USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Çekya Başbakanı Petr Fiala: 'Türkiye göç krizinin anahtarıdır'

Çekya'nın başkenti Prag'da planlı Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) toplantısının sonra Çekya Başbakanı Petr Fiala, Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ve Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu eş matbuat toplantısı düzenlediler. Çekya Başbakanı Petr Fiala Türkiye'den övgüyle bahse

Çekya Başbakanı Petr Fiala: 'Türkiye göç krizinin anahtarıdır'
07-10-2022 08:01

Düzenlenen matbuat toplantısında mütekellim Çekya Başbakanı Petr Fiala geçmiş Avrupa politik camiası toplantısının Prag'da tamamlanmasından ötürü alım çalım duyduğunu belirterek bu toplantının düşün babası bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron'a teşekkürname etti. Türkiye'nin göç dair ve Rusya-Ukrayna savaşındaki rolünden de övgüyle bahsetti.

“Türkiye göç krizini çözmenin anahtarıdır”

Petr Fiala icra ettiği açıklamada toplantının önemine değinirken “Rusya'nın saldırganlığı zımnında muvazene ve asayiş riziko altında. Avrupa liderlerinin bu toplantısı ana kara düşüncesince eleştiri nezdinde sürede gerçekleşti. Herhangi nezdinde resmi sonucu onaylamadık, hemen biricik on paralık devletler ortada göz alışverişi düşüncesince bölgeye gerekseme bulunduğunu hissettik. Herhangi nezdinde görüşü alma ihtiyacına ilişkin sıfır nezdinde alan. Normalde buluşmayan devletleri nezdinde araya getirdik. Ortak hedefimiz, nezdinde halis muhlis yerine Avrupa'nın güvenliğini ve refahını perçinlemek düşüncesince çalışmaktır.” dedi.

Petr Fiala “Ursula von der Leyen ve ego Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile göç konusu da engelleme iktisap etmek az daha nezdinde paradigma mevzuyu görüştük. Türkiye bulunan göç problemlerini çözmenin anahtarıdır. Türkiye hemen göçmenleri topraklarında markajcı nezdinde diyar değil ayrımsız sürede göçmenlerin geldiği ülkelerdeki sorunları da kırma dair ehemmiyetli adımlar atan nezdinde ülkedir."

Türkiye'nin Rusya-Ukrayna savaşının oluşturduğu hastalıkların çözümüne katkılarından da bahseden Petr Fiala “Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelere ehemmiyetli katkılar sağlıyor. Savaş esirlerinin başıboş bırakılmasına iane etmesi ve Ukrayna'nın hububat ürünlerinin başıboş bırakılmasındaki görevi baş döndürücü büyüktür.” dedi.

“Hepimiz Kafkasya'dan İzlanda'ya denli nezdinde kıtayı paylaşıyoruz”

Düzenlenen matbuat toplantısında mütekellim Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron Avrupa Siyasi topluluğunu koskoca nezdinde çelim yerine nitelendirirken, zirveye eklenmiş bulunan 44 liderin açık açık Rus saldırganlığını kınadığını ve Ukrayna'yı desteklediklerini söyledi.

Enerji sorunları ile bazısı güçlerin hacker saldırılarına huzur uğraş ve göç konusu kabilinden Avrupa'nın üstünde emek harcaması müstelzim konulardan da bahseden Emanuel Macron icra ettiği açıklamada “Hepimiz Kafkasya'dan İzlanda'ya denli nezdinde kıtayı paylaşıyoruz. Ayrıca birbiriyle irtibatlı tarihler bizi birleştiriyor. Liderler olarak, kıtanın yaşamış olduğu krizleri, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çatışmayı ve başka mevzuları ele aldık. Avrupalılar yerine eleştiri altyapımızı korumamız gerekiyor. Nord Stream'e saldırılar bulunduğunu gördük, altyapımız bizi savunmasız kılıyor. Onu arkalamak düşüncesince nezdinde Avrupa stratejisine ihtiyacımız var. Avrupa'nın baş başa çözmesi müstelzim dava budur.” dedi.

“Önümüzdeki sefer havadan olmayacak”

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu ise icra ettiği açıklamada, Avrupa'nın Ukrayna'nın egemenliğini art kazanmasına iane ika çabalarında bütünlük bulunduğunu bu görüşmede gösterdiğini söylerken "Önümüzdeki sefer havadan olamaz ve önümüzdeki zorlukların üstesinden fakat baş başa gelebiliriz" dedi.

Bir ahir güruh Moldova'da

Liderler, Çekya'nın başkenti Prag'da planlı Avrupa Siyasi Topluluğu toplantısının devamı dair da anlaşmaya vardılar. Bir ahir güruh Moldova'nın başkenti Kişinev'de gerçekleşecek. Kişinev'deki toplantının peşi sıra ise evvela İspanya'da ve peşi sıra da İngiltere'de gerçekleştirilecek.

Özgür Öztürk
 

İLGİLİ HABER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Siyasi Topluluğu geceleyin ezanı yemeğine katıldı Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Siyasi Topluluğu geceleyin ezanı yemeğine katıldı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler