USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum: Marmara herkesin niteleyerek 11 bin metreküp müsilajı kaldırılmış ettik

Bakan Kurum, Marmara Denizi'nden birlikte maaş tasfiye emek vermesi kararı 11 bin metreküp müsilajın toplanarak giderilmiş edildiğini belirterek "Şu an yaz ayları başlangıcında 10-25 m. derinlikte tanıdık silaj tabakaları ilkgüz ayında görülmedi" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum: Marmara herkesin niteleyerek 11 bin metreküp müsilajı kaldırılmış ettik
22-10-2021 14:40
İstanbul

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gerçekleşen ve tahminî 2 vakit devam eden Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu toplantısı sonrası icra ettiği açıklamada, 22 maddelik aksiyon planı çerçevesinde 5 ay süresince tamamı ekiplerle tetik nezdinde emek vermek yürüttüklerini ve Marmara'yı müsilajdan kurtardıklarını belirtti.

Marmara'yı destek iktisap etmek düşüncesince atılacak gelişigüzel adımın 2053 açık bakir sürüm hedefine menfaatlerini az buçuk elan yaklaştıracağını anlatım fail Kurum, alanda geliştirecekleri gelişigüzel uygulamanın dünya düşüncesince kip oluşum edeceğini kaydetti.

Eylem planı kapsamında tasfiye tesislerinden bakir atığın yaygınlaştırılmasına, endüstri alanlarındaki iyileştirmeler, tersanelerde yaşama geçirilecek ak pak istihsal teknikleri, güzel ekincilik uygulamaları, balıkçılık kükremek boyu ve yüzeylerde yürüttükleri mertlik icraat ile hususi mekân siper bölgesi emek harcamaları kabil baş döndürücü başlıkta icraat yürüttüklerine dile getiren Kurum, şu biçimde konuştu:

"Tekrar ayrımsız sorunla karşılaşmamak düşüncesince müsilaj ile Marmara Denizi'ndeki kirliliğe köklü nezdinde hal anmak hesabına ciddi nezdinde tasar ortaya koyduk. 2024 yılına derece inşallah alacağımız tamamı tedbirlerle beraberce atacağımız kısa, ılımlı ve derinliğine vadeli adımlarla beraberce çalışmalarımızı tamamlamış olacağız. Stratejik planımızın kapsamı, İstanbul ve Çanakkale Boğazları, Susurluk Havzası, Marmara Denizi havzası ve bu havzadaki tamamı illerimizi kapsayacak biçimde belirledik. Bu planda 168 kasıntı temsilcimiz, 300'den nezdinde tomar katılımcıyla çalıştaylar ve toplantılar düzenledik bu bölgedeki tamamı illerimizi alarak."

Marmara'nın "özel mekân siper bölgesi" anons edilmesi emek harcamaları tamamlandı

Marmara Denizi Stratejik Planı'nda 18 ciddi hedef, 43 anne faaliyet, 130 madun çalışkanlık belirlediklerini açıklanan Bakan Kurum, Marmara Denizi'nin "özel mekân siper bölgesi" şekilde anons edilmesi düşüncesince çalışmalarını tamamladıklarını bildirdi.

Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla yaklaşan sürede bu zamanı kararın milletle paylaşılacağını belirterek, "Yine üniversitelerimizle beraberce Noktasal Kaynaklı Kirliliğin Tespiti Projesini yapacağımızı anlatım etmiştik ve 445 tesisi durumunda inceledik ve lüzum iyileştirilmesi lüzum görev onarımı lüzum azot, fosfor giderim revizyonu noktasında yapılması gerekenleri ortaya çıkardık. Bu da ehemmiyetli nezdinde çalışmaydı. mühim nezdinde veriydi ki bundan sonraları atacağımız adımlar da esasta bu veriler ışığında olacaktı. Bu emek vermek eksiksiz Marmara'da 445 tasfiye tesisinde bitirildi. Bundan ahir süreçte aslına bakıldığında doğaya dokunca sağlayan yegâne nezdinde litre suya elan tahammülümüz yok. Anlayışımız bu ve çalışmalarımızı bu çerçevede sürecimizi yürüteceğiz." niteleyerek konuştu.

Hedefin, havzada arıtılan atılan suların yüzdelik 46'dan 2024'e derece yüzdelik 100'e ulaştırmak, yüzdelik 3,2 bulunan rafine atılan suyun baştan yararlanma oranının da 2023 senesinde yüzdelik 5’e boşaltmak bulunduğunu dile getiren Bakan Kurum, bu sayede Marmara Bölgesi'nde gelişigüzel 1 milyon 200 bin vatandaşın atılan suyunun baştan kullanılabileceğini anlatım etti.

Gebze Teknik Üniversitesi ve Gaziantep OSB ile kolektif hesaplı plan kapsamında nesiç boyahanelerinde oluşan atılan sularda nitelik ve sodyum klorür giderimi sağlayıcı nezdinde ön kip geliştirdiklerine dikkati çekici Kurum, bu projeyle nesiç sektöründe su yararlanma miktarının azalabildiğini ve rafine atılan suların baştan kullanılmasını sağlayabildiğini anlattı.

Bakan Murat Kurum, çalışmanın ağız ağıza ulusal nezdinde istihsal bulunduğunu anlatım ederek, projeyi evvela Marmara elan sonraları ise tamamı ülkede kullanmayı planladıklarını dile getirdi.

"Kıyılarımız tertemiz"

Ulusal Deniz İzleme Programı ve MARMOD FAZ II Projesi çalışmalarının geceli gündüzlü sürdüğüne yer veren Bakan Kurum, şu biçimde konuştu:

"Şu an 207 noktada 200 kilometreyi aşan tarama ile denizin evvela 80 metresinde taramalarımız bitmeme ediyor ve yaz ayları başlangıcında 10-25 mt. derinlikte tanıdık silaj tabakaları bundan sonraları ilkgüz ayında görülmedi. İşte Haziran'daki müsilaj tablosu ve Eylül başı itibarı ile bakmış olduğunuzda rastgele nezdinde müsilaj denizimizde gözlenmiş değil. Tabi baş döndürücü ehemmiyetli nezdinde proses yürüttük. Bütün sahamızda seferberlik anons ederek Marmara her insanın niteleyerek toplamda nezdinde maaş tasfiye emek harcaması kararında 11 bin metreküp müsilajı biriktirerek giderilmiş ettik. Bunu çıplak maşer örgütlerimizle, belediyelerimizle yaptık. Tüm Türkiye'den belediyelerimizin desteği ile bu süreci yürüttük ve deminden denizlerimiz, kıyılarımız arı sili ve bu açıdan rastgele nezdinde menfilik belirleme etmedik."

Marmara Bölgesi'nde başkaca 2 bin 910 yüzme suyu numunesi düşüncesince meydana getirilen analizlerde rastgele nezdinde olumsuzluğun belirleme edilmediğini özetleyen Kurum, Marmara Denizi'nde kıyısı bulunan vilayetlerde 12 bin 865 karaca asıllı kirletici, 75 bin 411 derya uzlaştırıcı iktisap etmek kıl payı yekûn 88 bin 276 denetleme gerçekleştiğini ve denetimlerle 834 işletmeye, 99 derya aracına toplamda 118 milyon liralık yönetimsel mal cezası uygulandığını aktardı.

"Marmara her insanın niteleyerek başlattığımız proses var"

Marmara Denizinde Müsilajın Uzaktan Algılama Projesini başlattıklarını dile getiren Kurum, bunu doğacak sene tamamı denizlerde ve akarsularda kullanacaklarını anlatım etti.

Bu sene Marmara ve Susurluk Havzalarında mevcut 7 akıl yekûn 53 plan kapsamında 128 bin dekar araziyi Modern Sulama Sistemleri ile suvarmak düşüncesince yüzdelik 50 bağış desteği verdiklerine yer veren Kurum, şu anda örgensel ve güzel ekincilik uygulamaları karşılayıcı bin hektarı 2024 senesinde 10 bin hektara çıkaracaklarını vurguladı.

Marmara Denizi’nden avcılık kanalıyla elde edilmiş su ürünlerinin aktarılan şekilde balık unu ve balık hasım fabrikalarına nakledilmesini yasakladıklarını, Adalar Bölgesi'nde başlattıkları sentetik resif projesiyle gümrüksüz ve haram avcılığı engelleyerek biyoçeşitliliği koruduklarını hatırlatan Kurum, şu anne derece 50 bin metrekare çıkardıkları fantom ağları 2024'e derece 150 bin metrekareye çıkarıp giderilmiş etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Marmara’da bu çeşit sorunların nezdinde elan yaşanmaması düşüncesince müstelzim tamamı emek harcamaları ve iş planlarını tamamlayacaklarını özetleyen Kurum, konuşmasını şu biçimde tamamladı:

"Bizim, Marmara her insanın niteleyerek başlattığımız nezdinde proses var. Bugün ortaya koyduğumuz nezdinde ciddi tasar var. Bu ciddi planda tamamı vilayetler bazında yapılacak işler, işlemler çağ karara bağlılık durumda. Bundan ahir süreçte 6 ayda nezdinde periyotlar çerçevesinde bu iş planına akla yatkın nezdinde biçimde lüzum belediyelerimizin lüzum valiliklerimizin lüzum bu noktadaki endüstri müesseselerinin icra ettiği işlerin takibini yapacağız. Bakanlıklar şekilde da bu işe gelişigüzel ayrışık desteği vereceğiz ve lazım adımları atıyor olacağız."

Toplantıya, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Sağlık Bakanı Yardımcısı Prof. Dr. Sabahattin Aydın, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdere, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Daire Başkanı Deniz Albay Hakan Kuşlaroğlu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Yalova Valisi Muammer Erol, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, TÜBİTAK-MAM Başkanı Vekili Ahmet Yozgatlıgil, İTÜ Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Melek İşinibilir Okyar, Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile ait kasıntı temsilcileri katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Alanyaspor3448+3
8Sivasspor3448-4
9Çaykur Rizespor3348-6
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3337-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler