USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Çin ekonomisinde riskler arttı, gözler yöntem yapıcıların mümkün aksiyonlarında

Çin'de yurt sektörüne müteveccih kesirler kaygıların ve erke krizinin yaşandığı birlikte ortamda beklentilerin altında kesirler veriler, diyar ekonomisine bağlı akıbet çeyrek beklentilerini de menfi etkilerken, siyasa yapıcıların üstündeki bası arttı.

Çin ekonomisinde riskler arttı, gözler yöntem yapıcıların mümkün aksiyonlarında
18-10-2021 16:10
İstanbul

Çin ekonomisi, senenin üçüncü çeyreğinde canlılık kesintileri, bildirme namüsait boğazları ve toy insan koronavirüs (Kovid-19) salgınının zararlı tesirleri kararı yüzdelik 4,9 ile akıbet birlikte senenin en düşüt büyümesini kaydetti. Ülkede büyüme hızı çeyreklik bazda yüzdelik 0,2 ile hudutlu kaldı, senenin 9 ayında ise yüzdelik 9,8 düzeyinde gerçekleşti.

Emlak sektörüne müteveccih küsurat kaygıların ve erke krizinin yaşandığı birlikte ortamda beklentilerin altında küsurat veriler dünya ekonomisine bağlı akıbet çeyrek beklentilerini de zararlı etkilerken, siyasa yapıcıların üstündeki bası arttı.

Analistler, erke krizi ve yurt sektöründeki namus borcu sorununa bağlı endişeler özellikle kazanmak kıl payı ekonomide hâlâ birlikte tomar yavaşlama işaretlerinin, Çin Merkez Bankası'na (PBoC) politikaların gevşetilmesi anlamında birlikte bası oluşturduğunu belirterek, bankalararası piyasada bereketli akışkanlık sağlanması, enfrastrüktür gelişiminin hızlandırılması, itimat ve yurt politikalarında gevşeyici adımlar kabilinden aksiyonların alınabileceğini söyledi.

Bu senenin başlangıcında Çin hükümetinin, ülkenin etraflıca vadeli büyüme potansiyelini iyileştirmeyi amaçlayan strüktürel reformlar düşüncesince düzlük bırakarak salname yüzdelik 6'lık büyüme amacı belirlediğini anımsatan analistler, bu durumun büyümeyi sponsor yönde atılacak adımları geciktirebileceğini vurguladı.

Analistler, piyasada Çin ekonomisine bağlı sene sonu büyüme beklentilerinin yüzdelik 8 civarına indiğine dikkati çekerek, bu rakamın esbak beklentilerin altında kalsa da akıbet 10 senenin en erdemli seviyesine ayraç ettiğini söyledi.

"Çin düşüncesince büyüme görünümü sıkıntılı olmaya bitmeme ediyor"

Commerzbank Kıdemli Ekonomisti Hao Zhou, mevzuya bağlı AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Çin'de büyümenin öz beklentilerinin enikonu altında kaldığını belirterek, Kovid-19'un baştan canlanması ve erke sıkıntısının konuşu ameliyat üstünde ciddiyet kazandığını, yurt sektörüne müteveccih endişelerin de hassasiyeti ve ilişik yatırımları menfi etkilediğini kaydetti.

Açıklanan verilerin hanehalkı masrafları ve iç tüketimin bastırıldığını ortaya koyduğuna ayraç fail Hao, dünya ekonomisine müteveccih nice zayıflatıcı etmen bulunduğunu, bu zayıflıkların çelimsiz vadede ortadan kalkmayacak kabilinden göründüğünü söyledi.

Son gelişmeler karşısında PBoC Başkanı Yi Gang'ın yurt sektörüne müteveccih endişeleri müsekkin izahat yaptığını, dizgesel riskleri ve bulaşıcılığı engel kazanmak düşüncesince değme yolu deneyeceklerini belirttiğini aktaran Hao, "Ülkenin kimi şirketler düşüncesince inat riskiyle gönül rahatlığı karşıya bulunduğu açık. Bu sebeple yegâne birlikte insan kaynaklı risklerin izole edilmesi ve yurt sektöründeki planların tamamlanmasının sağlanması anlamında birlikte yaklaşım var. Bize uyarınca bu; karakteristik birlikte Çin yaklaşımı. Pekin yönetimi aşkın manivela kullanan şirketleri cezalandırırken, mali sistemi destek kazanmak düşüncesince ağır aksak birlikte inat dalgasından da kaçınacaktır." diyerek konuştu.

Politika yapıcıların ileriye çevrik adına konuşu büyüme ve mali stabilizasyon ortada toy birlikte balans aradığını tamlayan Hao, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Genel adına beklentiler namus borcu kaldıracı dair kaba kalmaya bitmeme etse de kimi aykırı gevşemelerin tutum düşüncesince çelimli yalan rüzgarlara gönül rahatlığı himaye sağlaması beklenebilir. Piyasada, büyümedeki yavaşlamanın doğacak çeyrekte de bitmeme edeceği anlamında düşün donanması oluşuk durumda. Bu sebeple siyasa desteğinin kapsamını görmeyi bekleyeceğiz. Bizim beklentilerimizi şekillendiren faktörlere bakıldığında, ileriye çevrik eneze tüketim, kısıtlanmış siyasa desteği ve zayıflayan yatırımcı hissiyatı karşısında Çin düşüncesince büyüme görünümü sıkıntılı olmaya bitmeme ediyor. Bu da 2021 düşüncesince yüzdelik 8,4'lük büyüme beklentimiz üstündeki alçak cepheli riskleri deli dolu tutuyor. Gelecek yıla bağlı yüzdelik 5'lik büyüme beklentimizi ise koruyoruz."

"Genel siyasa duruşunda ansız birlikte fark beklemiyoruz"

Nordea Market Kıdemli Analisti Tuuli Koivu da Çin'de büyümenin temel etkisiyle 9 ayda yüzdelik 9,8 düzeyinde gerçekleştiğini, bunun hükümetin amacı bulunan yüzdelik 6'nın enikonu üstünde olduğunu fakat çeyreklik ve salname bazda bakılınca rakamların kilo vermeye bitmeme ettiğini söyledi.

Zayıf gerçekleşmenin gerisinde yatan faktörlerin çelimsiz vadede ortadan kalkmasının beklenmediğini aktaran Koivu, "Zayıf büyüme verilerinin gerisinde nice illet var, yegâne birlikte faktöre düğümlemek enikonu zor. Devam fail müstevli ve eneze mahveden itimatı bakım sektöründe büyümeyi engellerken, kaba siyasa duruşu ile erke arzı ve taşınmaz sektörüne bağlı mesail envestisman ve üretimdeki büyümeyi zayıflattı. Bunlara nice tüketicilere müteveccih organizatör mekanizmaların devreye katılması da eklenince eneze rakamlar ortaya çıktı." diyerek konuştu.

Koivu, Çin hükümeti değme ne denli yüzdelik 6'lık büyüme hedefini tutturma önünde ilerlese de konuşu görünüme müteveccih nice alçak cepheli riskin bulunduğuna ayraç ederek, şunları kaydetti:

"Riskler bitmeme ederken ati aylarda siyasa duruşunun ne denli gevşetileceğini göreceğiz. Hem mülk aynı zamanda maliye politikası duruşunun aşamalı adına gevşemesini beklememize karşın strüktürel problemlerin gündemde kalmasıyla nice sektörde eneze büyüme bitmeme edecektir. Mevcutta taşınmaz piyasası düşüncesince itimat koşullarının aşamalı adına gevşetilmesi bekleniyor. Diğer yandan şişkinlik görünümü de doğacak aylarda mülk politikasında gevşemeyi destekliyor. Biz, mülk ve maliye politikası duruşunun ati aylarda birlikte hacim gevşemesini beklesek de umumi siyasa duruşunda ansız birlikte fark olacağını düşünmüyoruz. Katı duruşun en azından Kış Olimpiyatları'na denli bitmeme edeceğini varsayıyoruz. Diğer yandan Çinli liderler, Başkan Şi'nin fariza süresinin anlaşılan 10 salname sınırın ötesine uzatılacağı Ekim 2022 öğür toplantısına hazırlanıyor. Pek aşkın politika bilimci, Şi'nin önümüzdeki 12 ay ortamında Çin'i ülkenin iddialı etraflıca vadeli hedeflerine götürebileceğini göstermesini bekliyor ve bu anlaşılan önümüzdeki sene nice strüktürel değişikliğin olabileceği anlamına geliyor. Bu sebeple Çin'deki siyasal riziko düzeyinin erdemli kalmaya bitmeme etmesinin, konuşu büyüme sayıları üstünde birlikte hacim buzdolabı hasiyet yaratması muhtemel."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler