USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Çin'den ABD'ye "casus balonu" krizinin ilişkilere verdiği ziyanı pres çağrısı

Çin, ABD'nin iklim alanında düşürdüğü faziletkâr yükselti balonunun dü dünya ortada kez açmış olduğu krizin onarılması düşüncesince beraberce düzentileme çağrısında bulundu.

Çin'den ABD'ye
17-02-2023 22:07
Pekin, Washington

Dışişleri Bakanı Vang Vınbin, Pekin'de düzenlemiş yer aldığı düzgülü matbuat toplantısında, "Çin'e ilgilendiren çıplak iklim aracı" namına nitelediği balonun ABD iklim bölgesine girişinin baştan sona beklenmeyen ve münferit müşterek fenomen yer aldığı görüşünü yineledi.

ABD'nin balonu vurarak düşürmesinin, Washington'ın krizleri makul halde diyet ve Çin ile ilişkilerini istikrara kavuşturma mevzusundaki samimiyetini sınadığını anlatım fail Vang, "ABD, bu beklenmeyen münferit vakası makul halde ele almak, kusur anlamalar ve matematik hatalarından kaçınmak, düet ilişkileri baştan berk ve kararlı evolüsyon rayına saplamak düşüncesince Çin ile baş başa ve ayrımsız doğrultuda çalışmalı." dedi.

Vang, Başkan Joe Biden'ın meselenin halli düşüncesince Çinli mevkidaşı Şi Cinping ile görüşmeyi istediği, krizin dü dünya ortada haberleşme kanallarının belirgin tutulmasının önemini gösterdiğine ilişkin laflarına ilişkin, "ABD, müşterek taraftan gerilimi körükleyip krizi tırmandırırken gayrı taraftan iletişimin ve diyaloğun önemini dile getirmemeli." niteleyerek konuştu.

Biden, geçmiş meydana getirdiği açıklamada, Çin ile arbede değil rakiplik istediklerini belirterek, "Yeni müşterek Soğuk Savaş niyetinde değiliz. Ancak bozukluk dilemiyorum. Rekabet edeceğiz ve bu rekabeti çatışmaya dönüşmemesi düşüncesince mesul müşterek halde yöneteceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmeyi umduğunu kail Biden, bahis konusu balonu düşürerek, "egemenliklerinin ihlalinin benimseme edilemez olduğu" anlamında belirgin müşterek ileti verdiklerini belirtmişti. Biden, krizin dü dünya ortada haberleşme kanallarının belirgin tutulmasının önemini gösterdiği vurgulamıştı.

Vang ile Blinken'in Münih'te görüşeceği tez edildi

Öte yandan, balon krizinin dü dünya ortada diyalog kanalıyla çözülmesi düşüncesince ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Çin'in en mümessil diplomatı, Çin Komünist Partisi Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Vang Yi'nin hafta böylece Münih Güvenlik Konferansı marjında beniz yüze mülakat yapacağı tez ediliyor.

İlkin Reuters ajansının diplomatik kaynaklara isnaden duyurduğu mülakat hazırlığı ABD'deki bazısı komünikasyon araçları organları kabilinden da doğrulandı.

Vang, ferda konferansın "Çin'in hayattaki yeri" başlıklı oturumunda müşterek lakırtı yapacak.

ABD ordusu Çin'e ilgilendiren balonun enkazını denizden çıkardı

Öte taraftan ABD Kuzey Kuvvetleri Komutanlığı (NORTHCOM), 4 Şubat'ta South Carolina eyaleti açıklarında yaralanan Çin'e ilgilendiren faziletli yükseklik balonunun enkazının denizden çıkarıldığını ve tetkik düşüncesince Federal Soruşturma Bürosu (FBI) laboratuvarına götürüldüğünü açıkladı.

NORTHCOM'dan meydana getirilen kayıtlı açıklamada, "ABD Kuzey Kuvvetleri Komutanlığınca görevlendirilen ABD birliğine ilişkin gemiler, 4 Şubat 2023'te düşürülen faziletli yükseklik Çin bakma balonunun enkazını başarıyla bulup çıkardıktan sonraları South Carolina kıyılarındaki çökme emisyon operasyonunu 16 Şubat'ta bitirdi." denildi.

Açıklamada enkazın istihbarata huzur koyma amacıyla kullanılması düşüncesince incelenmek kabil FBI kabilinden Büronun Virginia laboratuvarına götürülmüş yer aldığı belirtildi.

ABD iklim bölgesine girdikten müşterek müddet sonraları Amerikan çekirdeksel silahlarının bulunmuş yer aldığı Montana eyaleti üstünde belirleme edilen Çin'e ilgilendiren faziletli yükseklik balonu, Washington ile Pekin ortada diplomatik krize illet olmuştu.

Balon, 4 Şubat'ta South Carolina eyaletinin açıklarında ABD Hava Kuvvetlerine ilişkin F-22 uçağı kabilinden düşürülmüştü.

Bu operasyonun arkası sıra ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Pekin ziyaretini ertelemişti.

Çin, balonun askeri yahut duyu amacıyla kullanılmadığını, keyif bilgisi emekleri yaptığını ve sürüklenerek ABD iklim bölgesine girdiğini tez ediyor.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise balonun tatbikat yeteneğine ve duyu kaydetme kapasitesine erbap bulunduğunu gelecek sürüyor.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler