USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Çavuşoğlu: 'Katar’la iş birliğimizi derinleştiriyoruz'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Katar arasındaki iş birliğinin değme bölgede derinleştiğini anlatım ederek, "Özellikle savunma, ekonomi, eğitim, kültür, keyif kabil bölgelerde iş birliğimizi derinleştiriyoruz" dedi.

Çavuşoğlu: 'Katar’la iş birliğimizi derinleştiriyoruz'
06-12-2021 14:40

Türkiye-Katar 7. Yüksek Stratejik Komite Dışişleri Bakanları Hazırlık Toplantısı'na eklenmek az daha Katar'ın Başkenti Doha'da mevcut Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al-Thani ile eş matbuat toplantısı düzenledi.

Türkiye'nin Katar'la kusursuz ilişkilere cemaat bulunduğunu anlatım ederek konuşmasına başlamış bulunan Bakan Çavuşoğlu, “Yarın Yedinci Yüksek Stratejik Komite Toplantısı'nı gerçekleştireceğiz. Biraz ilkin giranbaha kardeşim ve heyetlerimizle bu arada hazırlıkları gözden geçirdik ve imzaya müheyya bulunan vesaik etüt ettiğimiz belgeleri de gözden geçirdik. Kendisinin de dediği kabilinden baş döndürücü sayıda belgeyi henüz esbak zirvelerde imzaladık. Onların uygulamasını da beraberce strateji ediyoruz. Yarın imzalanacak anlaşmaların da gene uygulamasını beraberce strateji edeceğiz” dedi.

“Katar'la iş birliğimizi derinleştiriyoruz”

Katar ile Türkiye ortada değme bölgede ilişkilerin geliştiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Özellikle savunma, ekonomi, eğitim, kültür, afiyet kabilinden bölgelerde iş birliğimizi derinleştiriyoruz. Ortak bildirimiz de gene erte imzalanacak, ikimiz imzalayacağız. Son etap etraflı ve ilişkilerimizin derinliğini yayınlayan bir bildiridir” sanarak konuştu.
Ticaret ve yatırımlar konusunu da iş birliğinin geliştiğini anlatım fail Çavuşoğlu, “Yarın yatırımlar ve KOBİ'ler ortada da gene işbirliğine değgin belgeleri inşallah imzalayacağız. Sağlık ve gezim dalında ilişkilerimiz değme güzeşte gündüz henüz da gelişiyor. Bu mevzularda da teşrikimesai anlaşmaları imzalayacağız. Bu seyahatler konusunda, Covid-19 ilişkin değme yurt tedbirler alıyor. Bazen bu tedbirleri gevşetiyoruz. Son senelerde toy versiyonlarıyla bu arada Covid-19'un birtakım devletler hazırlık aldı. Ama Katar, Türkiye'yi yeşil listeye ekledi. Bunun düşüncesince baş döndürücü teşekkürname ediyoruz. Karşılıklı telkih sertifikalarımızın da tanınması ile bu arada yurttaşlarımız henüz bedava yolculuk edecekler” biçiminde konuştu.

“Katarlı kardeşlerimiz de yetişek düşüncesince Türkiye gelmeye başladı”

Askeri ve defans sanayiinde de gene ilişkilerin derinleştiğini kaydeden Bakan Çavuşoğlu, “Eğitim ve ekin dalında da ilişkilerimizi ihya ilişkin kararlıyız. Yarın önümüzdeki 2 yılda ekin dalında ne faaliyetleri yapacağımıza değgin bir belgeyi de ilgilendiren bakanlarımız imzalayacak. Üniversitelerimiz ortada iş birliğimiz gelişiyor. Türk öğrencileri yetişek düşüncesince Katar'ı yeğleme ediyor. Katarlı kardeşlerimiz de yetişek düşüncesince Türkiye'ye gelmeye başladı” ifadelerini kullandı.

“İnsani yardımlar Afgan halkına siyasal saiklerden serbest bir halde ulaştırılmalı”

Türkiye'nin lehçe mevzularda da arkadaş ve karındaş Katar‘la oydaş bulunduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Afganistan'daki koşulları baş döndürücü güzel biliyoruz. Katar herkesten baş döndürücü henüz güzel biliyor. Katar'ın başta Afganistan'da sulh ve bir barışma sağlanması düşüncesince ne genişliğinde efor harcama ettiğini en yakından bilenlerden bir tanesiyiz. Ama şu andaki koşullarda Afgan halkının ağırbaşlı insancasına desteğe gereksinimi var. Bu insancasına yardımları siyasal saiklerden serbest bir halde arsıulusal camianın Afgan halkına ulaştırması gerekiyor. Bu mevzuda Katar'ın duyarlılığı, Türkiye'nin duyarlılığının da dayanıklı olması gerekiyor. İki hafta sonradan İslamabad‘da İslam ortaklaşa iş Teşkilatı Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda da bunu ele alacağız” dedi.

“İnsani yardımlar düşüncesince beraberce çalışıyoruz”

Libya'daki gelişmelerin yakından strateji edildiğini tamlayan Çavuşoğlu, “Özellikle bu vesileyle Libya'da Hafter çeşidinden alıkonulan 7 vatandaşımızın ilkin Katar'a sonradan Türkiye'ye gelmesinde Katar'ın baş döndürücü iri bir görevi oldu. Katar hükümetine, kardeşim Muhammed'e ve Katar'ın Ankara büyükelçisine huzurlarınızda bu desteklerinden ötürü baş döndürücü teşekkürname ediyoruz. Yine Suriye'de insancasına yardımlar düşüncesince beraberce çalışıyoruz. Somali'de enfrastrüktür projeleri yaşama etmek düşüncesince beraberce akım ediyoruz. Filistin davasını beraberce savunmaya bitmeme ediyoruz” sanarak konuştu.

Katar'ın sonuç yıllarda baş döndürücü ehemmiyetli etkinliklere ev sahipliği yaptığını kaydeden Çavuşoğlu, “Formula 1, FIFA Avrupa kupası, gene 2022 FIFA Dünya Kupası kabilinden baş döndürücü ehemmiyetli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Şu anda FIFA Arap Kupası'na da ev sahipliği yapıyor. Bu vesileyle de Katar ulusal takımına da başarılar diliyorum. Türkiye namına FIFA 2022 Dünya Kupası'na eklenmek düşüncesince eliminasyon maçları oynayacağız güç rakiplerle karşılaşıyoruz. Ama ulusal takımımıza güveniyoruz ve doğacak sene burada Katar'da edinmek düşüncesince elimizden mevrut gayreti ulusal kadro namına göstereceğiz” dedi.

Katar ve Türkiye'nin Afganistan'daki teşrikimesai ilişkin açıklamalarda mevcut Bakan Çavuşoğlu, “İnsani mevzularda elimizden mevrut desteği veriyoruz. Türkiye namına bir yandan Türk Kızılay'ı öteki yandan Katar Kızılay'ı da sahada enerjik bir halde insancasına yardımları ulaştırıyor. Ayrıca öteki kurumlarımızla bu arada arttırma insancasına yardımları aksettirmek düşüncesince koordineli bir halde çalışıyoruz. Geçmişte ayırdığımız ödenekler vardı. Onları da insancasına yardımlara yönlendirdik. Maarif Vakfı'mız yetişek çalışmalarını sürdürüyor. Orada baş döndürücü sayıda okulunu açıkça tutuyor. Bunlardan 10 tanesi de kızların yetişek görmüş olduğu okullardır. Bunu bitmeme ettirmemiz gerekiyor. Öğretmenlerin ve afiyet çalışanların maaşlarının ödenmesi düşüncesince gene Birleşmiş Millet Kalkınma Programı'nın oluşturduğu fona da yardım sağlıyoruz. Ama öteki yandan Katar'la beraberce Afganistan'daki havaalanlarının açıkça tutulması düşüncesince neler yapabilirizi konuşuyoruz. Birlikte havaalanlarına işletebilir miyiz diye. Kendi aramızda bu mevzuda mutabıkız. Birlikte akım edeceğiz. Tabi bunun bir de Afganistan tarafı var. Taliban'la da bu konuların güzel etüt edilmesi gerekiyor. Taliban'ın da bu mevzuda fikrinin düşüncesinin kupkuru olması gerekiyor. Gördüğünüz kabilinden insancasına durumdan, kazançlı hale ve havaalanına genişliğinde karındaş Katar'la işbirliğimiz bitmeme ediyor” biçiminde konuştu.

“Türkiye namına topu topu bölgedeki ülkelerle ilişkilerimizi değme devir geliştirerek bitmeme yol açmak istiyoruz”

Katar'ın öteki ülkelerle 3-4 sene yaşanmış bulunan krizin aşılması ve ilişkilerin normalleşmesinden Türkiye namına sevinme duyduklarını anlatım fail Çavuşoğlu, “Görmek istediğimiz resim budur. Katar'a müteveccih ablukaların kalkmasından da başkaca sevinme duyuyoruz. Biz Türkiye namına topu topu bölgedeki ülkelerle ilişkilerimizi değme devir geliştirerek bitmeme yol açmak istiyoruz. Bazen anlaşamadığımız mevzular olabilir. Ama bu ilişkilerin genelini etkilememesi gerekiyor. Bizim bu bölgedeki devletlere müteveccih rastgele bir husumetimiz yok, arka niyetimiz yok, kusur bir adımımız yok. Ama sonuç senelerde ilişkilerin normalleşmesi ilişkin Katar'ın da yardımı var” ifadelerini kullandı.

“Türkiye ekonomisi geleceğe müteveccih iri ümitler veriyor”

Türkiye ekonomisinin büyümesinin dünyada geçmiş sıralarda arazi aldığını anlatım fail Çavuşoğlu, “Diğer yandan ihracata baktığımız devir kezalik öyle. Üretim kapasitesine baktığınız devir Türkiye'de arttığını görüyoruz. Burada başağrısı ne kurdaki dalgalanma. Yani Türk lirasının dolar ve euro karşısında sonuç senelerde yaşamış olduğu bedel kaybı, bu bir realitedir. Böyle bir gidiş var. Uzmanlarımız Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çalışıyor. Kardeşim Muhammed'in de dediği kabilinden bunlar eğreti dalgalanmalardır. İstikrara kavuşturulacaktır. Bunun düşüncesince de tedbirler alınıyor. Üzerinde bilirkişi arkadaşlarımız ilgilendiren arkadaşlarımız da çalışıyor. mühim bulunan bu resmin tamamıdır. Buna da baktığımız devir geleceğe müteveccih de Türkiye ekonomisi iri ümitler veriyor. Herkes düşüncesince alımlı bir hale geliyor. Birçok ülkenin Türkiye'ye envestisman gerçekleştirmek istediğini sizler de biliyorsunuz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler