USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Cennet elması bir mahallenin geçim kaynağı oldu

Manisa'nın çekirdeksiz Sultani üzümüyle adlı sanlı Alaşehir ilçesinde 5 sene geçmiş tarımına başlanan uçmak elması bugünlerde semt düşüncesince ehemmiyetli bir sağlık kapısı oluşturdu. Tarımına başladığı günlerde toptancıların girmediği ve mamüllerin branşında

Cennet elması bir mahallenin geçim kaynağı oldu
23-10-2021 11:36
Dünyaca adlı sanlı çekirdeksiz Sultani üzümün büyüdüğü Manisa'nın Alaşehir ilçesi, üzüme seçenek yerine tarımı meydana getirilen ürünler ile de öne çıkmayı başarıyor. İlçeye ilişkin Kavaklıdere Mahallesi'nde kestirmece 5 sene ilkin sınama gayeli tarımına başlanan uçmak elması, bugünlerde mahalle düşüncesince ehemmiyetli bir dirimsel kapısı durumuna geldi.

Özenle dalından toplandıktan sonraları ister evlerin bahçelerinde gerekse de hususi seralarda kurutmaya bırakılan uçmak elmaları 45 devir bekledikten sonraları kurutulmuş halde piyasa ve marketlerdeki yerini alacak. Sindirimi kolaylaştırmasıyla aşina sonuç İngiltere, Almanya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üzere ülkelerden de arzu görüyor.

Üretime başladığı önceki zamanlarda toptancıların uğramadığı ve meyvelerin çürüdüğü mahalle bugünlerde uçmak elması üretiminde adından gır ettirerek ehemmiyetli bir yere geldi. Öte taraftan uçmak elması üretimi mahalleye de hem istihdam bununla beraber dirimsel kaynağı oldu. İlk başlandığı zamanlarda gözyaşı uçmak elmalarını 50 kuruş üzere fiyata satan üreticiler bugünlerde 6 liraya satabiliyor. Kurutulmuş uçmak elmalarında ise bu sene kilogramı 60 müfret bir fiyattan toptancılara satılması bekleniyor.

“5 sene ilkin başladığımızda tacir bahçelere girmiyordu, demincek 8 titrem üretiyoruz”

5 sene ilkin başladıklarında toptancıların mahalleye uğramadığını ve mamüllerin çürüdüğünü fakat vazgeçmediklerini kail yetiştirici Melek Yılmaz bugünlerde 8 tonluk istihsal kapasitesine kavuştu. Yılmaz, “Bunu 5 senedir yapıyoruz. Arkadaşlarımız soyuyor hâlâ sonraları putrel işlemi yapılarak tellere asılıyor. 45 devir derece somurtkan kaldıktan sonraları kuruyor. Kasalanarak paketleniyor ve toptancılara gönderiliyor. 5 sene ilkin başladığımızda tacir bahçelere girmiyordu ve çürümeler meydana geliyordu. Para da etmiyordu. İlk sene 40 kilogramı soyarak döşenmemiş yaptım. Sonra 1 tona çıkardık. Aşamalı kademeli çoğaltarak sabık sene 8 tona derece çıktık” dedi.

“Kadın teşebbüs ruhunu da canlandırarak ürüne ilişik bedel kazandırıyoruz”

40 kilogramlık üretimle başladıklarını ve demincek ise 800 metrekarelik bölgede kurutma işlemi yapıldığını kail yetiştirici Dursun Uysal, ürünlerini İngiltere ve Kıbrıs'a da gönderdiklerini söyledi. Uysal, “40 kilo ile başladığımız serüvende 50 metrekarelik seramızı şu anda 800 metrekareye çıkardık. Burada 60-70 titrem kapasiteli uçmak elmasını alarak kurutabiliyoruz. Kurutulmuş uçmak elmasını sabık sene yurtdışına da göndermeye başladık. İngiltere ve Kıbrıs'a gönderdik. Çoğunluğunu da iç piyasada değerlendiriyoruz. Ablalarımızın el emeği ve eş teşebbüs ruhunu da canlandırarak ürüne ilişik bedel katarak piyasada değerlendiriyoruz. Kuru incirin bambaşka bir pazarı mevcut evren pazarında fakat bu da döşenmemiş incire eş bedel bir mahsul olmaya başladı” ifadelerini kullandı.

Kapasiteyi arttırarak üretimi sürdürdüklerini tamlayan Uysal, “Kapasiteyi arttırarak bitmeme ediyoruz. İşimiz bu, iş edindik. Ürünlerimizi piyasada değerlendiriyoruz. Bahçede ürünün toplanması, buraya getirilip temiz bir halde başlangıç yönünü ayrı bir kol alıyor, ayrı bir kol soyumunu yapıyor. Biz de burada asarak kurutarak 45 günde kurutulmuş meyveyi sunuyoruz” sanarak konuştu.

Sindirimi ve hazmı emeksiz bir mahsul bulunduğunu tamlayan Uysal, “Sonuçta güzel bir ürün, güzel bir kıymeti var. Kalsiyum açısından geniş, hazmı kolaylaştıran bir meyve. Kuru inciri yiyici nemli insanoğlu müstear dişlerini kullanamıyorlar. Bunu yediklerinde ise tek şikayetlerinin olmadığını söylüyorlar. Sindirimi ve hazmı aşırı emeksiz bir ürün” sanarak konuştu.

“Bu seneki misyonumuz 8 titrem yöresinde döşenmemiş uçmak elması üretmek”

Kurutulmuş uçmak elmasının hâlâ tüketicilere çıkmadığını fakat bu sene toptancılara kilogramda minimum 50 ile 60 müfret arası bir fiyattan satılabileceğini tamlayan Dursun, “Kurusu hâlâ tüketicilere çıkmadı fakat neticede maliyet hesapları yaptığımızda kilogramda 60 müfret üzere bir ümit içerisindeyiz. Bu seneki misyonumuz bizim 8 titrem yöresinde döşenmemiş uçmak elması üretmek. Dış ilginin nasıl sonuçlanacağı mahsus değil. Biz bunu ihracatçılar marifetiyle gönderiyoruz. İç piyasadaki gizil oldukça iyi. Dış tüketicilere gönderemesek de iç piyasada tüketilen bir ürün. 5-6 salname esnaflarımız mevcut daima onların tedarikçiliğini yapıyoruz” dedi.

“Gelir açısından da mahalle halkına aşırı iri ulama sağladı”

Kurutulmuş uçmak elmasının üretiminde kilogramda 45 müfret üzere bir maliyet bulunduğunu kail yetiştirici Recep Kılıç, “Güzel bir tonaja erbap olduk. Bu mevzuda hâlâ güzel olacağımıza inanıyoruz. Her devir hâlâ da birinci sınıf mahsul ortaya çıkaracağız. Bu sene aparat sistemiyle asarak hâlâ birinci sınıf bir mahsul ortaya atmak istiyoruz.

Geçen sene Almanya düşüncesince bir çalışmamız oldu. Bu sene da gine ayrımsız halde yurtdışına çalışmalarımız bitmeme edecek. 5 sene ilkin bu derece yayılmış değildi. Mahalle ortada 3-5 sandık hacısı hocası zat çapında istihsal yapıyordu. Gelir açısından da mahalle halkına aşırı iri ulama sağladı. Önceleri 50 kuruşa satılan uçmak elması 6,5 müfret üzere bir bedel kazandı. Bu seneki global fiyatı 50 liranın dibine düşünmüyoruz. Şu an doğrusu 40-45 müfret arası bir maliyet bedeli var” ifadelerini kullandı.

Öte taraftan branşında somurtkan uçmak elmaları ister rengi gerekse görselliği ile kartpostallık sahneler oluşturdu. Kurutulmuş uçmak elmaları kestirmece 45 devir sonraları market ve pazarlardaki yerini alması bekleniyor.

Aykut Yeniçağ - Sadık Cangel - Hüseyin Keskin

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler