USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Çalıştık, çabaladık, kuyruğuna geldik'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ülkemizi idmansızlık sürecini geride bırakıp pişme zamanına eylemek düşüncesince verdiğimiz mücadelenin akıbet aşamasındayız. Uğraştık, didindik, çabaladık, kuyruğuna geldik” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Çalıştık, çabaladık, kuyruğuna geldik'
17-02-2022 14:18
Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde planlı mânialı görevli ataması programına eklenmiş bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamuda etkin mânialı vatandaşların sayısına bağlı bilgiler verdi, hesaplı gelişimleri değerlendirdi. 2 bin 927 mânialı görevli ataması yapılacağını ve bu atamayla baş başa kamudaki mânialı etkin sayısının 66 bine ulaştığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümete geldiklerinden beri bitirdikleri 63 bin tayin ile engellilerin yaşama katılmalarını sağladıklarını kaydetti.

Kamudaki mânialı iştirakçi sayısının da bu süreçte 127 bine yaklaştığının altını çizen Erdoğan, akıbet 19 yılda kamuda istihdam edilen toplanmış mânialı sayısının 192 bin sınırına dayandığını söyledi. Son kendisine amme müesseselerinde kontratlı statüsünde fariza karşıcı personel düşüncesince de yüzdelik 3 mânialı iş vermek mecburiyeti getirerek 12 bin engelliye şimdi istihdam sahası açtıklarını anlatım fail Erdoğan, mânialı amme çalışanı seçilmiş sınavına müracaat ücretini kaldırarak görevli kazanmak talip engellileri bu dertten de kurtardıklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Engelli kardeşlerimizin hususi sektörde ve özlük girişimlerinde de görünürlüklerin şimdi da arttığını görüyoruz. Artık değme vatandaşımız kabil mânialı yurttaşlarımız da kabiliyetlerini, birikimlerini, gayretlerini sergileyerek iş hayatında yerlerini alabilmekte, enine boyuna elleme konumlara gelebilmektedir. Bu kapsamda 3 bin 200 mânialı vatandaşımıza özlük işini kurması düşüncesince 65 bin liraya denli bağış desteği veriyoruz. Bu tablonun peşinde engellilerin değme seviyede rahat terbiye alabilmelerini realizasyon edecek ast yapıyı kurmuş, kendilerine müstelzim kâffesi destekleri ve teşvikleri elde etmiş olmamız vardır. Yeter ki kalpler mânialı olmasın, onun dışındaki engelleri aşacak azme ve güce sahibiz” sanarak konuştu.

“Evde bakım katkısı düzlük mânialı sayısı 535 bin 700'e ulaştı”

Geçmişte yaşanmış bulunan sert aşırı başağrısı kabil mânialı vatandaşların ne şartlar, ne vicdan yaralayıcı sahneler içre yaşamını sürdürdüğünün acele unutulduğunu kail Erdoğan, “Bu ülkede evinin en ücra köşesinde kilitlenmiş ortak bap peşinde değme çeşitli insanca imkandan mahrum biçimde yaşamaya mahkum edilmiş engelliler vardı. Bu ülkede zincirle yahut iple ortak yere bağlanıp özlük evinin içre bile yaşama karışmasına müsaade verilmemiş engelliler vardı. Bu ülkede sokağa çıktığında horlanan, çirkin muamelelere sunulan artan engelliler vardı. Herhangi ortak aileden mânialı kişinin bulunmasının o ailenin yaşamının kararması anlamına geldiği dönemler yaşadık.

Normal koşullarda geçimini sağlamakta, gereksinimlerini karşılamakta filhakika zorluk çeken ailelerin mânialı bireylerin yükü altında ezildiği dönemler yaşadık. Hükümete geldiğimizde ülkemizin değme kesimi kabil engellilerimizi de derinliğine yılların birikimi bulunan ihmallerin, beklentilerin içre bulduk. Hemen işe koyulduk, çalışmaya başladık. Öncelikle mânialı bireylerin aileleri üstündeki kardeşlerimizin bakımevlerine yahut benzer bölgelere kapatılmaya ister kalmadan özlük ailelerinin indinde gerekseme duydukları hizmetleri alabilmelerini realizasyon ettik. Evde bakım desteği, evde bakım yardımı, gün hayat merkezleri, rüya evleri kabil uygulamaları tığ devreye aldık. Geçtiğimiz yılsonu sebebiyle evde bakım katkısı düzlük mânialı sayısı 535 bin 700'e ulaştı. Okullarda kaynaştırma eğitimi düzlük mânialı mektepli sayısı 58 binden 320 bine çıktı. hususi terbiye sınıflarında terbiye gören mânialı sayısı 7 binden 50 bin sınırına dayandı.

Üniversitelerimizin tamamında rakamları 50 bine andıran yüksek tahsil talebelerine ihtimam sağlayan mânialı mektepli eş güdüm merkezleri kurulmuştur. Sadece eğitimle kalmadık, yaşamın değme dalında engellilerimizin hizmetlere erişimini sağlayacak mekanizmalar oluşmasını sağladık. Ulaşım araçlarından binalara denli sert aşırı durumunda erişilebilirliği kolaylaştıracak tensikat yaptık. Verdiğimiz desteklerle, yaşama geçirdiğimiz parasız muvasala uygulamaları kanalıyla engellilerin yaşama katılımını kolaylaştırdık.

Engellilerimizin önlerinin açıldığında ne şişman başarılar ortaya koyabileceklerinin en dobra örneklerine spor dalında tanık oluyoruz. Uluslararası müsabakalarda madalya hesabına madalya ele geçiren mânialı sporcularımız bayrağımızı gururla dalgalandırırken bizleri de sevince boğuyor. Ziyaret ettiğimiz vilayetlerde azimle, coşkuyla, aşkla yaşama sarılan engellileri gördükçe yaptığımız işin ne denli akla yatkın bulunduğunu ortak el şimdi anlıyoruz. Şimdi de 2030 mâniasız görünüş vesikası ile kâffesi bu emekleri şimdi ileriye taşımayı, engellilerimizin potansiyelini en yukarı kurda kullanabilmelerini realizasyon etmeyi hedefliyoruz. Çünkü tığ değme vatandaşımız kabil mânialı kardeşlerimizi de Allah düşüncesince seviyor, onlara Allah rızası düşüncesince ihtimam veriyoruz. Niyet saf olunca akıbette ona layıkıyla cilve ediyor” halinde konuştu.

“Türkiye ekonomide tarihinin en çelimli zamanına girmektedir”

Mevlana'nın “Hamdık, piştik, yandık” laflarını hatırlatan Erdoğan, “Biz de ülkemizi idmansızlık periyodunu geride bırakıp pişme zamanına etmek düşüncesince verdiğimiz mücadelenin akıbet aşamasındayız. Osmanlı düşüncesince bu önemlice sıçrama devri İstanbul'un fethiydi. Bizim düşüncesince de bu devre ülkemizi dünyanın en şişman 10 ekonomisi arasına sokma, kısaca 2023 hedeflerimize ulaşma, 2053 vizyonumuza kilitlenme sürecidir. Milletçe bu safhaya gelene denli aşırı savaşım ettik, aşırı çalıştık, aşırı iş harcadık, aşırı değer ödedik, aşırı fedakarlık yaptık. Hani derler ya ‘yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik.' İşte tığ de uğraştık, didindik, çabaladık, kuyruğuna geldik. Dünyanın dengeleri, toptan afiyet krizi ve onun açığa çıkardığı hesaplı sarsıntılarla bozulurken Türkiye, meydana getirdiği hazırlıkların karşılığını yatırımla, istihdamla, üretimle, ihracatla, akan fazlayla gelişme eliyle alıyoruz. Elbette bizim de yaşadığımız teessürat var.

Vesayetten darbelere, terörden hesaplı tuzaklara denli birçok saldırıları göğüslemiş ortak dünya kendisine bu sıkıntıların da üstesinden geleceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Hayat pahalılığı özellikle kazanmak bu şeklinde kimisi konjonktürel meselelerin bizi gerçek gayemizden kopartmasına müsaade veremeyiz. Vesayetin enerjisini ne kırdıysak, darbecilerin önünü ne kestiysek, yıldırı örgütlerinin başını ne ezdiysek, hesaplı tetikçilere meydanı ne bırakmadıysak, vatandaşlarımızı bugünkü sıkıntıların pençesinden de Allah'ın izni ile kurtaracağız. Büyük ve çelimli Türkiye'nin yapımı hedefiyle hazırlamış olduğumuz programımızı yavaş yavaş uyguluyoruz.

Ülkemizin ayağına yaralanan değme pranga kabil getiri prangasını da, döviz döşenmemiş prangasını da, pahalılık prangasını da parçalayıp atacağız. Dikkat ederseniz bundan sonra getiri tartışması ehemmiyetli seviyede gündemden düştü, bire ortak biçimde döviz döşenmemiş da istikrara kavuştu. Şimdi tam enflasyonu baştan yegâne haneli sayılara inzal var. Ekonomi programımızın ortak numara hedefi insanlarımızı işsiz, aşsız, gelirsiz bırakmamaktır. Yani istihdamı güçlendirmektir. Gelişmiş devletlerin bile ağırbaşlı savrulmalar yaşamış olduğu istihdamda, tığ müstevli çağında 3 milyon zait sağlamayı başardık. Böylece toplanmış istihdamı tarihimizde önce el 30 milyonun üstünde çıkarttık. Bu ne eyitmek biliyor musunuz? Ülkemizde çalışabilecek asır nüfusunun az şimdi ½ si istihdam edilmektedir demektir. Sanayi, istihsal ve geri ihtimam tarafında işler filhakika elleme gidiyor. İnşallah ilkbahar ile baş başa gezim ve yapım sezonunun açılmasıyla istihdam payı çabucak artmaya bitmeme edecektir.

Siz, sonsuz karabulut senaryoları yazarak milletimizin moralini bozmaya, kötümserlik aşılamaya çalışanlara zinhar ha bakmayın. Türkiye ekonomide tarihinin en çelimli zamanına girmektedir. Yaz aylarıyla baş başa bu tablonun müspet etkilerini görmeye başlayacak, 2023'e de cumhuriyetimizin 100. yılına haklı ortak politik ve hesaplı çelimli gireceğiz. Kimsenin bundan şüphesi olmasın. Yeter ki tığ birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize ehil çıkalım. Emin olun ardı aşırı kolay” ifadelerini kullandı.

Derya Yetim - Hülya Keklik
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler