USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Çinli iş müşterilerini yatırım düşüncesince Gaziantep'i radarlarına aldı

Gaziantep'e mevrut Çinli yatırımcılar, bölgenin iktisadi ve ticari çalışmalarından yukarı kurda yararlanmayı hedefliyor.

Çinli iş müşterilerini yatırım düşüncesince Gaziantep'i radarlarına aldı
29-11-2021 12:14
Gaziantep

İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) koordinasyonunda Gaziantep Valiliği, Gaziantep Sanayi Odası, Gaziantep Ticaret Odası ve Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliğinin destekleriyle "Türkiye-Çin İş ve Yatırım Forumu Gaziantep Buluşması" kapsamında kente mevrut Çinli yatırımcılar, yatırım olanaklarını inceledi.

Forum kapsamında dü devir süresince şehirde mevcut 17 şirket ve 25 şahsiyet yatırımcıdan oluşan heyet, fabrikaları gezerek, kimya, makine, tekstil, gıda, medikal, enerji, geri hizmet derece nice mevzuda temsilcilerle müşterek araya gelerek, aykırı yatırımların artırılması dair anlaşmaya vardı.

Ayrıca İKA ile Çin Sanayi ve İşadamları Derneği ortada TRC1 Bölgesi’nde (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) Çin yatırımlarının ve ticaretin artırılmasına müteveccih teşrikimesai protokolü imzalandı.

Çin Sanayi ve İşadamları Derneği Başkanı Zhou Yan Quan, AA muhabirine, Gaziantep'in İstanbul'un peşi esna ikinci şişman imalat ve tutum kenti bulunduğunu söyledi.

Tedarik zinciri ve öteki gereksinimleri itmam arayışında olduklarını tamlayan Zhou, telekomünikasyon, şems enerjisi, şems paneli sektörlerinin müstevli devrinde üretimi en baş döndürücü istem edilen sektörler olduğuna dikkati çekerek, iş partnerleri bulabilmeyi planladıklarını anlatım etti.

Üye işletmecilerinin Gaziantep'e gelmeden önceki şehrin potansiyelini bildiğine dikkati çekici Zhou, şöyleki bitmeme etti:

"Ben kimya sektöründeyim. Gaziantep'in gerekseme duyduğu konuydu. Bunu da gelmeden önceki az baş döndürücü biliyorduk. Sadece imalat, tecim değil, ileriye müteveccih müşterek ortam yapmaya çalışıyoruz. Eğer müşterek ortam oluşturabilirsek hem Gaziantep hem biz ortada ati teknoloji, henüz faziletkâr ilişik bedel olabilecek iş buluşmaları yürütülebilecek. Bu müşterek başlangıç. Forumda, Türkiye'de 5 ile 20 senedir çalışkanlık yayınlayan 17 Çinli firmanın yetkilisi bulunuyor. Çinli iş adamları tedbir zincirini tamamlamayı, gerekseme duyduğu parçalar düşüncesince teşrikimesai hedeflemekte. Heyettekiler Türkiye'yi ikinci memleketi yerine görüyor."

"Çin pazarında doğruluk ettiğimiz oranı kabul etmek istiyoruz"

İKA Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz da amaçlarının Çin ve Gaziantepli sanayicilerin iş birliğini bırakmak bulunduğunu anlatım etti.

Gaziantep'in Çin pazarındaki payını yükseltmeyi amaçladıklarını vurgulayan Akyılmaz, tecim ve ekonominin birlikte zamanı ve saf güzellikleri de tanıtarak Çinli turistleri kente çekmeyi planladıklarını söyledi.

Akyılmaz, Gaziantep'in 2021'de 192 ülkeye dış satım yaptığını, bu devletler ortada Çin'in de bulunduğunu aktararak, "Ama dış satım rakamlarımız beklentilerin altında. Bu ziyaretler kapsamında bunu artırmayı hedefliyoruz. Çin pazarında doğruluk ettiğimiz oranı kabul etmek istiyoruz. Özellikle sentetik zeka, şişman veri, nesnelerin interneti, robotik istihsal odaklı mamüllerin üretilebileceği, altyapıların kurulabileceği yatırımları hedefliyoruz. Dolayısıyla bu derinti Gaziantep-Çin ortada köprünün başlangıcı olacak." dedi.

"Gaziantep doğunun İstanbul'u"

Akyılmaz, Çinli yatırımcıların Gaziantep'teki potansiyelin bilincinde bulunduğunu anlatarak, laflarını şöyleki tamamladı:

"Gaziantep'in doğunun İstanbul'u bulunduğunu düşünüyorlar. Kazan kulaklı yaklaşımıyla herhangi müşterek dü yurt lehine hasılatlara dönüştürmeyi planlıyorlar. Çin'in yükselen müşterek alışveriş bulunduğunu düşünüyorum. Gaziantep marifetiyle Türkiye ve Çin ortada ticari ilgiler geliştirilecek. Özellikle Çin Cumhurbaşkanlığının başlattığı 'Yol ve Kuşak' projesi baş döndürücü önemli. Temel hedefi Çin'den başlayıp Londra'ya uzanan zamanı İpek Yolu'nu gine canlandırmak. Gaziantep'te bu destinasyonda ehemmiyetli müşterek nokta. Biz de İKA yerine bu projeyi destekliyor, Gaziantep'in İpek Yolu'nun ehemmiyetli noktalarından olabilmesi düşüncesince mukteza emekleri yapabileceğimizi göstermek istiyoruz. Ayrıca mevrut şirketler ortada ilaç, enfrastrüktür besin ve enerjiye derece baş döndürücü ayrımlı dal yatırımcıları var. Hem aykırı yerine mahsul satın alımı bununla beraber eş yapılabilecek yatırımlar ele alınacak."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler