USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Çip kıtlığıyla boğuşan Avrupa’ya kamyonlar Türkiye'den

Çip krizi evren otomotiv sektörünü kasıp kavuruyor. Kriz, ciddi araçlara da yansıdı. Üretimler yavaşlayınca el değmemiş kamyona erişmek zorlaştı, ikinci el tutarları da katlandı. Türkiye bu aşamada istihsal üssü durumuna geldi. Türkiye'de kamyon ve otobüs fabrikaları mevcut

Çip kıtlığıyla boğuşan Avrupa’ya kamyonlar Türkiye'den
20-11-2021 15:45
Ekonomik aksiyonların yavaşladığı fasıl sonra çabucak küsurat talepler otomotiv sektöründe krizlere defa açtı. Artan hummalı istem sonrası otomotiv üreticilerinin yonga gereksinimi karşılanamadı. Bu sebeple imalatlar aksadı. Son devirde dünyada yonga kıtlığından ötürü müşterek kamyon krizi yarık verdi. Bir zincir kademe yapan tecim döngüsünde otomotiv sahası yavaşlayınca geri hizmet ayağı sekteye uğradı. Başta nakliyat sahası kazanmak neredeyse müşterek baş döndürücü meydan bu menfilik etkilendi.

Pandemide normalleşmeye süreciyle ticari ameliyat güç kazanmıştır ve otomotiv talepleri arttı. Bu gidiş otomotiv üretiminde beğenilen yonga krizine defa açtı. Çip müstahsil şirketlerin istihsal kapasiteleri alarm verdi.

“İlk 10 ayda 17 bin 650 üretimimiz var”

Türkiye'de kamyon ve otobüs fabrikaları mevcut Mercedes Benz Türk, yonga krizinin yaşandığı senenin önceki on ayında 10 bin kamyon ihraç etti. Kamyon üretimlerinin sabık seneye mucibince arttığını, çıpa müşterek istem yaşandığını kail Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, “Hem emlak içi satı bununla beraber emlak dışı dış satım pazarında 2015 yılını temel alıyoruz. 2015 yılı kaynak yılı alegori Kabul edersek henüz akıllıca olur. Baz tesiri dediğimiz bu senelerde yaşıyoruz. 6 titrem ve üst kamyon pazarında İlk 10 ayda 17 bin 650 üretimimiz mevcut bunların 10 bin adedini ihraç ettik, geriye mütebaki 8 bin skor emlak içi sektöre verdik. Yurt içi pazarımız önceki 10 ay itibarıyla 22 bin seviyelerinde. Bu seneyi 30 bin bandında kapatacağız. 2015 senesinde 40 binin üstünde müşterek alışveriş olmuştu. Biz bunu kaynak alıyoruz. Hâlâ o seviyelerden baş döndürücü uzaktayız” dedi.

“Kamyon pazarında çın müşterek istem birikmesi oluştu”

Bu sene başta yonga krizinin eksiksiz endüstriyi vurduğunun altını çizen Sülün, “Normal koşullar altında sabık müşterek yılda Türkiye'nin kamyon ihracatı emlak yüzdelik 3,5-4 yöreleri büyürse 35-40 bin bandında olması gerekir. Önümüzdeki sene beklenti ediyorum 35-40 bin bandına ulaşır. Bütün dünyada kamyon pazarında çın müşterek istem birikmesi oluştu. 2021 yılını dobra geçirdik. 2022 yılından da ümitliyiz” sanarak konuştu.

“Ürün bulmakta zorlandık”

Sülün, kamyon pazarını umumi ekonominin gerginlik ölçeri alegori niteleyerek, yonga kriziyle üretimlerin yavaşlamasının ikinci el kamyon fiyatlarına da yansıdığına ilgi çekti. Sülün, “Ekonomik etkinlik ne genişliğinde hummalı olursa o genişliğinde müşterek tomar istem oluyor. Kamyon pazarı 2015'ten 2021 yılına genişliğinde sonsuz müşterek tedenni yaşadı. Ekonominin gereksinim duyan yekûn parkın yenilenmesi ve büyümesi bahis konusu değildi. 2019 senesinde müşterek derin gördük. 40 bin adetten 9 bin adede geriledi. Biriken alakanın tekrar hesabına konması gerekiyor. Bunun birlikte müşterek de yonga krizi oluştu. Tedarik zincirinde kırılmalar oluştu. Ürün bulmakta zorlandık. Bu da ikinci el fiyatlarına da yansıdı” halinde konuştu.

“Çip krizi endamsız vakitte çözülemez”

Tüm dünyayı kuşatan yonga krizi düşüncesince ise 2023 yılını ayraç eden Sülün, “Çip krizinin baş döndürücü endamsız müddette çözüleceğini düşünmüyorum. Normal bir duruma dönülmesinin 2023 yılına genişliğinde süreceğini kestirim ediyorum” dedi.

1 bilyon euroluk ihracat

35'nci yılını kutladıkları Aksaray kamyon fabrikasındaki üretimle önceki 10 ayda kısaca 10 bin adetlik dış satım gerçekleştirdiklerini özetleyen Sülün, kısaca 1 bilyon euroluk müşterek rakama ulaştıklarını belirtti.

“Aksaray fabrikamız Türkiye düşüncesince baş döndürücü önemli”

Sülün, “Bu alım çalım donör müşterek bilinçlilik bizim için. dışsatım hedeflerimizi tutturuyoruz. Daha da tasarruf etmek istiyoruz eksiksiz dünyada istem baş döndürücü güçlü. Bir taraftan da o öğrenci cevap hasretmek düşüncesince efor gösteriyoruz. Bu adetlerimizi henüz tasarruf etmek düşüncesince güç gösteriyoruz. Aksaray fabrikamız Türkiye düşüncesince baş döndürücü önemli, Türkiye'nin dört dörtlük ortasında. Aslında geri hizmet alegori dezavantajlı müşterek konumda buna karşın 10 bin kamyonu 10 ayda ihraç ettik. Ayda bin kamyonun Avrupa'ya hoppadak lojistiği üstelik baş döndürücü önemli. Türkiye'de imal edilen 6 titrem ve üstü gelişigüzel 10 kamyondan 7'sini Aksaray'da tığ üretiyoruz. İhraç edilen gelişigüzel 10 kamyondan 8'i bizlere ait. Ağır taşıt üretiminde ve ihracatında ehemmiyetli müşterek gösteriş oynuyoruz” sanarak konuştu.

“Otobüste Türkiye'nin 4 salname ihtiyacını müşterek yılda karşılayabilecek seviyedeyiz”

Türkiye'nin gelecekte ağırbaşlı vasıtalarda istihsal üssü olabileceğini vurgulayan Sülün, “Türkiye otobüste müşterek istihsal üssü. Dolayısıyla otobüs endüstrisi alegori baktığımızda akıbet adım kompetitif ve kuvvetliyiz. Kamyonun ölçeği ayrımlı oluyor. Bizim otobüs fabrikamızın kapasitesi yekûn Türkiye'nin 4 salname ihtiyacını müşterek yılda karşılayabilecek seviyede. Bu kapasitede bambaşka müşterek otomotiv fabrikası bulunmuyor. Hem otobüs bununla beraber kamyonda istihsal üssü olabiliriz. Çok çıpa müşterek tabanımız var. Bunun düşüncesince tedbir yapmamız lazım, otomotiv şişman müşterek değiş yaşıyor. Firma ve emlak alegori apiko olmamız lazım” dedi.

“Şehiriçi otobüsleri en aceleci elektriklenecek segment olacak”

Son alegori ağırbaşlı araç araçlardaki elektrifikasyonlar ile ilişik istimara yaptı. Sülün, elektriklendirmenin önceki evvela kent içi otobüslerde devreye alınacağını söyleyerek, elektriklendirme ortamında kent içi otobüsleri dünyada en aceleci biçimde evrilecek segment olacak. Altyapılarımızı hazırlamamız lazım. Büyük metropollerde otobüsler derinliğine periyodik çalışıyor. Bu vasıtaların garajlarda aceleci yükleme edilmesi gerekir. Bunların bütünü enfrastrüktür ve envestisman meselesi. Evrilme en aceleci şehremaneti otobüslerinde olacak. Biz Mercedes Benz alegori hakeza müşterek ürünümüz mevcut. Türkiye'deki istem koşulları olgunlaştığı devir Hoşdere'de üretime ulaşacağız” halinde konuştu.

Ali Canberk Özbuğutu
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler