USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Çip sanayisine 'bağımsızlık' ve 'rekabet' düşüncesince üstün dereceli yatırımlar geliyor

Sağlık düşüncesince giyilebilir elektronikten anahtar içi elektronik sistemlere derece değişen teknolojinin elden çabucak gelişigüzel dalında iri ehemmiyet haiz çipler, makine endüstrisindeki nısıf nâkil sıkıntısının arkası sıra almış olduğu üstün dereceli yatırımlarla

Çip sanayisine 'bağımsızlık' ve 'rekabet' düşüncesince üstün dereceli yatırımlar geliyor
14-12-2021 11:45
Berlin

Yeni sima koronavirüs (Kovid-19) salgınının evren üstündeki tesiri dünkü varyantlarla bitmeme ederken, çip endüstrisi krize ortalık okuyarak milyarlarca dolarlık yatırımlarla müstevli sonrası çağa hazırlanıyor.

Otomobillerin elektrikli ve şimdi özerk bir duruma gelmesiyle kesirler çip talebi firmaların rekabet düşüncesince bu bölgeye üstün dereceli yatırımlar yapmasına sebep oluyor.

Çin'den ABD ve Almanya’ya derece bulunan nice ülkenin çip üretimini “bağımsızlık” düşüncesince heveslendirme etmesi zımnında doğacak sene bu alandaki yatırımların çoğalması bekleniyor.

Mikroçipler kendisine da tanıdık nısıf iletkenler, günümüzün birbirine ilişkin dünyasının belkemiğini oluşturmasının birlikte devletler arasındaki rekabet unsurlarından da bir tanesi biçimine dönüşüyor.

Çip endüstrisi dünkü siparişlere hazırlanıyor

Yapay zeka ve nesnelerin internetinin genişlemesiyle çip gereksinimi artarken, pazarda egemenlik peyda etmek talip firmalar ve ülkeler, devasa yatırımlarla çip endüstrisini şekillendirmeye çalışıyor.

Yarı nâkil sektöründeki firmaların milyarlarca dolarlık üretimlik yatırımlarının arkasındaki ortak bambaşka nedenin de otomotiv endüstrisinin gereksinimi bulunduğu belirtiliyor. Çip üreticileri, doğacak beş altı sene ortamında otomobillerin elektrikli ve özerk bir duruma gelmesiyle işlerin büyümesini bekliyor.

Otomotiv sektöründeki nısıf nâkil talebinin, 2024’e derece salname sayı farkı yüzdelik 17 ile baki pazarlardan şimdi aceleci büyümesi bekleniyor. Bir aracın maliyetinde 2019'da yüzdelik 4 bulunan çip oranının, 2030'da yüzdelik 20'ye ulaşacağı kestirim ediliyor.

Analistler, çip endüstrisinin, global ekonominin baştan toparlanması ve teknolojik gelişmelerle çiplerin kullanımın çoğalması kararı dünkü siparişlere hazırlandığını ve müstevli sonrası dünkü evren düzenini sağlamada çip tasarımcılarına şişman iş düştüğünü belirtiyor.

ABD'li politikacılar, evren çapında çip üreticilerinin Çinli uygulayım bilimi şirketlerine çip önlem etmesini zorlaştırırken, Avrupa Birliği (AB) ve Çin ecnebi devletlere basıcı tükenmek düşüncesince zat çip endüstrilerine üstün dereceli teşvikler sunuyor.

Yatırımların arkasındaki konuşu ve siyasi hesaplar

Semico Research'ün mart ayında yayımladığı tahmine göre, nısıf nâkil endüstrisinin 2021'de kapital masraflarını ortak eski yıla gereğince yüzdelik 13 artırarak 127 bilyon dolara çıkarması bekleniyor.

Şirketlerin yatırımlarının peşinde konuşu ve siyasi hesaplamaların olması da dikkati çekiyor.

Bu doğrultuda, Çin'in global önlem zincirindeki önemini düşürmek talip Washington yönetimi, nısıf nâkil mamüllerin üretimini senelerdir Amerika'ya arka getirmeye çalışıyor. Son olarak, Taiwan Semiconductor Manufacturing’in (TSMC) Arizona'da temel noktasını attığı 12 bilyon dolar tutarındaki fabrika, bu çalışmanın ortak meyvesi kendisine görülüyor.

Dünyanın önde mevrut çip üreticilerinden Intel, Samsung Electronics ve TSMC'nin nısıf iletkenlere 2019'da kestirmece 50 bilyon dolar kendisine gerçekleşen yatırımlarını, 2021’de kestirmece 75 bilyon dolara çıkarmayı organize ettiği biliniyor.

Otomotivden elektronik ve alkan eşyaya derece nice endüstrisi etkileyen çip krizi, Çin ve ABD’den sonraları AB’nin de izlemsel sektörleri ortada arazi alıyor.

Ülkeler konkur halinde

Japon hükümetinin, son teşrin ayında açıklamış bulunduğu ülkeyi ehemmiyetli ortak global elektronik beyin çipi tedarikçisi ika gayesi doğrultusunda, evcil çip yatırımları düşüncesince 774 bilyon yen (6,8 bilyon dolar) hazine ayırdığı kaydediliyor.

Dünyanın en şişman çip üreticilerinden Intel, Avrupa'nın çip kapasitesini bırakmak düşüncesince doğacak 10 sene ortamında 80 bilyon avroya derece yatırım yapmayı planlıyor.

ABD Başkanı Joe Biden, ülkesindeki nısıf nâkil ve çip üretiminin artırılması düşüncesince 50 bilyon dolar pınar ayrılacağını duyururken, ABD'de, ikisi Intel Corp, bir tanesi Arizona'daki TSMC ve bir tanesi de Teksas'ta Samsung iktisap etmek az daha 4 dünkü üretimlik kurulması amaçlanıyor.

Dünyanın fabrikası rolü gören Çin de çalışmalarına bitmeme ediyor. Pekin hükümeti, çip üretiminde Batılı devletlerin teknolojisine bağımlılığını düşürmek amacıyla sayımsız heveslendirme veriyor.

AB ülkelerinin, çip az daha nazik teknolojilerde ABD ve Çin'in iyice peşinde arazi alması dikkati çekerken, Birlik de organ devletlerde çip üretimine müteveccih yatırımlara amme desteği sağlanması içi önlem yapıyor.

AB’nin “2030 Dijital Pusula" başlıklı çalışmasına göre, Birlik, şu anda yüzdelik 10 bulunan global nısıf nâkil üretiminden almış bulunduğu oranı 2030 yılına derece yüzdelik 20'ye çıkarmayı planlıyor

Çinli şirketler, mevki teşvikleriyle sabık sene piyasaya 35 bilyon doları ortak hayli yatırım yaparken, ayrımsız sürede dünyanın en şişman çip tüketicisi bulunan Çin'in 2020’de 143,4 bilyon dolarlık çip satın aldığı, bunun çabucak yüzdelik 5,9’unun Çinli firmalar kabilinden üretildiği belirtiliyor.

Dünyanın en şişman otomotiv tedarikçisi Bosch'un da Almanya’da arabalar düşüncesince 1 bilyon ekü yatırımla çip istihsal fabrikası kurduğu biliniyor.

Pastada şişman hisse ABD'li şirketlerin

Dünyanın önde mevrut araştırı ve müşavirlik firması Gartner'ın verileri, 2020’de evren çapında nısıf nâkil gelirinin 2020'de ortak eski yıla gereğince yüzdelik 10,4 artarak 466,2 bilyon dolara ulaştığını ortaya koyuyor.

Geçen sene evren çapında adanmış gelirlerinde önce 10'da arazi düzlük çip üreticilerinin 6'sının ABD merkezli olması dikkati çekiyor.

2020 adanmış gelirlerinde 72,75 bilyon dolar ile Intel önce tam arazi alıyor. Intel'i, 57,7 bilyon dolar ile Samsung Electronics strateji ederken, gene Güney Kore merkezli SK Hynix 25,8 bilyon dolar ile üçüncü tam bulunuyor.

Geçen sene ABD merkezli Micron Technology, Qualcomm ve Broadcom şirketlerinin sırayla 22,03 bilyon dolar, 17,62 bilyon dolar ve 15,75 bilyon dolar sağlık sağladıkları kayıtlarda arazi alıyor. ABD'li Texas Instruments'ın adanmış gelirinin 13,61 bilyon dolar ve Tayvan merkezli MediaTek’in gelirinin 10,98 bilyon dolar bulunduğu kaydediliyor.

ABD merkezli NVIDIA 10,64 bilyon dolar ve Japonya merkezli KIOXIA 10,37 bilyon dolar sağlık elde ederken, Apple engelleme baki çip üreticilerinin gelirleri de 208 bilyon dolar seviyesinde bulunuyor.

Çip talebini istikbal etmek düşüncesince 10 yılda 3 trilyon dolarlık yatırım ve Ar-Ge gerekiyor

Tasarımı ve üretimi iyice karmakarışık bulunan nısıf iletkenler düşüncesince erdemli miktarda hem Ar-Ge hem de kapital masrafı gerekiyor.

Yarı İletken Endüstrisi Derneği (SIA) ile Boston Consulting Group'un raporu, doğacak 10 yılda nısıf iletkenlere müteveccih kesirler ilginin karşılanabilmesi düşüncesince global kendisine Ar-Ge ve kapital masraflarına kestirmece 3 trilyon dolarlık yatırım yapılması gerekeceğini ortaya koyuyor.

Rapora göre, elektronik dizayn otomasyonu, çip dizaynı ve kaslı istihsal ekipmanları az daha Ar-Ge koyu faaliyetlerde ABD başı çekerken, Doğu Asya, hükümet teşvikleriyle desteklenen şişman kapital yatırımlarının birlikte berk altyapıya ve nitelikli iş gücüne muvasala müstelzim kamga imalinde ön plana çıkıyor.

En baş döndürücü ticareti meydana getirilen 4'üncü ürün

Çipler, idmansız petrol, arıtılmış arsa yağı ve arabaların arkası esna dünyada en baş döndürücü ticareti meydana getirilen 4'üncü mahsul olurken, global tüketimin yüzdelik 25'ini meydana getiren ABD ve Çin bu alandaki en şişman pazarlar kendisine dikkati çekiyor.

Uzmanlar, dal temsilcileri ve hükümetlerin, pazarlara, teknolojilere, ana paraya ve yeteneklere global çapta erişimi kolaylaştırmak ve önlem zincirini şimdi dayanabilen bir duruma bildirmek düşüncesince teşrikimesai yapılması icap ettiğinin altını çiziyor.

Çip istihsal kapasitesinin kestirmece yüzdelik 75'i erdemli sismik etkinlik ve jeopolitik gerilimlere ehemmiyetli seviyede sunulan kesirler ortak semt bulunan Çin ve Doğu Asya'da yoğunlaşıyor. Ayrıca, dünyanın en kaslı nısıf nâkil istihsal kapasitesinin bir fazla fazla Güney Kore ve Tayvan'da bulunuyor.

Bu alanlarda saf afet, enfrastrüktür sıkıntıları yahut global çatışmalar yaşanması biçiminde çip tedarikinde ağırbaşlı kesintilere sebep olabildiği belirtiliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler