USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Çocuk Dostu Yayıncılık Rehber İlkeleri' oluşturuldu

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, "Çocuk Dostu Yayıncılık Çalıştayı"nda akademisyenler, sistem birlikleri ve iletişim araçları temsilcilerinin katkılarıyla "Çocuk Dostu Yayıncılık Rehber İlkeleri" oluşturulduğunu bildirdi.

'Çocuk Dostu Yayıncılık Rehber İlkeleri' oluşturuldu
11-01-2022 18:44
Ankara

Radyo ve Televizyon Üst Kurulundan (RTÜK) meydana getirilen açıklamada, Kurulun, çocuğa müteveccih boşlama ve sömürme dair hassasiyeti en fevk ölçüde tuttuğu ve bu doğrultuda paydaşlarla baş başa cereyan ederek, evlatların korunmasına müteveccih farkındalığı artırmayı amaçladığı belirtildi.

"Çocuk Dostu Yayıncılık Çalıştayı" sonucunda, paydaşların tamamının görüşleri doğrultusunda açılan "Çocuk Dostu Yayıncılık İlke Rehberi"nin ilerleyici günlerde yayınlanacağı kaydedilen açıklamada, rehberle çocuğun yüksek yararı gözetilerek, bebek haklarına duyarlı, çocuğun hayırhah temsilini sağlayıcı ve bebek dostu kendisine nitelendirilebilecek müşterek iletişim araçları ortamına ulama sağlanması hedeflendiği anlatım edildi.

Açıklamada, "Rehber, bebek haklarının aşırı taraflı ve multidisipliner müşterek meydan olduğu, bebek dostu müşterek iletişim araçları atmosferinin oluşturulmasının koordine müşterek güç ile iş donanmasına mebni politikaların müşterek ürünü durumunda olması gerekliliği menfez önüne alınarak akademisyenler ve tamamı paydaşların görüşleri alınarak, millî ve arsıulusal matbuat ve habercilik prensipleri inceden inceye incelenerek oluşturulmuştur." bilgilendirmesi paylaşıldı.

Rehberin, Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası esas alınarak oluşturulduğu tamlanan açıklamada, salık ve şimdiki programlar ile düşüntülü ve acıklı yapımlara bağlı editörlük ilkelerinin, çocuğun yüksek yararı ve maşeri duyarlılık, yaşama, gelişme, sığınma ve unutulma hakkı, çocuğun gizliliğinin ve itibarının korunması, ruh bilimsel düzelme ve içtimai bütünleşme, dayanaklık etmek mekanizmalarının bilinirliği, ayrımcılıkla uğraş ve hususi esirgeme önlemleri, kuruluşlar arası iş birliği, türel zorun ve cezai caydırıcılık kategorileri altında tespit edildiği bildirildi.

Yakın sürede tamamının kamuoyuyla paylaşılacağı tamlanan ilkelerden birileri şu şekilde sıralandı:

"Çocuğa müteveccih boşlama ve sömürme ile ait karışımlardan oluşan salık ve programların sunumunun evlatların kognitif ve romanesk gelişimlerine aksi el edeceğinin unutulmaması, içeriklerin bu hassaslık menfez uğrunda bulundurularak hazırlanması.

Çocuk istismarı ve dikkatsizliğine müteveccih yayınların levent boylu kesiksiz ve dip halde verilmesinin duyarsızlaşma ve normalleştirme oluşturabileceğinin unutulmaması.

İstismar vakasının yaratacağı gelişigüzel çeşitli fiziksel, ruh bilimsel vb. etkilere yer vererek olayın ciddiyetini stabil kendisine aktaran müşterek gönül yeğleme edilmesi.

Çocuğa müteveccih boşlama ve istismara bağlı salık içeriklerinde bebek eylem uzmanı, mevzuya müteveccih emek harcamaları mevcut içtimai fariza uzmanı, psikolog, ruh bilimsel müşavir yahut avukat kabilinden dalında bilirkişi şahısların mevzuya bağlı görüşlerinin alınması, erek kitlenin farkındalığının artırılmaya çalışılması ve önleyici-koruyucu tedbirlerin neler olabileceğinin tartışılması.

Medya içeriklerinde evlatların sadece boşlama ve sömürme haberleriyle değil eğitim, sanat, kültür, spor kabilinden alanlardaki başarılarıyla gündeme getirilmesi.

İstismara maruz artan evlatların zayi bulunduğu imasının yapılmaması, istismara tutulmuş olmanın yaşam boyu taşınacak müşterek kimlik olmadığının belirtilmesi.

Kişisel verilerin korunması kapsamında, haberlerde ve güneş kuşağı programlarında toprak meydan görüngü örgülerinde bebek haklarının ihlal edilmemesi.

Sansasyonel, can alıcı fon ve seslere toprak verilmemesi, olayların magazinsel duruma getirilmeden sunulması.

İstismar suçlarının karşılığında maruz ukubet örneklerine değinilerek ve düşüncesi izleme prensibi gözetilerek cezai yaptırım neticesinin halkoyu ile paylaşılması kanalıyla caydırıcılık algısının arttırılması.

Çocukların bedenî gır hakları menfez uğrunda bulundurularak özellikle bebeklerin ve çocukların, müşterek sıcakkanlılık unsuru kendisine bile olsa bedenlerinin gösterme edilmemesi, evlatların büyük kabilinden anabolizma edilmemesi gerekiyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler