USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Çin, Körfez diplomasisiyle Orta Doğu'da etkinliğini arttıracağının sinyalini veriyor

Çinli uzmanlar, ABD'nin Orta Doğu'daki angajmanlarını azaltmasıyla semt ülkelerinin Çin kabilinden "güçlü ve yansız bir ortağa" gerekseme duyduğu değerlendirmesini yapıyor.

Çin, Körfez diplomasisiyle Orta Doğu'da etkinliğini arttıracağının sinyalini veriyor
14-01-2022 09:17
Pekin

Çin, bu hafta Körfez İş Birliği Konseyi (KİK) ülkesi 4 ülkenin dışişleri bakanları ile teşekkül umumi sekreterini mihman ederek ABD'nin Orta Doğu alanına müteveccih angajmanlarını azaltmaya başladığı bir dönemde, erke kaynakları ve izlemsel düzenlilik açısından eleştiri Arabistan Yarımadası ve Basra Körfezi alanına müteveccih diplomatik girişimlerini hızlandırdı.

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi Suudi Arabistan'ın Dışişleri Bakanı Faysal Bin Ferhan, Kuveyt'in Dışişleri Bakanı Şeyh Ahmed Nasır el-Muhammed es-Sabah, Bahreyn'in Dışişleri Bakanı Abdullatif ez-Zeyyani ve Umman'ın Dışişleri Bakanı Bedr el-Busaidi ile KİK Genel Sekreteri Nayif el-Hacraf, 5 günce görüşme düşüncesince hafta başlangıcında Çin’e geldi.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Şanghay yakınındaki Vuşi kentinde mihman etmiş olduğu bakanlarla ve umumi sekreterle değişik ve heyetler düzeyinde görüşmeler yürüttü.

Çin çeşidinden meydana getirilen açıklamalarda görüşmelerde Körfez devletleri ile Çin ortada "stratejik ortaklığın geliştirilmesi", "serbest tecim anlaşması düşüncesince etüt yürütülmesi" ve "serbest tecim bölgesi kurulması" hikayelerinde mutabakata varıldığı bildirildi.

Dışişleri Bakanı Vang, Genel Sekreter El-Hacraf ile görüşmesinin arkası sıra icra ettiği açıklamada, Çin ile Körfez ülkelerinin akıbet senelerde çapraz siyasal itimatı kasılma ettiğine ve ameliye iş birliğini derinleştirdiğine özen çekerek, KİK ülkelerine Çin'in esas çıkarları ve kaygıları mevzusundaki kavrayış ve destekleri düşüncesince teşekkürname etti.

Vang, Çin'in KİK ülkelerinin millî bağımsızlığını, güvenliğini ve istikrarını korumasına kusursuz dayanak noktası verdiğini vurgularken El-Hacraf da KİK'in Çin'in lehçe ve arsıulusal konulardaki tesirini ve oynadığı müspet görevi kıvançla karşıladıklarını ve ilişkilerin geleceği dair ümitli olduklarını anlatım etti.

Görüşmede çevre Çin ile KİK ortada izlemsel paydaşlık kurulmasında yarar olduğunu, bu süreci hızlandırarak üç sene zarfında izlemsel diyalog düşüncesince aksiyon planını yaşama geçireceklerini bildirdi.

Öte taraftan Dışişleri Bakanı Vang, ayrımsız hafta zarfında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile beniz yüze mülakat gerçekleştirirken zaman de bölgenin öteki ehemmiyetli ülkesi İran'ın Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bir araya gelecek.

Çin, ABD'nin bıraktığı boşlukta "güçlü ortak" ihtiyacını karşılıyor

Çinli analistler ve yorumcular, şimdi ilkin Çin'de benzer görülmeyen dolgun ziyaretin Çin ile KİK devletleri ortada iş birliğini derinleştirmeye müteveccih eş iradeyi yansıttığı ve izlemsel ciddiyete cemaat bulunduğunu vurguladı.

Global Times gazetesine mütekellim Çin Sosyal Bilimler Akademisi Batı Asya ve Afrika Çalışmaları Enstitüsü araştırmacısı Yin Gang, "Yeni senenin evvel haftalarında Çin Körfez ile diplomatik temaslar kuruyor. Bu Çin'in Orta Doğu ülkeleriyle siyasi, ekonomik, ilmî ve teknolojik iş birliğini geliştirmeye verdiği önemi gösteriyor." dedi.

ABD'nin akıbet çağda Orta Doğu'daki askeri varlığını, erke dalında alana bağımlılığını ve yatırımlarını kısıntı zımnında girmesiyle Arap ülkelerinin Çin kabilinden nötr ve çelimli bir ortağa gerekseme duyduğuna dikkati çekici Yin, "Çin'in kesme ilkesi kâffesi devletler ile denk alım satım kurmak, bu da çapraz itimat açısından ehemmiyetli bir unsur. Bölgede istikrarın sağlanması Çin'in erke ithalatının güvenliğini ve Kuşak ve Yol Girişimi'nin gelişimini güvenceye alacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler