USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Ciner Grubu CEO’su Gürsel Usta: Türkiye yatırım açısından öteki devletlere mucibince hâlâ cazip

Gürsel Usta, “2022 senesinde 1 bilyon 100 milyon dolarla ihracatımızı tamamlayacağız. 2025 yılı ulaştığında 1 bilyon 550 milyon dolarlık ihracat yapar hale geleceğiz.” dedi.

Ciner Grubu CEO’su Gürsel Usta: Türkiye yatırım açısından öteki devletlere mucibince hâlâ cazip
14-01-2022 12:17
İstanbul

Ciner Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Gürsel Usta, Türkiye’nin yatırım açısından başka devletlere layıkıyla elan alımlı bulunduğunu belirterek, “2022 senesinde 1 bilyon 100 milyon dolarla ihracatımızı tamamlayacağız. 2025 yılı ulaştığında 1 bilyon 550 milyon dolarlık ihracat yapar bir hale geleceğiz.” dedi.

Usta, Ciner Grubu’nun faaliyetleri ve Türkiye ekonomisi düşüncesince meri dünkü modele bağlı AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, 2021 yılının 2020’nin etkisiyle başladığını, 2020 senesinde müstevli dolayısıyla halk dünyada ağır üretim durdurmalarının yaşandığını, kendilerinin elan elastik müşterek iştirak oldukları düşüncesince bu devri elan az kayıpla atlattıklarını, müşterek hacim da üretim kaybettiklerini söyledi.

2021 yılı içinde dünyada ağır istek patlamaları yaşandığını ve bunda şişman fonların finans stoklama gayreti içinde olmalarının da ehemmiyetli müşterek etken bulunduğunu anlatım fail Usta, “Bu çerçevede istek aşırı müşterek tomar bulunduğu düşüncesince yapabileceğimiz etraflı üretimi hat safhada yaptık ve kestirmece 700 milyon dolarlık ihracatla geçtiğimiz yılı kapatmış olduk. Sonuçta güzel müşterek yıldı. 2021 yılındaki istek patlamasının tesiri demin bizi 2022 senesinde aşırı elan faziletli ihracat hedeflerine koşturacak. Bunun dü kıta sebebi olacak; bir tanesi üretim artışı, ötekisi de evren piyasalarındaki paha artışı.” diyerek konuştu.

Usta, ihracatçılar düşüncesince en şişman problemin taşımalık maliyetleri olduğuna ayraç ederek, dünyada gemicilik piyasasının aut nakliyede Türkiye ihracatçısına ağır dezavantaj yaratacak halde navlun fiyatlarının aktarılan ürünlerde 2 katın, konteynerlerde 3 katın üzerinde ayrıca ara sıra sonuç senelerde 5 kata denli çıkan paha artışlarının gündeme geldiğini, onun haricinde 2021’in çoğu kere güzel müşterek sene olduğunu, 2022’de buna layıkıyla vaziyet aldıklarını dile getirdi.

“2015-2020 ortada Türkiye’de 4 bilyon dolarlık yatırım yaptık”

Gürsel Usta, 2022 yılı düşüncesince ihracat hedeflerinin 1 bilyon 100 milyon dolar olduğuna dikkati çekerek, “Bu uçmuş müşterek maksat değil, şu anda anlaşmalarını yaptığımız fiyatlar ve satacağımız miktarların çarpılması kararı mevcut müşterek ihracat rakamı.” dedi.

Kimya sektörünün, Türkiye ihracatının otomotivden ahir ikinci şişman kolu olduğuna ayraç fail Usta, anorganik kimya dalında kendilerinin Türkiye birincisi, bu sektörde de dünyanın en şişman firması olduklarını vurguladı.

Usta, 2015-2020 ortada Türkiye’de 4 bilyon dolarlık yatırım yaptıklarını aktararak, laflarını şöyleki sürdürdü:

“Konjonktürden aşırı müşterek tomar etkilenmiyoruz. Bu elbette ki repo ve kırat politikalarını yadsıdığım anlamına gelmesin fakat konjonktürel şeylere aşırı bakmayız ve yatırım yaparız. Şu anda inşası bitmeme fail 50 milyon ekü ücretinde deka ve aşındıran yatırımımız var. Bununla baş başa 2022 yılı sonuna denli tamamlanacak müşterek yatırım. 300 bin titrem yöresinde üretim artıracağız, bire müşterek sürede 600 bin tonluk dünkü müşterek yatırıma başladık. Bu da 200 milyon ekü ücretinde yatırım. Kontratları imzalandı, iş başlamış durumda. Bunun yatırımı 2,5 sene yöresinde bitiyor. Üretimini 2024 yılının sonu, 2025 yılının başlangıcında sektöre verecek halde alacağız. 300 bin tonluk yatırımın kestirmece 75 milyon dolar civarında, elan sonraları artıracağımız 600 bin tonun da ihracatımıza minimum 150 milyon dolar yardımı olacak. Bu soda tarafında yaptığımız yatırımlar.”

Şişecam’dan sonraları Türkiye’deki en şişman cıncık ambalaj üreticisi olduklarına ayraç fail Usta, “Bilecik Bozüyük’teki OSB’de dünkü müşterek cıncık tesisi elan kuruyoruz. Orada bizim 2 fırınımız vardı, bu günde 500 titrem cıncık ambalaj üretecek müşterek tesis. Ayrıca Ankara Kazan’da da 2 kıta 650 tonluk fırın ile dünkü müşterek cıncık fabrikası kuruyoruz.” biçiminde konuştu.

Usta, bu tesislerin tümünün ihracata çevrilmiş çalışacağını vurgulayarak, sonuç dönemlerdeki kırat politikaları, Türkiye’deki üretim maliyetlerinin rakip Avrupa pazarlarına layıkıyla elan düşüt ve akla yatkın olması, ürettikleri ürünün kalitesi, teknolojik üstünlükleri, dünkü tesislerin karbon fut izinin Avrupa’daki emektar tesislere nazaran elan güzel müşterek vaziyette olmasının kendilerinin yeğleme edilir müşterek firma olmasını sağladığını anlattı.

Türkiye’den bu pazarlara da ihracat yapacaklarını aktaran Usta, “Cam ambalaj ürünlerinde yapacağımız ihracatın toplamı 120 milyon dolar yöresinde olacak. 2022 senesinde 1 bilyon 100 milyon dolarla ihracatımızı tamamlayacağız. 2025 yılı ulaştığında 1 bilyon 550 milyon dolarlık ihracat yapar bir hale geleceğiz. Biz yeniden buyana akan açığın kapatılması yönündeki politikalara ağır müşterek halde dayanak noktası oluyoruz, bunu hem işletmemiz hem de türkiye yerine yapıyoruz.” diyerek konuştu.

“Türkiye yatırım açısından başka devletlere layıkıyla elan cazip”

Usta, Ciner Grubu şekilde kestirmece 6 bin insana vasıtasız iş verdiklerini, vasıtalı şekilde 12 bin insana iş sağladıklarını belirtti.

Yeni yapacakları yatırımlarla bu istihdamlara dayanak noktası vereceklerini, Kazan’daki soda şirketinde dünkü yatırımla baş başa 100 insana vasıtasız istihdam sağlayacaklarını, 150 insana de bunun vasıtalı tesirinin olacağını, cıncık ambalaj tarafında da ekleyerek 1.000 insana istihdam olanağı sağlayacaklarını söyledi.

Gürsel Usta laflarını şöyleki sürdürdü:

“Eğer güzel müşterek iş yapıyorsanız ve arsıulusal pazarda ona bağlı müşterek istek varsa servet fiyatını doğrusu buluyor. Biz de takım şekilde doğrusu evvel malımızı satıyoruz, sonraları yatırımımızı yapıyoruz. Türkiye yatırım açısından başka devletlere layıkıyla elan cazip. Yani üretim maliyetlerine bakıyorsunuz. Üretim maliyetleri açısından Türkiye’de gaz, Avrupa'dan ucuzsa avantajlısın. Elektrik rakibinizden ucuzsa avantajlısın. İstihdam ucuzsa avantajlısın. Dolayısıyla müşterek birim kıta farkı kalıyor. Malı aut pazarlarda kullanma noktalarına eriştirme maliyeti.

Geçtiğimiz yıldaki en şişman sıkıntı neydi? Kurdaki dalgalanma. Dalgalanma durduğu an müşterek dava yok. Kurun seviyesi aşırı ehemmiyetli değil, balans doğrusu kendinden pazarda oluşur. mühim bulunan şahısların bütçe hazırlayabileceği, geleceğini ve planlamasını yapabileceği istikrarlı müşterek kur. Bu gördüğünüz kabil oturdu. İkinci şekilde dünyada sefine navlun tutarları sanırım bu senenin sonuna denli alışılagelen mertebelerine inecek. Öyle bulunduğu takdirde bu bizim ihracat ihtiyacımızı, ihracat hevesimizi elan da kolaylaştıracak. İstediğimiz hedefleri ihtimal elan güzel müşterek halde bizlere yakalatacak müşterek seviyeye gelecek.”

“Refah seviyesi kalan müşterek ülkede iş adamlarımız elan yatırımcı olabilirler”

Usta, Türkiye’nin üretimini artırması, akan müşterek tomar vermesini her insanın isteyeceğini, senelerdir bununla ait güç ve desteklerin bulunduğunu belirterek, “Yeni politikalar Sayın Bakan Nebati’nin de söylediği kabil müşterek bölümü alışılmadık politikalar. O sebepten dolayı bunu herhangi müşterek daim bu arada neticeleri bakımından göreceğiz.” dedi.

Üniversitede okumuş bulunduğu çağda müşterek akademisyenin “Siz ne mangır ve maliye politikalarını uygularsanız uygulayın neticede piyasayı belirleyen mahveden davranışlarıdır.” lafına atıfta mevcut Usta, mahveden davranışlarının iktisadi neticeleri belirleyeceğini söyledi.

Usta, Türkiye’de tam yatırım, buluş belgesi teşviklerinin olduğunu, ek giranbaha mamüllerin motivasyon edilebileceğini belirterek, Türkiye’deki esas problemin finansman bulunduğunu dile getirdi.

Yatırım yapılması, istihdamın artırılması ve ulusal gelirin bol bolamat seviyesine yükselebilmesinin esas yolunun güvenlik ortamının sağlanıyor olmasından geçtiğini özetleyen Usta, “Üretimin artırılıp, akan açığın kapatılması her insanın kuma hedefi. Bu memleketimizin bol bolamat düzeyini artıracak müşterek durumdur. Refah seviyesi kalan müşterek ülkede iş adamlarımız aşırı elan rahat, kendine güvenli, ehven finansman bulabilir, elan yatırımcı olabilirler.” diyerek konuştu.

Tamamen ihracat odaklı firma olduklarını, ihracat limanlarına servet haiz araçlarının dünyanın etrafını günde 5,5 kere dolaşacak denli biçim aldığını vurgulayan Usta, “Yeni yapacağımız yatırımlar da ağız ağıza ihracata çevrilmiş olabileceği düşüncesince tığ hem akan açığın kapatılmasına dayanak noktası vermiş hem de şirketimiz açısından ihracatımızı aşırı elan yukarı seviyelere çıkarmış olacağız. Destekler, teşvikler elbette ki hepimizin herhangi müşterek devir dilek ettiği, etraflı ihracatçıların dilek etmiş bulunduğu müşterek şeydir. Özellikle sonuç zamanlardaki kırat seviyeleri de ihracatın çabuk halde artmasına bence yarayışlı olmuştur.” biçiminde konuştu.

Usta, kalifiye ve faziletli ek giranbaha mamüllerin ihracatının ehemmiyetli olduğuna dikkati çekerek şunları kaydetti:

“Bizim soda külü yanındaki ihracatımızın bütünü yüzdelik 100 ek değerlidir. Yani haricen nazar boncuğu ithal girdi bünyeye girmeden meydana getirilen ihracattır. Biz güzeşte sene 700 milyon dolar ihracat yaptık. Bizim kabil 340 kıta elan iştirak olsaydı, Türkiye'nin etraflı ihracatını yapabilirdi. Bu nüsha inşallah 2022’de 1,1 bilyon dolar ihracat yaptığımızda 250’ye düşecek. Yani bizim kabil 250 kıta elan bulunduğu devir Türkiye'nin hedeflenen 250 milyon dolarlık ihracatının tümünü yapabilecek düzeye gelinecek.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler