amme araştırı merkezlerinin uygulayım bilimi ihya bölgelerinin niteliğini de niceliğini de artırdık. Beşeri ana paraya bilgi insanlarımıza, mühendislerimize, araştırmacılarımıza, ayrıca beşinci sınıf çağındaki çocuklarımıza dayanak noktası olabilmek için bu bölgeye ayırdığımız kaynakları daima artırıyoruz. Rahmetli Cemil Meriç, 'Bilgi sonu gelmeyecek bulunan eş fetihtir' diyor. Biz sonu gelmeyecek bu fetih için toy fetihler, toy Fatihler yetiştirmenin derdindeyiz" ifadelerini kullandı.

"Şüphesiz bu yatırımlar, bu etkinlikler, bu atölyeler ülkemizden değişik baş döndürücü Aziz Sancar çıkacağının habercisidir"

Kabiliyetli öğrencilerin Türkiye'nin ciharıyek tarafındaki dene yap uygulayım bilimi atölyelerinde eleştiri ve ciddi teknolojilere müteveccih toy çocuk yöntemlerle eğitimler aldığını bildiren Erdoğan, "Dünyanın en şişman uzay, havacılık ve uygulayım bilimi festivali TEKNOFEST'e yarışmalara dahil bulunan gençlerimiz, gelecekte dünyayı değiştirenler görünürde arazi alabilmek için yarışıyorlar, himmet harcıyorlar. Şüphesiz bu yatırımlar, bu etkinlikler, bu atölyeler ülkemizden değişik baş döndürücü Aziz Sancar çıkacağının habercisidir. Safahat'ta Mehmet Akif Ersoy'un Asım'a seslendiği denli tığ de bilgi insanlarımıza şöyleki sesleniyoruz; O çocuklarla beraber, kesintisiz didinin, revan 300 senevi bilimsel kalın vasıtasız edinin. Fen diyarında sızan bitimsiz pınarı hem için hem getirin. Yurda o yararlı suları" dedi.

"Bu planların yalnızca birinden çıkma fevk dozaj mahsul fena devletimizde milyarlarca dolarlık ek bedel oluşturabilir"

Erdoğan, TÜBİTAK Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ile 127 kılavuz kaptan bilgi insanının çalışmalarını ülkemize taşımasına ön fut olunduğunu belirterek, "Bu çağrıyla ülkemize mevrut ecnebi hocalarımız da var. Yabancı eyitmek hoşuma da gitmiyor. Küresel bazlı hocalarımız da var. Bu hocalarımız bire eş sürede doktora çalışmalarıyla dinç bilgi insanlarımızı yetiştiriyorlar. Uluslararası Lider Araştırmacılar Programının toy çağrısı ile inşallah değişik tomar bilgi insanını ülkemizin beşeri sermeyesine katmış olacağız. Aynı programın, eş benzerini Ulusal Lider Araştırmacılar ismi altında Türkiye'deki bilgi insanlarımız için de bünye ettik. Ülkemize mevrut ve ülkemize beledi bilgi insanlarımız bioteknolojiden nanoteknolojiye, robotikten sayısal teknolojilere derece kaç bölgede faziletkâr bütçeli planlar yürütüyorlar. Bu planların yalnızca birinden çıkma fevk dozaj mahsul fena devletimizde milyarlarca dolarlık ek bedel oluşturabilir. Hocalarımızın yetiştirdiği gençler, benzeyen sürede bilyon dolar değerlemeye ehil girişimlerle karşımıza çıkabilir. Bu nedenle yurdumuzdaki fevk dozaj yetkinliklere ehil bilgi insanlarımıza korumak herkesin boynunun borcudur" niteleyerek konuştu.

"TÜBİTAK'ın araştırı alanındaki desteklerini gelecek yıllarda toy programlarla çeşitlendiriyoruz"

TÜBİTAK'ın araştırı alanındaki desteklerinin gelecek yıllarda toy programlarla çeşitlendirileceğinin müjdesini paylaşan Erdoğan, "Aziz Sancar hocamız alegori verilecek doktora sonrası araştırı bursunu yakında önceki duyurmuştuk. Bu bursumuzu 2022 yılı Ocak ayında başlatıyoruz. Programda arazi borç araştırmacıları Aziz Sancar hocamız şahsen seçecek ve zat laboratuvarında baş başa himmet hasretmek yürütecek" biçiminde konuştu.

"Böylece uygulayım bilimi üretiminin belkemiği bulunan esas araştırı çalışmalarına ivme özgülemek istiyoruz"

Yeni eş burs programını yakında duyuran Erdoğan, "Bütün ömrünü bilime adayan ve bilgi zamanı alanındaki baş döndürücü kıymettar çalışmalarıyla dünyada dizge açan Prof. Dr. Fuat Sezgin hocamız alegori toy burs programı başlatıyoruz. Bu burs marifetiyle faziletkâr lisans doktora ve doktora sonrası süreçlerinde bilgi zamanı dalında icraat meydana getirecek bilgi insanlarımıza dayanak noktası vereceğiz. Üniversite yahut üniversitelerimizin, fizik, kimya, dirim bilimi yahut hesap denli esas ilimler alanındaki bölümlere alakanın istediğimiz seviyelerde olmadığını en dobra sizler biliyorsunuz. Bu tablonun önüne devrolmak için muhtelif tedbirleri yaşama geçiriyoruz. Gençlerimizi esas bilimlere yönlendirmek az daha rastgele sene 2 bin 300 lisans öğrencisine muvaffakiyet bursu veriyoruz. Araştırma ihya faaliyetleri düzenlenen merkezlerde ve teknoparklarda esas ilimler mezunu istihdam fail firmalara aylık desteği sunuyoruz. Bu cins desteklerle gençlerimizin esas bilimlere bulunan merakını artırmayı hedefliyoruz. Böylece uygulayım bilimi üretiminin belkemiği bulunan esas araştırı çalışmalarına ivme özgülemek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Bilimsel araştırmanın mıhlı yapılabilmesi için bilgi insanlarının akıbet uygulayım bilimi altyapılara erişimini sağlamanın da ehemmiyetli olduğuna özen çekici Erdoğan, "Üniversitelerdeki tematik araştırı merkezlerine bu nedenle şişman yetenekli yatırımlar yapıyoruz. Bir ülkenin, teknolojik yetkinliği tetkikat kararında ortaya çıkan ve kılgısal tetkikat baz olacak makaleler ve araştırı raporları ve esas teknolojiler yardımıyla gelişiyor. Yüksek teknolojiye erişebilmenin ilk tohumu esas incelemelerde atılıyor. Bunun için üniversitelerdeki tematik araştırı merkezlerini destekliyor ve bilimi takviye edecek adımlar atıyoruz" dedi.

Ülkemizde bilgi denildiğinde ilk akla mevrut kurumların başlangıcında Türkiye Bilimler Akademisinin bulunduğunu bildiren Erdoğan, TÜBA'nın meydana getirdiği rastgele ilmî etkinliğin bilgi dünyasına ehemmiyetli katkılar sağladığını kaydetti. Erdoğan, Türk İslam Bilim ve Kültür Mirası Projesinin bunlardan birisi bulunduğunu belirterek, "Bu kapsamda 2021 senesinde 12 iz basıldı. Yazımında ehemmiyetli açıklık tahsil edilen bilgi terimleri sözlüğü de inceden inceye üstünde durduğumuz eş öbür ehemmiyetli eserdir. Bu sözlük, bilimin zat lügatımızda imal edilmesine ağır ulama sağlayacaktır. TÜBA'yı bu doğrultuda gösterdiği çabalar nedeni ile ilkin kutlama kartı ediyorum. Türkiye'nin hele akıbet senelerde bilime, bilgi insanına ve teknolojiye baş döndürücü şişman yatırımlar yaptığını gören rastgele göz, hakkı mütekellim rastgele dil, benimseme etmektedir. Ülkemiz bu sayede teknolojisini yakında fevk seviyelere taşıyarak gayretlerinin meyvesini benimseme etme uğrunda ilerlemektedir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ekonomisinin ehemmiyetli eş yerde bulunduğunu kail Erdoğan şunları kaydetti:

"Bu gerçeğe inanmayanların da emniyet edeceklerini düşündüğüm beş altı kalıp hasretmek istiyorum. Türkiye, global teceddüt endeksinde bu sene 10 aşama çabucak terfian eriştiği 41. münavebeli ilk 50 liginde en şişman çoğalma kaydeden dünya oldu. Avrupa Komisyonu'nun 2021 yılı inkişaf raporunda inovasyon ekosistemimiz 'Türkiye'nin bilgi ve araştırı alanlarındaki hazırlıkları baş döndürücü doğacak düzeyde' denilerek takdirle tabir edildi. Buradan etraflı dünyaya seslenerek diyorum ki; bizi izlemeye bitmeme edin. Teknolojik bağımsızlığın, politik bağımsızlığın teminatı bulunduğunu kasten çalışmaya bitmeme edeceğiz."

"Ülkelerin gücü bundan sonradan faziletkâr teknolojideki etkinlikleriyle ölçülüyor"

Ülkelerin gücünün bundan sonradan faziletkâr teknolojideki etkinlikleriyle ölçüldüğüne aksan karşıcı Erdoğan, "Savunma sanayinde geldiğimiz derece bugün etraflı dünyanın dilindedir. Türkiye'nin bölgenin geleceğini şekillendiren devletlerin başlangıcında geldiği analizleri değişik yakında baş döndürücü paylaşılıyor. Ülkemizi bu noktaya sağlamak için baş döndürücü çalıştık, baş döndürücü azmettik, baş döndürücü fedakarlık yaptık. Bize dayatılan şartlara, senelerce sorumluluk eğmedik. Kendi göbeğimizi kendimiz stabil iradesini gösterdik. Artık, sahasının topu topu sektörlerinde parmakla yayınlanan ülkelerden birisi peyda etmek hedefiyle daima vites yükselterek yolumuza bitmeme ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin güneş tacı virüs salgınının kavi ikliminde geçtiğimiz sene bulunduğu denli bu seneyi de dünyanın önde mevrut ülkelerinden artı yönde ayrışarak büyümeyle kapattığını bildiren Erdoğan, "İhracatta güzeşte ay sonu fiktif ile salname 221 bilyon dolar rakamını yakaladık. Cari eş tomar vermeye başlayacağımız eyyam inşallah yakındır. Salgının tetiklediği sıkıntılar, global piyasalardaki tesirini sürdürüyor. Tedarik zincirlerindeki kırılmalar nedeni ile şişkinlik engelleme kaç bölgede ekonomiler sınanmaya bitmeme ediyor. Global piyasaların eş parçası bulunan Türkiye ekonomisi de tabii bu sıkıntıların süreçlerin tesirini hissediyor. Ama tığ bu fırtınaya akıbet 19 yılda rastgele bölgede güçlendirdiğimiz istihsal yeteneğini en fevk seviyeye çıkardığımız şoklara hakkında direncini defaatle sınav ettiğimiz sert eş ekonomi ile girdik. Pusulamız, ek giranbaha üretimdir. Rotamız, yatırım, istihdam, üretim, dış satım ve büyümedir. Hedefimiz de dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girmektir. Üstelik bu maksata ulaşmaya on paralık olmadığımız derece yakınız. Ekonomide çizdiğimiz rota ve geliştirdiğimiz araçlarla ülkemizi, eskiden daima içine çekilmiş bulunduğu steril döngüden arasına sıkıştırıldığı muvazenesizlik çarkından, ezilmeye çalışmış bulunduğu emniyetsizlik dişlisinden kurtardık" dedi.

Türkiye'nin hedeflerine emniyetli adımlarla ilerlediğini tabir fail Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemizi 19 yılda ne böylesine çelimli eş el erki ve kalkınma altyapısına kavuşturduysak bundan ahir hedeflerimize bire eş biçimde ulaşacağımızdan şek duymuyoruz. Bu mücadelede başarıya iktiran etmek için teknolojiye ve hızla gelişen teknolojinin antipatik gücü bulunan bilimin desteğine ihtiyacımız var. Bilimi anaokulu çağındaki çocuklardan başlayarak rastgele yaştaki, rastgele uğraştaki topu topu insanlarımızın gündeminde ön sıralara çıkarmamamız şarttır. TEKNOFEST Kuşağını da gümbür gümbür büyütmeye bitmeme ediyoruz. Bütün bunları gerçekleştirecek insanoğlu gücüne, azme ve iradeye sahibiz. Ülkemizi 2023 hedeflerine olduğuna denli 2053 vizyonuna da bilgi insanlarımızın emekleri ve gayretleri yardımıyla ulaştıracağız" ifadelerini kullandı.

Bakan Varank: "Ülkemizi karşılaşmış bulunduğu rastgele muhtelif sıkıntıdan, duyurulmayan belirgin tuzaklardan, operasyonlardan ustaca çekip, sakıncasız biçimde için bitmeme ettiren sert eş arzu yönetimdedir"

Programda mütekellim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise, "Ülkemizi karşılaşmış bulunduğu rastgele muhtelif sıkıntıdan, duyurulmayan belirgin tuzaklardan, operasyonlardan ustaca çekip, sakıncasız biçimde için bitmeme ettiren sert eş arzu yönetimdedir. İşte döviz kurları üstünden ekonomimize meydana getirilen dayatmalara da bire eş ustaca yanıt verici bu arzu yardımıyla aylardır masa kökeninden imal edilen esmer yaymaca da beş altı saatte bulunmayan olup gitti. Her seferinde muhalefete, döviz kurları üstünden ekonomimizi ölçmenin ne şişman eş sorumluluk ne şişman eş butlan bulunduğunu tabir etsek de gerçeğe dönmeleri çağrısında bulunsak da bizi dinlemediler. Döviz döşenmemiş üstündeki köpük ehemmiyetli seviyede ortadan kalkınca deminden gerçeğin ateş tokadıyla neye uğradıklarını şaşırmış durumdalar. Hala meselenin ne işe yaradığını anlamayıp, kudret şapkadan tavşan çıkardı niteleyerek meseleyi illüzyona, sihirbazlığa bağlıyorlar. Hayır, görünürde eş göz bağı yok. Sayın Cumhurbaşkanımız, siyasetteki 40 salname tecrübesiyle, milletine bulunan sevdasıyla, bereket yönetimindeki ustalığıyla şapkadan tavşan çıkartmadı, bilakis eş defa yakında her insana kapela çıkarttırdı" dedi.

Varank yerlilik vurgusu yaparak, "Son devirde defans sanayinde yakaladığımız başarıların indinde sahasının öbür sahalarında da özlenen sonuçları elde etmeye başladık. Ülkemizin kaderini muhavvil Milli Teknoloji Hamlesi ışığında politikalarımızı belirledik. Tasarladığımız Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programı ile Türkiye'nin ithal etmiş bulunduğu ürünleri yerlileştiriyoruz. Bugün otomobil sektöründe servo motorlardan CNC tezgahlara derece Türkiye'de üretilmeyen katı baş döndürücü mahsul evcil imkanlarla üretilebiliyor. Şimdi bu programı öbür sektörlere yaygınlaştırarak 919 eleştiri ürünün yerlileştirilmesine dayanak noktası olmaya başladık. Ülkemiz bu sayede dışa bağımlılığını rastgele güzeşte çağ azaltacak. Yüksek teknolojili mahsul kapasitesini artırarak akan açığı bilakis çevirecek" açıklamasında bulundu.

Türkiye Bilimler Akademisi çeşidinden maruz mecmu rütbe sayısının 817'ye ulaştığını aktaran TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal ise, "TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri sahipleri, dalının önde mevrut bilgi insanlarından oluşan 20 yabanlık mükafat Komisyonunun değerlendirmeleri ile 123 yargıcı görüşü alınarak belirlendi. 2021 senesinde TÜBİTAK Ödüllerine şahsi müracaatta mevcut yahut sözlü yayınlanan 182 sözlü arasından 12 değişik üniversiteden bilgi insanına; 3 Bilim Ödülü ve 14 Teşvik Ödülü verilmesine değişmeyen verildi. Ülkemizde meydana getirdiği çalışmalarla bilime arsıulusal kurda ehemmiyetli katkılarda mevcut bilgi insanları, Bilim Ödülü'nü almaya doğruluk kazanmaktadır. Ödüllerin ilk defa verildiği 1966 yılından bugüne derece 182 Bilim Ödülü, 19 hususi Ödül, 87 Hizmet Ödülü, 536 Teşvik Ödülü ve 2019 Yılı Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim Tarihi Ödülü ile mecmu 825 bilgi insanı ödüllendirilmiştir" ifadelerini kullandı.

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen programa Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı esna Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve baş döndürücü sayıda çağrılı katıldı.
Programda ödüle müstahak tanıdık adlara ödüller Cumhurbaşkanı Erdoğan çeşidinden sunma edildi.

Hülya Keklik - Derya Yetim
 

İLGİLİ HABER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Necip Fazıl Ödülleri programında konuştu Cumhurbaşkanı Erdoğan, Necip Fazıl Ödülleri programında konuştu
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler