USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Coğrafi işaretli Gemlik zeytininde hasat zamanı

Bursa'da hasadına başlanan coğrafi işaret tescilli Gemlik cinsi sofralık zeytinde 115 bin titrem toplam ürün bekleniyor.

Coğrafi işaretli Gemlik zeytininde hasat zamanı
13-11-2021 11:40
Bursa

Gemlik, Mudanya, İznik ve Orhangazi bilhassa edinmek kadar Bursa'nın nice dalında üretilen zeytin, Türkiye'nin ciharıyek yanı sıra ve diyar haricinde sofraları süslüyor.

İnce kabuklu, ıvır zıvır çekirdekli ve balıketinde olan, levent boylu raf ömrüyle bildik Gemlik zeytini, Bursa'da 32 bin 500 ekinci kabilinden üretiliyor.

İl genelinde başlanılan zeytin hasadının kestirmece birlikte ay süreceği öngörülüyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, AA muhabirine, zeytinin Türkiye düşüncesince ehemmiyetli birlikte ekincilik ürünü bulunduğunu söyledi.

Aygül, ülkede imal edilen zeytinin sofralık ve mendil adına değerlendirildiğini belirterek, "Bizim Bursa'da imal edilen hâlâ baş döndürücü sofralık bulunan Gemlik çeşidi. Sofralık adına Türkiye'nin en güzel şekli diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Ocak ayında tarımsal giysi yaşandığını ve bilhassa Mudanya'da ağır dokunca oluştuğunu dile getiren Aygül, şöyleki konuştu:

"Buna karşın ilimiz genelindeki hep üretimin, öteki ilçelerde verimin güzel olmasından ötürü sert değişmeyeceği görülüyor. 32 bin 500 çiftçimiz bu sektörden ekmeğini kazanıyor. Bursa'daki zeytinin en iri bölümü Orhangazi, Gemlik, Mudanya ve İznik'ten elde ediliyor. Bursa, Türkiye'deki sofralık zeytinin 4'te birtanesini üretiyor. Çiftçilerimizin ürettiği zeytinin kalitesi bağan olanı da zeytinyağı fabrikalarında yağa çevriliyor."

"442 bin dekar bölgede zeytin yetiştiriyoruz"

Aygül, Bursa'da imal edilen zeytinin baş döndürücü nitelikli bulunduğunu vurgulayarak, "İlimizde 442 bin dekar bölgede zeytin yetiştiriyoruz. Bu sene 115 bin titrem yekün ürün bekliyoruz. Bunun tamamına yakını sofralık zeytin. Bursa'nın zeytini hem diyar içi bununla birlikte diyar haricinde aranan zeytin. Türkiye'nin tamamında sofraları süslüyor." dedi.

Zeytin üreticisi bulunan Ahmetbey Mahallesi Muhtarı Süleyman Yavuz da Gemlik tipi zeytinin Bursa dalında baş döndürücü nitelikli yetiştirildiğini belirtti.

Yavuz, "Köyümüzde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile yaptığımız icraat kararında üreticilerimize şehadetname veriyoruz. Ürettiğimiz nitelikli ürünleri yurdun ciharıyek yanına gönderiyoruz. Halkımız düşüncesince en güzel üretimi hazırlamaya çalışıyoruz." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler