USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Amerika'dan beklentimiz Yunanistan'ı kusur hesaplara sokmaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim, Amerika'dan beklentimiz, Yunanistan'ı kusur hesaplara sokmaması ve arsıulusal kamuoyunun manipüle edilmesine izin etmemesidir. Şu anda biz, halis muhlis bu meydana gelenleri yavaş yavaş strateji ediyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Amerika'dan beklentimiz Yunanistan'ı kusur hesaplara sokmaması
29-09-2022 03:02
Ankara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN Türk-Kanal D eş kalabalık yayınında gündeme bağlı soruları yanıtladı.

"Milli Güvenlik Kurulunda terörle kıtal masaya yatırıldı. Mersin'de polisevine yan yana hücum oldu. Bu saldırıyı meydana getiren teröristlerden Dilşah Ercan'ın CHP'nin hazırladığı 'Tutuklu Gazeteciler Raporu'nda toprak almış bulunduğu ortaya çıktı. Bunu ne değerlendiriyorsunuz?" sorusu üstüne Erdoğan, saldırıda martir bulunan manşet Sedat Gezer'e Allah'tan yağmur diledi.

Gezer'in ailesine ve Türk milletine başsağlığı dileklerini ileten Erdoğan, çorlu polise ise şifalar dilek etti.

Şehit Gezer hassaten iktisap buyurmak az daha öbür manşet ve bekçilerin hücum esnasında kahramancasına yan yana kıtal verdiğini tamlayan Erdoğan, teröristlerin elinde kalaşnikof varken martir Gezer'in tabancasıyla kendisini yere atması ve orada dü teröristin ruhsuz bir hale getirilmesinin, kahramanlıklarının yanı esna eğitimlerinin de ne derece kalburüstü bulunduğunu gösterdiğini söyledi.

CHP'nin bu teröristlerden bir tanesini gazeteci niteleyerek eskiden savunduğunu anlatım fail Erdoğan şunları kaydetti:

"Çünkü bunlar baştan sona bizim önümüze çıkıyor. İşte şu anda gazetecilerden hapiste olanlar var. İşte bunlara müteveccih rastgele yan yana müspet yaklaşımımız yok. İçeride, dışarıda bunlarla gönül rahatlığı karşıya oluyoruz. Terör örgütü ve politik uzantısı bilindik fırka yerine, devletin dediğine şayet kulak verselerdi, hakeza ibretlik ve utanılacak durumlara düşmezlerdi. Ama maatteessüf belirgin söyleyeceğim, bunlarda utanacak beniz yok. O hapistekilerin de tez edilmiş bulunduğu az daha gazeteci değil, yıldırıcı bulunduğunu tığ en yeni baştan bu yana söyledik ve hâlâ da söylüyoruz. Ama bunlarda beniz yok. Yargı bunları yıldırıcı oldukları düşüncesince cezalandırıyor, mahkum ediyor yahut tutukluyor. Şimdi bunu yan yana kere görmemiz lazım. Resmi genel ağ sitelerinde de bu 'tutuklu gazeteci' niteleyerek gösterdikleri tutanağı hâlâ maatteessüf gezdiriyorlar. Demek ki hâlâ bu teröristin de bunlar arkasındalar. Yani bundan fariğ değiller. Bir de o şişirme haber raporda bu teröristin endam çantasında kamera, ışık makinası taşımış bulunduğu detayını da yazmışlar. Yazanlar kim? Yine bilindik anne muhalefetin besbelli bölgelere yerleştirdiği kişiler."

Teröristlerin saldırıyı endam çantasında taşıdıkları kalaşnikofla yaptığına dikkati çekici Erdoğan, "O endam çantasında taşımış bulunduğu bombayı patlatarak kendini de katletti. Bunların Türkiye'ye esmer araklamak düşüncesince hazırladıkları şişirme haber raporda savundukları aha bu teröristler. Bunların meydana getirmiş bulunduğu hükûmet eleştirisi değil, mutluluk kini derken aha ego bunu kastediyorum. CHP yan yana ulusal asayiş sorunudur. İşte ayrıntılı bunları söylerken kastım da bu. Bu oyuna gelmeyeceğiz." niteleyerek konuştu.

"Edirne'de vakfedilmiş olanların hali da aynı"

"CHP, 'O devir bunun yıldırıcı bulunduğunu bilmiyorduk, bilmeyebilirdik.' biçiminde yan yana defans yaptı. Bu, sizin düşüncesince tatminkâr evet mu?" sorusuna Erdoğan şu cevabı verdi:

"Bunun esasen inandırıcılığı, rastgele şeyi bu vakayla bu meyanda ortaya çıkmak oldu. Bundan ahir süreçte şu anda içeride olan, CHP'nin bunların gerisinde durması ve öbür lehtar bilindik partinin de bunların gerisinde durmasının kıymetiharbiyesinin bulunmadığı ortaya çıkıyor. Bunlara baş döndürücü nazarıitibar buyurmak lazım. Bunların gerçekli terörle yan yana iltisakı, dağla linkleri var. Bunu bileceğiz, adımı da buna gereğince atacağız. Yani şu anda Edirne'de tutuklu, mahkum olanların hali da aynı. Bunlar Diyarbakır'da 50 kesir günahsız evlatlarımızı... Yine bunlar icra ettikleri 'Sokağa çıkın, dökülün' eyitmek şekli ile onların ölümüne illet olmadılar mı?"

"Tutuklu bulunan emektar HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı mı kastediyorsunuz?" sorusuna Erdoğan "Tabii" karşılığını verdi.

"CHP'nin 'belli bölgelere yerleştirdiği kişiler' dediniz. Bununla neyi kastettiniz?" sorusu üstüne Erdoğan, "Parti içi makamlar, takım başkanvekili vesaire." yanıtını verdi.

"ABD adaletli davranmıyor"

"Türkiye'nin yan yana İHA'sı, Yunanistan'ın doğrudan dibimizdeki Sisam ve Midilli adalarına ABD'nin verdiği zırhlı araçları yerleştirdiğini belirleme etti. Bu, Lozan'a ve arsıulusal anlaşmalara karşıt yan yana durum. Bir meşhut suç hali var. Siz devamlı 'Bunu yapmaktan vazgeçin.' dediniz, üste kaba mesajlar da verdiniz fakat dinlemiyorlar. Ne yapmayı düşünüyorsunuz?" sorusu üstüne Erdoğan, "ABD, rastgele şeyden ilkin NATO'da bu meyanda olduğumuz devletler meydanda adaletli davranmıyor. Yunanistan, NATO'da bu meyanda olduğumuz yan yana iklim fakat Türkiye de NATO'da, bu meyanda olduğumuz yan yana ülke." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin NATO'daki durumuyla Yunanistan'ın NATO'daki durumunun karşılaştırma edilir yan yana yanının olmadığını tamlayan Erdoğan, Türkiye'nin hem meydana getirmiş bulunduğu ödemelerle hem de Kara Kuvvetleri ve verdiği güçle NATO'da ilkin 5 içerisinde toprak aldığına dikkati çekti.

"Amerika'nın bu adalara, lüzum Midilli'ye lüzum Sisam'a bu genişliğinde gebe silah, mühimmat, taşıt malzeme göndermesi benimseme edilmektedir yan yana bilinçlilik değil." diyen Erdoğan laflarını şu biçimde sürdürdü:

"ABD'nin akıbet vakitteki bunlara vermiş bulunduğu zırhlı araçlar, bunları buraya konuşlandırmaları filan ayrıntılı bunlar İHA'larla belirleme edildi. Tabii bunları belirleme etmekle kalmadık. Amerikan zırhlıları sonunda bizi yıldırma buyurmak düşüncesince kullanılıyor. Ama bunlara sorduğunuz devir ne diyorlar? 'Biz, bunları Rusya düşüncesince kullanıyoruz, kullanacağız. Bunun düşüncesince burada hakeza yan yana konuşlanma yapmış bulunuyoruz'. Amerika'ya denir ki Türkiye az daha yan yana bağlaşık bulamazsın. İşine geldiği devir bunu hakeza söylüyorsun. Yine Amerika'ya ve Yunanistan'a lüzumlu ikazları Dışişleri Bakanlığımız aracılığıyla yaptık. Birleşmiş Milletlere akıbet mektubumuzu da 17 Eylül'de gönderdik. Durumdan bilgili edelim, sonradan bizlere şurası söylemesinler, 'Siz bizi bilgili etmediniz'. Yunanistan bu meseleyi namevcut sayıyor ve görüşmeden de kaçıyor. Burada yan yana bilinçlilik baş döndürücü önemli. Buralar, türel ifadesiyle gayriaskeri adalar. Biz, burada arsıulusal ilçe yöntemini bunların tıkadıklarını görüyoruz. 'Uluslararası hukuktan yanayım.' diyorsan illet görüşmeden, mahkemeden kaçıyorsun? Bu adaları silahlardan arındırmaları şart. Lozan'a gereğince buralar hususi yan yana statüye tabi."

"Şu anda 40 bine DOĞRU askerimiz var"

Yunanistan'da yekûn 9 Amerikan üssünün bulunduğunu anlatım fail Erdoğan, "Bizim, Amerika'dan beklentimiz, Yunanistan'ı hata hesaplara sokmaması ve arsıulusal kamuoyunun manipüle edilmesine izin etmemesidir. Şu anda biz, ayrıntılı bu meydana gelenleri ağır ağır strateji ediyoruz." dedi.

Bugünkü Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Toplantısı'ndan sonradan meydana getirilen matbuat açıklamasının bunları içerdiğini dile getiren Erdoğan şunları kaydetti:

"Amerika'nın Güney Kıbrıs'a müteveccih tabanca ambargosunu kaldırmasının da ne muhteva bakımından ne de zamanlama bakımından izahı yoktur. Rum-Yunan ikilisinin Doğu Akdeniz'de sulh ve istikrarı yıldırma fail adımlarını görmezden gelen, üste motivasyon fail Amerika, bu adımıyla adada yan yana de silahlanma yarışına biçim açacaktır. Biz kalacak mıyız? Duramayız. Biz de ne yapıyoruz? Tabii ki Kuzey Kıbrıs'ta ne gerekiyorsa bu mevzuda bu adımları attık, atıyoruz ve atacağız."

"Asker ve tabanca sevkiyatı mı yapılıyor?" sorusunu Erdoğan, "Hayır, er en kolayı. Şu anda 40 bine DOĞRU bizim orada askerimiz var. Ama bunun haricinde da şu anda orada bizim silah, mühimmat, araç, malzeme vesaire, bu mevzularda da hem esmer hem iklim hem çokluk ayrıntılı bunlarla dayalı adımlarımızı atıyoruz. Bu akıbet adımın da karşılıksız kalmayacağını, Kıbrıs Türk halkının güvenliği düşüncesince rastgele çeşitli tedbirin alınacağını her insanın bilmesi gerekir." niteleyerek yanıtladı.

"ABD'nin Kıbrıs'la dayalı ambargoyu kaldırmasına gönül rahatlığı mı söylüyorsunuz bunu?" sorusu üstüne Erdoğan, "Tabii, o var fakat muhtemelen şu ki ABD ambargoyu kaldırsa da kaldırmasa da maatteessüf attığı adımlarla 'Türkiye sen ne yaparsan yap'. Bunu diyor." ifadesini kullandı.

"Limana askeri harp gemilerinin girecek olmasını ne değerlendirdiniz? Türkiye'ye yıldırma mi bu?" sorusu üstüne Erdoğan, "Lozan'a baktığımız devir buralar silahtan hür bulunan adalardır. Ama silahtan hür olması müstelzim bu adalara ABD maatteessüf ne Lozan'ı dinliyor ne bu etapta Paris'i dinliyor, bunların hiçbirisini dinlemeden bu adımları attı, atıyor." dedi.

"Sayın Putin ile bu mevzuları detaylı ele edinmeyi düşünüyorum"

Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu temasları ile Türkevi'ndeki ecnebi mutluluk başkanları ve başbakanları ile görüşmelerinin sorulması üstüne Erdoğan, "Yani ayrıcasız söylüyorum, görüştüğüm mutluluk başkanları olsun başbakanları olsun senatör ve milletvekilleri olsun bütünü de ayrıcasız şu ifadeyi kullandılar; 'Rusya-Ukrayna arasındaki arabuluculuğunuz rastgele çeşitli takdirin üstündedir, yan yana taraftan, hububat koridorunun emek vermesi yan yana öbür yandan kemre vakası fakat en önemlisi de 200 esirin takası'." niteleyerek konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ve Ukrayna arasındaki tutsak takasına baş döndürücü ehemmiyet verildiğini, hassaten Rusya'nın, Rusya yanlısı anne ihtilaf partisi Yaşam İçin Muhalefet Platformu'nun önderi Viktor Medvedçuk'a baş döndürücü ehemmiyet verdiğini söyledi.

Erdoğan, "Belki siz de izlemişsinizdir, Medvedçuk'un kadını göstergeç ekranlarından bizlere çağrıda bulunmuştu, 'ne olabilmekte Erdoğan kocamı kurtar'. Şimdi yaptığım ahali görüşmelerde Sayın Putin bana bunu cümle hatırlattı. Biz de elimizden mevrut gayreti göstererek, Sayın Zelenskiy ile de bu mevzuları görüşerek lüzum Medvedçuk gerekse bu öbür esirlerin takası vakası hamdolsun kalburüstü yan yana biçimde sona erdi. Şu anda bundan ahir proses de var, bundan ahir süreci de bizim oldukça elleme yönetmemiz lazım." değerlendirmesini yaptı.

"Barış düşüncesince hala rüya var mı?" sorusuna Erdoğan, şu cevabı verdi:

"Yani ego çaresiz değilim fakat hakeza de doğrudan çabucak yan yana anlam alırız dersek o da manzara olur. mesela şu anda 4 kıta kentte meydana getirilen plebisit olayı. Şimdi bu plebisit vakası neyi getiriyor, sıkıntıyı getiriyor. Yani bari hakeza yan yana referanduma gidilmeseydi de ayrıntılı bunları yan yana diplomatlık kanalıyla çözebilseydik yahut çözebilseydiler fakat maatteessüf bu olmadı. 2014'te de bildiğiniz benzeri benzeri yan yana gidişat Kırım ile dayalı olmuştu. Mesela Kırım ile dayalı mevzuda da kalburüstü olamadık doğrusu ego o devir gene Sayın Putin'e 'Burada bizim soydaşlarımız var, doğrusu Kırım'la dayalı kendisine bu attığınız aşama akilane değil.' demiştim fakat anlam alamadık."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bugün meydana getirmiş bulunduğu telefon görüşmesinin sorulması üzerine, "Zelenskiy de bu 4 kıta semt ile dayalı desteklerimizi istiyor. Yani bu mevzuda Sayın Putin'le görüşerek Sayın Putin'i inandırma etmemizi istiyor. Şimdi erte bakalım ihvan linkleri kuracaklar, inşallah Sayın Putin ile erte bu mevzuları şu biçimde detaylı yan yana ele edinmeyi düşünüyorum." dedi.

Tahıl koridoru anlaşmasının hatırlatılması ve Rusya'dan kemre tedarikine bağlı istifham üstüne Erdoğan, şunları söyledi:

"Bunlar da gündemimizde. Şimdi bildiğiniz benzeri şu anne genişliğinde yakında baş döndürücü Ukrayna çeşidinden mevrut hububat vardı. Bu tahılda da şu an 5 milyon tonu aşmış vaziyetteyiz fakat kemre vakasında yakında baş döndürücü ağırlıklı kendisine Rusya tarafı ehemmiyet sunma ediyor. Onlarla da bu mevzuları görüşüp ordan da şayet kemre konusunu çözebilirsek, hassaten doğrusu tarımda gübreye gereksinim duyan devletleri bu mevzuyla dayalı doyurmuş oluruz ve kemre ile bu meyanda de oralara da yan yana artağanlık getirmiş oluruz niteleyerek düşünüyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in hububat mevzusundaki sözlerinin sorulması üzerine, şu biçimde bitmeme etti:

"Şimdi ayrıntılı iş esasen orası, doğrusu tığ şu anda hassaten bu tahılı az ümranlı antika gureba devletlere ne aktarırız, cümle bunun gayreti ortamında olduk. Ne eyvah ki mevcudun diyebilirim ki yüzdelik 80'i yakında baş döndürücü ensesi kalın devletlere gitti. Şimdi ensesi kalın devletlere gidince bu da ağır anlamda Sayın Putin'i tasalı etti ve bu akıbet görüşmelerimizde lüzum Özbekistan'da gerekse ondan eskiden Tahran görüşmemizde de bunlar gündeme geldi. Temenni ederim ki bundan ahir süreçte amacımız bulunan o, namevcut yoksul fukara, antika gureba ve az ümranlı devletlere bunu göndermek, bunların ihracında kalburüstü olalım, sonuca varalım. Çünkü burada dü bilinçlilik ehemmiyet sunma ediyor, hububat ve gübre. Şimdi daha Rusya'dan tığ bu ürünleri çekmiş değiliz. Bugüne genişliğinde yakında baş döndürücü Ukrayna tahılını aldık. Fakat demincek anca zannediyorum ki hububat ve gübrede inşallah Rusya kanalı devreye girecektir."

"Rusya'nın bölümsel seferberlik sonucu üstelik düşünce vericidir"

Rusya-Ukrayna arasındaki harpte çekirdeksel yan yana tehdidin olup olmadığına ve bu mevzuyla dayalı Putin ile görüşmesinde telkinde bulunup bulunmadığına değgin yan yana istifham üstüne Erdoğan, şu biçimde konuştu:

"Ben bunları erişmek istemiyorum. Yani yan yana çekirdeksel harbe gitmenin bedeli, faturası yan yana felaket. Bunu on paralık bırak konuşmayı, düşünmemek gerekir. Bunları esasen inşallah gündeme getirmeden diplomatlık kanalıyla bu işi çözmek, işin en mutabık bana gereğince adımı olacaktır. Biz de yakında baş döndürücü esasen buradan aşama atalım diyoruz. Çünkü Ukrayna'nın karışma altındaki birtakım bölgelerinde Rusya'ya katılma düşüncesince plebisit düzenlenmesi ve Rusya'nın bölümsel seferberlik sonucu üstelik düşünce vericidir. Yani bazıları eyitmek ki işin cümle bu yanından girdiler. Bu türden gelişmeler diplomatik sürecin canlandırılması çabalarını zora sokuyor ve istikrarsızlığın derinleşmesine de biçim açıyor. Ukrayna'nın hassaten bu karışma edilen bölgelerinde meydana getirilen bu plebisit vakası şayet buradan katılmış sonucu çıkarsa ki buradan endişeliyim, çıkabilir, zira tanıdığım Sayın Putin yan yana şeyi kafasına koyduysa bunu o biçimde yapar, hakeza de yan yana gidişat var. Onun düşüncesince yarınki görüşmemizi inşallah termin verilirse baş döndürücü yan yana tomar önemsiyorum. Temennim o ki bu işi inşallah şu geldiği noktada bırakıp diplomasiyi devreye sokmuş olalım."

Türkiye'ye F-16 harp uçağı satılması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'ye F-16 harp uçağı satılması mevzusundaki akıbet hale bağlı istifham üstüne de şunları kaydetti:

"Bize verdikleri lakırtı hassaten Sayın Biden bu mevzuda Demokratlar kendisine zat düşüncesinin F-16'ları ve öbür ayrıntılı parçalar, aksam, bunları vermekten yana bulunduğunu bizlere söyledi. Bu arada da gene hassaten defans bakanım, muhatabı ile meydana getirmiş bulunduğu görüşmelerde bu istikamette yanıtlar alıyor, 'Yani tığ vermekten yanayız, aha Cumhuriyetçilerden dayanak alamıyoruz, onlar bu işe aha çirkin bakıyorlar' filan. Bu seyahatte Cumhuriyetçilerden Lindsey Graham ve gene yan yana başka senatör de vardı, onlarla ayrımlı görüşmelerim oldu. O görüşmelerimde de bana müspet yanıtlar verdiler. Dediler, 'Yani tığ NATO'daki en ehemmiyetli ortağımız bulunan Türkiye'yi bu etapta bekâr bırakamayız, elimizden mevrut gayreti göstereceğiz'. Farklı yan yana dü kişiyle yakında gene görüşmelerim oldu. Onlar da Türkiye'ye gönül rahatlığı büyüklenme içerisinde bulunan adı burada vermeyeyim, erkek ve kişilerden bahsetti, 'Onlarla da görüşmeler yapacağız ve bu görüşmelerle beraberinde Türkiye'ye gönül rahatlığı yan yana düşmancasına davranış içerisinde olmanın akilane olamayacağını zira Türkiye NATO'da bizim baş döndürücü yan yana tomar ehemmiyetli yan yana ortağımız zımnında bu problemi çözmemiz icap eder diyeceğiz' dediler. Biz de şu anda Sayın Biden'ın bizlere vermiş bulunduğu bu lafdan hareketle nitekim bunun neticesini bekliyoruz."

"İyimser yan yana bekleyiş içerisinde misiniz" sorusuna Erdoğan, "Evet." yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti heyetinin, Türkiye'ye F-16 satılması hesabına ABD Kongresindeki temaslarının sorulması üzerine, "Beraberdik, onlar kaldılar ve şu anda dönmüş olmaları lazım. Onlar da orada gene Senato ve Kongredeki birtakım üyelerle, Cumhuriyetçi ve Demokrat onlarla birtakım görüşmeleri yaptılar. Temennim odur ki inşallah NATO'nun da menfaatine bulunan hakeza yan yana teşebbüste NATO da bizi bekâr bırakmayacaktır ve o da lüzumlu adımları atacaktır niteleyerek düşünüyorum." biçiminde konuştu.

"Kimse bizim kelimesiz kalmamızı bekleyemez"

Türkiye'nin Suriye'ye müteveccih harekatının gündemde olup bulunmadığı ve Şam reijimi ile MİT'in görüşmelerinin sorulması üstüne Erdoğan, şunları kaydetti:

"Suriye'de yıldırı örgütü servet gösterdiği ve ulusal güvenliğimizi yıldırma etmeye bitmeme etmiş bulunduğu müddetçe bizim oradaki azimli mücadelemiz bitmeme edecektir. Biz ondan ödün veremeyiz, sahada bu doğrultuda lüzumlu emek harcamaları yapıyor rastgele çeşitli tedbiri alıyoruz. Burada bizim düşüncesince esasi unsuru oluşturacak bulunan ulusal güvenliğimizdir. Yani ulusal güvenliğimizi yıldırma fail ne var ise nerede olursa olsun bu 4 gözcü olabilir, 5 gözcü kabil yahut yakında yan yana tomar olabilir, oralara gönül rahatlığı hani o 'bir şeb ansızın' dediğimiz özellik odur. Gerekli adımı atarız ve yapmamız müstelzim de her neyse onu da yaparız. Çünkü bu kıtal ve çalışmalarımızı lüzumlu ve akıllıca gördüğümüz anda şümullü yan yana terörle kıtal harekatına dönüştürmekten katiyen kaçınmayız. Nitekim bugünkü Milli Güvenlik Kurulu matbuat metninde de bunlara hassaten toprak verdik. Biz bunların kalburüstü neticelerini gördük görüyoruz, tığ esasında bölgedeki terörle kıtal gayretimizle yalnızca ulusal güvenliğimize müteveccih tehditleri kaldırılmış etmiyoruz, bölgenin huzurunu da burada gerçekleştirme ederiz ve terörle kıtal ihvan bildiğiniz benzeri yan yana kıta müsait olamaz onun düşüncesince gönül rahatlığı yan da buna bire yan yana biçimde müspet yaklaşımda bulunması geçişsiz ki anlam alalım. ABD ve Rusya'nın 2019 Ekim ayında vardığımız mutabakatları uygulaması gerekiyor. Sınırdan 30 kilometre güneye... Burada yan yana de PKK/YPG yıldırı örgütü sınırımıza DOĞRU alanlarda bu mutabakatlara karşıt biçimde halen konuşlu, tatbikatlar yapıyor. Hatta üste Kamışlı ve etrafında bunlar terbiye alıyorlar. Şimdi bu gerçekler ortadayken, ABD koalisyon hükûmeti hükûmeti güçleri ile bu meyanda bu adımları atarken, tığ ne NATO'da bu meyanda olacağız. Bu hale da kimesne bizim kelimesiz kalmamızı bekleyemez."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şam ile görüşmelere ilişkin, "Şam ile dayalı kendisine bizim duyum örgütümüz oralarla dayalı görüşmeleri yürütüyor ve biz de duyum örgütümüzün almış bulunduğu sonuçlar üstünden biçim haritamızı belirliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Suriyeli mültecileri oradaki emin bölgelere anlatış çalışmalarınız bitmeme ediyor mu?" sorusuna, Erdoğan, "Suriye'nin kuzeyinde amacımız ilkin etapta 100 bin, ikinci etapta bunları 250 bine çıkarmak. Buralarda briket evler yapıyoruz. Bu briket evlere Türkiye'deki sığınmacılar ağır ağır taşınmaya başladı. Bu briket evlerin altyapısı var. Artık çadırlar, yağmur, balçık yok. Altyapısıyla, rastgele şeyiyle oldukça dobra briket evler yaptık." yanıtını verdi.

Briket evlerin 2+1 ve 1+1 biçiminde olduğunu, içerisinde banyo ve abdesthane bulunduğunu özetleyen Erdoğan, evlerin gün enerjisiyle ısındığını söyledi.

Suriyelilerin ülkelerine fahri ve güvenli, bunun indinde haysiyetli dönüşünü alıştırmak icap ettiğini vurgulayan Erdoğan, şu biçimde bitmeme etti:

"Biz CHP'nin yahut diğerlerinin dediği az daha 'Biz esenlik gelmez bunları Suriye'ye süreceğiz' hakeza yan yana bilinçlilik diyemeyiz. Bizim ne medeniyetimizde ne kültürümüzde hakeza yan yana gidişat bahis konusu değil. Onun düşüncesince de insanca muamelemizi sürdüreceğiz. Biz Yunan'ın bakmış bulunduğu az daha de bakamayız, onların botları şişlemek şekli ile bunları Ege'de, Akdeniz'de ne gömdüklerini, ne onların boğulmasına döşeme hazırladıklarını gördünüz, görüyoruz. Biz bu biçimde de bakamayız ve CHP'nin sayın başkanının yaklaşımıyla da yaklaşamayız. Onurlu yan yana biçimde kendileri 'Yerler hazır, bundan sonradan gidebiliriz, zat topraklarımıza hâllenmek istiyoruz.' dedikleri anda da menfaatlerini ıkıl ıkıl burada tutmayız."

"Uluslararası bölgede Türkiye vicdanın sesi oluyor"

Erdoğan, "Briket evlerin yapımına yalnızca Türkiye mi dünyalık harcıyor? Uluslararası kanallardan bu evlerin yapımına kifayetli oranda mal sağlanıyor mu?" sorusu üzerine, briket evlerin finansörünün yalnızca Türkiye olduğunu, evleri çırçıplak maşer müesseselerinin gayretleriyle yaptıklarını söyledi.

Bir aralık Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) "Destek vereceğiz" söylediğini aktaran Erdoğan, "Hatta Sayın Merkel ile bu mevzuları görüşmüştüm, o da tikel yan yana şeyden bahsetmişti. Hiçbir bilinçlilik gelmedi. Görüyorsunuz şu anda bunlar bizim yaptıklarımız ve Suriyeliler buralara bundan sonradan ağır ağır yerleşmeye de başladı. Şimdi bunların altyapısı da yan yana yandan bitiyor. Oyun grupları, evlatların oynayacakları alanlar, onlar da buralarda yapılır ve bizim bildiğiniz ayrıntılı STK'larımız saf olsun buralarda iri yan yana gayretle, coşkuyla, inançla bu yatırımları gerçekleştirdiler. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığım konuşmada da bu mevzuya değindim. Biz cihanşümul kazı çağrımızı yinelemeye bitmeme edeceğiz. Böylelikle arsıulusal bölgede Türkiye vicdanın sesi oluyor." niteleyerek konuştu.

"BM Genel Kurulu'ndan da anlam alacağımıza inanıyorum"

Erdoğan, "Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapmış olduğunuz konuşmada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanınması çağrısı yaptınız. Buna değgin DOĞRU çağda yan yana ümit var mı?" sorusunu, "Biz denir ki Kıbrıs Türk halkının 1959-60 anlaşmalarıyla teslim edilen edinilmiş haklarını, doğrusu hükümran eşitliğinin ve bedel arsıulusal statüsü tescil etsin. Bu adadaki dü devletin bedel statüde konuşma masasına oturması anlamına gelir ve bunu başaracağız. Tabii bu eşitliği ölçü rolü de ilkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne düşer. Eğer Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi hakkıyla adaletli davranırsa, bu süreci hızlandırırız. Çünkü ego Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndan da anlam alacağımıza inanıyorum." niteleyerek yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1,5 senedir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden bu mevzuda nazar boncuğu akıntı görmediklerini, konseyin Kıbrıs Türk halkının hükümran eşitliğini, bedel arsıulusal statüsünü teslim buyurmak düşüncesince nazar boncuğu aşama atmadığını dile getirdi.

"Bunu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi yapamıyorsa o devir Birleşmiş Milletler üyeleri Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti'ni tanıyarak Kıbrıs Türklerinin edinilmiş haklarını teslim edebilirler." diyen Erdoğan, bunun düşüncesince Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki hitabında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanınması düşüncesince arsıulusal topluma çağrıda bulunduğunu hatırlattı.

Erdoğan, "Bu yan yana ön hazırlık. Çağrımızın gerisinde kalacak ahali gurur ve kuruluşlarımızla arsıulusal topluluğun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanıması düşüncesince çalışacağız. Uluslararası maşer bundan sonradan çözümün yöntemini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanıyarak açmalıdır niteleyerek düşünüyorum." dedi.

New York'ta da görüştükleri muhataplarına bu politikayı gerekçeleriyle anlattıklarını dile getiren Erdoğan, çabalarının kâr vereceğine inandığını anlatım etti.

"Biz şu anda bu attığımız adımla yan yana kere yeni baştan yan yana gün yazıyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "TOKİ'nin 250 bin hane projesinde akıbet gidişat nedir? Bu projelerde temeller ve kuralar ne devir çekilecek? Taksitlerin çakılı olmaması hesabına tenkit var. Bununla dayalı kombinezon yapılabilir mi? Bu hane hamlesiyle ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 'Para dercetmek düşüncesince yapıyorlar' dedi ve arkası esna da 'Garanti versinler, destekleyeceğiz' açıklamasını yaptı. Bu açıklamaları ne değerlendirirsiniz?" sorusuna şu cevabı verdi:

"Sayın Kılıçdaroğlu'nun daireye gereksinimi mı var? Garanti istediğine gereğince eyitmek ki hakeza yan yana gereksinimi var herhalde. Şu anda hakeza yan yana gerekseme var ise TOKİ'ye başvurma eder, tükenmiş bulunan konutlardan da hakeza yan yana olanak ona tanınabilir. Buyursun. Biz 1 milyon 250 bin TOKİ kendisine hane yaptık. Biz ilkin kere bu bölgeye girmiyoruz ki. Biz bu adımı atmış, kendimizi ispatlamışız. Burada kaç antika gureba, namevcut yoksul fukara, asker, mânialı buralardan hane aldılar. Hepsi de bu konutlarda ne genişliğinde bahtiyar bulunduğunu bizlere anlatım ediyor. 1-1,5 ay ilkin Esenler'de hane dağıtımı yaptık ve orada gene yan yana eve gittim, çaylarını içtik, mutluluklarını gördük. 3+1 konut. Kemal Bey, bak yanlışsız ol. Siyaset dürüstlüktür. Böyle enine durmaksızın aklına ne geliyorsa alaşağı buyurmak değil. Biz şu anda bu attığımız adımla yan yana kere yeni baştan yan yana gün yazıyoruz.

Gençlerimizin danışma sayısı 1 milyon 715 bin. Bak çoluk çocuk üstelik bu işi senden elleme kavramış vaziyette. 5 milyona yaslanan yan yana başvurma var ve projelerimizde ilkin kazmayı inşallah 25 Ekim'de vuruyoruz. Bununla neyi bildirmek istiyorum? Derdimiz Türkiye'nin ciharıyek yanında, nerelerde TOKİ kendisine hane yapımına başlayacaksak, hepsine bire çabucak yan yana kere temelleri atalım, bu işi başlatalım istiyoruz. En çelimsiz sürede ad çekme tarihlerimizi de açıklayarak bu adımları atacağız. Tabii yan yana bilinçlilik yakında demincek suni durumumuz var. O da şu, bildiğiniz benzeri konut, çevre yan yana de gençlere müteveccih bulunan adım. Şimdi ego 'arsamı alır, evimi kendim yaparım' diyenlere müteveccih de bulunan rakamı kümelenme buyurmak şekli ile olabilirlik bunu 1 milyona, olabilirlik yakında fazlaya boşaltmak suretiyle, gene kuraya naşir avlamak suretiyle, istiyoruz ki tığ yurttaşlarımıza bu sayıyı artırarak, hakeza yan yana olanak tanıyalım. Rakam 5'i yakalayınca demincek bizlere dünkü yan yana aşama atmak, bu etapta dünkü yan yana döşeme alıştırmak düşüncesince hakeza yan yana adımı bakanımla da konuştuk, 'bunu yapalım' dedik."

Erdoğan, "Mevcut çevre düşüncesince açtığınız yan yana olanak var. Bu imkana dilek var mı?" sorusunu, "Olmaz olabilmekte mu? Ondan çevre bunları yapıyoruz zaten." biçiminde cevapladı.

"Arsayı meydan zat evini mi yapacak?" sorusu üstüne Erdoğan, "Biz altyapıyı yapacağız, o da evini yapacak." dedi.

Vatandaşın, ufki mimariye akıllıca iktisap buyurmak kaydıyla evini yapabileceğine ayraç fail Erdoğan, şunları kaydetti:

"Şu anda Çevre Şehircilik Bakanlığımız kadrosuyla ayrıntılı buralarda kontrolleri yapıp, planlamayı yapacaklar. Bu planlamayı yaptıktan sonradan da 'hangi ilde ne genişliğinde arsa' tığ sunu edeceğiz. Bunun adımını inşallah bu ad çekme çekiminden önceye yetiştireceğiz. Şu anda çalışmayı, esbak akşam ezanı Murat Bey'e buyruğu verdim, dedim 'Süratle bu emek harcamaları başlat ve en çelimsiz sürede da inşallah bunun duyurusunu yapalım', çevre ilişki yurttaşlarımız doğrudan buraya yönelsinler ve onlarda da ad çekme çekeceğiz malum, bu kuraya onları da naşir tutalım ve bu kurayla neresi kime çıkarsa o da orada yerini alsın."

Erdoğan, plan kapsamındaki çevre sayısına ilişkin, "1 milyon arsa. Fazla kabil fakat az olmayacak." bilgisini verdi.

TOKİ'nin "İlk Evim İlk İş Yerim Projesi"ne vatandaşların derin alaka gösterdiğini, başvuruların 5 milyon sınırına yaklaştığını aktaran Erdoğan, ilkin hassaten danışma sayısının bu genişliğinde olacağını öngöremediklerini söyledi.

Geçen hafta meydana getirilen kabin toplantısının arkası esna ikinci yan yana evreyi seçimlerden sonradan başlatabileceklerini açıkladığını hatırlatan Erdoğan, "Fakat demincek koşullar bizi anca zorluyor ki on paralık Şayet olmazsa demincek şu çevre fakat arsanın da elbette altyapısını yaparak bunları verelim. Bunu da vatandaşımız kendisi yapsın. Tabii demincek tığ 500 bin toplumsal konuta yan yana kere çabucak başlayalım, yan yana yandan bu arsalara vatandaşımız altyapısı işlenmiş kendisine gelsin girsin, o da zat konutunu yapsın. Böylece 1,5 milyon oluyor. Biz demincek bu arsaların adedini artırırsak, ha arttırmayı düşünüyoruz. Az ilkin de söyledim 1 milyon 175 bin şişman konutu tığ yaptık, ötekisi değil. Daha ilkin de söyledik. Yani akçasal kendisine bizim yan yana sıkıntımız namevcut ve tığ bunları yaparız." niteleyerek konuştu.

Kabine toplantılarından sonradan vatandaşlara müteveccih müjdelerin açıklandığının hatırlatılması üstüne Erdoğan, öğrencilerden çiftçilere, ücretli çalışanlardan işverenlere genişliğinde milletin ayrıntılı kesimlerinin indinde olduklarını, hassaten çirkin gelirli vatandaşlara müteveccih etraflı destekleri akıcı sürdürdüklerini anlatım etti.

Yükseköğrenim yurtlarında artan öğrencilere sunulan günce tagaddi yardımını 25 liradan 60 liraya çıkardıklarını aktaran Erdoğan, yüksek tahsil yurtlarının kapasitesini 850 bine yükselttiklerini kaydetti.

Öğrencilerin tagaddi yardımını maaş 750 liradan 1800 liraya yükselttiklerini tamlayan Erdoğan, "Öğrenim kredisi borçlarının arka ödemelerinin yalnızca tahsil edilen anne dünyalık üstünden yapılmasını da ne yaptık, açıkladık. Böylece emniyet arka ödemelerinde yekûn 26 bilyon liranın üstünde yan yana yükü gençlerimizin üstünden kaldırdık." ifadesini kullandı.

Çiftçilere, çarpıcılık faturalarını maaş ifa adına hasat ondan sonra ifa olanağı sağladıklarını, eskiden dönemlere dayalı borçları düşüncesince de 5 yıla genişliğinde mehil ile nazar boncuğu nema işletilmeden arka ifa olanağı getirdiklerinin müjdesini verdiklerini özetleyen Erdoğan, kaç zirai ürünün alıntı fiyatlarında yan yana eskiden yıla gereğince ehemmiyetli oranlarda artma yaparak yan yana kere yakında üreticilerin indinde toprak aldıklarını söyledi.

Erdoğan, 2002'de toplumsal gayeli masraflara bütçeden ayrılan pınar 1,6 bilyon teklik iken, 2022'de ek bütçeyle beraberinde bu rakamın 146 bilyon liraya ulaştığının bilgisini verdi.

"Bu asrın ismini koyuyorum, Türkiye yüzyılı olacak"

Dünyadaki menfi gelişmelere karşın Türkiye ekonomisinin büyümeye bitmeme ettiğinin altını çizen Erdoğan, "Çok yakında açık, belirgin söyleyeyim inşallah bu asrın ismini koyuyorum, Türkiye yüzyılı olacak. Dünyada koşullar ne getiriyor, ne götürüyor, Avrupa'da, Amerika'da gidişat nedir, görüyorsunuz. Ama Türkiye bu sıkıntıları yaşamadı, yaşamıyor. Eğer bugün doğrusu 2'den 4'e, 6'ya Türkiye büyümesini gösterdiyse aha bu yan yana gerçektir. Türkiye bunu yakaladı. İç ve aut alakanın katkısıyla yüzdelik 7,5 muvazeneli ve çelimli yan yana çoğalma kaydettik. Bu büyümede ihracatın desteklediği, donanımlı sahasının yanı esna turizmdeki müspet gelişmelerin ulama sağlamış bulunduğu hizmetler alanı de can alıcı oldu." değerlendirmesini yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022'de global çoğalma tahminleri evren genelinde dun müsait bulunmasına karşın üretimi, yatırımı, ihracatı ve istihdamı merkeze meydan Türkiye ekonomisinin ise büyümeye bitmeme edeceğini vurguladı.

Erdoğan, "2022 senesinde büyümenin yüzdelik 5 seviyesinde gerçekleşmesini öngörüyorum. Tabii bu yan yana sayı farkı rakamdır, yakında iyisi olacak fakat yakında kötüsü olmayacak." dedi.

"Yılbaşından itibaren de neticelerini almaya başlayacağız"

Ekonomideki büyümenin vatandaşa ne devir yansıyacağına bağlı istifham üstüne Erdoğan, şu biçimde bitmeme etti:

"Ocaktan itibaren bunun emarelerini baş döndürücü şen göreceğiz. Bir kere enflasyondan ilkin şu anda faize bakıyorum. Şu an bakımından tığ nema oranını yüzdelik 12'ye indirdik. Buradan ahali yatırımcılara çağrımı gene yapıyorum, diyorum ki, 'Eğer yatırımcıysan, bak amme bankaları hassaten iktisap buyurmak az daha şu anda nema 12'ye indi. Bundan sonradan fevk çıkacak yok, yakında dun inecek ve yakında dun kaymak şekli ile de bu enflasyonu da ne yapacak, onu da baskılayarak dun indirecek.' Bir yatırımcı neyi arar? Yapacağı yatırımda düşüt nema arar. Şimdi bizim kentet başlığımız var, yatırım, istihdam, üretim, akan masraf noktasında hassaten oradaki büyümeyi dilek ettiğimiz istikamete getirmek. Şimdi bu iptidai başlıkla yan yana kere gel, yatırımını yap ve düşüt faizle krediyi yan yana numara derecede amme bankalarından al. Adımını at, hem istihdam sağla hem istihsal hem ihracatta sen de yerini al ve yan yana de ülkenin gelişme göstermesine ulama sağla. İnşallah bu sene içerisinde beklemeden doğrudan yılbaşından itibaren de neticelerini almaya başlayacağız."

Asgari ücret

Asgari sevap tespitinin aralıkta yapılacağını, buna müteveccih çalışmaların ilgililer çeşidinden yürütüldüğünü anlatım fail Erdoğan, şunları kaydetti:

"Aralıkta gine değerlendirmeleri yapmış olup dünkü yan yana adımı da inşallah sene sonu bakımından atacağız ve bu mevzuda 2023'e girerken baş döndürücü yakında muaddel yan yana şekilde, baş döndürücü yakında çelimli yan yana biçimde gireceğiz. Hiç duraksama etmeden minimal tutarı yükseltirken artışın getirmiş bulunduğu iyon tamamını işverenin üstüne bırakmadık, üzerimize aldık. Böylelikle üretimi korumuş olduk. Devlet kendisine baş döndürücü ağır yan yana fedakarlıkta bulunarak minimal sevap indinde ahali ücretlerin minimal tutara kadarki kısmından vergileri yılbaşında kaldırdık. Bu kombinezon ile işçi-memur ayrımı olmadan ahali çalışanlara bağış istisnası kaynaklı arttırma yan yana esenlik pozitif yanları sağladık. İşçilerimizin mangır şişkinliği ve sahn pahalılığı karşısında emekli halde kalmasını engel iktisap buyurmak bizim yan yana numara önceliğimiz olmaya bitmeme ediyor. Tabii bu yan yana aralık artma idi. Bunu esasen işçilerimiz de nitekim nüans ettiler ve bundan çevre da bizlere cümle şükranlarını anlatım ettiler."

EYT mevzusuna da yer veren Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in bu mevzuda emek harcamaları yürüttüğünü belirterek, "Vedat Bey'in bölgesine girersem ona butlan yaparım. Onu, kendisi açıklarsa bizim düşüncesince baş döndürücü yakında mutabık olabilmekte fakat akıbet etabına emek vermeyi getirdiklerini biliyorum ve bizlere sunduklarında değerlendirmelerimizi başkaca yapacağız." niteleyerek konuştu.

"Doğal safi yel yağı lambası sıkıntımız olmayacak"

Rusya-Ukrayna mücadelesi hasebiyle Avrupa'da yaşanmış bulunan naturel safi yel yağı lambası sıkıntısının Türkiye'de yaşanmayacağını anlatım fail Erdoğan, Avrupa devletlerinde bulunduğu az daha artırım çağırısında bulunup bulunmayacağına değgin soruya, "Yapmadım, yapmayacağım, yapmıyorum. Çünkü artırım rastgele devir düşüncesince esasen anca yahut hakeza faydalıdır. Zaten israftan kaçınalım." yanıtını verdi.

Erdoğan, gerekseme sahiplerine çarpıcılık ve naturel gazda lüzumlu destekleri verdiklerini hatırlatarak, "Hele illa demincek Karadeniz naturel gazı inşallah bu kışla bu meyanda devreye girerse o devir esasen işimiz baş döndürücü da bedava olacak. Doğal gazın devreye giriş ihtimali sıradan elleme fakat bizim Rusya ile bu etapta şu anda rastgele yan yana sıkıntımız yok. Doğal gazımız Rusya'dan geliyor ve rastgele yan yana ihtilafımız yok. Bunun indinde pozitif birtakım değerler bizlere katması noktasında da Sayın Putin ile görüşmelerim oldu, olmakta ve ondan da inşallah dobra gelişmeler olacak." niteleyerek konuştu.

"Doğal gazda olsun, çekirdeksel enerjide olsun dayanışmamızı bitmeme ettireceğiz"

Türkiye'nin Rusya ile Mersin'de yapımına bitmeme etmiş bulunduğu Akkuyu Nükleer Enerji Santralinin yan yana numara çelim birimi türbininin 2023'te deli dolu bir hale geleceğini, ahir etapta 3 türbinin yakında devreye gireceğini özetleyen Erdoğan, bu sürecin 2028'de tamamlanacağını kaydetti.

Nükleer erke hesabına dünkü adımlar alaşağı buyurmak istediklerini tamlayan Erdoğan, "Biz bu aralık esna de Sinop'ta yan yana çekirdeksel erke santralinin adımını atacağız. Bununla dayalı de gene Putin ile benim şu biçimde ayrıntılı birtakım görüşmelerim evet ve bu görüşmeleri de bitmeme ettiriyoruz. Çünkü yenilenebilir enerjide hassaten çekirdeksel erke santrallerinin baş döndürücü iri fonksiyonu var. Hem fiyatlar bakımından hem mülevves erke değil. Temiz enerjiyi hassaten bölüt kazandırma noktasında baş döndürücü iri önemi haiz. Bunun çalışmalarını en akıbet Soçi görüşmemizde de Sayın Putin ile detaylı yaptık ve bu mevzuyla dayalı kendisine da tığ naturel gazda olsun, çekirdeksel enerjide olsun dayanışmamızı bitmeme ettireceğiz." değerlendirmesini yaptı.

"Sinop'taki nükleere erke santrali düşüncesince gün belirlenip belirlenmediği" sorusuna Erdoğan, "Onu da 'Görüşelim' dediler, 'Tamam' dedik. Bu mevzuda da Enerji Bakanımızla muhatabı süreci bitmeme ettiriyor." karşılığını verdi.

Doğu Akdeniz

Türkiye'nin naturel safi yel yağı lambası kontrol çalışmalarına bitmeme ettiğine dikkati çekici Erdoğan, şunları kaydetti:

"Çalışıyoruz hamdolsun, bugün dünyada stratejik devletlerde var, aha görüyorsunuz şu an 4 sondalama gemimiz var. Nereden nereye geldik? İki kıta sismik araştırı var. Şimdi bu gemiler yan yana yandan sismik araştırmayı yapacak, yan yana yandan da sondalama meydana getirecek fakat Karadeniz'de fakat Doğu Akdeniz'de. Gemiler, 12 bin 500 metreye genişliğinde sondalama yapabilme yeteneğine sahip. İnşallah bu yetenekleri berekete dönüşür, buralardan arsa yağı çıkartırız. Buralardan naturel safi yel yağı lambası çıkartırız. Beklentimiz yan yana numara derecede şu anda elbette esasen naturel safi yel yağı lambası fakat arsa yağı de gelse bizim düşüncesince eyvallah naturel safi yel yağı lambası da gelse bizim düşüncesince eyvallah. Şu anda elbette ağırlıklı kendisine ayrıntılı yatırımlar, adımlar naturel gazda. Artık rastgele evde naturel safi yel yağı lambası adeta her insanın talebi oldu. Nereye gitsek şayet evinde naturel safi yel yağı lambası yoksa, 'Başkanım ne olabilmekte bizim naturel safi yel yağı lambası da gelsin.' Herkes bunu istiyor."

"Doğu Akdeniz'de yan yana erim bekliyor muyuz?" sorusunu Erdoğan, "Şu anda Karadeniz'deki bu çalışmaların arkası esna gemilerimiz oralarda da sondalama çalışmalarına inşallah bitmeme edecekler." niteleyerek yanıtladı.

ABD'nin aralarında toprak almış bulunduğu birtakım devletler nema artırımına giderken Türkiye'nin nema oranını düşürmesine bağlı değerlendirmesi sorulan Erdoğan, "Amerika'nın nema artırımı dediğiniz ne genişliğinde yan yana oran? Dikkat ederseniz anca ağır yan yana kantite yok. Küçük yan yana oran. Diyelim ki Amerika'da nema artırımı olabilirlik şu anda akıbet sonuncu gidişat yüzdelik 6 olabilir. Son sayıları bilemiyorum. Avrupa'ya geliyorsunuz oralarda da gene hakeza yüzdelik 4, 5, 6. Çift haneli rakamda değiller. Şimdi tığ aha akıbet doğrusu Para Piyasası Kurulu yüzdelik 12'ye indirdi. Temennim odur ki bundan ahir toplantısında bunu az buçuk yakında tahrip onarmak şekli ile tığ sene sonuna genişliğinde faizimizi yan yana kıta haneli rakama indirmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Türk lirasının ne devir bedel kazanmaya başlayacağına değgin istifham üstüne Erdoğan, altı sıfırın atılmasıyla Türk lirasına bedel kazandırdıklarını belirtti.

Erdoğan, "Şu anda da tığ ağır ağır paramıza bedel kazandırmanın gayreti içerisinde olacağız. Neyle? Faizi tahrip onarmak suretiyle. Buradan neyi kazanacağız? Buradan kazanacağınız bilinçlilik şu, yan yana benim yatırımcım diyecek ki 'Ben bu düşüt faizle envestisman yaparım. Niye? Ben şu anda bu envestisman düşüncesince şu genişliğinde nema ödeyeceğim. Yani şu genişliğinde krediye, şu genişliğinde faiz. Bu benim yararıma, ego bu yatırımı yapayım' diyecek. Çünkü kazanacağıyla yan yana kere o faizi ödemesi beklenen bir hale gelecek. Ama bu faziletli nema bulunduğu zaman, yüzdelik 30-40'lar bulunduğu devir o yatırımcı nereye çalışıyor? O mal sektörüne çalışıyor. Soygun orada. Biz o soygunu demincek ne yapıyoruz? Önlüyoruz. Yani bu ülkede soygunculara değil, tığ yatırımcılara yan yana olanak verelim, yan yana olanak açalım." niteleyerek konuştu.

"(Türkiye'nin yüzyılı) seçimlere girerken mottomuz olacak"

Bankaların rastgele sene faizden kazandıkları paralarla övündüklerine ayraç fail Erdoğan, konuşmasına şu biçimde bitmeme etti:

"Ben amme bankalarına onu söylüyorum, 'Arkadaşlar tığ sizden bu ülkeye ne genişliğinde yatırımcıyı tahkim ettiniz, onlara emniyet sağladınız ve onların yapmış bulunduğu yatırımlarla iklim nereden nereye gidiyor sizden bunu bekliyorum.' Çünkü bura anca önemli, anca ehemmiyetli ki bu modelin adı, cümle söylüyorum, Türkiye iktisat modeli. Türkiye iktisat modelini, hassaten de 'Türkiye'nin yüzyılı' dediğimiz bu adımda inşallah, bu seçimlere girerken bizim mottomuz da o olacak, Türkiye'nin yüzyılı... Tabii finansmanı ergonomik koşullarda ve akıcı yan yana biçimde yatırımcıyı motivasyon edeceğiz ve o da elbette atık bu adımları inşallah bu kapsamda yorum şekli ile oralardan doğacak imkanlarla inşallah Türkiye sıçramasını gerçekleştirmiş olacak."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Merkez Bankası (MB) nema oranlarıyla bankaların verdiği nema oranları meydanda yan yana nüans var biçiminde eleştiriler yöneltiliyor, ne diyorsunuz bunlara?" sorusuna, şu cevabı verdi:

"Bazı mahfiller, hassaten Merkez Bankamızın üstünde spekülasyonlar yapmaya mücahede ediyorlar. Çünkü Merkez Bankası çöktüğü zaman, Merkez Bankası yıprandığı devir ki kaybedecek? Türkiye'nin mal alanı kaybedecek. Ve şu anda elbette bizim Merkez Bankamızın döviz rezervi onların beklediği yerlerde değil hamdolsun elleme yan yana konumdayız. Şimdi bu döviz rezervini bizim yakında da koruyarak, yakında da güçlendirerek, yakında da kümelenme buyurmak şekli ile Merkez Bankası da bire yan yana sürede amme bankalarını ve benzerleri noktayı geldiği devir akçalanmış edebilecek. Yeri doğacak Merkez Bankası gerekince BOTAŞ'ın sıkıntılarına derman olacak. Bütün bunlar birbiriyle irtibatlı konular. Şu anda Merkez Bankasının enerjisini hassaten kaybetmesini bekleyenler kusura bakmasınlar onlar avucunu yalamaya bitmeme edecekler."

Başbakanlığı zamanında MB'nin dolar rezervini 135 bilyon dolara genişliğinde çıkardıklarını anımsatan Erdoğan, "Şimdi maşer kesimlerimizle, ayrıntılı sektörlerimizle cümle bu meyanda kazanalım diyoruz. Ülkemiz kazansın, vatandaşımız kazansın ve bankalarımız da mevzuya buradan baksın istiyoruz." dedi.

"TOGG'un fiyatının korkutucu olacağına olabilirlik vermiyorum"

Erdoğan, TOGG'un ne devir yollarda görüleceği ve satı fiyatının ne olacağına değgin soruya "Öyle korkutucu yan yana eder ortaya çıkacağına olabilirlik vermiyorum. Hedefimiz, inşallah 29 Ekim'e TOGG'u yetiştirelim istiyoruz." niteleyerek konuştu.

TOGG'un baş döndürücü çekilmiş ve şen yan yana taşıt bulunduğunu tamlayan Erdoğan, "Hız yaptınız mı?" sorusuna, "Tabii. Zaten Gürcan Bey 'Başkanım ne genişliğinde basacaksan bas' diyor. Dedim 'Başıma iş mi açacaksın?' Bu otomobilin niteliği orada zaten. Şimdi buradan ego şayet kilometreyi filan açıklarsam tenkit alabilirim. Bunu açıklamayayım. Potansiyeli süper." biçiminde cevap verdi.

"Borsadaki çabukluk en uslu ayrıntısına genişliğinde incelenecek"

Borsadaki hareketliliğe bağlı yan yana tetkik yapılıp yapılmayacağına bağlı istifham üstüne Erdoğan, borsada baş döndürücü kazananın indinde az da olsa kaybedenin de bulunduğunu söyledi.

Türk borsasının bu sene devamlı kazandıran yan yana borsa bulunduğunu özetleyen Erdoğan, "Ama akıbet zamanlarda birtakım düşüntülü hareketlere girenler yardımıyla borsada az buçuk başağrısı yaşamadık değil. Ama tığ borsamızdan hakkıyla mutluyuz. Hazine ve Maliye Bakanımız Nurettin Bey, lüzumlu hazırlıkları şu anda tamamlıyor, tetkik ve denetimlerini de yürütüyorlar. Konu, en uslu ayrıntısına genişliğinde incelenecek ve en çelimsiz müddet ortamında de inşallah bunu kamuoyuyla paylaşacağız." niteleyerek konuştu.

"Seçim beyannamemiz üstündeki icraat bitmeme ediyor"

Seçim sürecine girilip girilmediği ve AK Parti'nin 28 Ekim'de açıklayacağı intihap beyannamesinde ne başlıkların öne çıkacağına bağlı soruya Erdoğan, "Şu anda intihap beyannamemiz üstündeki icraat bitmeme ediyor. Bu çalışmalarla beraberinde elbette tığ yola çıkarken bildiğiniz az daha Türkiye'yi 4 iç kulak üstünde yükselteceğiz demiştik. Bu da eğitim, sağlık, adalet, emniyet. Daha sonradan tığ bu 4 başlığa neyi arttırma ettik? Ulaşımı, enerjiyi, tarımı, aut politikayı arttırma ettik. Tabii hepsinden gitgide demokrasiyi hakkıyla ahali insanımızın ferah ferah yaşayabileceği, algılayabileceği yan yana pozisyona yükseltmeyi, kazı ve özgürlüklerle bu meyanda bunu ne işleyeceğiz, ne bunu yaşayacağız bunları anlattık ve demincek de gene bunlar üstündeki çalışmalarımızı arkadaşlarımız kurduğumuz ekiplerle bütünü ayrımlı çalışıyor." yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasına şu biçimde bitmeme etti:

"Bugün hatırlarsanız Ankara'nın en iri demeyeyim fakat bedel kendisine ikinci iri hastanesi Etlik kent Hastanesi'nin açılışını yaptık. Bu hastanenin 4 bin 50 odası ve 4 bin 50 yatağı var. Diğer yan da aynıydı. Şu anda ayrıntılı hekim kadrolarını ve benzerleri onları da yerleştirdik fakat hepsinden mavera burada demincek bu hastanede en fevk düzeyde, en müterakki tomografi, MR, ultrasonografi ve ahali bunların indinde kemoterapi, ışın tedavisi bunlar da bire yan yana biçimde bu hastanemizde şu anda kurgu edildi, yerlerini aldılar. Bütün bunlarla bu meyanda örneğin demincek bu Etlik'teki yerde elbette onkoloji servisiyle hakkıyla Türkiye'de kural dışı yan yana şifahane oldu. Ben bugün müteahhit şirkete da 'Bütün bunların bütünü oldukça iyi, dobra fakat ego senden demincek senin düşüncesince iri ağırlık getirmeyecek yan yana bilinçlilik istiyorum, o da şu, etrafındaki ağaçlandırmayı ve yeşili de yan yana an ilkin bitir. Ne genişliğinde devir istiyorsun' dedim. 'Bana 2 ay izin edersen, tamamlayacağım' dedi. Şimdi 2 ayda inşallah çevredeki yeşili de halledeceğinin sözünü aldık."

Etlik kent Hastanesi'nin, Bilkent'teki Ankara kent Hastanesi ile göz ve döşek kapasitesi bakımından bire yan yana bulunduğunu anlatım fail Erdoğan, böylelikle Ankara'da dü iri hastanenin bulunduğunu söyledi.

Erdoğan, İstanbul'da da Çam ve Sakura'nın yanı esna Kartal, Göztepe, Yeşilköy ve Sancaktepe'de kent hastanelerinin bulunduğunu anımsatarak, 15-16 milyon nüfusa eş kente yan yana kent hastanesi yakında mensur ika durumunun olabileceğini anlatım etti.

Yeşilköy ve Sancaktepe'deki kent hastanelerine cankurtaran uçakla marazlı getirilebildiğini kaydeden Erdoğan, "Uçaktan inip hastaneye intikal 5 dakika. Böyle yan yana gidişat var. Bunlar elbette çağcıl dünyanın dünkü gıcır hallettiği şeyler fakat tığ şu anda çağcıl dünyayla afiyet turizminde ve sağlıkta yarışır hale geldik. Bu bizi başkaca bahtiyar ediyor." dedi.

"İlk oyum AK Parti'ye" buluşmaları hatırlatılarak, gençlerin AK Parti'ye ilgisine bağlı istifham üstüne Erdoğan, "Gayet iyi. Çünkü gencim, kıray kendisine bu işe başladım. 40 sene siyasetin içerisinde çaylaklık kollarından başlayarak geldim. Bunun düşüncesince de cümle kıray kaldım. Şu anda gene gençlerle gittiğim şehirlerde gerçekli çağ şişman açma yapıyorsam, mitingimi yapıyorsam ondan sonradan da gençlerle yan yana araya gelmiş şekilde onlarla sorulu yanıtlı izlence yapıyoruz. Tabii boşluk esna bu çalgılı çağanaklı türkülü de oluyor." dedi.

"Gençliğim derken onu hakeza hissediyor musunuz? Yani Z kuşağı az buçuk yakında hakeza değişik, doğrusu Z kuşağını da hakeza hissediyor musunuz?" sorusu üstüne Erdoğan, "Z değil Teknofest." yanıtını verdi.

Erdoğan, şu biçimde bitmeme etti:

"Dikkat ederseniz o akşam ezanı orada Orhan Bey'in türküsüyle ne yaptık? İşi bitirdik. Aynısını Samsun'da yaptık. Samsunlu bulunduğu düşüncesince dedik ki Samsun'dan oraya yan yana esenleme gönderelim dedik. Tabii küre coştu, gençlerin bütünü iri yan yana cümbüş içine girdi. Aynı bilinçlilik Sakarya'da anca evet ve Türkiye'nin ayrımlı yerlerinde bu heyecanı, bire yan yana coşkuyu gençlerle bu meyanda yaşıyoruz, yaşatacağız."

"Dayanışma içerisinde bu işi başaracağız"

"AK Parti'nin 2023 ekibi ne olacak, ne yan yana ayrım göreceğiz?" sorusunu da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Futbol takımlarında üstelik nakil mevsiminde hakeza A'dan Z'ye bütünü değişmez, doğrusu dâhilen yan yana dü kıta değiştirirsin, DOĞRU eyvallah fakat A'dan Z'ye değişmez. Mevcut omurgayı korursun, takviyelerin nereye gerekiyorsa oraya da takviyeleri alırsın. Şimdi AK Parti'nin içerisinde de nerelerde aksamalarımız var ise bu aksamaların bulunduğu bölümleri inşallah elbette ki değişikliğe naşir tutarak, bu vilayetler bazında olur, yönetimdeki çatı içerisinde olabilmekte ve bunlarla beraberinde de bu değişimleri yaparak baş döndürücü yakında çelimli yan yana kadroyla inşallah dünkü seçime yapınmak gerekir. Burada elbette Cumhur İttifakı kendisine da başkaca yan yana durumumuz lakırtı konusu. Cumhur İttifakı'nın yapısı da burada bizi ağır anlamda ilgilendiriyor. Dayanışma içerisinde bu işi başaracağız."

Seçime genişliğinde kabinede yan yana ayrım olup olmayacağı yönündeki istifham üstüne de Erdoğan, "Şurada 8 ay kaldı, 8 ay ortamında bu çeşit yan yana şeyi gerçekleştirmek yan yana kere doğrusu işletmecilik açısından da idarecilik açısından da metin yan yana bilinçlilik olmasa gerek. Bu futbola kusursuz denktaş gelir. Niye? Baktın eş sakatlandı ne yapacaksın? Olabilir doğrusu on paralık besbelli olmaz. Ama görülmedik yan yana gidişat olursa elbette hakeza yan yana aşama da atılabilir fakat yan yana bilinçlilik bizim düşüncesince baş döndürücü önemli, kimliğimizden, değerlerimizden ivaz vermeden değişime belirgin yan yana partiyiz. Kadro yeniliklerini yan yana sembol yarışında sembol değişim işlemi ve tazelenme kendisine gördüğümü de yakında ilkin anlatım etmişimdir. Aynı şeyi gene anlatım ediyorum." niteleyerek konuştu.

"Davaya kırgınlık, gücenmişlik olmaz"

AK Parti'ye dargın yahut partiden bölünmüş adlara yan yana çağrısı olup bulunmadığı yönündeki istifham üstüne de Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Benim demincek helalleşme noktasında, hakeza yan yana başağrısı var ise elbette ki anbean rastgele devir helalleşmeye açığım. Ama dargın ve benzerleri bulunan arkadaşlarımıza da esasen kapımızı ayırmak şekli ile onları partimizin kadroları içerisinde değerlendiriyoruz. Değerlendirmeye de bitmeme edeceğiz. Çünkü altını çizerek yan yana bilinçlilik söyleyeyim, AK Parti milletin kurduğu yan yana partidir. AK Parti yan yana sorun partisidir. Dava içerisinde kişilere kırgınlık, gücenmişlik kabil fakat davaya kırgınlık, gücenmişlik olmaz. Hani Neşet Baba ne diyor, 'aşkınan koşan yorulmaz.' Biz de şu anda anca koşuyoruz."

Muhalefetin politika dili ve cumhur reisi adayı

Muhalefetin politika dili ve 6'lı masanın zat arasındaki tartışmalara müteveccih suali da yanıtlayan Erdoğan, "Ben o mevzuya girmeyi şahsım düşüncesince akilane bulmuyorum. O onların zat içerisindeki yan yana sorunudur. Ben o masadan ne çıkar, ne çıkmaz. Onlar bizi katı ilgilendirmiyor. Biz şu anda millete fariza uğrunda ne yaparız, bunun çalışmasını yapıyoruz." dedi.

"Hiç düşkünlük etmiyor musunuz?" sorusu üstüne de Erdoğan, "Onu esasen televizyonlarda sizlerden dinliyoruz. hususi kendisine sebep strateji edeyim? Yani ateşli yan yana kafayı sebep yorayım. Bunlar yalnızca bizi yorar, başka yan yana işe yaramaz. Onun düşüncesince de şu anda kim, ki düşüncesince ne dedi, ne diyor on paralık bizi ilgilendirmiyor." yanıtını verdi.

"Rakibinizin on paralık mi önemi namevcut sizin açınızdan?" denmesi üstüne de Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hayır hayır. Hiç hakeza yan yana düşüncemiz yok. Arkadaşlarımızla da cümle bu mevzuda anlaşma halindeyiz, yalnızca işimize bakacağız. Sadece şu anda politika belgemizi en dobra biçimde hazırlayıp, politika programıyla bu meyanda inşallah oldukça dobra yan yana programla milletimizin karşısına çıkacağız." ifadelerini kullandı.

"Cumhurbaşkanı seçiminde kimle rekabet etmek istersiniz?"

"Cumhurbaşkanı seçiminde kimle rekabet etmek istersiniz?" sorusu üstüne de Erdoğan, şunları kaydetti:

"Biz onların adayının ki olup olmayacağıyla emin olun parça genişliğinde ilgilenmiyoruz. Bu bizim derdimiz, meselemiz değil. Biz şu anda en ülkü biçimde bu seçime ne hazırlanırız onun gayreti içerisindeyiz ve şu an bakımından kurduğumuz takımlar de bunun çalışmalarını yapıyor. Bütün bu emek harcamaları da yaparken yan yana eskiden seçimde bizim bu noktadaki politika belgemiz neydi, gündeş politika belgemiz ne olacak? Arkadaşlar bu emek vermeyi yapacaklar. Ondan sonradan da baş başa kendileriyle oturacağız, konuşacağız.

Çünkü, Tayyip Erdoğan'ı benim ülkem tanıyor, milletim tanıyor. Kolay değil, 20 sene bu ülkede başbakanlık, cumhurbaşkanlığı, yakında ilkin şehremaneti başkanlığı yapmış yan yana insanoğlu kendisine ego milletimin yan yana kere tanımadığı, bilmediği yan yana insanoğlu değilim. 'En şen kime oy verecek niteleyerek sorarsanız?' Benim milletim en şen oyunu Tayyip Erdoğan'a verir. Niye? Tanıyor, eserleriyle ortada. Ne meydana getirmiş bulunduğu meydanda fakat diğerlerinin ne yaptığı, ne yapacağı, hakeza yan yana eserleri filan var mı? Yok. Dolayısıyla Tayyip Erdoğan milletine ecnebi yan yana insanoğlu değil. O bakımdan en şen oyu benim milletim Tayyip Erdoğan'a verecektir. Çünkü icra ettikleri ortada. Ziya Paşa'nın 'Eşek ölür kalır semeri, insanoğlu ölür kalır eseri' ifadesi ortada. Buna gereğince de yolumuza bitmeme edeceğiz."

"Böyle yan yana düşünce taşımıyorum"

"2023 Cumhurbaşkanı Seçimleri düşüncesince yan yana endişeniz var mı?" sorusunu da cevap veren Erdoğan, "Böyle yan yana düşünce taşımıyorum. Cumhur İttifakı kendisine Devlet Bey esasen bu mevzuyla dayalı o da açıklamasını en hassaten yaptı. Parti teşkilatımın hakeza yan yana endişesi yok. Onlar da esasen ayrıntılı gayretleriyle bitmeme ediyor. Bizler de çalışıyoruz. Sakarya'daydık. Şimdi önümüzde inşallah Güneydoğu, Doğu bu vilayetler var. Ondan sonra, Samsun, Denizli, ayrıntılı buraları da dolaşacağız. Gidilmedik toprak inşallah bırakmayacağız." dedi.

Seçimlerde "Türkiye'nin yüzyılı" söyleminin yan yana motto olacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu intihabat de zamanı mi olacak?" sorusu üstüne de "Tarihi tabii. 'Türkiye yüzyılı' derken, bu elbette baş döndürücü iddialı yan yana ifade. 'Türkiye yüzyılı' ifadesiyle de zamanı yan yana seçime giriyoruz. Biliyorsunuz rastgele seçimde yan yana likidasyon olabilmekte mu? Olur. Bu seçimde de bazıları likidasyon olacak. Cumhuriyet'imizin 100'üncü yılı 2023." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler