USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Çavuşoğlu: Bosna Hersek'teki kâffesi ortalık Türkiye'nin gösteriş oynamasını istiyor

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Bosna Hersek'te ağırbaşlı kırılganlık ve gerilim bulunduğunu belirterek, "Balkan ülkelerinin tamamının Türkiye'ye bakışı sonuç aşama olumludur. Türkiye'nin orada gösteriş oynamasını istiyor Bosna Hersek'teki topu topu taraflar." dedi.

Çavuşoğlu: Bosna Hersek'teki kâffesi ortalık Türkiye'nin gösteriş oynamasını istiyor
05-11-2021 14:30
Ankara

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2022 yılı bütçesinin sunumunun peşi sıra milletvekillerinin tenkit ve sorularını yanıtladı.

Türk aut ve iç politikalarında "Kürt düşmanlığı" sanarak müşterek kavramın olmadığına ayraç fail Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin Suriye'de işgalci adına nitelendirilmesini reddettiğini söyledi.

HDP milletvekillerinin Çavuşoğlu'nun sözünü keserek eleştirilerde bulunması, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz'ın milletvekillerine müteveccih "Sayın Bakan devir boyu dinledi. Siz dü dakika dinlemeye sabretmiyorsunuz. Böyle müşterek demokratik sağgörü evet mu?" lafları üstünde Çavuşoğlu, "PKK demokrasisi Sayın Başkan. PKK'dan öğrenirlerse hakeza olur." dedi.

Çavuşoğlu, sözünü kesmeye bitmeme fail HDP'li milletvekillerine, "Siz bildirme etmeseniz de esas bu, siz PKK'nın güdümündesiniz." sanarak seslendi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, laflarını şu halde sürdürdü:

"Sen benim devletime 'İşgalci' diyeceksin, buna da Çin'den (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki Suriye oturumunda Çin'in Türkiye'yi 'işgalci' olmakla suçlaması) sağlam göstereceksin! Uluslararası ahbaplık ne diyor ona bakarsın. Uluslararası hukukta müşterek ülkeye müteveccih zılgıt düşüncesince oraya duhul olanağı veriyor mu, BM Şartı'nın 51. maddesi? Veriyor. Çin illet bana işgalci dedi? Çünkü en akıbet BM'de Uygur Türkleriyle ait kuma müşterek mal beyanı yayınladık, ondan sonraları dedi Çin. Çin'in demesiyle mi olmaktadır bu? Ya da sizin, müşterek kişinin, benim dememle mi olmaktadır bu? Uluslararası ahbaplık geçerli. Değerli arkadaşlar, bizde Kürt kini yoktur."

Muhalefet milletvekillerinin Çavuşoğlu'nun sözünü kesmesi üstünde Komisyon Başkanı Yılmaz, kesif pıtrak karışma ederek milletvekillerini Çavuşoğlu'nu dinlemeleri ve Komisyonun emek vermek düzenini bozmamaları anlamında uyardı.

Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Bir uydurma söylerken karşıdakinin vereceği yanıtı fikren konuşacaksınız ki müşterek uydurma gelir hakkınız var ise o yanıta da dayanak göstereceksiniz. Ben düşüncelerimi açık açık konuşuyorum. Ülkeme 'İşgalci' diyene ego gerekeni söylerim, yaparım. Ülkeme kara atanın yüzüne gerçekleri söylerim. Bizim politikalarımızda Kürt kini yoktur. Kürtler Türkiye'de de Irak'ta da, İran'da da Suriye'de de bizim kardeşimizdir. Siz de aşırı elleme bildiğiniz eşi ki bizim mücadelemiz PKK'yla. Siz kendinizi denktaş müşterek tarafta görüyorsanız müşterek obje diyemem fakat Kürt kardeşlerimizi, 'Kürtler eşittir PKK' adına göremezsiniz. Bunu reddediyoruz, bildirme etmiyoruz. Kürt kardeşlerimizin de PKK'dan neler çektiğini oldukça elleme biliyorsunuz."

Doğu Akdeniz

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki tabii taş yağı lambası lambası kontrol ve tetebbu faaliyetlerinden vazgeçip vazgeçmediği yönündeki sorular üzerine, Türkiye'nin ana kara sahanlığını BM'ye bildirdiğini ve pırtı dibine aldırdığını, Libya ile de mevzuya bağlı barışma imzaladığını hatırlattı.

Kıta sahanlığı belirlendikten sonraları rastgele müşterek an, rastgele müşterek dakika sismik araştırı yada tetebbu ika zorunluluğu olmadığına ayraç fail Çavuşoğlu, "Orası sizindir. Ne devir gerekseme duyar, ne devir burada müşterek belirgi var ise tabii taş yağı lambası lambası konusunda, arazi yağı dair gereğini yaparsınız." sanarak konuştu.

Çavuşoğlu, Yunanistan'ın Türkiye'nin ana kara sahanlığına duhul denemelerinin önlendiğini hatırlatarak "Hakkımızı koruyoruz. Karadeniz'de gerekseme varsa, Karadeniz'de taş yağı lambası lambası potansiyeli hâlâ fazlaysa, çıkarımız orada hâlâ fazlaysa oraya gideriz. Sonra döneriz, sismik gemilerimizin bulgularına uyarınca istediğimiz yerde tetebbu emek harcaması yaparız. Buraya da kimseyi sokmayız, bu bir. İkincisi, gemilerimizin hiçbirini satmadığımız gibi, Enerji Bakanı'mız da size söyler, bu konudaki filomuzu artırıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya ve Amerika ile ilişkiler

Milletvekillerinin, Türkiye'nin Rusya ve Amerika ilişkilerine yöneltilen eleştirilere ise Çavuşoğlu, "Biz Rusya'yla Amerika ortada dengeyi kendimize istinaden yapıyoruz. Bu müşterek yalpalama, ikisinin ortada tekâsüf değildir. İşimize nite geliyorsa çapraz faydalar temelinde anca yaparız." cevabını verdi.

Çavuşoğlu, müşterek istifham üzerine, "Kanal İstanbul'un Montrö'ye, Montrö'nün Kanal İstanbul'a tesiri yok." dedi.

"Bakanlığa hak getirdim"

Dışişleri Bakanlığının işleyişine bağlı eleştirileri de yanıt veren Çavuşoğlu, "Bakanlık ortamında de karışıklık ha fakat bu Bakanlık fitnelere gelmez." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, ehemmiyetli olanın, aut politikada sergilenen muvaffakiyet bulunduğunun altını çizerek muhalefetin müşterek sormaca yaptırması halinde, ilkin emlak dışındaki vatandaşlara müteveccih hizmetlerden mahsus memnuniyeti kişi gözleriyle göreceğini belirtti. En ehemmiyetli ölçütün vatandaşların memnuniyeti bulunduğunu dile getiren Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Türk diplomasisinin ve diplomatların hayattaki itibarı önemlidir. Hamdolsun, bu mevzuda da dünyanın en hatırlı diplomatlarına sahibiz. Şu anda da Türk aut politikası hayattaki en aktif, en hatırlı aut politikalardan müşterek tanesidir. Gururla söylüyorum ki bu Bakanlığa hak getirdim, adalet. Herkes rastgele müşterek yere gidebiliyor, hacısı hocası rastgele müşterek yere gelebiliyor. Afrika'ya revan de dönüşte umumi başmuallim oluyor, en elleme diplomatımızı da Afrika'ya, Asya'ya gönderiyorum. Benden esbak yıllarda muhtemelen diplomatlar hoppadak Batı'ya gidiyordu. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Genel Sekreter Yardımcılığını paylaşıyorlar, rantı paylaşıyorlar, öbür hariç ilişkiler uzmanı arkadaşlara müşterek obje yok. Benim dönemimde ise hak geldi. Yanlışımız, eksiğimiz vardır. Ama rastgele müşterek kararımızı hak içinde, tamamı arkadaşlarımızı gözeterek alıyoruz."

"Bölücü zihniyetinizi yansıtıyorsunuz"

Suriye'nin kuzeyindeki Afrin dalında enfrastrüktür ve okulların olduğunu, Kürtlerin buraya değiştirmek istediğini kaydeden Çavuşoğlu, "Bilin bakalım ki engelliyor? PKK/YPG engelliyor. Dönen Kürtleri de katlediyorlar." dedi.

Çavuşoğlu, salondaki milletvekillerinin tezvir atmaları üzerine, "'Şengal' değil, 'Sincar' kardeşim! Hep bölen zihniyetinizi yansıtıyorsunuz. Irak'ın resmi dilinde de Sincar'dır ve Sincar'daki PKK'ya yönelik, Kürt Bölgesel Yönetimi ile Bağdat yanında barışma imzaladı PKK'yı buradan paklamak için. Kaldı, Haşdi Şabi grupları geldi PKK'yı vuruyor bitişik ülkenin desteğiyle, o ayrı müşterek konu. İkisi de rahatsız." bilgisini verdi.

Irak'taki Kürtlerin PKK'dan aşırı erinçsiz olduğunu, KDP ve öbür partililerin, PKK'nın aşırı sayıda köyü nehiy ettiğini dediğini aktaran Çavuşoğlu, "Dağlarda barınamıyorlar şimdi. Artık içerlerde de barınamıyorlar da... Ayrıca, burada BM kampını da, Mahmur kampını da Türkiye vurdu diyorlar. Mahmur kampı, BM de izah yaptı, PKK'nın elinde. Girişler çıkışlar PKK'nın kontrolünde." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, PKK ile sonuna genişliğinde savaşım edilmesi icap ettiğini vurgulayarak "Siz orada barış, burada sulh diyorsunuz. Siyasi hal tüketildi. PKK tüketti, yanaşmadı." dedi.

Batılıların PKK'ya bası yaptığını kail Çavuşoğlu, "'Bırakmayın' diyor. İşin ortamında narkotik var, insanoğlu kaçakçılığı var, bambaşka şeyler var. Gidin Kürt anneleri kulak verin Diyarbakır'da, onlar size anlatsın işin ortamında neler var." sanarak konuştu.

"10 büyükelçinin arka etap atmasını hazmedememişsiniz"

Çavuşoğlu, Osman Kavala açıklaması karşılayıcı 10 sefirikebir mevzusuyla ait şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu problemi bu halde çözdük fakat büyükelçiler arka etap attığı düşüncesince çözdük. Cumhurbaşkanı'mızın azimli duruşu yardımıyla tığ tamamı hazırlıklarımızı yaptık, 10 sefirikebir arka etap attı. Şimdi büyükelçiler haklıdır, haksızdır ona girmiyorum fakat yüzdelik beniz haksızlar. Sizden şurası beklerdim, müşterek dost anlattı sadece, diğerleriniz 'Neden bu noktaya getirdi?' dedi. 'Ne genişliğinde muhik olursa olsun bu büyükelçiler ülkemize ültimatom veremez.' demenizi beklerdim. İnsan hakları dair yada bambaşka mevzularda hacısı hocası konuşabilir. Ama Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesi bellidir. Bu büyükelçiler Türkiye'ye karışamaz. Haklı da olsa nahak yere da olsa yapamaz."

Büyükelçilerin yetkisinin muhtemelen bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu eleştirilerini sürdüren milletvekillerine, "Siz 10 büyükelçinin arka etap atmasını da hazmedememişsiniz maalesef. Ama Türkiye düşmanlarına bakın. Bu 10 büyükelçiye ve ülkelerine, 'Madem gerisinde duramayacaktınız niçin çıktınız Türkiye'nin ekmeğine yağ sürüyorsunuz?' dediler." ifadelerini kullandı.

Son müşterek dü senenin bütçe görüşmelerinde, ilkin aykırılık partilerinin benzeşim mevzularda ayrımsız istifham ve eleştirileri yönelttiğini kaydeden Çavuşoğlu, Bakanlık bütçesinin hâlâ faziletli olması dair tamamı tarafların uygun bulunduğunu söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanlığının, rastgele müşterek istem edildiğinde lüzumlu ödeneği Dışişleri Bakanlığına verdiğini tamlayan Çavuşoğlu, güzeşte sene bütçenin üstünde müşterek kaynağın da bu halde alındığını tabir etti.

Meclis'i hâlâ müşterek tomar bilgilendirme dair rastgele müşterek devir amade olduklarını kaydeden Çavuşoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz'ün, kesif pıtrak bakanlığa gelmiş şekilde ayrımlı umumi müdürlüklerden bilim aldığını söyledi.

Çavuşoğlu, çağırma edildikleri devir öğür umumi başkanlarına ve Meclis'e rastgele müşterek mevzuda bilim vermeye amade olduklarını dile getirdi.

"İktidarı köşeye kıstırmak düşüncesince mi söylüyorsunuz?"

Özellikle Yunanistan’ın Ege Denizi'nde birtakım adaları nehiy ettiğine müteveccih yorumlara yer veren Çavuşoğlu, bu mevzuda hâlâ ilk tekraren bilgilendirme yapıldığını ayrıca öğür umumi başkanlarının da bilgilendirildiğini anımsattı.

Çavuşoğlu, adalarla ait ihlallere ilişkin, “AK Parti çağında adalarla ait rastgele müşterek ihlal olmamıştır. Bu, bizlerden ilk ergin demektir. Bunun da sorumlusunun ki bulunduğunu dost arşivlerde sizlere göstereyim. Nereye genişliğinde gideceğini sizler görün.” sanarak konuştu.

Çeviköz’ün de bu mevzuda milletvekillerini bilgilendirdiğini ve mevzuyla ait probleminin bu bilgilendirme peşi sıra arka çekildiğini kail Çavuşoğlu, “Bugün yorumlarınızda şurası gördüm, rastgele müşterek mevzuda AK Parti, Cumhur İttifakı suçlu, rastgele müşterek mevzuda Türkiye haksız, rastgele müşterek mevzuda Cumhurbaşkanlığı Hükümeti suçlu. Arkadaşlar bunu hakkıyla iktidarı köşeye kıstırmak düşüncesince mi söylüyorsunuz olmadan burada hakkıyla müşterek kompleksiniz mi var?” sanarak sordu.

Batılı devletlerin görüşmelerde dile getirilmeyen mevzuları konuşma sonrası açıklamalarına eklediklerini ve Twitter üstünden bu ifadelerin düzeltildiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Her şeyde tığ mi haksızız? Niye onların raporlarından, açıklamalarından yola çıkarak sıkıştırmaya çalışıyorsunuz?” sorularını yöneltti.

Avrupa Komisyonunun Türkiye’yle ait raporunda eleştirilen noktalar genişliğinde Türkiye’yi sitayişkâr noktalardan da uydurma fail Çavuşoğlu, raporla ait kıymetlendirme karşılayıcı milletvekillerine, “Bunu illet söylemiyorsunuz biliyor musunuz? Çünkü sizin az buçuk ilk çizmeye çalıştığınız tabloyla çelişiyor. Yani sizin söylediklerinizi düzeltiyor. Hep bunların raporlarıyla karşılık veriyorsunuz fakat işinize geldiği gibi.” sanarak seslendi.

"Çünkü bizlere ehemmiyet veriyor, güveniyor"

Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı ortamında yada bakanlıkla Cumhurbaşkanlığı ortada oluşturulmak maksut fitnenin tutmayacağını kaydederek, "Cumhurbaşkanlığının, bakanlığı hiçe saydığı" iddialarını yalanladı.

Bakanlığın tamamı değişmeyen bildirme etme mekanizmaları ve faaliyetleri ortamında arazi aldığını bildiren Çavuşoğlu, şu halde bitmeme etti:

“Amerika’yla kuracağımız emek vermek grubu düşüncesince kurumlarımızla yanında Sedat Bey'in (Bakan Yardımcısı Sedat Önal) başkanlığında, öbür ait görü ve kurumlarla bu arada toplantılara başladık. Cumhurbaşkanı'mız bizlere ehemmiyet veriyor. Cumhurbaşkanı'mızın matbuat toplantıları, düet görüşmeler, beraberce görüşmeleri karışma notlarını tığ hazırlıyoruz. Bir lider, müşterek siyasal sizin yazdığınız konuşmayı kıymetlendirmek mecburiyetinde değil fakat Cumhurbaşkanı'mız yüzdelik 95, bizim hazırlamış olduğumuz konuşmalardan faydalanıyor. Çünkü bizlere ehemmiyet veriyor, güveniyor.” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın toplantılarına Dışişleri Bakanı yada görü görevlilerinin katılmadığına müteveccih eleştirilere, “Diplomasi dünkü değil. 500 salname müşterek diplomatlık tarihimiz var. İkili görüşmeler, konuşma formatında var. İki şef de görüşebilir. Ben de görüşüyorum. Bazı mevzular bulunmaktadır ki her insanın uğrunda tartışman gerekmez. Ama onların notlarını da tığ hazırlıyoruz.” karşılığını verdi.

Çavuşoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Erdoğan’ın meydana getirdiği görüşmeyi beraberce temin talebinin Putin’den geldiğini belirterek, “Tabii ki çevirmeni olacak. Sayın Cumhurbaşkanı'mız basar sermaye kebap kebap dönmez bizlere orada ne konuşulduğunu dediği gibi, devrisi devir Milli Güvenlik Kurulunda (MGK) biricik on paralık nelerin konuşulduğunu anlattı. MGK kayıtlarında, talih arşivlerinde var. Nereden bildiğiniz eşi talih arşivlerine girmediğini, tutanakların olmadığını? Kim söylüyor size bunu?” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden’la gerçekleşen konuşma peşi sıra dü tarafın da neler konuşulduğunu paylaştığını dile getiren Çavuşoğlu, “Arkadaşlar sizin derdiniz, başörtülü müşterek kızın orada bulunması mı?” sanarak sordu.

Erdoğan’ın tercümanının, Cumhurbaşkanlığında başmüşavir bulunduğunu ve ABD’de yetişek almış olduğu düşüncesince elleme İngilizce konuştuğunu özetleyen Çavuşoğlu, "O beraberce toplantıda Biden’ın tarafındaki çevirmen ki biliyor musunuz? Bir Türk. Amerika Başkanı'nın tarafındaki çevirmen müşterek Türk. Amerikalılar müşterek Türk tercümana güveniyor da tığ kişi çocuğumuza niçin güvenmiyoruz? Böyle dışlıyorsunuz?" değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik, Mali Eylem Görev Gücünün (FATF) Türkiye’yi boz listeye almasına da değinerek, bu kararın politik bulunduğunu kaydetti. Çavuşoğlu, "Çünkü Amerika’yla Almanya, bunu Demokles’in kılıcı kabilinden bizim üzerimizde az buçuk hâlâ sallandırması için. Şimdi 'yeni değerlendirmede çıkaracağız' diyorlar." ifadelerini kullandı.

Son müşterek dü senenin bütçe görüşmelerinde, ilkin aykırılık partilerinin benzeşim mevzularda ayrımsız istifham ve eleştirileri yönelttiğini kaydeden Çavuşoğlu, Bakanlık bütçesinin hâlâ faziletli olması dair tamamı tarafların uygun bulunduğunu söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanlığının, rastgele müşterek istem edildiğinde lüzumlu ödeneği Dışişleri Bakanlığına verdiğini tamlayan Çavuşoğlu, güzeşte sene bütçenin üstünde müşterek kaynağın da bu halde alındığını tabir etti.

Meclis'i hâlâ müşterek tomar bilgilendirme dair rastgele müşterek devir amade olduklarını kaydeden Çavuşoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz'ün, kesif pıtrak bakanlığa gelmiş şekilde ayrımlı umumi müdürlüklerden bilim aldığını söyledi.

Çavuşoğlu, çağırma edildikleri devir öğür umumi başkanlarına ve Meclis'e rastgele müşterek mevzuda bilim vermeye amade olduklarını dile getirdi.

"İktidarı köşeye kıstırmak düşüncesince mi söylüyorsunuz?"

Özellikle Yunanistan’ın Ege Denizi'nde birtakım adaları nehiy ettiğine müteveccih yorumlara yer veren Çavuşoğlu, bu mevzuda hâlâ ilk tekraren bilgilendirme yapıldığını ayrıca öğür umumi başkanlarının da bilgilendirildiğini anımsattı.

Çavuşoğlu, adalarla ait ihlallere ilişkin, “AK Parti çağında adalarla ait rastgele müşterek ihlal olmamıştır. Bu, bizlerden ilk ergin demektir. Bunun da sorumlusunun ki bulunduğunu dost arşivlerde sizlere göstereyim. Nereye genişliğinde gideceğini sizler görün.” sanarak konuştu.

Çeviköz’ün de bu mevzuda milletvekillerini bilgilendirdiğini ve mevzuyla ait probleminin bu bilgilendirme peşi sıra arka çekildiğini kail Çavuşoğlu, “Bugün yorumlarınızda şurası gördüm, rastgele müşterek mevzuda AK Parti, Cumhur İttifakı suçlu, rastgele müşterek mevzuda Türkiye haksız, rastgele müşterek mevzuda Cumhurbaşkanlığı Hükümeti suçlu. Arkadaşlar bunu hakkıyla iktidarı köşeye kıstırmak düşüncesince mi söylüyorsunuz olmadan burada hakkıyla müşterek kompleksiniz mi var?” sanarak sordu.

Batılı devletlerin görüşmelerde dile getirilmeyen mevzuları konuşma sonrası açıklamalarına eklediklerini ve Twitter üstünden bu ifadelerin düzeltildiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Her şeyde tığ mi haksızız? Niye onların raporlarından, açıklamalarından yola çıkarak sıkıştırmaya çalışıyorsunuz?” sorularını yöneltti.

Avrupa Komisyonunun Türkiye’yle ait raporunda eleştirilen noktalar genişliğinde Türkiye’yi sitayişkâr noktalardan da uydurma fail Çavuşoğlu, raporla ait kıymetlendirme karşılayıcı milletvekillerine, “Bunu illet söylemiyorsunuz biliyor musunuz? Çünkü sizin az buçuk ilk çizmeye çalıştığınız tabloyla çelişiyor. Yani sizin söylediklerinizi düzeltiyor. Hep bunların raporlarıyla karşılık veriyorsunuz fakat işinize geldiği gibi.” sanarak seslendi.

"Çünkü bizlere ehemmiyet veriyor, güveniyor"

Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı ortamında yada bakanlıkla Cumhurbaşkanlığı ortada oluşturulmak maksut fitnenin tutmayacağını kaydederek, "Cumhurbaşkanlığının, bakanlığı hiçe saydığı" iddialarını yalanladı.

Bakanlığın tamamı değişmeyen bildirme etme mekanizmaları ve faaliyetleri ortamında arazi aldığını bildiren Çavuşoğlu, şu halde bitmeme etti:

“Amerika’yla kuracağımız emek vermek grubu düşüncesince kurumlarımızla yanında Sedat Bey'in (Bakan Yardımcısı Sedat Önal) başkanlığında, öbür ait görü ve kurumlarla bu arada toplantılara başladık. Cumhurbaşkanı'mız bizlere ehemmiyet veriyor. Cumhurbaşkanı'mızın matbuat toplantıları, düet görüşmeler, beraberce görüşmeleri karışma notlarını tığ hazırlıyoruz. Bir lider, müşterek siyasal sizin yazdığınız konuşmayı kıymetlendirmek mecburiyetinde değil fakat Cumhurbaşkanı'mız yüzdelik 95, bizim hazırlamış olduğumuz konuşmalardan faydalanıyor. Çünkü bizlere ehemmiyet veriyor, güveniyor.” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın toplantılarına Dışişleri Bakanı yada görü görevlilerinin katılmadığına müteveccih eleştirilere, “Diplomasi dünkü değil. 500 salname müşterek diplomatlık tarihimiz var. İkili görüşmeler, konuşma formatında var. İki şef de görüşebilir. Ben de görüşüyorum. Bazı mevzular bulunmaktadır ki her insanın uğrunda tartışman gerekmez. Ama onların notlarını da tığ hazırlıyoruz.” karşılığını verdi.

Çavuşoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Erdoğan’ın meydana getirdiği görüşmeyi beraberce temin talebinin Putin’den geldiğini belirterek, “Tabii ki çevirmeni olacak. Sayın Cumhurbaşkanı'mız basar sermaye kebap kebap dönmez bizlere orada ne konuşulduğunu dediği gibi, devrisi devir Milli Güvenlik Kurulunda (MGK) biricik on paralık nelerin konuşulduğunu anlattı. MGK kayıtlarında, talih arşivlerinde var. Nereden bildiğiniz eşi talih arşivlerine girmediğini, tutanakların olmadığını? Kim söylüyor size bunu?” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden’la gerçekleşen konuşma peşi sıra dü tarafın da neler konuşulduğunu paylaştığını dile getiren Çavuşoğlu, “Arkadaşlar sizin derdiniz, başörtülü müşterek kızın orada bulunması mı?” sanarak sordu.

Erdoğan’ın tercümanının, Cumhurbaşkanlığında başmüşavir bulunduğunu ve ABD’de yetişek almış olduğu düşüncesince elleme İngilizce konuştuğunu özetleyen Çavuşoğlu, "O beraberce toplantıda Biden’ın tarafındaki çevirmen ki biliyor musunuz? Bir Türk. Amerika Başkanı'nın tarafındaki çevirmen müşterek Türk. Amerikalılar müşterek Türk tercümana güveniyor da tığ kişi çocuğumuza niçin güvenmiyoruz? Böyle dışlıyorsunuz?" değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik, Mali Eylem Görev Gücünün (FATF) Türkiye’yi boz listeye almasına da değinerek, bu kararın politik bulunduğunu kaydetti. Çavuşoğlu, "Çünkü Amerika’yla Almanya, bunu Demokles’in kılıcı kabilinden bizim üzerimizde az buçuk hâlâ sallandırması için. Şimdi 'yeni değerlendirmede çıkaracağız' diyorlar." ifadelerini kullandı.

Yurt haricinde "ülkücülere" müteveccih algıya bağlı Çavuşoğlu, "Ülkücüleri seversiniz sevmezsiniz, ülkücülerin neresi terörist? ideal Ocaklarının ne yıldırı faaliyeti olmuştur?" sanarak sordu.

Çavuşoğlu, FETÖ ve PKK yıldırı örgütlerinin lobilerine müsaade verilmemesi, buna dirlik el donanması gösterilmesi icap ettiğini söyledi.

Kadın hakları dair kırılan olduklarına ayraç fail Çavuşoğlu, İstanbul Sözleşmesi tartışmalarının, avrat ve kız çocuklarıyla ait olmadığını, 47 emlak ortada hoppadak 10 ülkenin imza attığını ve 6 AB üyesi ülkenin bu sözleşmeyi onaylamadığını belirtti.

Çavuşoğlu, ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) yaptırımlarıyla ait olarak, ABD'nin samimiyetsiz, tekme standardının ve dü yüzlülüğünün işareti bulunduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, "Şimdi sen, NATO müttefikine müeyyide diyeceksin sonraları bambaşka yerlerden teşrikimesai yapıyorum sanarak Hindistan'a ayrıklık davranacaksın. Bunların hepsini, Cumhurbaşkanımız, Biden'ın yüzüne ayrımsız halde söylemiştir. Söylemeye bitmeme edeceğiz." dedi.

"Uluslararası topluluk müzakere görevlisi olmalı"

Türkiye'nin kapasitesinin, arttırma hicret almaya bundan hakeza amelî olmadığını her insana dediğini aktaran Çavuşoğlu, Suriyelileri fahri adına ülkelerine taklip dair 4 ülkeyle anlaştıklarını kaydetti.

Çavuşoğlu, "Bunlarla yanında çalışmanın dışında, tığ ferdî adına da yaptık. Göçmenleri geldikleri devletlere gönderiyoruz. Pakistan'a mesela, uçakla gönderiyoruz. Afganistan'a aşırı sayıda gönderdik. Hatta şu anda 2 bin yöresinde Afgan, Afganistan'a değiştirmek istiyor. Bunu da BM Mülteciler Yüksek Komiserliğiyle hepsiyle koordineli müşterek halde saydam yapıyoruz." sanarak konuştu.

Suriye'ye dönenlerin sayısının da kısaca 470 bin bulunduğunu bildiren Çavuşoğlu, şerait oluştukça arka dönüşlerin bitmeme edeceğini fakat arsıulusal topluluğun da bu mevzuda müzakere görevlisi olması icap ettiğini söyledi.

"Ürettiğimiz ürünleri istediğimiz devletlere satarız"

Çavuşoğlu, F16 dair Amerika Başkanı Joe Biden'ın Kongre ile konuşacağını belirterek, bunun olmaması biçiminde Türkiye'nin kişi harp uçağını, hızlı üretime geçene kadar, ülkenin defans uran gereksinim duyan tayyare ve iklim defans dahi, bambaşka ülkelerden sağlayacağını kaydetti. Çavuşoğlu, "Biz ürettiğimiz ürünleri istediğimiz devletlere satarız. SİHA da satarız bambaşka yere de satarız. Biz efor harcama etmiyoruz satalım diye, pöçük var. Türkiye'de icap amme şirketleri, gerekse hususi firmaların ürettiği SİHA'ların uğrunda kuyruklar var, hacısı hocası bildirme etmek istiyor. Bazıları İHA, birileri SİHA bildirme etmek istiyor. Savunma uran ehemmiyetli müşterek çeşit ihracatımızda." dedi.

Özgür Suriye Ordusuna (ÖSO) bağlı müşterek soruya Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Bir, kimyevi tabanca ağız ağıza PKK'nın müşterek yalanıdır. İki, insanoğlu hakları ihlalini ki yaparsa yapsın, ki olursa olsun siyasal de olsa, müşterek düzenlilik görevlisi de olsa Türkiye'de yahut bambaşka müşterek kişi da yapsa orada ÖSO yahut müşterek gayr da yapsa bizim buna hoşgörü göstermemiz beklenen değildir. Bu cins ithamlar geldiği devir lüzumlu soruşturmayı yapıyoruz." cevabını verdi.

"Allah korusun arbede başlarsa tamamı Balkanlara sıçrayabilir"

Bosna Hersek'teki politik krize ilişkin, ülkede ağırbaşlı kırılganlık ve gerilim bulunduğunu tamlayan Çavuşoğlu, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Sırp üyesi Milorad Dodik'in ne hazırlamaya çalıştığını gördüklerini söyledi.

Çavuşoğlu, "Fakat elleme bulunan şu: Her ne genişliğinde AB ülkeleri, AB bizi rakip adına görse de Balkan ülkelerinin tamamının Türkiye'ye bakışı akıbet basamak olumludur, yapıcıdır. Türkiye'nin orada gösteriş oynamasını istiyor Bosna Hersek'teki tamamı taraflar. Sırplar da Hırvatlar da ayrımsız halde Boşnaklar da bizlerden ve Cumhurbaşkanımızdan iane istiyor. Dodik de diyor ki 'Avrupa'ya icap yok, Türkiye bu iş yapsın." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin alanda barış, muvazene ve kazançlı kalkınma düşüncesince efor harcama ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve bölgedeki nice liderle temasta bulunduğunu anımsattı.

Çavuşoğlu, bir hale bağlı duygulu olduklarını ve gerekeni yaptıklarını dile getirerek, "Allah korusun müşterek arbede başlarsa tamamı Balkanlara sıçrayabilir çünkü, Sırbistan ile Kosova ortada da kezalik gerilim artıyor." dedi.

AB ordusu fikrinin, gerçekleşmeyecek müşterek manzara bulunduğunu kail Çavuşoğlu, "Biz hakeza müşterek hayale karşıyız. NATO'nun alternatifi güçlü olamaz." değerlendirmesini yaptı.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarının peşi sıra Dışişleri Bakanlığı ve ait kuruluşlarının bütçeleri komisyonda bildirme edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler