USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum: Marmara her insanın niteleyerek 11 bin metreküp müsilajı kaldırılmış ettik

Bakan Kurum, Marmara Denizi'nden müşterek maaş tasfiye emek harcaması kararı 11 bin metreküp müsilajın toplanarak giderilmiş edildiğini belirterek "Şu an yaz ayları başlangıcında 10-25 mt. derinlikte tanıdık silaj tabakaları ilkgüz ayında görülmedi" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum: Marmara her insanın niteleyerek 11 bin metreküp müsilajı kaldırılmış ettik
22-10-2021 14:40
İstanbul

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gerçekleşen ve kestirmece 2 vakit devam eden Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu toplantısı sonrası icra ettiği açıklamada, 22 maddelik gelişim planı çerçevesinde 5 ay süresince tamamı ekiplerle tetik yanında düzentileme yürüttüklerini ve Marmara'yı müsilajdan kurtardıklarını belirtti.

Marmara'yı destek iktisap etmek düşüncesince atılacak rastgele yanında adımın 2053 açık el değmemiş sürüm hedefine menfaatlerini az buçuk hâlâ yaklaştıracağını tabir fail Kurum, alanda geliştirecekleri rastgele yanında uygulamanın yurt düşüncesince kip yapılanma edeceğini kaydetti.

Eylem planı kapsamında ayıklama tesislerinden el değmemiş atığın yaygınlaştırılmasına, uran alanlarındaki iyileştirmeler, tersanelerde yaşama geçirilecek ak pak istihsal teknikleri, dobra ekincilik uygulamaları, balıkçılık kenar ve yüzeylerde yürüttükleri doğruluk icraat ile hususi yer dulda bölgesi emek harcamaları kabil baş döndürücü başlıkta icraat yürüttüklerine dile getiren Kurum, şu biçimde konuştu:

"Tekrar ayrımsız sorunla karşılaşmamak düşüncesince müsilaj ile Marmara Denizi'ndeki kirliliğe radikal yanında hal anmak namına izlemsel yanında tasar ortaya koyduk. 2024 yılına denli inşallah alacağımız tamamı tedbirlerle beraberce atacağımız kısa, mutedil ve levent boylu vadeli adımlarla beraberce çalışmalarımızı tamamlamış olacağız. Stratejik planımızın kapsamı, İstanbul ve Çanakkale Boğazları, Susurluk Havzası, Marmara Denizi havzası ve bu havzadaki tamamı illerimizi kapsayacak biçimde belirledik. Bu planda 168 büyüklenme temsilcimiz, 300'den yanında tomar katılımcıyla çalıştaylar ve toplantılar düzenledik bu bölgedeki tamamı illerimizi alarak."

Marmara'nın "özel yer dulda bölgesi" duyuru edilmesi emek harcamaları tamamlandı

Marmara Denizi Stratejik Planı'nda 18 izlemsel hedef, 43 anne faaliyet, 130 ast çalışkanlık belirlediklerini açıklanan Bakan Kurum, Marmara Denizi'nin "özel yer dulda bölgesi" şekilde duyuru edilmesi düşüncesince çalışmalarını tamamladıklarını bildirdi.

Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla yaklaşan sürede bu zamanı kararın milletle paylaşılacağını belirterek, "Yine üniversitelerimizle beraberce Noktasal Kaynaklı Kirliliğin Tespiti Projesini yapacağımızı tabir etmiştik ve 445 tesisi durumunda inceledik ve icap iyileştirilmesi icap görev onarımı icap azot, fosfor giderim revizyonu noktasında yapılması gerekenleri ortaya çıkardık. Bu da ehemmiyetli yanında çalışmaydı. mühim yanında veriydi ki bundan sonradan atacağımız adımlar da gerçekte bu veriler ışığında olacaktı. Bu düzentileme halis muhlis Marmara'da 445 ayıklama tesisinde bitirildi. Bundan ahir süreçte aslına bakıldığında doğaya dokunca verici biricik yanında litre suya hâlâ tahammülümüz yok. Anlayışımız bu ve çalışmalarımızı bu çerçevede sürecimizi yürüteceğiz." sanarak konuştu.

Hedefin, havzada arıtılan atılmış suların yüzdelik 46'dan 2024'e denli yüzdelik 100'e ulaştırmak, yüzdelik 3,2 bulunan rafine atılmış suyun baştan yararlanma oranının da 2023 senesinde yüzdelik 5’e boşaltmak bulunduğunu dile getiren Bakan Kurum, bu sayede Marmara Bölgesi'nde rastgele yanında 1 milyon 200 bin vatandaşın atılmış suyunun baştan kullanılabileceğini tabir etti.

Gebze Teknik Üniversitesi ve Gaziantep OSB ile kolektif ölçülü plan kapsamında dokuma boyahanelerinde oluşan atılmış sularda nitelik ve sodyum klorür giderimi sağlayıcı yanında karşı kip geliştirdiklerine dikkati çekici Kurum, bu projeyle dokuma sektöründe su yararlanma miktarının azalabildiğini ve rafine atılmış suların baştan kullanılmasını sağlayabildiğini anlattı.

Bakan Murat Kurum, çalışmanın ağız ağıza ulusal yanında istihsal bulunduğunu tabir ederek, projeyi evvela Marmara hâlâ sonradan ise tamamı ülkede kullanmayı planladıklarını dile getirdi.

"Kıyılarımız tertemiz"

Ulusal Deniz İzleme Programı ve MARMOD FAZ II Projesi çalışmalarının geceli gündüzlü sürdüğüne yer veren Bakan Kurum, şu biçimde konuştu:

"Şu an 207 noktada 200 kilometreyi aşan tarama ile denizin önceki 80 metresinde taramalarımız bitmeme ediyor ve yaz ayları başlangıcında 10-25 mt. derinlikte tanıdık silaj tabakaları bundan böyle ilkgüz ayında görülmedi. İşte Haziran'daki müsilaj tablosu ve Eylül başı sebebi ile bakmış olduğunuzda rastgele yanında müsilaj denizimizde gözlenmiş değil. Tabi baş döndürücü ehemmiyetli yanında proses yürüttük. Bütün alanımızda seferberlik duyuru ederek Marmara herkesin niteleyerek toplamda yanında maaş tasfiye emek vermesi kararında 11 bin metreküp müsilajı biriktirerek giderilmiş ettik. Bunu çıplak maşer örgütlerimizle, belediyelerimizle yaptık. Tüm Türkiye'den belediyelerimizin desteği ile bu süreci yürüttük ve deminden denizlerimiz, kıyılarımız arı sili ve bu açıdan rastgele yanında menfilik belirleme etmedik."

Marmara Bölgesi'nde başkaca 2 bin 910 yüzme suyu numunesi düşüncesince meydana getirilen analizlerde rastgele yanında olumsuzluğun belirleme edilmediğini özetleyen Kurum, Marmara Denizi'nde kıyısı bulunan kentlerde 12 bin 865 karaca asıllı kirletici, 75 bin 411 derya uzlaştırıcı iktisap etmek kıl payı mecmu 88 bin 276 denetleme gerçekleştiğini ve denetimlerle 834 işletmeye, 99 derya aracına toplamda 118 milyon teklik yönetsel mülk cezası uygulandığını aktardı.

"Marmara herkesin sanarak başlattığımız proses var"

Marmara Denizinde Müsilajın Uzaktan Algılama Projesini başlattıklarını dile getiren Kurum, bunu doğacak sene tamamı denizlerde ve akarsularda kullanacaklarını tabir etti.

Bu sene Marmara ve Susurluk Havzalarında mevcut 7 endişe mecmu 53 plan kapsamında 128 bin dekar araziyi Modern Sulama Sistemleri ile suvarmak düşüncesince yüzdelik 50 bağış desteği verdiklerine yer veren Kurum, şu anda uzvi ve dobra ekincilik uygulamaları önleyen bin hektarı 2024 senesinde 10 bin hektara çıkaracaklarını vurguladı.

Marmara Denizi’nden avcılık eliyle elde edilmiş su ürünlerinin aktarılan şekilde balık unu ve balık antagonist fabrikalarına nakledilmesini yasakladıklarını, Adalar Bölgesi'nde başlattıkları bileşimli resif projesiyle gümrüksüz ve haram avcılığı engelleyerek biyoçeşitliliği koruduklarını hatırlatan Kurum, şu anne denli 50 bin metrekare çıkardıkları fantom ağları 2024'e denli 150 bin metrekareye çıkarıp giderilmiş etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Marmara’da bu cins sorunların yanında hâlâ yaşanmaması düşüncesince müstelzim tamamı emek harcamaları ve iş planlarını tamamlayacaklarını özetleyen Kurum, konuşmasını şu biçimde tamamladı:

"Bizim, Marmara herkesin niteleyerek başlattığımız yanında proses var. Bugün ortaya koyduğumuz yanında izlemsel tasar var. Bu izlemsel planda tamamı vilayetler bazında yapılacak işler, işlemler zaman karara ilişik durumda. Bundan ahir süreçte 6 ayda yanında periyotlar çerçevesinde bu iş planına akla yatkın yanında biçimde icap belediyelerimizin icap valiliklerimizin icap bu noktadaki uran kurumlarının icra ettiği işlerin takibini yapacağız. Bakanlıklar şekilde da bu işe rastgele yanında ayrışık desteği vereceğiz ve lüzumlu adımları atıyor olacağız."

Toplantıya, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Sağlık Bakanı Yardımcısı Prof. Dr. Sabahattin Aydın, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdere, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Daire Başkanı Deniz Albay Hakan Kuşlaroğlu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Yalova Valisi Muammer Erol, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, TÜBİTAK-MAM Başkanı Vekili Ahmet Yozgatlıgil, İTÜ Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Melek İşinibilir Okyar, Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile ait büyüklenme temsilcileri katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler