USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Çavuşoğlu: Maldivler ile tecim hacmimizin 100 milyon dolara çıkarılabilmesini hedefliyoruz

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye ve Maldivler ortada Karma Ekonomik Komisyon kurulacağını belirterek "Ticaret hacmimizin önümüzdeki dü sene süresince 100 milyon dolara çıkarılabilmesini hedefliyoruz. Bundan sonradan toy hedefleri ortaya koyabiliriz." dedi.

Çavuşoğlu: Maldivler ile tecim hacmimizin 100 milyon dolara çıkarılabilmesini hedefliyoruz
30-01-2022 14:21
Ankara

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi görüşme kapsamında bulunmuş yer aldığı Maldivler’in başkenti Male’de, Maldivler Dışişleri Bakanı Abdulla Shahid ile eş matbuat toplantısı düzenledi.

Mevkidaşı Shahid’i BM 76. Genel Kurul Başkanlığına seçilmesinden ötürü kutlama fail Çavuşoğlu, bunun Maldivler’e müteveccih arsıulusal topluluğun güveninin işareti bulunduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin Maldivler’in önceliklerini desteklemeye bitmeme edeceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Aynı sürede faaliyetlerinize katkımızı sürdürmeye bitmeme edeceğiz. Sizin ve Sayın Cumhurbaşkanı'nın faaliyetlerine katkımız bitmeme edecek. İş birliğimiz ve bu çerçevedeki koordinasyon, İslam İşbirliği Teşkilatı, Birleşmiş Milletler ve değişik platformlarda bitmeme edecek.

Bir el elan Türkiye’nin bu açıdan Dışişleri Bakanları Komitesi Toplantısı'nı 2025’te Türkiye’de gerçekleştirmekle ilgilendiren yerine desteğinizden ötürü teşekkürname buyurmak istiyorum. Aynı sürede sizin BM İnsan Hakları Konseyi çalışmalarıyla ilgilendiren yerine ev sahibi olma niyetinizi de Türkiye kusursuz anlamıyla desteklemektedir. Bu konudaki adaylığınızı destekleyeceğiz."

İklim değişikliğinin Türkiye ve Maldivler’in eş endişeleri ortada arazi aldığını ve bu mevzuda dü ülkenin müşterek teşrikimesai anlaşması imzaladığını vurgulayan Çavuşoğlu, şöyleki bitmeme etti:

"Bu çerçevede iş birliğimizi, iklim değişikliği ve mekân mevzusundaki düşünüm teatimizi sürdürmeye bitmeme edeceğiz. Maldivlerin bu mevzuyla ilgilendiren çabalarını ve inisiyatiflerini desteklemeye bitmeme edeceğimizi tabir buyurmak isterim. Her devir arsıulusal platformlarda şurası dile getirmeye çalışıyoruz; bu çerçevede kifayetli mali ve uygulayım desteğin ilkin de kırılgan ve minimum kaslı devletlere verilmesi icap ettiğini tabir ediyoruz. Türkiye yerine biz, geçtiğimiz sene Paris İklim Anlaşması'nı imzaladık ve onayladık. Yine ayrımsız halde bu çerçevede standartlara ahenk sağlayabilmek düşüncesince elimizden geleni yapıyoruz. Bu eş engelle uğraş etmeye çalışıyoruz."

Çavuşoğlu, Türkiye ve Maldivler ortada düet ilişkileri elan da perçinlemek dair denge bulunduğunu belirterek "Tabii ki benim ziyaretim, simgesel müşterek ciddiyete sahip. Bu görüşme hemen sonra bugün ele aldığımız konuların izlem edilmesi ve imzalanan anlaşmaların yürürlüğe konması ve uygulanmaya başlanması var. umut ediyorum ki mütalaa ettiğimiz bambaşka eskiz anlaşmaları da imzalama etabına getirebiliriz, bunlardan müşterek tanesi yatırımların korunması ve isteklendirme edilmesiyle ilgilendiren anlaşma." sanarak konuştu.

İki yurt ortada Karma Ekonomik Komisyon kurulacak

Bugün dü yurt ortada imzalanan anlaşmalardan birinin tecim ve konuşu iş birliğiyle ilgilendiren bulunduğunu aktaran Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede Karma Ekonomik Komisyon kurulacak. Bu sistem konuşu iş birliğimizi derinleştirmek ve düet tecim hacmimizi artırabilmek düşüncesince akıbet basamak faydalı müşterek mekanizma. (Ticaret hacmimiz) 2021’de bu dü katına çıktı. Yine yatırımların çoğalması düşüncesince akıbet basamak ehemmiyetli enfrastrüktür oluşturacak. Türk yatırımları, akıbet basamak önemli. Birçok Türk şirketi ilkin de turizm sektörüne envestisman gerçekleştirmek düşüncesince akıbet basamak hevesli. Burada deneyimlerimizi paylaşabilmek açısından Güvenlik Turizm Sertifikası'nı da paylaşmayı vadediyoruz. Bu bizim düşüncesince akıbet basamak ehemmiyetli müşterek deneyimdi.

Yatırım ve tecim potansiyeli gayrı sektörlerde de mevcut. Bunların da yaşama geçirilmesi akıbet basamak önemli. Ticaret hacmimizin önümüzdeki dü sene süresince 100 milyon dolara çıkarılabilmesini hedefliyoruz. Bundan sonradan dünkü hedefleri ortaya koyabiliriz. Türk iş çevreleri ve yatırımcıları ortada sizin ülkenize mahsus özen artıyor. Bir iş forumu Maldivler’de düzenlenirse bunun akıbet basamak ehemmiyetli olacağını, bunun Türkiye’de düzenlenebileceğini de tabir buyurmak istiyorum."

"Uçuş sayısının haftada 7’den 11’e çıkarılması değerlendiriliyor"

Mevkidaşı Shahid ile altyapı, balıkçılık, yapım ve turizm sahalarında iş birliğini ele aldıklarını aktaran Çavuşoğlu, "Turizm sektörüne envestisman karşılayıcı kimi Türk firmaları var. Maldivler, Türk vatandaşları ortada akıbet basamak pop müşterek turizm destinasyonu biçimine geldi. Dolayısıyla vizeyi kolaylaştırmak yada vizeden serbest müşterek rejimin uygulanması Türk turistlerin buraya gelmesini elan müşterek tomar isteklendirme edecektir." dedi.

Türk Hava Yollarının, Maldivler'in turizm sektörüne akıbet basamak ehemmiyetli müşterek katkıda bulunduğuna dikkati çekici Çavuşoğlu, "Uçuş sayısının haftada 7’den 11’e çıkarılması değerlendiriliyor. Ancak bu sıklığın açıklık ayında 11'den 14’e çıkarılma ihtimali de var. Bu çerçevede Türk Hava Yollarına verdiğiniz dayanaklık buyurmak dolayısıyla müşterek el elan teşekkürname buyurmak istiyorum." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, bakanlıklar ortada uyuşma zaptı imzaladıklarını belirterek şunları söyledi:

"Bu da şu derk geliyor; diplomatlık akademileri ortada elan dobra müşterek teşrikimesai organizasyon edebileceğiz. Ve hem dünkü göreve süregelen hem de mümessil diplomatların bizim programlarımıza katılabilmesi bahis konusu olacak. Aynı sürede bakanlıklarımız ortada repertuvar paylaşma programları olacak. Bizler de gene zat diplomatları sizin bakanlığınıza gönderebileceğiz. Parlamentolar arası temasın artırılması baş döndürücü önemli. Bu ayrımsız sürede halklar arası dek anlamına geliyor.

Bizim Parlamentomuzda ülfet grubu var. Burada Türkiye-Maldivler Parlamentolar Arası Dostluk Grubu'nun resmi yerine yaklaşan müşterek tarihte kurulacağını duymaktan baş döndürücü iri müşterek büyüklük duydum. Sayın (Maldivler) Meclis Başkanı'yla yapacağımız toplantıda bunu ele alabileceğiz."

Türkiye, Maldivler'e terörle mücadelede repertuvar paylaşmaya hazır

Çavuşoğlu, yıldırıcılık ve radikalizmle mücadelenin düet teşrikimesai alanları ortada arazi aldığını kaydederek bu yerlerin Türkiye düşüncesince akıbet basamak ehemmiyetli öncelikler bulunduğunu dile getirdi.

Türkiye’nin bu mevzularda deneyimlerini Maldivler ile paylaşmaya anık bulunduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "İçişleri Bakanınızla cemaziyelevvel gece ezanı gerçekleştirdiğimiz düzentileme yemeğinde, bunu istimara fırsatımız oldu. Bu çerçevede FETÖ ile uğraş dair vermiş olduğunuz destekten ötürü teşekkürname buyurmak istiyorum. Bu mevzuda bu yıldırıcı örgütle ilgilendiren titiz olmanız ve müteyakkız olmanızı dileyiş ediyorum." sanarak konuştu.

Çavuşoğlu, mevkidaşı Shahid'i martta düzenlenecek Antalya Diplomasi Forumu’na çağırma etti.

Mevkidaşıyla dini bölgede iş birliği, İslam Merkezi'nin kurulması ve bu konudaki programın desteklenmesi konusunu ele aldıklarını aktaran Çavuşoğlu, "Biz, bu çabalarınıza katkıda bulunmaktan iri müşterek sevinme büyüklük duyacağız." dedi.

Çavuşoğlu, ayak topu konusunu da görüştüklerine yer vererek Maldivler Futbol Federasyonundan müşterek heyeti Türkiye’de ağırlamaktan sevinme duyacaklarını ve bu heyetin Türkiye Futbol Federasyonu ile lazım temasları kurabileceğini söyledi.

İki yurt ortada ticaret, iktisat ve hars sahalarında teşrikimesai anlaşmaları, ekincilik ve mekân alanları ile Diplomasi Akademileri ortada uyuşma zaptları imzalandı.

Maldivler Dışişleri Bakanı Shahid: İslam İşbirliği Teşkilatı çerçevesinde birbirimizi destekleyerek çalışmalarımızı sürdüreceğiz

Maldivler Dışişleri Bakanı Abdulla Shahid, resmi görüşme kapsamında Maldivler'in başkenti Male'de mevcut Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile eş matbuat toplantısı düzenledi.

Bugünkü ziyaretin düet ilgiler düşüncesince akıbet basamak ehemmiyetli müşterek noktayı bulunduğunu tamlayan Shahid, "Diplomatik ilişkilerin 1979'da tesisinden itibaren Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Maldivler'e 4. el ziyarette bulunuyor. Bu, dostça ilişkilerimizin akıbet basamak ehemmiyetli müşterek nişanesi. Bu çerçevede düet ve baş döndürücü cepheli ilişkilerimizi genişletmeyi de hedefliyoruz." ifadesini kullandı.

Son 40 senedir dü ülkenin iş birliğini sürdürdüğünü ve çapraz yarar sahalarında düşünüm teatisinde bulunduğunu kaydeden Shahid, "Sizin Maldivler'e gerçekleştirdiğiniz görüşme ve bugün meydana gelen görüşmeler, geleceğimizle ilgilendiren ehemmiyetli adımların başlangıcını organizasyon ediyor." dedi.

Shahid, bugünkü meydana getirilen görüşmelerde, Çavuşoğlu ile ehemmiyetli mevzuları ele aldıklarını aktararak, eğitim, gençlik, spor, sağlık, turizm, balıkçılık, tarım, çevre, iklim değişikliği, terörizmle uğraş kabilinden nice bölgede değişik iş birliklerini görüştüklerini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu'nun ziyaretinin düet ilişkileri genişletmeyi, dü yurt arasındaki müspet diyaloğu hızlandırmayı hedeflediğini aktaran Shahid, şöyleki bitmeme etti:

"Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin bizlere elde etmiş yer aldığı destekten ötürü da teşekkürlerimizi müşterek el elan bildirmek istiyorum. Bugün imzalanan kültürel teşrikimesai anlaşması, Maldivler ve Türkiye arasındaki kültürel ilişkileri genişletmeyi hedefliyor. Bunun ilkin konuşma ve kültürel kalıt mevzusundaki iş birliğimizi geliştireceğini, ayrımsız sürede dünkü teşrikimesai alanlarının da belirlenebileceğine inanıyorum. Bu çerçevede Maldivler ve Türkiye ortada akıbet basamak ehemmiyetli teşrikimesai alanlarının da açılabileceğine inanıyorum."

Shahid, Türkiye ile baş başa çalışmaya bitmeme edeceklerini vurgulayarak, "Bu birlikteliğin bu bölgede sulh ve güvenliğe akıbet basamak ehemmiyetli katkılarda bulunacağına inanıyorum. Önümüzdeki senelerde bu birlikteliğin baş döndürücü elan derinleşeceğine inancımı müşterek el elan teslim buyurmak istiyorum." dedi.

Türkiye ve Maldivler'in, birbirlerini düet ilişkilerde yer aldığı kabilinden baş döndürücü cepheli ilişkilerde de desteklemeye bitmeme edeceğini tamlayan Shahid, "İslam İşbirliği Teşkilatı çerçevesinde birbirimizi destekleyerek çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu teşkilatın akıbet basamak ehemmiyetli katkıları olabileceğine inanıyorum. Türkiye'ye bu mevzuda göstermiş yer aldığı kip önderlik düşüncesince teşekkürname buyurmak istiyorum." sanarak konuştu.

Maldivler, Türkiye'nin vizesiz gezi diyeti önerisini değerlendiriyor

Türkiye'nin Maldivler'e vizesiz kefaret kurulması dair anlaşmayı imzalamaya anık bulunduğunu ilettiğini ve bu mevzuyla ilgilendiren teklifleri değerlendirdiklerini kail Shahid, şunları kaydetti:

"Bu adımın hakkıyla halihazırda yaklaşan bulunan ilişkilerimizi elan da yaklaşan bir duruma getirebileceğine inanıyorum. Maldivler-Türkiye ilişkileri, Türkiye'nin ilkin sosyo-ekonomik kalkınmaya vermiş yer aldığı destekle elan genişledi. Bu çerçevede Türkiye Cumhuriyeti’nin müşterek İslam Merkezi kurulmasıyla ilgilendiren desteğinden ötürü da teşekkürname buyurmak istiyorum."

Türkiye'nin bu mevzuda baş döndürücü müspet katkılarda bulunduğunu vurgulayan Shahid, "Bu adımlarla ilgilendiren yerine gerekeni yapacağız. Bir ahir evreye taşıyacağız. Bu da Maldivler ve Türkiye ortada akıbet basamak ehemmiyetli teşrikimesai adımlarını ve yaklaşan ilişkileri organizasyon edecektir." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler