USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Çavuşoğlu: 'İsrail ile ilişkileri normalleştirmemiz Filistin davasına ihanet değildir'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 8. Akdeniz Diyaloğu Forumu'nun hususi Diyalog oturumunda icra ettiği konuşmada, "İsrail ile ilişkileri normalleştirmenin Filistin davasına birlikte ihanet bulunduğunu buyurmak kusur olur" dedi.

Çavuşoğlu: 'İsrail ile ilişkileri normalleştirmemiz Filistin davasına ihanet değildir'
02-12-2022 20:07

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İtalya'nın başkenti Roma'da planlı 8. Akdeniz Diyaloğu Forumu'na katıldı. Çavuşoğlu, 8. Akdeniz Diyaloğu Forumu'nun hususi Diyalog oturumunda icra ettiği konuşmada ülkeler ortada inanma eksikliği bulunduğunu söyleyerek, "Yeni borda bordaya arsıulusal sistemin doğuşuna kanıt oluyoruz. Aslında değme etapta toy borda bordaya buhran yaşandığında toy borda bordaya cümle olması gerekmiyor lakin bugün borda bordaya problemimiz var ve bulunan sistemin reforma yayıncı tutulması lazım. İşte bundan dolayı de hakkıyla ehemmiyetli kimi zorluklarla erinç karşıyayız. Krizlerle savaşım etmeye çalışıyoruz. Şu anda ansızın borda bordaya tomar kuvvet merkezi var ve gerçekte birbiriyle rakiplik fail gündemler var. mesela uygulayım bilimi yeteri kadar gelişti. Bu da dünyanın besin ihtiyaçlarının karşılanabileceği anlamına geliyor. Ancak gene de besin güvenliği ehemmiyetli borda bordaya dava olmaya bitmeme ediyor. Çünkü borda bordaya yandan da borda bordaya bakir toplamda borda bordaya mantaliteyle erinç karşıyayız. İşte bundan dolayı de hava değişikliğinden, erke güvensizliğine nice değişik krizle erinç karşıyayız. Ve uğur boncuğu şehir yegâne başına halis muhlis bu engellerle savaşım edemez. İşte bu açıdan çelimli borda bordaya düzene ihtiyacımız var. Yine de en ehemmiyetli mevzunun gerçekte ülkeler ortada inanma eksikliği bulunduğunu bildirmek mümkün. Biz erkek oyuncular ortada borda bordaya inanma eksikliği yaşıyoruz. Buraya AGİT'in Bakanlar Konseyi toplantısından geldim. Oradaki asliye temalardan borda bordaya tanesi de inanma ve eksilen güvendi. Aslında AGİT'in kendisi mahsus borda bordaya etapta Avrupa güvenliğin garantörüydü. Ama şu anda kendisi de borda bordaya varoluşsal krizle erinç karşıya. Ve toptan borda bordaya inanma açıklığını yaşıyor. Tabii ki hakeza borda bordaya buhran ortamı içinde toptan güvende azalıyor. Bu inanma eksikliğinin çözümünün kılıç toptan açıdan yönetişimden geçtiğine inanıyoruz ve elbette ki diyalog ve diplomatlık bunun düşüncesince sonuç adım önemli" ifadelerini kullandı.

"Rusya arasındaki müzakereleri muktedir gelişmek aşırı önemli"

Türkiye ve İtalya'nın ehemmiyetli sorumlulukları bulunduğunu tamlayan Bakan Çavuşoğlu, "Türkiye ve İtalya kabilinden ülkeler gerçekte değme dü tarafı da değişik çatışmalarda borda bordaya araya getirebiliyoruz, onlarla görüşebiliyoruz. Çünkü elan yararcı borda bordaya basar açımız var. İdeolojik kimi çatışmalara pürüzsüz bu basar açısıyla cereyan edebiliyoruz. İşte bundan dolayı Türkiye'nin DOĞRU ve güvenilebilir borda bordaya aralık icatçı şekilde görevi ehemmiyetli neticeleri yanı sıra getirdi. İstanbul Tahıl Anlaşması, Ukrayna, Rusya ortada harp esirlerinin değiştirmek ve bire borda bordaya sürede arsıulusal enerjisi ajansı ve Ukrayna arasında, Rusya arasındaki müzakereleri muktedir gelişmek aşırı önemli. Yeni sistemi diyalogla gerçekleştirebileceğimize inanıyorum ve bunun da gerekseme duyduğumuz borda bordaya nesne olduğuna inanıyorum. Ancak toy borda bordaya cümle oluşturabilmek düşüncesince de elbette ki diyaloğu kurmamız geçişsiz ve bizim yegâne ulaşacağımızı teşrikimesai yöntemi de budur. Çatışmanın başından buyana Türkiye ehemmiyetli ve prensipli borda bordaya vakfe sergiledi. Ve burada kılıç bu mücadelesi başından itibaren reddettik. Ve elbette ki Ukrayna'ya desteğimizi sunduk. Ukrayna bizim bu konudaki desteğimizi ölçüm ediyor ve kılıç bu ilhakla ilişik referandumu banko ikrar etmiyoruz. Bunun gayrikanuni bulunduğunu düşünüyoruz. Kırım'ın ilhakı da gene bire borda bordaya şekilde. Rusya'nın harp gemilerinin boğazdan geçmiş olmasına müsaade vermiyoruz ve gene bire borda bordaya biçimde uğur boncuğu askeri uçağın uçuşuna da müsaade vermiyoruz. Bu gayrikanuni fiilleri halk öbür müttefiklerimizle ve arsıulusal toplumla beraberce kınamaya bitmeme ediyoruz" dedi.

"Bazı garplı müttefiklerimizi inandırma etmemiz gerekiyor"

Rusya- Ukrayna savaşını sonlandırmanın havadan olmadığını tamlayan Çavuşoğlu, "Tahıl anlaşması ve öbür girişimler ve öbür inanma artırıcı önlemler mücadelesi sonlandırır mı? Savaşı sonlandırmak gerçekte havadan değil. Çünkü aşırı elan komplike. Aslında önceleri onları Antalya'da Dışişleri Bakanlarını borda bordaya araya getirdiğimizde az buçuk elan kolaydı. Özellikle de İstanbul'da Mart böylece görüştüklerinde az buçuk elan ılımlıydı ortam. Tabii ki değme nesne üzerine anlaşmamışlardı. Öncelikle elbette ki liderlerinden talimatlarını almaları gerekiyordu. Ancak mütalaa ettikleri şeyler az buçuk elan basitti o etapta demin az buçuk elan kompleks bir duruma geldi. Yeni gerçekler var. Ve Rusya burada elbette ki toy gerçeklerle, toy adımlar atabileceklerini anlatım ediyor. Bu toy gerçekler Ukrayna çeşidinden ikrar edilir mi? Tabii ki hayır. Ve nice değişik oyuncu var Batı'da da. Bu açıdan hakkıyla Bazı garplı müttefiklerimizi de inandırma etmemiz gerekiyor niteleyerek düşünüyorum. Şu anda Ukrayna karada ilerliyor. kimi memleketlerini art alıyor. Ama Rusya bunun karşılığında isteyerek şekilde da çırçıplak altyapıları maksat alıyor. Yani sahn gerçekte Ukraynalılar düşüncesince elan mütekait bir duruma geldi ve çoğumuz düşüncesince de az buçuk elan mütekait bir duruma geldiğini söyleyebiliriz. İlkbahar öncesinde sanırım aşırı elan net borda bordaya levha olacak. Bir mütareke mi aksi taktirde borda bordaya mütalaa mi olacak buna mı art dönülecek? Türkiye şekilde çalışmalarımıza bitmeme edeceğiz" biçiminde konuştu.

"Türkiye Avrupa güvenliğine şişman yardım sağlıyor"

Türkiye'nin Avrupa güvenliğine katkıda bulunduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Türkiye Avrupa güvenliğine şişman borda bordaya yardım sağlıyor. Avrupa'nın sınırı Yunanistan ile başlamıyor güneyde. Daha açık anlamıyla Avrupa dediğimiz devir Rusya, Ermenistan, Azerbaycan ayrıca Kazakistan coğrafyasının borda bordaya bölümü fena Avrupa'da ve güneyde Avrupa'nın ve NATO'nun sınırları Türkiye sınırlarında başlıyor. Dolayısıyla terörizmle savaşım açısından bakılınca Türkiye en ehemmiyetli aktör. Biz şu etapta DAEŞ ile deli dolu borda bordaya bütünle savaşım fail yegâne NATO müttefikiyiz ve dört bin ilkokul sebepten borda bordaya tomar DAEŞ'li teröristi elenmiş ettik. Ve elbette ki nice ülkenin katılmış bulunduğu borda bordaya operasyonda ehemmiyetli borda bordaya aktördük. Ve sanırım 125'ten borda bordaya tomar ülkeden mevrut ecnebi yıldırıcı savaşçıyla da savaşım ettik bu anlamda. NATO'da kılıç en ehemmiyetli katkıyı sağlayıcı taraflardan biriyiz bu anlamda. Küresel ekonomik duruma baktığımızda da yukarı sıralardayız. NATO değme devir Türkiye'nin rolünü çabalarını ve katkılarını ölçüm ediyor. Ancak bire borda bordaya şeyi Avrupa Birliği düşüncesince söyleyemem. Avrupa Birliği gerekseme duyduklarında, borda bordaya muhacir krizi olduğunda, muhaceret krizi olduğunda bizimle iletişime geçiyor. Bu elbette ki borda bordaya apayrı toptan dava ve amma velakin savaşım etmeliyiz. Ve bu dava artıyor. Özellikle de yerinden edilmiş şahısların sayısı, göçmenlerin sayısı Covid-19 salgını öncesinde 70 milyondu. Şimdi 100 milyondan borda bordaya tomar evet sayıları. Dolayısıyla bu uğur boncuğu devir ortadan kalkmayacak. Ne derseniz deyin namına en ehemmiyetli engellerden borda bordaya tanesi olacak ve bizimle teşrikimesai gerçekleştirmek gereksinimi duyduklarında bizimle temasa geçiyorlar. Ukrayna konusundaysa ki kılıç en çalışan destekçilerinden biriyiz Ukrayna'nın. Burada toy borda bordaya AB misyonu var. Ukrayna kuvvetlerinde oryantasyon gözetiminde ve Avrupa Birliği bizimle rastgele borda bordaya biçimde bu mevzuyu mütalaa etmedi" dedi.

"AB düzenlilik mekanizmalarında bizi dışlamaya çalışıyor"

Avrupa Birliği'nin Türkiye'yi dışladığını kail Bakan Çavuşoğlu, "AB ve NATO arasındaki anlaşmalara baktığımızda Avrupa Birliği'nin bunu yapması lazım. Avrupa Birliği halis muhlis bu düzenlilik mekanizmalarından Avrupa ve Avrupa Birliği düzenlilik mekanizmalarında bizi dışlamaya çalışıyor. Bize gereksinimler olduğunda bizimle temasa geçiyorlar. Ama şu etapta çabucak Avrupa devletleri değil, dünyanın halk Türkiye'nin rolünü bundan hakeza tanımlıyor. On sene geçmiş Avrupa Birliği bizim ilişkilerimizi sorguluyordu. Dünyanın art kalanıyla ilişkilerimizi sorguluyorlardı ve borda bordaya çizi kayması varmı aut politikada niteleyerek düşünüyorlardı. Şu anda değme dü tarafla denktaş borda bordaya halde görüşebilen yegâne NATO müttefiki biziz. Dolayısıyla bizim ilişkilerimizi dengelememiz lazım. Avrupa Batı ve dünyanın öbür kısımlarıyla ilişkilerimizi behemehâl dengelememiz gerekiyor ve bunları birbirinin alternatifi şekilde görmememiz gerekiyor. Tam şekilde yaptığımız gerçekte bu. Ve kılıç burada oynadığımız rolün sonuç adım ehemmiyetli olduğuna inanıyoruz ve çabucak bizim bölgemiz düşüncesince değil, dünyanın halk düşüncesince ve ilkin de hububat anlaşması, kemre anlaşması kabilinden değişik mevzularda bizim fer sarfiyat ettiğimiz halk bölgelerde aşırı da ehemmiyetli borda bordaya gösteriş oynadığımızı anlatım geçirmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

"İsrail ile ilişkileri normalleştirmenin Filistin davasına borda bordaya ihanet bulunduğunu erişmek hata olur"

Ülkeler arasındaki ilişkileri dengelemek kabilinden borda bordaya görevin olmadığını kaydeden Çavuşoğlu, "Mısır'la diplomatik ilişkileri kesmek, ilkin çarpış sonrasında bizim kararımızdı. Biz bunun akıllıca veya hata bulunduğunu söylemiyoruz. Bu bizim kararımız. Yine bire borda bordaya biçimde İsrail'de toy borda bordaya Cumhurbaşkanı ve toy borda bordaya hükümet kuruldu. Bundan bilistifade ilişkileri normalleştirmeye başladık. Bu normalleştirmenin Filistin davasına borda bordaya ihanet veya bunun pahasına bulunduğunu erişmek hata olur. Ama bu normalleşme çapraz değme dü tarafa da dayanak veriyor. Yani çabucak Türkiye ve İsrail ortada değil semt düşüncesince bilfarz Mısır hem Arap dünyası düşüncesince hem Akdeniz dünyası düşüncesince Müslüman evren düşüncesince Afrika düşüncesince ehemmiyetli borda bordaya şehir çoğumuz düşüncesince önemli. Dolayısıyla bulunan şartları değerlendirdiğimizde bizim bölgemiz ilkin de bu bölgenin dobra ilişkilere gereksinimi var. Türkiye ve Mısır ortada ilgiler kurulmalı. Dolayısıyla bizim bunu muvazene kabilinden rastgele borda bordaya sorunumuz yok. Eğer siz açıksanız, adilseniz, İsrail bizim bu konudaki pozisyonumuzu net borda bordaya halde biliyor. Filistin'le ilişik konumumuzun değişmeyeceğini biliyorlar. Cumhurbaşkanımız elbette ki Cumhurbaşkanı aradığında hakkıyla sonuç adım dobra neticeler verdi. İsrail, burada kimsenin borda bordaya hücum yapmaması icap ettiğini ve ilkin de ramazanın sonuç on gününde borda bordaya sulh ortamı olmasını destekledi. Diyalog bu açıdan hepimize faydalı oldu. Yani bunu dengelemek kabilinden rastgele borda bordaya endişemiz yok" biçiminde konuştu.

"Suriyelileri art dönmeye zorlayamayız"

Çavuşoğlu, Suriyeli sığınmacıların ülkelerine art dönmesinin fahri şekilde gerçekleşmesi icap ettiğini vurgulayarak, "Esad, 11 senedir bu mücadelesi bitmeme ettiriyor. Ve bu krizin, bu problemin her insanın üzerine ehemmiyetli tesirleri var. Bir Akdeniz boyutu var elbette ki bitişik devletlerde sığınmacılar var. Yine Lübnan'da da aşırı şişman sorunlara defa açıyor bu durum. Güvenlikle ilişik sorunlar, yıldırıcılık PKK YPG bölmeye çalışıyor ve yer bütünlüğünü bölmeye çalışıyor. Buradaki elbette ki ölçülü muhalefetle ilişik şekilde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin de tanıldığı halk dünyanın tanıldığı bu muhalefetle diyet ortada behemehâl ilgiler bitmeme ediyor. Bizim bu açıdan diyetle de elan pozitif borda bordaya diyalog kurmamız gerekiyor. Hem anayasal komitesi hem de Astana formatı içindeki toplantılarda bulunmamız gerekiyor. Aynı biçimde diyetle de borda bordaya angajmanı girmemiz gerekli. Çünkü sığınmacıların art dönmesi düşüncesince bunun fahri borda bordaya halde sakıncasız ve haysiyetli borda bordaya halde yapılabilmesi düşüncesince bu önemli. Suriyelileri art dönmeye zorlayamayız. Herhangi borda bordaya bası yapamayız. Bunu behemehâl fahri olması gerekiyor. Tabii bire borda bordaya sürede kılıç yıldırıcı örgütlerle ilişik şekilde da mücadelemizi sürdürmeliyiz. Ayrımcılık olmaksızın bunu sürdürmemiz lazım. Bu değerlendirmeleri beklenti ediyorum ki diyetle algılar ve ülkede elan temelli borda bordaya sulh kurulabilir. Gerçekçi olmamız lazım" dedi.

"Türkiye şekilde Suriye'de durumun etkilerini uygun yaşıyoruz"

Suriye krizinin etkilerinden bahseden Bakan Çavuşoğlu, "Suriye krizinin değişik boyutlarından bahsettim. Terörizm bu boyutlardan borda bordaya tanesi. Türkiye şekilde kılıç gerçekte Suriye'deki durumun etkilerini uygun yaşıyoruz. Ancak yıldırıcılık bunlardan en nazik ciddiyete erbap olanı. PKK YPG PYD. Bunların ortada uğur boncuğu ayırt yok. Hepsi bire borda bordaya şey. O örgütün liderliği Kandilden geliyor. Esad'ın o dönemdeki başbakanı bunu filhakika kanıtlarıyla anlatım etti ki kılıç de bunu biliyoruz. Biz bu yıldırı örgütünün Türkiye'ye aracısız Türkiye'nin güvenliğine borda bordaya zılgıt oluşturduğunu biliyoruz. Son dü yılda 2 binden borda bordaya tomar Suriye'den terörizmle ilişik hücum yaşadık ve 500 insan yaşamını kaybetti. Şehitlerimiz var. Ve gene elbette çırçıplak yurttaşlar da hem Türk vatandaşları hem Suriyeli çırçıplak yurttaşlar hayatlarını kaybetti. Burada günahsız sivilleri öldürdüler ve nice insana bası uyguladılar. Azınlıklara bası uyguladılar. Aslında aşırı enteresan bulunan şu. Oradaki Hristiyan azınlığa borda bordaya bası yapmalarına karşın bunu gerçekte Hristiyan dostlarımızı tetiklemek ateşlemek düşüncesince söylemiyorum. Ama elbette ki onların orada temsilcileri de var, Avrupa'da da seslerini duyuruyorlar. Diğer azınlıkların okullarını kapatıyorlar bu azınlıklar karışma peyda geçirmek üzere. Onların çocuklarını özlük kadrolarına karışma ediyorlar. Ancak Batılı dostlarımız Amerika karışma peyda geçirmek üzere. Onlar gözlerini kapatıyorlar. Çünkü onların borda bordaya ayrılıkçı gündemi var. Ülkeyi bölmeye çalışıyorlar. Türkiye'de kalburüstü olamadılar. Şu an Kuzey Irak'ta aktifler, Suriye'de aktifler bu anlamda. Irak'ta da bire borda bordaya sürede sonuç borda bordaya sene içinde 800'den borda bordaya tomar yıldırı saldırısı yaşadık. 2009 senesinde bu yıldırı örgütlerine erinç borda bordaya operasyona başladık ve elan sonraları Amerika ile ve Rusya ile ilkokul gündüz içinde borda bordaya anlayışa vardık. Bu teröristleri bizim sınırımızdan 30 kilometre güneye itmeye ikrar ettiler. Ama şu evreye genişliğinde ne Amerika ne Rusya bu taahhüdünü namına getirmedi. Teröristler hala orada bizlere saldırmaya bitmeme ediyorlar. Dolayısıyla bizim bu operasyonla bitmeme yazar bu piyasası rastgele borda bordaya yıldırıcılık unsurundan temizlememiz gerekiyor. Bu sahaların borda bordaya kısmında filhakika kılıç DEAŞ'tan temizlemiştik. Arındırmıştık ve bölgedeki öbür yıldırıcı örgütlerden arındırmıştık bu bölgenin borda bordaya tarafını zaten. Ama bire borda bordaya sürede kılıç diyetle de istihbaratçı seviyesinde değinme halindeyiz. Çünkü bu yıldırı örgütleri söylediğim kabilinden ayrılıkçı borda bordaya gündeme sahipler" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler