USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Çin'de Omicron varyantı haiz Kovid-19 vakalarının yayılması düşünce yaratıyor

Çin'de dünkü insan koronavirüsün bulaşıcılığı efdal Omicron varyantını haiz vakalardaki artış, doğacak ay Pekin Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği hazırlamaya hazırlanmakta olan ülkede salgınla mücadeleye müteallik kaygıları artırıyor.

Çin'de Omicron varyantı haiz Kovid-19 vakalarının yayılması düşünce yaratıyor
18-01-2022 11:45
Pekin

Ülkede evvel kat 8 Ocak'ta Tiencin şehrinde emlak içi kaynaklı Omicron olayının görüldüğünün bildirilmesinin arkası esna vakalar, başşehir Pekin engelleme 9 şehre yayıldı.

Eyalet düzeyinde bağımsız yönetime sahip, ülkenin en iri şehirlerinden Tiencin, Pekin ve Şanghay'ın yanı esna ülkenin itidalli kesimindeki Hınan eyaletine ilişkin Anyang, kuzeyindeki Liaoning eyaletine ilişkin Dalian ile güneyindeki Guangdong eyaletine ilişkin Congşan, Cuhai Meycou ve Şıncın şehirlerinde evcil kaynaklı Omicron olayları belirleme edildi.

İlk kat Kasım 2021 böylece Güney Afrika'da belirleme edilen ve "BA.1 mutasyonu" kendisine isimlendirilen Omicron varyantı, ortaya çıkışından itibaren sabık 2 aydan çelimsiz müddette 140'tan aşkın diyar ve alana yayıldı. Bulaşıcılığı erdemli Kovid-19 mutasyonu, Amerika ve İngiltere kabil devletlerde Delta varyantı haiz vakaların önüne geçerek bilgili varyant biçimine geldi.

Tiencin'den Anyang'a

Çin anne karasında Omicron varyantına evvel kat 14 Aralık 2021'de, 5 güneş evvela emlak dışından mevrut müşterek insanlarda rastlanmıştı. Ancak şehirde 8 Ocak'ta belirleme edilen emlak içi kaynaklı dü vakanın geçmiş emlak dışı kaynaklı olayla bağlantısı yoktu.

Sağlık yetkilileri enfekte kişilerden aldıkları numunelerde üçüncü nesil çıkma izlerine rastlarken virüs varyantının müşterek süredir şehirde yayılmakta bulunduğunu kestirim ettiklerini belirtti. Aynı güneş evvel olaylarla benzeyen temastaki bireylere meydana getirilen testlerde 18 toy enfeksiyona hâlâ rastlandı.

Kentte bugüne değin Omicron varyantı haiz evcil kaynaklı 312 olay belirleme edildi.

Daha sonraları Hınan eyaletinde ilişkin Anyang şehrinde belirleme edilen emlak içi kaynaklı vakaların Tiencin ile irtibatlı yer aldığı ve Omicron varyantı taşımış yer aldığı anlaşıldı. Vakalar, Tiencin'den 28 Aralık 2021'de yılbaşı tatili düşüncesince Hınan eyaletinin Anyang şehrindeki evine dönen müşterek darülfünun talebesi kanalıyla bu eyalete sıçradı.

Öğrenci, virüsü kız kardeşi ile babasına bulaştırırken Anyang'ın Tangyin ilçesinde 4 bin öğrencinin pedagoji bilimi görmüş yer aldığı müşterek leyli okulda muallimlik karşıcı ata kanalıyla okuldaki onlarca mektepli ve öğretmene yayıldı.

Anyang'daki en iri müstevli dalgası

Omicron varyantı haiz olaylar dolayısıyla 5,5 milyon sözü geçen Anyang şehri, salgının kökeninden beri tanıdık en iri müstevli dalgasıyla huzur karşıya kaldı. İlk vakanın belirleme edilmiş yer aldığı 10 Ocak'tan beri şehirde 385 olay belirleme edildi. Oysa şehirde Ocak 2020'den o tarihe denli sabık 2 yılda sadece 54 Kovid-19 olayı belirleme edilmişti.

Ardından 12 Ocak'ta bu kat kuzeydeki Liaoning eyaletinin Dalian şehrinde Omicron varyantını haiz emlak içi kaynaklı olay belirleme edildi. Vakadan tahsil edilen numunenin kalıtım bilimi özelliklerinin Anyang'da belirleme edilen Tiencin kaynaklı evvel olay ile paralellik taşımış yer aldığı bildirildi.

13 Ocak'ta Omicron vakalarının görüldüğü yerlere, ülkenin en iri kenti Şanghay da eklendi. Yerel yönetiminden meydana getirilen açıklamada, 2 evcil olay ve dert belirtisi göstermeyen 3 asemptomatik olay belirleme edilmiş yer aldığı bildirildi. Açıklamada, olaylardan 4'ünün 11 Ocak'ta belirleme edilen emlak dışı kaynaklı müşterek olayla benzeyen temasta bulunduğu, 1 vakanın ise benzeyen temastaki bu kişilerden birinin kardeşi yer aldığı belirtildi.

Başkent Pekin'de evvel vaka

Pekin evcil yönetimi, 15 Aralık 2021'de icra ettiği açıklamada, şehirde 14 Aralık 2021'de yaptırdığı testi artı çıkan müşterek olaydan tahsil edilen numunede Omicron varyantına rastlandığı belirtildi.

Başkentin tarz ilçelerinden Haidian'da canlı hastanın, konfirme olaylardan rastgele biriyle değinti kurmadığı ve sonuç 14 günde ayrıksı şehre yolculuk etmediği tabir edildi.

Vakanın ortaya çıkması, virüs varyantının şehirde müşterek süredir yayılmakta olduğuna değgin endişeleri artırırken hastanın evi ve ofisi karantina dibine alındı, ev ve iş noktayı etrafında ve sonuç 14 günde bulunmuş yer aldığı mekanlarda hastalanmış ile değinti kurmuş olabilecek binlerce insana testler uygulandı.

Postadan mülemma olabilir

Pekin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) Yardımcı Direktörü Pang Şinghuo, geçmiş icra ettiği açıklamada, hastanın 11 Ocak'ta Kanada'dan Amerika ve Hong Kong kanalıyla müşterek kol gönderisi aldığını, gönderinin paketinden ve içerisindeki belgeden tahsil edilen örneklerde virüse rastlandığını belirtti.

Vakaya değgin epidemiyolojik soruşturmanın sürdüğünü tabir fail Pang, emlak dışından mevrut nesneyle değinti kararı virüs mülemma olabildiği ihtimali üstünde durulduğunu kaydetti.

4-20 Şubat tarihlerinde Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği hazırlamaya hazırlanmakta olan şehirde ortaya çıkan vaka, organizasyona değgin endişeleri arttırdı.

Pekin evcil yönetimi, 22 Ocak'tan mart sonuna değin şehre yolculuk edeceklere varıştan 48 çağ evvela işlenmiş aksi Kovid-19 imtihan sonucunu bildirmenin yanı esna varıştan sonraları 72 çağ ortamında baştan imtihan yaptırma zorunluluğu getirdi.

Guangdong eyaletinde 4 şehre yayıldı

Öte taraftan ülkenin güneyindeki Guangdong eyaletinde evvel kat 13 Ocak'ta Congşan şehrinde Omicron varyantını haiz müşterek olay rastlandı.

Ardından 14 Ocak'ta bitişik Cuhai şehrinde 4 şahsiyet müşterek ailede Omciron enfeksiyonları görüldü. Enfeksiyonun deposu bulunamazken ailenin müşterek hafta evvela Congşan şehrini görüşme etmiş yer aldığı bildirildi.

16 Aralık 2021'de bu kat bitişik Meycou kentinde Cuhai'deki olaylarla irtibatlı müşterek olay belirleme edildiği, başkaca ülkenin en iri şehirlerinde, genel ağ ve uygulayım bilimi şirketlerinin merkezi konumundaki Şıncın şehrinde Delta varyantı haiz olaylarla beraberce Omicron varyantı haiz vakaların görüldüğü bildirildi.

Kaynağını anmak hâlâ zor

Tüm bu olaylarda keyif yetkilileri karantina ve şişko imtihan tedbirleri alsa da Omicron varyantının hâlâ aceleci yayılması ve dert belirtilerinin hâlâ az açıkça olması, çıkma zincirinin başlangıcını belirleme etmeyi zorlaştırıyor.

Yapılan epidemolojik soruşturmalara karşın evvel Tiencin'de ortaya çıkan vakaların deposu hâlâ belirleme edilebilmiş değil. Pekin olayında da postadan şüyu senaristliği haricinde virüsün kaynağının ne yer aldığı rastgele ipucuna hâlâ ulaşılamadı.

Çin, Kovid-19 olaylarını ortaya çıktıkları yerde bastırmayı ve şüyu zincirini kesmeyi hedefleyen "sıfır vaka" stratejisini uyguluyor. Bu izlem karantina, yolculuk kısıtlamaları ve şişko testler kabil sert ve serbest ölçekli tedbirleri içeriyor. Tedbirler, yaşamın uygun akışına karışma ve yarattığı maliyetler açısından devir hin tartışmalara tarz açıyor.

Omicron varyantının bilgili bir duruma gelmesinin, Çin'in müstevli önleme ve arama tedbirlerinin geleceğini kesinlikle etkileyeceği sorusu belirsizliğini koruyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler