USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Çekya'da 600'den fazla kişi Ukrayna’da savaşmak düşüncesince Devlet Başkanlığı Ofisine başvurdu

Çekya'da 600'den fazla kişi, Ukrayna'da savaşmak düşüncesince Çek Devlet Başkanlığı Ofisine müracaatta bulundu.

Çekya'da 600'den fazla kişi Ukrayna’da savaşmak düşüncesince Devlet Başkanlığı Ofisine başvurdu
12-03-2022 18:15

Çekya Devlet Başkanlığı Ofisinin resmi genel ağ sitesinden meydana getirilen açıklamaya göre, 600'den fazla Çekya yurttaşı Ukrayna ordusuna katılarak savaşmak düşüncesince Başkanlık Ofisi'ne resmi müracaatta bulundu. Yapılan açıklamada, "Çekya Başkanlık Ofisine şu anne denli NATO dışındaki ortak talih bulunan Ukrayna'nın Silahlı Kuvvetlerine eklenmek düşüncesince 600'den fazla kişi müracaat yaptı. Yapılan müracaatlar hemen Ukrayna ordusuna eklenmek düşüncesince müsaade başvuruları değil, bire ortak sürede askeri yetişek almak, Ukrayna'ya muvasala sağlanması ve askeri tabanca ve donatı taleplerini de içeriyor. Çekya kendisine bambaşka ortak yurt ordusunda savaşmak talip yurttaşlarımıza askeri yetişek vermediğimiz kabil askeri tabanca ve donatı da sağlamıyoruz" denildi.

Çeklerin ecnebi ortak devletin ordusunda emek vermesi yasak

Çekya Silahlı Kuvvetler Kanunu, Çeklerin Devlet Başkanının rızası yapılmaksızın ecnebi ortak devletin ordusunda çalışmasını yasaklıyor. Birden fazla uyruğu bulunan ve yurttaş bulunduğu ülkenin silahlı kuvvetlerinde iş fail ve ya NATO üyesi ortak ülkenin silahlı kuvvetlerinde meraklı kendisine etkin şahıslar düşüncesince ise kanuni ortak bariyer bulunmuyor. Çekya Silahlı Kuvvetler Kanunu'na layıkıyla bambaşka ortak orduya eklenmek talip vatandaşların Çekya Savunma Bakanlığına başvurmaları gerekirken, Başkanlık Ofisine meydana getirilen müracaatlar da değerlendirmeye alınıyor. Yapılan müracaatlar İçişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığında değerlendirildikten sonradan Savunma Bakanlığına gönderilecek. Yapılan incelemenin arkası sıra da Devlet Başkanı'nın onayına sunulacak.

“5 sene hapishane cezası bulunmaktadır”

Çekya Devlet Başkanı Milos Zeman ve Başbakan Petr Fiala geçtiğimiz hafta Lany'deki Başkanlık konutunda ortak araya gelmiş şekilde Çek vatandaşlarının kişi kararlarıyla Ukrayna düşüncesince Rus saldırılarına gönül rahatlığı savaşmalarına müsaade verilip verilemeyeceğini tartışmıştı. Görüşme böylecene Başbakan Petr Fiala, "Başkan Zeman ile Ukrayna-Rusya arasındaki savaşı, Çekya'nın bu sürede aut politikadaki pozisyonunu ahbaplık etmek ve başkaca bu çetince günlerde Çek siyasetindeki bütünlük ve beraberliği açıklamak kıl payı buluştuk. Anayasaya layıkıyla ortak Çek vatandaşının bambaşka ortak ülkenin ordusunda fariza alması şeklinde 5 sene hapishane cezası bulunmaktadır. Başkan ile yaptığım toplantıda bu cezanın Ukrayna-Rusya mücadelesi düşüncesince istisnai ortak biçimde uygulanmasını haber ettim. Başkan Zeman da bunu ikrar etti. Garanti edebilirim ki tek Çek, Ukrayna'da Ruslar ile savaşması zımnında ukubet almayacak” demişti.

Özgür Öztürk

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler