USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Cezayir, Rusya Avrupa'ya doğal doğal taş yağı lambası akışını keserse oluşacak boşluğu yükleme rolünü üstlenir mi?

Ukrayna krizi ile akıllara mevrut nice sorudan birisi de Rusya’dan Avrupa kıtasına tabii tabii gürültü yağı lambası akışının kesintiye uğraması şeklinde Moskova ile ilişkilerini dobra kurda markajcı Cezayir’in oluşacak boşluğu haşiv rolünü üstlenip üstlenmeyeceği oldu.

Cezayir, Rusya Avrupa'ya doğal doğal taş yağı lambası akışını keserse oluşacak boşluğu yükleme rolünü üstlenir mi?
08-02-2022 12:29
İstanbul

Rusya'nın Ukrayna sınırında askeri çalışkanlık göstermesi, Amerika özellikle iktisap etmek az daha gün batısı ülkelerinin Ukrayna'ya dayanak noktası amacıyla tabanca sevkiyatını çoğaltması dolayısıyla Karadeniz'in yıldız bölgesinde potansiyel farkı yükseliyor.

Avrupa, doğalgazın tahminî yüzdelik 40'ını Rusya'dan ithal ediyor, bu da 175 bilyon metreküp doğalgaza istikbal ediyor.

Rusya, gazını asal adına Belarus ve Polonya'dan sabık Yamal-Avrupa borazan hattı ve Ukrayna üstünden Baltık Denizi alanına haiz Kuzey Akım borazan çizgileri marifetiyle kıtaya ihraç ediyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı engelleme ika olasılığı, Avrupa'nın Rus gazına gönül rahatlığı yaptırımları ve Rusya'nın Avrupa'ya doğal kavara akışını tevkif ihtimali, bölgenin erke dalında ağır müşterek krize delil bulunduğu bu zamanda kıtada erke güvenliği dair acemi endişeler doğuruyor.

Cezayir ve Moskova arasındaki çelimli ilişkiler

Cezayir-Rusya ilişkilerinin, Cezayir'in 1962'de bağımsızlığını kazanmasından buyana hem diplomatik bununla beraber askeri anlamda çelimli bulunduğu biliniyor.

Moskova, Cezayir'in önceki tabanca tedarikçisi adına bildirme ediliyor. Gözlemcilere göre, geçtiğimiz yıllarda, "Sukhoi" ve "MiG" uçakları ile asker, helikopter ve tank geçirmek düşüncesince kullanılacak bulunan uçakların birlikte 6 tahtelbahir ve ümranlı iklim defans sistemlerinin alımları milyarlarca doları buldu.

Cezayir ve Rusya, 2001 senesinde askeri, ticari ve erke kabil nice bölgede teşrikimesai düşüncesince izlemsel katılım anlaşması imzaladı. Cezayir ulusal alan yağı firması Sonatrach'ın da Gazprom ve Lukoil kabil Rus erke şirketleri ile yaklaşan ilişkileri bulunuyor.

Cezayir çölünden Avrupa'ya doğal kavara tedariki

Cezayir, ülkenin güneyindeki şişman Hassi R'Mel bölgesinden ve öteki yerlerden doğal kavara geçirmek düşüncesince üç borazan hattıyla Avrupa kıtasına bağlanıyor; bunlardan birisi aylar evvela durduruldu fakat dü borazan hattı halen iş veriyor.

1984 senesinde hizmete oluşturulan önceki hat, Cezayir'i Tunus üstünden İtalya'ya (Sicilya adası) bağlıyor ve salname 30 bilyon metreküp kapasitesi bulunuyor.

İkinci borazan hattı ise Cezayir'in kuzeybatısındaki Beni Saf nahiyesinden İspanya'nın güneyindeki Almeria şehrine ulaşıyor. "Medgaz" adına aşina hattın salname kapasitesi 8 bilyon metreküp. Kapasiteyi 10,6 bilyon metreküpe boşaltmak düşüncesince teşmil emekleri bitmeme ediyor.

Geçen Kasım ayının başlangıcında duran üçüncü güzergâh ise Fas ve Akdeniz'den geçerek Cezayir'i İspanya'ya bağlayan Mağrip-Avrupa doğalgaz borazan hattı.

Cezayir Cumhurbaşkanlığı, 31 Ekim'de sonuç çağda diplomatik ilişkilerini sonlandırdığı Fas'tan sabık bahis konusu borazan hattının sona aziz sözleşmesinin yenilenmeyeceğini açıkladı.

İtalya'ya doğal kavara tedbir ika noktasında bazısı zamanlarda yüzdelik 30'lara vasıl oranlarla Rusya'yı ikinci tam izlem fail Cezayir, yüzdelik 50'ye yaklaşan piyasa oranı mevcut İspanya ve Portekiz'e doğal kavara tedarikinde müşterek numara tam toprak alıyor. Ayrıca Fransa,Yunanistan ve Türkiye'ye de sıvılaştırılmış doğalgaz tedarikinde bulunuyor.

Cezayir sabık sene tahminî 130 bilyon metreküp doğalgaz üretti ve bunun 45 bilyon metreküpten fazlasını ihraç etti.

Cezayir, Rusya'nın muhtemel doğal kavara akışı kesintisini karşılamada tam değil

Sonatrach'ın emektar CEO'larından biri, Cezayir'in dü yurt arasındaki istihsal farkı kabil sade müşterek sebeple Rus gazının yerini alamayacağını anlatım etti.

Cezayir'in en aşkın İtalya'ya 20 ila 30 bilyon metreküp, Portekiz ve İspanya'ya tahminî 12 bilyon metreküp ve Fransa, Türkiye, Yunanistan ve öteki bazısı devletlere şimdi ıvır zıvır miktarlarda dış satım yaptığını kail emektar yetkili, Cezayir'in Avrupa'ya salname ihraç etmiş bulunduğu doğal kavara miktarının 42 bilyon metreküpü aştığını, çabucak müşterek Rus borazan hattının bu miktarları pompalayabileceğini kaydetti.

Eski CEO, "Açıkçası şu anda Rusya'nın doğal kavara üretimine gönül rahatlığı koyabilecek tek yurt yok. Avrupa'nın Cezayir, Katar ve Amerika kabil öteki kaynaklar marifetiyle Rus gazına bulunan bağımlılığını azaltmaya müteveccih girişimleri var." dedi.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Profesörü Hüseyin Bukara ise Cezayir'in Avrupa'ya doğal kavara arzındaki muhtemel müşterek boşluğu kaplamak düşüncesince Rusya ile ilişkilerini riske atıp atmayacağı sorusuna, ülkesinin herhangi müşterek devir konuşu mevzularda yararcı davrandığını ve politik hesapları müşterek kenara koyduğunu belirtti.

Önceden Cezayir Üniversitesi'nde fariza önleyen Bukara, "Üretimi Rus arzını karşılamaya yetmeyeceği düşüncesince Cezayir, Rus doğalgazının yerini alamaz. Avrupa'ya doğal kavara sağlayıcı Rus borazan hatları, Cezayir'e nazaran şimdi aşkın istihsal kapasitesi bulunan Rus doğalgaz alanlarından irsal yapıyor." dedi.

Batı ve Rusya arasındaki krizin askeri müşterek arbede noktasına yetişme olasılığını ırak müşterek belki adına değerlendiren Bukara, bu nedenle, Avrupa'ya Rus tedarikini kesmenin olanaksız bulunduğunu kaydetti.

Bukara, Avrupa'nın Moskova ile gireceği silahlı müşterek çatışmanın gerektirmiş olacağı hırslı sonuçların bilincinde olduğuna ayraç etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler