USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Ana muhalefetin başındaki bir adamın yaptığı hareketlere bakın'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Meclis'teki konuşmasında, Meclis'in mutlu diyebileceğim kürsüsünde anne muhalefetin başındaki adamın el dizi hareketlerini izlediniz, gördünüz. Türkiye Cumhuriyeti'nde anne muhalefetin başındaki bir adamın yaptığı hareketlere bakın. T?

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Ana muhalefetin başındaki bir adamın yaptığı hareketlere bakın'
08-12-2021 15:30
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar ziyareti ondan sonra gazetecilerle lakırtı etti. Erdoğan, aut politikadan iç politikaya ve ekonomiye genişliğinde ehemmiyetli açıklamalarda bulundu.

“Yaptığımız anlaşmalarla baş başa Türkiye-Katar ilişkileri baş döndürücü elan ayrımlı bir zemine kavuşmuş oldu”

Konuşmasının başında ebediyete ölüm fail Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı'ya yağmur isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Duralı hacının oğlu Deniz ile görüşerek başsağlığı dileklerini ilettiğini belirtti. Teoman Hoca'nın hikmet dalında Türkiye'nin ayrık isimlerinden biri olduğunu, Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülüne de müstahak görüldüğünü kaydeden Erdoğan, “Çok güre bir dimağa sahipti. Teoman Duralı Hoca'mızı ilmiyle, birikimiyle, yetiştirdiği öğrencileriyle ülkemizin ekin hazinesine yaptığı nadir katkılarla tamamen hayırla anma edeceğiz. Milletimize, talebelerine, ailesine başsağlığı diliyorum. Rabbim makamını âli, mekanını belirmek eylesin diyorum. Rabbim inşallah cennetinde bizleri haşr-u icma eyler” sanarak konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aziz kardeşim” söylediği Katar Emiri Şeyh Temim'in davetine icabetle Yüksek Stratejik Komitesi 7. Toplantısını Doha'da gerçekleştirdiklerini belirterek, “Şeyh Temim'le düet ve heyetler arası peyda geçirmek bu şeklinde akıbet basamak dişi görüşmeler yaptık. Katar'la iş birliğimizin derinleştirilmesi ve acemi alanlara genişletilmesi hususunda aykırı siyasal irademizi doğrulama ettik. Yaptığımız anlaşmalarla baş başa Türkiye-Katar ilişkileri baş döndürücü elan ayrımlı bir zemine kavuşmuş oldu. İkili ilişkilerimizde akıbet senelerde kaydedilen mesafeden duyduğumuz memnuniyeti aykırı adına dile getirdik. Bölgesel ve global meselelere müteveccih tutumlarımızın örtüştüğünü bir kat elan gözlem ettik” halinde konuştu.

“Farklı bölgelerde iş birliğimizi elan da güçlendirecek 15 anlaşmanın imza törenini yaptık” açıklamasında mevcut Erdoğan, Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite 7. Toplantısı Ortak Bildirisini imzaladıklarını kaydetti. Erdoğan, “Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile Katar İş İnsanları Derneği, KOSGEB ile Katar Kalkınma Bankası, AFAD ile Katar Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Katar Vakıflar ve İslam İşleri Bakanlığı uzlaşma zaptı imzaladı. Sağlık ve tababet bilimleri, kültür, çaylaklık ve spor ile standartlaşma alanlarındaki iş birliklerimizin infaz programlarını imza dibine aldık.

Büyük yetenekli organizasyonların hesabına getirilmesine ve Antalya Diplomasi Forumu ile Doha Forum ortada kurumsal teşrikimesai bünye edilmesine müteveccih anlaşmaların yanı esna tören düzeni dalında teşrikimesai uzlaşma zaptını da imzaladık. Ayrıca Anadolu Ajansı ile Katar Haber Ajansı, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi ile Qatar Debate, İbn Haldun Üniversitesi ile Katar Üniversitesi de teşrikimesai anlaşması imzaladı” ifadelerini kullandı.

Doha'da konuşlu Türk-Katar Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığını görüşme ettiğini tamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mehmetçiklerimize seslenme ika fırsatını bulduk. Ülkemizi ve milletimizi özverili temessül fail Mehmetçiğimizle bir araya gelmiş şekilde özlem gidermiş olduk. Katar'la aykırı dek ve istişareler sonucunda düet ilişkilerimizi güçlendiriyoruz. Türkiye-Katar ilişkileri bölgenin asayiş ve istikrarına da ehemmiyetli katkılar sağlıyor. Türkiye ve Katar mütekait zamanlarda el donanması süresince hareket ederek, asıl birer arkadaş olduklarını göstermişlerdir.

Bilhassa 15 Temmuz ihaneti ondan sonra Katar'ın ülkemizle sergilediği dayanışmayı unutamayız. Bizler de Katarlı kardeşlerimize müteveccih nahak kuşatma ve yaptırımların boşa çıkarılması düşüncesince rastgele bir muhtelif adımı attık. İnşallah bundan sonradan da Katar'ın ve Katarlı kardeşlerimizin indinde olmayı sürdüreceğiz. Türkiye adına Körfez bölgesinin istikrarını, güvenliğini ve refahını kendimizden ayrı tutmuyoruz. Katar ile gayrı bir takım semt devletleri ortada yaşanmış olan ihtilafın çözüme kavuşturulmasından da iri bir sevinme duydum. Temennimiz önümüzdeki süreçte bölgedeki herkes ahi devletler arasındaki ilişkilerin baş döndürücü elan ileriye ulaşmasıdır” açıklamasında bulundu.

Katar'da, ağababa Emir Şeyh Halife bin Hamed El Sani ve Şeyha Moza ile de ailecek bir aşındırmak yediklerini ve geçmişten bugüne süreci sürüm fırsatı yakaladıklarını kaydeden Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:
“Bu vesileyle, Türkiye'nin bölgede yaşanmış olan gerginliklerin aşılmasına yardım sunmaya rastgele bir devir apiko bulunduğunu bir kat elan tekrarlamakta yarar görüyorum.”

“Kabil'deki bu havalimanının işletilmesi periyodunu ele alacaklar”

“Türkiye ve Katar ortada Kabil Havalimanı'nın işletilmesi dair görüşmeler yapılacağı söylenmişti. Bu mevzuda bir musahabe gerçekleşti mi?” sorusuna karşılık verici Erdoğan, “Gerçekleşti. Bu mevzuyla ilişik adına şu anda Katar tarafı hususi sektörden bir insan belirledi. Aynı halde Türkiye tarafı bir insan belirledi. Bu şirketler birbirleriyle müzakere kılmak suretiyle, ayrımsız sürede Taliban'la da görüşmeleri yaparak, ilişik arkadaşlarımızla bu işe arkalama edecekler. Başta asayiş hususu peyda geçirmek bu şeklinde akla yatkın koşullar sağlanırsa Kabil'deki bu havalimanının işletilmesi periyodunu ele alacaklar” dedi.

“Bu mevzuyla ilişik editör anımsatma yaptık. Üzüntümüzü de belirttik”

Bir gazetecinin “Geçtiğimiz perşembe haset Rum Kesiminin Bakanlar Kurulu'nda bir değişmeyen çıkmıştı. Türkiye'nin anne kara sahanlığını da kapsayacak halde 5. parselde Amerikan şirketi ile Katar Petrolleri ortaklığına sunulan bir kontrol izni var. Dışişleri Bakanlığı'nın bu mevzuda bir tepkisi olmuştu. Bu madde gündeme geldi mi bu görüşmede?” şeklindeki sorusuna Erdoğan şu ifadelerle karşılık verdi:

“Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin bu hiç yönlü adımının ülkemizin ve Kıbrıs Türklerinin haklarını görmezden geldiğini belirttik. Çünkü bahis konusu ruhsatname sektörünün bir bölümü Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki anne kara sahanlığını ihlal ediyor ve Ada'nın kuma sahibi Kıbrıs Türklerinin haklarını namevcut sayıyor. Bu mevzuyla ilişik editör anımsatma yaptık. Üzüntümüzü de belirttik. Temenni ederim ki bunu aşarlar. Tabi Dışişleri Bakanlığımız da bunun takip edeni olacaktır.”

“Düşük ürem politikasıyla mobilyasız da enflasyonu da dun çekeceğiz”

Yeni tutum politikaları ve enflasyonda yaşanmış olan yükselişin sorulması üstüne Erdoğan, “Biz bir kere faziletli faize banko inanmıyoruz. Düşük ürem politikasıyla mobilyasız da enflasyonu da dun çekeceğiz ve bunu düzenleyeceğiz. Kesinlikle faziletli faizin, zengini elan zengin, fakiri elan geda karşılayıcı bir önsezi olduğuna inanıyorum. Buna katiyen cevaz edemeyiz. Dolayısıyla da bu işi bir kere bu güzergahta, bu düzlemde bitmeme ettireceğiz. Bizim derdimiz ceninisakıt faizle yatırımı heveslendirme geçirmek kanalıyla istihdamı artırmak; istihdamı çoğaltmak kanalıyla üretimi ve ihracatı artırmak. Bunu sağladığımız devir bu bizlere büyümeyi getirecek. Kaldı ki bu filhakika OECD süresince de görülüyor. OECD'nin en faziletli miktarda büyüyen ikinci ülkesiyiz. Türkiye'nin 2021 yılı repo tahminlerini yüzdelik 10 adına tabir fail arsıulusal kurumlar var. Biz de filhakika şu anda o payı yakalayacağımızı tabir ediyoruz. Şu anda üçüncü çeyrekte bilindik yüzdelik 7,4'ü hamdolsun yakaladık. Yılsonunda da inşallah bunun dahası olacak, öğütücü diş dişi olmayacak. Bu mevzuda da kendimizden eminiz” dedi.

“Cezai müeyyidelerin baş döndürücü elan faziletli olacağının sinyalini şimdiden veriyorum”

Stokçuların ellerindeki ürünlere el konulacağını cezai müeyyideleri faziletli tutacaklarını tamlayan Erdoğan, “Tabi şu anda kimisi ürünlerde tanıdık değer artışlarının bir nedeni global mal fiyatlarının yükselişiyken, bir nedeni de maatteessüf piyasadaki doymaz fırsatçılardır. Bu ilkin de stokçuluktan kaynaklanıyor. Şimdi bu bütçe müzakerelerinden sonradan doğrudan bir kanuncu kodifikasyon yapacağız ve bu stokçuların üstüne ağırbaşlı anlamda gideceğiz. Bundan ahir süreçte cezai müeyyidelerin baş döndürücü elan faziletli olacağının sinyalini şimdiden veriyorum. Bunu bilsinler ve bu stokçuluğa mübaşeret etmesinler. Hem ellerindekine el koyacağız hem de cezai müeyyideleri faziletli tutacağız.

Stokçuluk bizim dinimizde de haramdır. Bunun ismi ihtikardır. Buna vesile veremeyiz. Kimse yaptığı işle vatandaşımıza gadir edemez. Vatandaşımıza icra ettikleri bu zulümle, oradan kazandıklarıyla helal sokum yediklerini zannetmesinler. Fakir fukaranın hakkını gasp ediyorlar, bunu yiyorlar, buna vesile vermeyeceğiz. Bunu da bilmelerini istiyorum. Yeni iktisadi düzenin en ehemmiyetli adımlarından biri de bu olacak. Çalışsın, kazansın. Şu anda Türkiye, olanaklarıyla buna baş döndürücü iri fırsatlar verici bir ülke. Niye helalinden çalışmıyorsun arkadaş? Niye yasak yollara başvuruyorsun? Stokçuluğu bırakacaksın bir defa. Kim olursa olsun, rastgele bir bölgede istifçilik yapanın tepesindeyiz” sanarak konuştu.

“Ana muhalefetin başındaki bir adamın yaptığı hareketlere bakın”

Yatırımla, üretimle, istihdamla ve ihracatla ekonomiyi elan da güçlendireceklerini tabir fail Erdoğan, “Ama editör bunu anlamış olmayan bir anne muhalefet var. İşte Meclis'teki konuşmasında Meclis'in mutlu diyebileceğim kürsüsünde anne muhalefetin başındaki adamın el dizi hareketlerini izlediniz, gördünüz. Türkiye Cumhuriyeti'nde anne muhalefetin başındaki bir adamın yaptığı hareketlere bakın. Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinde hakeza bir görüngü yaşandı mı? Bundan sonradan da yaşanmaz herhalde. Bu, birlik bir ders vesikası. CHP'ye kıstak verici herkes kardeşlerime de ilkin sesleniyorum, acep hakeza bir erkeğe nereye genişliğinde sabredeceksiniz? Yani ülkedeki nüfuz partisine ve oraya kıstak verici kişilere bu halde kalay fail bir anne muhalefetin başına nereye genişliğinde sabredeceksiniz? Herhalde 2023'e kadar” açıklamasında bulundu.

“Biz ayrımsız dille ona karşılık vermeyiz”

Erdoğan, bir gazetecinin, “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, siyasette kesiksiz kırat ve anlatma daveti yapıyorken, hakeza bir hareket yapıyor olmasını nite değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki sorusuna da şu ifadelerle karşılık verdi:

“Bir yandan ‘helalleşmek' diyeceksin, öteki yandan milletin Meclis'inde bu zilli maşa el dizi hareketini yapabilme cüreti göstereceksin. Kim öğrettiyse buna bunları. Sen filhakika kasetle geldin. Kasetle mevrut bir adam adına demin yerini bu halde mi koruyacaksın? Bu ulus bu çeşit ahlaksızlara, hakeza bir yolu ‘hadi yürü' demez. Ona başka muhtelif ‘yürü' der. O ne genişliğinde hakeza yaparsa yapsın, tığ ayrımsız dille ona karşılık vermeyiz. Çünkü tığ nüfuz olarak, onun bu şeklinde edepsiz, disiplinsiz bir yapıya, bir karaktere ehil değiliz.”

“Rezervlerde akıbet miktar 124 bilyon dolar”

“Piyasada sığ bir hareket mevcut fakat bunun kurları bilinçli, sistemli adına doğrudan çabucak rastgele bir hafta, rastgele bir çağ fevk akıllıca çektiği, zımnında ekonomiyle ilişik bir kapalılık meydana getirmeye çalışmış bulunduğu izlenimi var. Bu sığ alışveriş operasyonlarını kimler çekiyor? Devlet Denetleme Kurulu bu mevzuda çalışmaya başladığı detayları vardı. Bu konudaki düşünceleriniz nedir?” sorusuna karşılık verici Erdoğan, bu mevzuda Devlet Denetleme Kurulu'na yönerge verdiğini belirtti. Erdoğan, “Devlet Denetleme Kurulu bu işin gerisinde kimlerin bulunduğu dair araştırmalarını yapıyor, yapacak.

Buralardan kimler çıkma onları da rüyet fırsatımız olacak. Ayrıca editör şurası gine baş döndürücü açık, kesin söyleyeyim; bizim rezervler noktasında ağırbaşlı bir sıkıntımız bahis konusu değil. İnşallah rezervlerimizi de gine tırmandırmaya bitmeme edeceğiz. Rezervlerimiz inşallah elan da artacak. Rezervlerde akıbet miktar 124 bilyon dolar. Şu anda bu sakınma miktarı, rastgele bir korkuya toprak olmadığının bir alametidir. Bu rezerv, bundan ahir süreçte elan da artacak inşallah. Dolayısıyla bir sakınma sıkıntımız bahis konusu değil.

Yeter ki yatırımcı bulalım. Yeter ki bu mevzuda yatırımcılarla bu arada geleceğe elan çelimli bir halde yürüyelim. Şu anda Merkez Bankamız nice ülkenin Merkez Bankalarıyla da el donanması içerisinde. Onlarla da nice görüşmeler yapılıyor. Buralardan da editör baş döndürücü elan iri çelim kaynaklarını inşallah elde edecektir. Bizim bu aşamada da rastgele bir sıkıntımız bahis konusu değil. Ben bu kırat ataklarını da bilakis çevireceğimize inanıyorum. Her devir dediğim gibi, inşallah bu da bizi mümas geçecektir. Bunu âlem hakeza bilsin” dedi.

“Kıskanma, çalış senin de olur”

Bir gazetecinin, Selahattin Demirtaş'ın cezaevinden yaptığı “Muhalefet birleşip bir miting yapmalı” çağrısı üstüne CHP ve İYİ Parti'nin miting suni sonucu verdiklerini söylemesi üstüne Erdoğan, “Meydanların dili bana ‘AK iktidar, ak günlere yürüyüşünü değiştirmeden bitmeme ettirsin' diyor. Geçen çağ baş döndürücü erinçsiz reşit Bay Kemal. Biz Siirt'te köprü, baraj, üretimevi ve gayrı planların şişman açma törenini yaptık. Siirt'teki o alan seneler önceki bana delik yöntemini göstermişti. Biz oradan cezaevine yürümüştük. Fakat o çağ baktım ki Siirt'te o alan az elan dü sert dolu. Aynı anda bu beyefendi de Mersin'deydi.

Ama editör Siirt, Mersin'den elan kalabalıktı. Oradan bizlere bir lakırtı attı; ‘Herhalde bu rakamı TÜİK'ten aldı' dedi. Çok güçsüz bu adam. TÜİK neyle uğraşır, Emniyet neyle uğraşır, bundan da haberi yok. Emniyet'ten aldığımız rakamlarla Siirt'teki katılımın Mersin'e gereğince elan faziletli bulunduğunu öğür olduk. Kıskanma, çalış senin de olur. Biz çalışıyoruz, bunun sonucunda de Siirt'te elhamdülillah meydanlar tıklım tıklım doluyor. Halbuki ondan öncekileri de strateji etmiş olsa; Mersin'e tığ de gittik, Mersin'de nite bir iştirak bulunduğunu öğrenirdi. Ama editör strateji edemiyor zavallı.

Aynı halde Adana'yı bir strateji et bakalım, neredeydik, nite oldu. Bundan ahir süreçte de bunlar ayrımsız halde evelallah bitmeme ediyor, bitmeme edecek. Hiç endişemiz yok. Meydanların dili şu anda baş döndürücü bir tomar müspet bir halde gelişiyor. Bundan ahir süreçte de hakeza gelişecek. Yağmur, balçık demeden eyvallah meydanlar bizimle hemhal oluyor, bizimle bütünleşiyor” sanarak konuştu.

“Amerika bölgede hata bir siyasa yürütüyor”

“Gerek MİT'in lüzumlu TSK'nın gerçekleştirdiği operasyonlar gündemdeki yerini koruyor. Ayrıca ayrımlılık da gösteriyor. Sözde elebaşları kalabalık adına ele geçirilip ülkeye getiriliyor. Operasyonlar ne aşamada? Türkiye tarihinde ilkin PKK ile mücadelede en dobra noktaya geldiğimizi söyleyebiliriz. Bir de siz geçtiğimiz aylarda bir izah yapmıştınız, bu da münteha ötesi bir harekât sinyali adına okunmuştu. Gündemde varmı hakeza bir şey? ABD, Suriye sınırında, Haseke'de YPG/PKK'lı teröristlere acemi silahlı edep bilimi bilimi veriyor. Bu mevzuda ne düşünüyorsunuz?” şeklindeki istifham üstüne Erdoğan, “Biz Amerika'ya şurası söylüyoruz; ‘Siz teröre makam birleşelim derken, öteki yandan teröristlere silah, mühimmat, rastgele bir muhtelif katkısı veriyorsunuz. Bu nite dostluktur, bu nite NATO'da beraberliktir? Bize, bunun yanıtını verin?' Tabi bizlere bunun yanıtını veremiyorlar. Daha acemi görüştük Biden'la. Dışişleri Bakanım muhatabıyla bunları konuşuyor. Onlara da bunlar söyleniyor. Ama dört başı mamur bunlara karşın maatteessüf ABD bölgede hata bir siyasa yürütüyor. Biz bunu kendilerine anlatmaya gine bitmeme edeceğiz. Çünkü ne Cudi'de ne Gabar'da ne Tendürek'te ne Bestler-Dereler'de, aklınıza neresi gelirse, dört başı mamur buralarda tığ terörle mücadeleye katiyen boşluk vermeyiz.

Diğer yandan Edirne'de cezaevindeki özlük bunlara diyor ki ‘bir araya gelin, baş başa mitingler yapın.' Bunu söyleyeceğine sen hiç miting yap bakalım orada. Sen önceki kendi tabanına bir çevir sesi ver bakalım. Senin tabanının şu anda miting meydana getirecek mecali kaldı mı? Biz editör bunlarla muhatap olacak halde değiliz. Böyle bir derdimiz yok. Eğer hala bunlar oradan dalavere ediliyorsa, benim milletimin ilkin bu konudaki tavrı baş döndürücü açık, kesin ortaya çıkacaktır ve ortadadır. Milletim teröristlere yahut terörizme katiyen ivaz vermeyecektir.

Teröristlerle mücadelede şu anda asayiş güçlerimiz rastgele bir muhtelif tedbirini almış vaziyette. Bunlara rastgele bir muhtelif darbeyi vuruyor, operasyonu yapıyor ve buna bitmeme edecek. Buradan ivaz vermemiz beklenir değil. Terörizm ve yıldırıcı Bu dü terimi unutmayalım. Terörizme makam bir mücadelemiz var, bir de teröristlere makam mücadelemiz var. Bu mücadelelerde şüheda de veriyoruz fakat ağırbaşlı anlamda da bunlardan binlerce teröristi gömdük. Gömmeye de bitmeme edeceğiz. Buradan arka devir olamaz. Elhamdülillah bunu gittiğimiz güneydoğu illerinde, şark illerinde baş döndürücü açık, kesin görüyoruz. Bakıyoruz ki bundan hakeza sokaklara, caddelere hayat gelmiş. Bu huzurdan arka gidilmesine ve yeniden o yıldırı dönemlerine dönülmesine katiyen vesile veremeyiz. Bu kararlılığımızı böylecene bitmeme ettireceğiz ki Türkiye'nin hayat ülkesi olma konumunu elan da pekiştirelim” ifadeleriyle karşılık verdi.

“Avrupa Birliği'nin Kavala'yla, Demirtaş'la, şununla, bununla ilişik almış bulunduğu kararları tanımıyoruz”

Bir gazetecinin, “O cezaevinden yönerge verene de dayanaklık geçirmek verici bir Avrupa Birliği var. Avrupa Birliği'nin yürütme komitesi adına bilinen Bakanlar Komitesi, Osman Kavala ile ilişik adına Türkiye'ye ihlal cezası verdiğini tabir etti. Selahattin Demirtaş ile ilişik de benzeri değişmeyen alabileceğini söyledi. Yorumunuz, değerlendirmeniz ne olur?” şeklindeki sorusuna Erdoğan şu halde karşılık verdi:

“Buna sürüm hazırlamaya lüzumlu namevcut ki. Biz, Avrupa Birliği'nin Kavala'yla, Demirtaş'la, şununla, bununla ilişik almış bulunduğu kararları tanımıyoruz. Olay bu genişliğinde basit. Yok farz ediyoruz. Bizim indimizde bunlar namevcut hükmündedir. Bunları müteaddit kat açıkladık. İster anlasınlar lüzumlu anlamasınlar. Bizim yargımızın vermiş bulunduğu kararın üstünde biz, Avrupa Birliği sonucu tanımıyoruz. Ne biliyorlarsa onu yapsınlar.”

“Elbette bölgenin barışı düşüncesince üzerimize düşeni korkmadan yaparız”

Rusya ve Ukrayna arasındaki gelişmelerin diyalekt ve global dengeleri nite etkileyeceği sorusuna karşılık verici Erdoğan, “Ukrayna ve yaklaşan çevresindeki gelişimleri yakından strateji etmeyi sürdürüyoruz. Temennimiz, gerilimin elan bir tomar artmaması ve bölgede istikrarın korunmasıdır. Rusya ile Ukrayna ortada akıbet haftalarda yükselen gerilimi indirmek ve bir diyalog kanalı bünye geçirmek amacıyla elimizden mevrut desteği vermeye hazırız. İki tarafın rızasıyla kolaylaştırıcılık, arabuluculuk yahut istek edilecek rastgele bir formatta dayanaklık geçirmek sunabiliriz. Elbette bölgenin barışı düşüncesince üzerimize düşeni korkmadan yaparız” dedi.

“Böyle bir proses İsrail'le ilişik de nite olmasın?”

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri ortada başlamış olan acemi çağa benzeri sürecin İsrail ve Mısır'la da başlatılıp başlatılmayacağı mevzusuna bağlı Erdoğan, “Abu Dabi yönetimiyle, hakeza bir talep, öneri geldiği düşüncesince editör ki tığ de bu işi kıvançla kabullendik ve görüşmeleri istihbaratımızı, Dışişleri Bakanımızı çıkarmak kanalıyla bakımevi kademe yürüttük. Burada demin de gine Dışişleri Bakanımız, istihbarat, Abu Dabi ile ilişik ilişkilerde deli dolu gösteriş oynayacaklar. Böyle bir proses İsrail'le ilişik de nite olmasın? Çünkü tığ bir sulh dünyası içerisinde, barışın egemenliği düşüncesince çalışıyoruz ve semt barışı düşüncesince de bunu yerinde buluruz, bol buluruz. Geçmişte benim İsrail ile görüşmelerim oldu. Fakat İsrail'in bu noktada, bölgede Filistin politikası üstünde elan kırılan davranması gerekir. Kudüs üzerinde, Mescid-i Aksa üstünde kırılan davranması gerekir. Buradaki hassasiyetleri gördüğümüz anda tığ de elimizden geleni yaparız, adımlarımızı da atarız” sanarak konuştu.

Erdoğan, “Karşılıklı büyükelçilerin yeniden görevlendirilmesi de bahis konusu olanaklı mi?” şeklindeki istifham üzerine, “Bunların bütünü olur. Bizim kırılan olduklarımız nelerdir, bunu filhakika İsrail tarafı biliyor. Biz de İsrail'in hassasiyetlerini biliyoruz. Dolayısıyla bu hassasiyetlerden hareketle işi çözeriz” halinde konuştu.

“Kıyılarımızda gümrüksüz yapılaşmaya cevaz vermeyiz”

Erdoğan, sahillerdeki gümrüksüz yapılaşmaya bağlı sorulan akıbet soruya da şu ifadelerle karşılık verdi:

“Kıyılarımızda gümrüksüz yapılaşmaya cevaz vermeyiz. Elbette bunların da üstüne gideriz. Bu noktada şehremaneti başkanlarının da hoşgörüsüz halde bu sürece dayanaklık geçirmek olması akıbet basamak önemli. Kanunun öngördüğü koşullar ne ise o çerçevede hareket edilmeye bitmeme edilecek.”

Derya Yetim
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler