USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Çığ riskinden koruyucu önlemler sahn kurtarıyor

Soğuk ve kar yağışlı havanın tesirindeki Türkiye'de başta riskli alanlarda çığ öncesinde, esnasında ve sonra alınacak önlemler avlu kurtarıyor.

Çığ riskinden koruyucu önlemler sahn kurtarıyor
24-01-2022 11:18
Ankara

AA muhabirinin AFAD verilerinden derlediği bilgilere göre, toy yerleşme bölgelerinde çığ riski bulunan alanların yeğleme edilmemesi, bulunan yapıların sigortalarının yaptırılması ve riskli bölgenin yamaçlarındaki fidan ve nebat örtüsünün korunması akıbet etap önemli.

Kar yağışının derin bulunduğu alanlarda yaşayanların iklim ve kere halini satır satır izleme etmeleri ve familya facia planlarını hazırlarken çığ riskini delik uğrunda bulundurmaları gerekiyor.

Gözlem önemli

Çığ esnasında ve sonra alınabilecek önlemlerden birileri şöyle:

"Çığ oluşabilecek alanda yel altı alanlardan, kornişlerin altındaki yamaçlardan ve başta konkav (konveks) profilli ve rüzgarla sürüklenme kararı oluşuk etli ambarlama sahalarından sakının.

Yüksek riskli bölgelerden geçe grupla emin yerde bekleyin ve birer birer geçin.

Yoğun kar yağışı ve hararetli rüzgarın uzaması erdemli çığ riskini doğurduğundan kazalı alanlardan ırak durun.

En kazalı çığların 30-40 etap meyyal yamaçlarda oluşmasından ötürü bu cins yamaçlara şimdi birlikte tomar ilgi edin. Arazideyken duyulabilecek çökme, intizar ve habitat seslerinin çığın habercisi bulunduğunu unutmayın."

Çığ sırasında

"Çığın meydana geldiği anda serinkanlı girişmek aşırı önemli. Çığın büyüklüğüne, hızına, patikanın genişliğine ve etrafta bulunan araçlara gereğince en endamsız müddette riskli sektörü vazgeçme ederek şimdi emin bölgelere ulaşın.

Sırt çantası taşıyanların çığın topuğu yöresinde yüzeyde kalma şanslarının birlikte tomar olmasından ötürü çantanızı çıkartmayın.

Çığın şimdi yavaş, yüksekliğinin az bulunduğu köşe kısımlarına ulaşmaya çalışın.

Bağırarak yahut apayrı ahenk kaynakları (korna, çan, ıslık) kullanarak çevrenizdekileri uyarın.

Kayak yaparken çığ uğrunda kalındığında çığın rotası dışına akıllıca kaymaya çalışın, ski yaparken çığa tutulmak stabil ise ski sopalarını ve kayakları çıkarıp atın ve çakılı fidan kadar birlikte cisme tutunun.

Çığ esnasında Şayet birlikte anahtar içindeyseniz motoru durdurun ve ışıkları söndürün.

Araçtaki müvellidülhumuza miktarını dayanaklık etmek olmak düşüncesince sigara içmeyin, acı yakmayın.

Telsiz var ise davet cihazı yapın ve telsizi müşteri konumunda sonsuz bariz tutun.

Çığa verilen kalırsanız yerden dayanaklık etmek alarak ve enli yüzme hareketleri yaparak cari ana rahmi üstünde ve mümkünse kenarında kalmaya çalışın.

Ağzınızı güçlü kapatın, kafanız kar altında kalmış bulunduğu anda mümkünse derinlemesine müddet nefesinizi tutmaya çalışın.

Akışa kapılırsanız bacaklarınızı ve kollarınızı birbirine yapıştırarak habitat konumu alın.

Mümkünse çığ dursuz duraksız endamsız müddet önceki bacaklarınızla noktayı sertçe iterek kalkmaya çalışın.

Çığ dursuz duraksız önceki ne birlikte elinizi yüzün uğrunda (ağzınızı ve burnunuzu kapatacak şekilde), gayrı elinizi de başınızın üstünde (yüzeye akıllıca uzatarak) tutun ve kar altında kaldığınız devir süresince dirimlik ehemmiyet taşıyacak bulunan soluk boşluğunu genişletin. Başınızı sağa sola çevirerek boşluğu büyütmeye çalışın."

Çığ sonra

"Çığ sonra karda ahenk iletimi az bulunmasına karşın Şayet yüzeye DOĞRU olduğunuzu hissediyorsanız bağırın ve enerjinizi tetik kullanın.

Şayet anahtar içindeyseniz dışarıya ahenk (korna) ve erke verecek rastgele birlikte cihaz (fener) kullanın.

Araçta birlikte çubuk yahut benzeşim birlikte cihaz var ise kar içre fevk akıllıca batırın, kurtarmaya doğacak olanların çubuğu görmelerini sağlayın.

Aracı çevreleyen eş kazmaya çalışın fakat kazarken kendinizi güvende hissetmiyorsanız emniyetiniz düşüncesince anahtar içre kalın. Mümkünse 112'yi arayarak hali bildirin.

İlk iane eğitiminiz yok ise ve mecburi olmadıkça çığdan kurtarılan bireyleri cereyan ettirmeyin. Çığdan etkilenen insanların en herşeyden ilk olarak üstünü örtün, aracısız ısıdam birlikte ortama banko sokmayın."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler