USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Çavuşoğlu: Köklü Türk-Venezuela ilişkileri geleceğe sakıncasız adımlarla ilerlemektedir

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Venezuela ziyareti düşüncesince kaleme almış olduğu makalede "Köklü Türk-Venezuela ilişkileri, aykırı hürmet ve kavrayış çerçevesinde kalıp ortak hukuk sergilemekte ve geleceğe de emniyetli adımlarla ilerlemektedir." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu: Köklü Türk-Venezuela ilişkileri geleceğe sakıncasız adımlarla ilerlemektedir
30-04-2022 09:42
Buenos Aires

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Latin ABD ziyaretleri kapsamında bulunmuş yer aldığı Venezuela'da ülkenin önde mevrut gazetelerinden El Universal düşüncesince "Türkiye-Venezuela ilişkileri: misal müşterek ülfet ve iş birliği" başlıklı yazı kaleme aldı.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Venezuela ile ilişkilerine ehemmiyet verdiğini belirterek, "Türkiye ile Venezuela ortada diplomatik münasebat 29 Aralık 1950'de organizasyon edilmekle birlikte, ülkelerimiz arasındaki önce temasların geçmişi, Osmanlı zamanına uzanmaktadır. 19. yüzyılda, Osmanlı devletinden, Venezuela’ya huruç hareketleri gerçekleşmiştir. Göç edenler taşıdıkları Osmanlı pasaportları dolayısıyla 'Los Turcos' yerine anılmış, sulh ve uhuvvet köprüleri oluşturmuştur." değerlendirmesinde bulundu.

"Venezuela'nın ortaya koyduğu bu dayanışmayı katiyen unutmayacağız"

Venezuela'nın 15 Temmuzda vuruş girişimindeki kupkuru duruşuna dikkati çekici Çavuşoğlu, şunları belirtti:

"Köklü müşterek geçmişi olan ve gelişigüzel devir aykırı hürmet ve önsezi çerçevesinde ilerleyici ilişkilerimizde, 15 Temmuz 2016 gecesi de müşterek dönüm noktası yapılanma etmiştir. Türkiye'nin demokratik kurumlarını maksat meydan çıyan vuruş girişimi ve yıldırıcı eylemlere gönül rahatlığı Venezuela hükümeti ve halkı, Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasal ve yasal hükümetini desteklemiş ve esas müşterek ülfet örneği sergilemiştir. Demokrasi ve meşruiyetten yana açıkça biçimde davranış meydan Venezuela'nın ortaya koyduğu bu dayanışmayı katiyen unutmayacağız. Nitekim bu dönemden sonradan sıklaşan aykırı fevk dozaj ziyaretler, ilişkilerimizin ivme kazanmasında, çeşitlenmesinde ve derinleşmesinde ehemmiyetli gösteriş oynamıştır. Bu bağlamda, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 2018'de Venezuela'yı ziyareti, Türkiye Cumhuriyeti'nden bu seviyede yapılan, tarihteki önce ziyaret olması itibarıyla müşterek milat özelliği taşımıştır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Sayın Nicolas Maduro ortada gelişen yaklaşan ülfet ve önsezi da düet ilişkilerimizin gelişme göstermesi düşüncesince bize doğrultu göstermektedir."

"İkili tecim hacmimiz 2021'de 852 milyon dolara yükseldi"

Çavuşoğlu, dü abuhava arasındaki iktisadi birlikteliğin canlandığını belirterek, şu biçimde bitmeme etti:

"Ülkelerimiz ortada imzalanan Ticaret ve Ekonomik İş Birliği, Ticaretin Geliştirilmesi ve Çifte Vergilendirmeyi Önleme anlaşmaları, aykırı hürmet ve kazan-kazan ilkeleri temelinde ticaretimizin kayda bedel seviyede artmasını sağlamıştır. Kovid-19 salgını ve Venezuela'ya meri yaptırımlara rağmen, düet tecim hacmimiz 2021'de 852 milyon dolara yükseldi. Ülkelerimiz arasındaki esas potansiyelin ise bu rakamdan aşırı hâlâ müşterek tomar olduğuna inanıyoruz. Bu çerçevede, iş çevrelerini motivasyon ediyor ve lüzumlu gelişigüzel ayrışık desteği sağlamaya çalışıyoruz."

Türkiye'nin müstevli zamanında Venezuela'ya verdiği desteği hatırlatan Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Kovid-19 salgını bize, yerler ve toplumlar arasındaki eşitsizliklerin giderilmesinin ve toplumlar arasındaki dayanışmanın geliştirilmesinin önemini de müşterek el hâlâ göstermiştir. Türkiye de bu anlayışın bilinciyle Venezuela'ya salgının en kavi günlerinde tamamı kuvvetiyle dayanaklık etmek vermiş ve salgınla savaş düşüncesince müstelzim aşırı sayıda tıbbi alet yardımında bulunmuştur. Yine bu dönemde, Kovid-19 hastalarının otama görmüş yer aldığı hastaneler dahil, birtakımı keyif kuruluşlarının onarımını ve tıbbi alet tedarikini üstlendik. Hiç şüphemiz bulunmayan ki gerekseme olduğunda, Venezuela da bire müşterek uyanıklık ve desteği Türkiye'ye gönül rahatlığı gösterecektir."

"Karakas'ta müşterek TİKA ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezi açılması düşüncesince görüşmelerimiz bitmeme ediyor"

Bakan Çavuşoğlu, Türk kuruluşlarının Venezuela'daki faaliyetlerini aktararak, şunları kaydetti:

"Türk Hava Yolları, haftada yedi kelime sıklığı uçuşla, Venezuela ile memleketimiz ortada müşterek güreşçi köprüsü vazifesi görmektedir. Türkiye Maarif Vakfı, Venezuela hükümetinin de desteğiyle, Karakas'ta olan üç okulu ile nitelikli ve evren standartlarında müşterek pedagoji bilimi vermektedir. Bir taraftan da bugüne denli 76 Venezuelalı öğrenci, Türkiye bursları kapsamında vatanımızda faziletkâr tahsil gitmek kıl payı burs kazanmıştır. Bu öğrenciler, yetkilendirilmiş olduklarında Türkiye’nin Venezuela’daki fahri elçileri olacaktır. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Venezuela'da gerçekleştirdiği 20 denli plan ile halklarımızın yakınlaşmasına ehemmiyetli katkıda bulunmuştur. Önümüzdeki dönemde, Karakas'ta müşterek TİKA abuhava ofisi ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezi açılması düşüncesince görüşmelerimiz bitmeme etmektedir."

"Dost Venezuela'nın beraberinde durmaya bitmeme edeceğiz"

Bakan Çavuşoğlu, Venezuela'nın iktisadi gelişimine değinerek, "Venezuela'nın, tamamı zorluklara rağmen, iktisadi gelişimini içtenlikle kutluyorum. Türkiye, nüfuz ve aykırılık arasındaki diyalog sürecine, eskiden yer aldığı gibi, önümüzdeki devirde de müspet ve doğurucu katkılar vermeye bitmeme edecektir." mesajını verdi.

Türkiye'nin aut müdahalelere gönül rahatlığı bulunduğunun altını çizen Çavuşoğlu, "Türkiye, müşterek tane cepheli müeyyide ve zorba tedbirlere, gelişigüzel ayrışık anti-demokratik idare değişikliğine, vuruş girişimlerine ve aut müdahalelere karşıdır. Venezuela halkının demokratik bilincine güveniyor, Venezuela’nın geleceğini sadece Venezuelalıların belirlemesi icap ettiğini düşünüyoruz. Dost Venezuela’nın beraberinde durmaya bitmeme edeceğiz." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, "Neticede esaslı Türk-Venezuela ilişkileri, bugün aykırı hürmet ve önsezi çerçevesinde kip müşterek ülfet sergilemekte ve gelişigüzel bölgede attığımız sert teşrikimesai temelleri üstünde terfian geleceğe de emniyetli adımlarla ilerlemektedir." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler