USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Çin Devlet Başkanı Şi'nin Olimpiyat diplomasisi

Şi, 2022 Pekin Kış Olimpiyatları açım törenine mihman bulunan liderlerde görüşmelerinde düet ilişkilere ve Çin aut politikasına müteallik mesajlar verdi.

Çin Devlet Başkanı Şi'nin Olimpiyat diplomasisi
08-02-2022 11:26
Pekin

Çin, 2022 Pekin Kış Olimpiyatları'nın açma töreninde baş döndürücü sayıda talih ve hükümet başkanı, krallık çalışanı ve arsıulusal teşekkül başkanını konuk etti.

Çin Dışişleri Bakanlığından meydana getirilen açıklamada, açma törenine 18 talih başkanı ve krallık mensubu, dört hükümet başkanı, müşterek sedir başkanı ve yedi arsıulusal teşekkül başkanı çağırma edildi.

Devlet Başkanı Şi, açma töreni düşüncesince Pekin'e mihman bulunan liderlerle temaslarda bulundu, düet ilişkilere ve Çin aut politikasına müteveccih mesajlar verdi.

Görüşmelerin arkası esna meydana getirilen açıklamalarda düet ilişkilere ilişikli beş altı ehemmiyetli noktaya ve çapraz elleme düşünce ifadelerine arazi verildi.

Daha baş döndürücü rikkat ve elleme ilişkileri vurgulama amacını haiz görüşme ve görüşmelerde kayda bedel kararlar alınmasa da davetlilerin seçimi, çağırma edilenler haricinde edilmeyenler ve boykot uygulayanlar menfez önüne alındığında Çin'in aut ilişkilerinin aktüel niteliğine bağlı ipuçları verdi.

Çin ve Rusya ortada "stratejik koordinasyonun derinleştirilmesi" çağrısı

Olimpiyatların en uyanıklık çekici konuğu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin oldu. Ukrayna'da yaşanmış bulunan gerginlik dolayısıyla dünyanın gündemindeki lider, akıbet devirde bire müşterek biçimde ABD ve Batı ülkeleriyle gerilimler canlı Pekin ile yakınlaşmaya ehemmiyet veriyor.

Devlet Başkanı Şi'nin, Putin ile açma töreni önceleri icra ettiği görüşmede, "iki iklim arasındaki izlemsel koordinasyonun derinleştirilmesi" çağrısında bulunuldu.

İki liderin görüşmesi öncesinde Dışişleri Bakanları Vang Yi ve Sergey Lavrov da icra ettikleri görüşmede, Çin ve Rusya'nın Asya-Pasifik'te çatışmayı tetiklemek talip "blok" oluşumlarına gönül rahatlığı bulunduğunu kaydetti.

Orta Asya Türk cumhuriyetlerinin liderleri Pekin'de

Açılış törenine topu topu Orta Asya Türk cumhuriyetlerinin talih başkanlarının alınması dikkati çekti.

Çin Devlet Başkanı Şi, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile görüştü.

Liderlerle açma töreninin devrisi günü, 5 Şubat'ta mülaki Şi, Çin'in Orta Asya ülkeleriyle iş birliğine, alanda düzenlilik ve istikrarın sağlanmasına verdiği önemin altını çizdi.

Kazakistan'da ocakta yaşanmış bulunan ve minimum 164 bireyin hayatını yitirdiği hükümet karşıtı gösterilerin arkası esna evvel kat Pekin'i görüşme fail Cumhurbaşkanı Tokayev, Şi'ye ülkesindeki hali istikrara kavuşturma çabalarına verdiği dayanak noktası ve başkaca dünkü Kazakistan'ın inşasında muktezi katkısı sağlamaya müheyya bulunduğu düşüncesince teşekkürname etti.

Orta Doğu ülkelerine iş birliğini açık açık çoğaltma mesajı

Orta Doğu ülkelerinden Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayid Al Nahyan ile müşterek araya mevrut Şi, semt ile iş birliğini ihya mesajı verdi.

Şi, Mısırlı mevkidaşı Sisi ile buluşmasında Çin-Mısır ilişkilerinde çapraz güvenin güçlendiğini ve ameliye iş birliğinin müspet sonuçlarının görüldüğünü belirtti.

İki iklim ortada salgınla savaş dalında da konkre iş birliğinin sonuçlarının görülmeye başlandığını kaydeden Şi, iş birliğinin Çin'in Arap dünyası ve Afrika ile eş geleceği paylaşan müşterek camia oluşturmasının önünü açmasını diledi.

Şi, Körfez liderlerine de dünkü devirde iktisadi ve erke alanındaki iş birliğini artırmanın beraberinde bu devletlerin millî egemenlik, düzenlilik ve istikrarını sübvansiyon lafı verdi.

ASEAN temsilcilerinin eksikliği uyanıklık çekti

Çin Devlet Başkanı'nın, Olimpiyatlar vesilesiyle ülkede ağırladığı liderler ortada Güneydoğu Asya İşbirliği Örgütü (ASEAN) ülkelerinden sadece Singapur'un temsilcisinin olması uyanıklık çekti.

Çin'in Pasifik bölgesinde denizlerde ferman ihtilafları yaşamış bulunduğu Malezya, Filipinler, Vietnam ve Brunei Sultanlığı'nın beraberinde öbür ASEAN üyeleri Endonezya, Kamboçya, Laos, Myanmar ve Tayland'dan temsilciler arazi almadı.

Dışişleri Bakanlığı oyunlardan evvela icra ettiği açıklamada, Kamboçya Kralı Norodom Sihamoni ile Tayland Prensesi Maha Chakri Sirindhorn'un açma törenine katılacağını duyurmuştu.

Şi, Singapurlu mevkidaşı Halime Yakup ile görüşmesinde Singapur'un Çin'in ıslah ve dışa gezinti sürecinin esasen buyana iklim kalkınmasına ehemmiyetli dayanak noktası sağladığını hatırlatarak bu rolünü müstevli sonrası devirde de sürdürmesi temennisini dile getirdi.

Doğu Avrupa'ya çevrilmiş izlemsel ilgi

Devlet Başkanı Şi, açma törenine eklenen Avrupalı liderler Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Lüksemburg Büyük Dükü Henri ve Monaco Prensi 2. Albert ile de görüşmeler gerçekleştirdi.

Şi, Polonyalı mevkidaşı Duda ile buluşmasında dü ülkenin ticaret, iblağ ve geri hizmet dalında iş birliğini şimdi doğacak götürmesi icap ettiğini vurgulayarak Polonya'nın müşterek geri hizmet limanı adına Çin ve Avrupa arasındaki uran ve tedbir zincirinde anahtar önemde müşterek gözcü biçimine gelmesini desteklediklerini belirtti.

Çin'in Polonya'dan şimdi müşterek tomar ekincilik ürünleri, efdal nitelikli mahsul edinmeyi istediğini tabir fail Şi, Polonya'da Çin'in ılımlı kesimi ile Doğu Avrupa ülkelerinin ekincilik ürünleri düşüncesince eş müşterek toptancı pazarı kurulmasını en ehemmiyetli teşrikimesai projesi adına gördüklerinin altını çizdi.

Şi, Sırp mevkidaşı Vucic ile buluşmasında da dü iklim arasındaki düzen bağı dostluğa aksan yaparak Çin'in Sırbistan'a telkih üretimi, baş döndürücü yönlü teşrikimesai ve Kuşak ve Yol projeleri mevzusundaki desteğini sürdüreceğini tabir etti.

Güney Amerika'dan dü iklim lideriyle görüştü

Şi, Güney ABD ülkelerinden Arjantin'in Devlet Başkanı Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez ile Ekvador'un Devlet Başkanı Guillermo Lasso ile görüştü.

Diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50. sene dönümünde Arjantinli mevkidaşı Fernandez ile müşterek araya mevrut Şi, dü ülkenin Kovid-19 salgını karşısında birbirine dayanak noktası olup iane ederek büyümekte bulunan ekonomikler ortada el donanması ve iş birliğinin dobra müşterek örneğini verdiğine dikkati çekti.

Şi, Çin'in Arjantin ile kalkınma imkanlarını paylaşmaya ve ülkenin uran üretimini ve ihracatını artırmasına asistan olmaya müheyya bulunduğunu vurguladı.

Diplomatik ilişkilerin kurulmasının 40. sene dönümünde Ekvadorlu mevkidaşı Lasso ile müşterek araya mevrut Şi, dü iklim ortada şümullü izlemsel teşrikimesai ile kalkınmada dünkü müşterek aşamaya girileceğini belirtti.

Pakistan ile mihman dostluğa vurgu

Çin Devlet Başkanı, Pakistan Başbakanı İmran Han ile buluşmasında da Çin ve Pakistan'ın dünkü devirde eş geleceği paylaşan müşterek camia olma amacında şimdi düzen bağı bağlar ihdas isteğini dile getirdi.

Şi, Pekin'in Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) projesi kapsamındaki planlara mücahede vererek dü iklim ortada kalkınma iş birliğini derinleştirmeyi arzuladığının altını çizdi.

Öte taraftan Pakistanlı sporcuların, açma törenindeki Uluslar Geçit Töreni'nde en müşterek tomar alkışı toplayanlar ortada olması uyanıklık çekti.

Şi, Moğolistan Başbakanı Luvsannamsrai Oyun-Erdene ile görüşmesinde de elleme komşuluk ilişkilerinin bitmeme etmesi temennisini dile getirdi.

Papua Yeni Gine Başbakanı Marape'ye Kovid-19 engeli

Olimpiyatlar'a Okyanusya'dan yegâne mihman adına mevrut Papua Yeni Gine Başbakanı James Marape ise Çin'e varışında Kovid-19 testi zait çıkmış bulunduğu düşüncesince açma törenine katılamadı, Şi ile planlanan görüşmesini gerçekleştiremedi. Başbakan Marape, Çinli mevkidalı Li Kıçiang ile devre içi görüştü.

Çin Devlet Başkanı Şi başkaca Olimpiyatlar düşüncesince Pekin'e mevrut Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach ile de görüştü.

Konuk sıralamasında Kuzey Amerika, Batı Avrupa ülkelerinden, Avustralya ile Yeni Zelanda'dan ve Çin'in Pasifik bölgesinde ferman ihtilafları ve tarihî mesail yaşamış bulunduğu Japonya'dan temsilciler arazi almadı.

ABD, İngiltere ve Avustralya, şimdi evvela Çin'in Uygur Türklerine müteveccih uygulamaları ve insanoğlu hakları ihlalleri dolayısıyla Pekin'deki 2022 Kış Olimpiyatları'na diplomatik boykot uygulayacağını açıklamış, Japonya da hükümeti temsilen kabin delegasyonu ve üyesi göndermeyeceğini bildirmişti.

Önceki Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği karşıcı Güney Kore ise Pekin'de sedir başkanı düzeyinde özümleme edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler