USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Cennet elması bir mahallenin geçim kaynağı oldu

Manisa'nın çekirdeksiz Sultani üzümüyle adlı sanlı Alaşehir ilçesinde 5 sene ilk tarımına başlanan aşırılmak elması bugünlerde semt düşüncesince ehemmiyetli bir sağlık kapısı oluşturdu. Tarımına başladığı günlerde toptancıların girmediği ve mamüllerin branşında

Cennet elması bir mahallenin geçim kaynağı oldu
23-10-2021 11:36
Dünyaca adlı sanlı çekirdeksiz Sultani üzümün büyüdüğü Manisa'nın Alaşehir ilçesi, üzüme seçenek adına tarımı meydana getirilen ürünler ile de öne çıkmayı başarıyor. İlçeye ilişkin Kavaklıdere Mahallesi'nde tahminî 5 sene ilkin sınama gayeli tarımına başlanan aşırılmak elması, bugünlerde mahalle düşüncesince ehemmiyetli bir sağlık kapısı biçimine geldi.

Özenle dalından toplandıktan sonraları ister evlerin bahçelerinde gerekse de hususi seralarda kurutmaya bırakılan aşırılmak elmaları 45 devir bekledikten sonraları kurutulmuş biçimde piyasa ve marketlerdeki yerini alacak. Sindirimi kolaylaştırmasıyla bildik sonuç İngiltere, Almanya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kabil ülkelerden de arzu görüyor.

Üretime başladığı evvel zamanlarda toptancıların uğramadığı ve meyvelerin çürüdüğü mahalle bugünlerde aşırılmak elması üretiminde adından uydurma ettirerek ehemmiyetli bir yere geldi. Öte taraftan aşırılmak elması üretimi mahalleye de hem istihdam bununla birlikte sağlık kaynağı oldu. İlk başlandığı zamanlarda gözyaşı aşırılmak elmalarını 50 kuruş kabil fiyata satan üreticiler bugünlerde 6 liraya satabiliyor. Kurutulmuş aşırılmak elmalarında ise bu sene kilogramı 60 teklik bir fiyattan toptancılara satılması bekleniyor.

“5 sene ilkin başladığımızda tecimen bahçelere girmiyordu, demin 8 titrem üretiyoruz”

5 sene ilkin başladıklarında toptancıların mahalleye uğramadığını ve mamüllerin çürüdüğünü fakat vazgeçmediklerini kail müstahsil Melek Yılmaz bugünlerde 8 tonluk istihsal kapasitesine kavuştu. Yılmaz, “Bunu 5 senedir yapıyoruz. Arkadaşlarımız soyuyor hâlâ sonraları putrel işlemi yapılarak tellere asılıyor. 45 devir denli somurtkan kaldıktan sonraları kuruyor. Kasalanarak paketleniyor ve toptancılara gönderiliyor. 5 sene ilkin başladığımızda tecimen bahçelere girmiyordu ve çürümeler meydana geliyordu. Para da etmiyordu. İlk sene 40 kilogramı soyarak döşenmemiş yaptım. Sonra 1 tona çıkardık. Aşamalı kademeli çoğaltarak sabık sene 8 tona denli çıktık” dedi.

“Kadın adım ruhunu da canlandırarak ürüne eklenmiş bedel kazandırıyoruz”

40 kilogramlık üretimle başladıklarını ve demin ise 800 metrekarelik bölgede kurutma işlemi yapıldığını kail müstahsil Dursun Uysal, ürünlerini İngiltere ve Kıbrıs'a da gönderdiklerini söyledi. Uysal, “40 kilo ile başladığımız serüvende 50 metrekarelik seramızı şu anda 800 metrekareye çıkardık. Burada 60-70 titrem kapasiteli aşırılmak elmasını alarak kurutabiliyoruz. Kurutulmuş aşırılmak elmasını sabık sene yurtdışına da göndermeye başladık. İngiltere ve Kıbrıs'a gönderdik. Çoğunluğunu da iç piyasada değerlendiriyoruz. Ablalarımızın el emeği ve eş adım ruhunu da canlandırarak ürüne eklenmiş bedel katarak piyasada değerlendiriyoruz. Kuru incirin bambaşka bir pazarı mevcut evren pazarında fakat bu da döşenmemiş incire eş bedel bir mahsul olmaya başladı” ifadelerini kullandı.

Kapasiteyi arttırarak üretimi sürdürdüklerini tamlayan Uysal, “Kapasiteyi arttırarak bitmeme ediyoruz. İşimiz bu, iş edindik. Ürünlerimizi piyasada değerlendiriyoruz. Bahçede ürünün toplanması, buraya getirilip temiz bir halde giriş tarafını ayrı bir kol alıyor, ayrı bir kol soyumunu yapıyor. Biz de burada asarak kurutarak 45 günde kurutulmuş meyveyi sunuyoruz” sanarak konuştu.

Sindirimi ve hazmı havadan bir mahsul bulunduğunu tamlayan Uysal, “Sonuçta dobra bir ürün, dobra bir kıymeti var. Kalsiyum açısından geniş, hazmı kolaylaştıran bir meyve. Kuru inciri yiyici nemli insanoğlu müstear dişlerini kullanamıyorlar. Bunu yediklerinde ise tek şikayetlerinin olmadığını söylüyorlar. Sindirimi ve hazmı giriş döndürücü havadan bir ürün” sanarak konuştu.

“Bu seneki gayemiz 8 titrem yöresinde döşenmemiş aşırılmak elması üretmek”

Kurutulmuş aşırılmak elmasının hâlâ tüketicilere çıkmadığını fakat bu sene toptancılara kilogramda minimum 50 ile 60 teklik arası bir fiyattan satılabileceğini tamlayan Dursun, “Kurusu hâlâ tüketicilere çıkmadı fakat neticede maliyet hesapları yaptığımızda kilogramda 60 teklik kabil bir ümit içerisindeyiz. Bu seneki gayemiz bizim 8 titrem yöresinde döşenmemiş aşırılmak elması üretmek. Dış ilginin nasıl sonuçlanacağı anlaşılan değil. Biz bunu ihracatçılar kanalıyla gönderiyoruz. İç piyasadaki gizil oldukça iyi. Dış tüketicilere gönderemesek de iç piyasada tüketilen bir ürün. 5-6 salname esnaflarımız mevcut daima onların tedarikçiliğini yapıyoruz” dedi.

“Gelir açısından da mahalle halkına giriş döndürücü şişman ulama sağladı”

Kurutulmuş aşırılmak elmasının üretiminde kilogramda 45 teklik kabil bir maliyet bulunduğunu kail müstahsil Recep Kılıç, “Güzel bir tonaja eş olduk. Bu mevzuda hâlâ dobra olacağımıza inanıyoruz. Her devir hâlâ da birinci sınıf mahsul ortaya çıkaracağız. Bu sene aparat sistemiyle asarak hâlâ birinci sınıf bir mahsul ortaya bırakmak istiyoruz.

Geçen sene Almanya düşüncesince bir çalışmamız oldu. Bu sene da gine bire bir halde yurtdışına çalışmalarımız bitmeme edecek. 5 sene ilkin bu denli yayılmış değildi. Mahalle ortada 3-5 sandık hacısı hocası öz çapında istihsal yapıyordu. Gelir açısından da mahalle halkına giriş döndürücü şişman ulama sağladı. Önceleri 50 kuruşa satılan aşırılmak elması 6,5 teklik kabil bir bedel kazandı. Bu seneki global fiyatı 50 liranın dibine düşünmüyoruz. Şu an filhakika 40-45 teklik arası bir maliyet bedeli var” ifadelerini kullandı.

Öte taraftan branşında somurtkan aşırılmak elmaları ister rengi gerekse görselliği ile kartpostallık sahneler oluşturdu. Kurutulmuş aşırılmak elmaları tahminî 45 devir sonraları market ve pazarlardaki yerini alması bekleniyor.

Aykut Yeniçağ - Sadık Cangel - Hüseyin Keskin

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler