USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Çanakkale Kara Savaşları'nın sene dönümünde Lone Pine Anıtı’nda yâd töreni düzenlendi

Çanakkale Kara Savaşları'nın 107. yılı nedeniyle Gelibolu Yarımadası'ndaki Lone Pine (Tek Çam) Anıtı'nda tören düzenlendi.

Çanakkale Kara Savaşları'nın sene dönümünde Lone Pine Anıtı’nda yâd töreni düzenlendi
25-04-2022 13:10
Çanakkale
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Çanakkale Kara Savaşları'nın 107. yılı töreni

Törene Avustralya’nın Ankara Büyükelçisi Miles Armitage, Yeni Zelanda Gaziler Bakanı Meka Whaitiri, İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Sir Dominick Chilcott, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz, İrlanda’nın Ankara Büyükelçisi Sonya Mcguinness, Bangladeş’in Ankara Büyükelçisi Mosud Mannan, Eceabat Kaymakamı Mustafa Çiftçiler, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, aşırı sayıda evcil ve ecnebi mezun ile Avustralya ve Yeni Zelanda vatandaşları katıldı.

Anzak Koyu'nda anadan görme 'Şafak Ayini' yapıldı

Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi Armitage, törende meydana getirdiği konuşmada, doğrudan rastgele Avustralyalının hafızasında Birinci Dünya Savaşı’ndan küsurat benzeşim hatıraların bulunduğunu belirterek “Bu mezarlıklar ve anıtlar (Gelibolu’daki) mücadelenin, Avustralya’da mevcut topluluklar ve ailelere neye servet bulunduğunun kanıtıdır.“ dedi.

Birinci Dünya Savaşı ve Gelibolu’daki savaşın eskiden kaldığını vurgulayan Armitage “ Ülkemizde bunların dip etkilerini anıtlarla ve heykellerle hatırlıyoruz ki bunlar rastgele Avustralya şehri yahut nahiyesinde bulunuyor.” diyerek konuştu.

Konuşmaların arkası sıra harpte yaşamını kaybedenler düşüncesince afsun edildi.

Saygı duruşu, çelenklerin konulması ve ulusal marşların okunmasının arkası sıra diplomatik ve askeri amaç temsilcileri mezarları görüşme etti.

Yeni Zelanda Anıtı'nda tören

Gelibolu Yarımadası'ndaki Conkbayırı'nda mevcut Yeni Zelanda Anıtı'nda da tören gerçekleştirildi.

Programa katılanlar, Yeni Zelanda'nın evcil halkı Maorilerin "Karanga" ismi maruz ve "Hoş geldiniz" anlamına mevrut seremonisiyle karşılandı. Ağıtla süregelen törende, hürmet duruşunda bulunuldu.

Yeni Zelanda Gaziler Bakanı Meka Whaitiri, programda meydana getirdiği konuşmada, bu yâd törenlerinde bulunmaktan haysiyet duyduğunu söyledi.

Kore Savaşı gazisinin kızı olarak, savaşın faturasının ve silahlı kuvvetlere görev edenlere, ailelerine bulunan borçların sonuç adım bilincinde bulunduğunu dile getiren Whaitiri, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Burada olmak; politik liderlerin, uluslarının silahlı kuvvetlerini çatışmaya gönderdiklerinde taşıdıkları ciddi sorumluluğun altını çizmektir. Çanakkale Savaşları'nın planlamasını incelediğimizde tamamı sürecin ne genişliğinde işlevsiz ve ehliyetsiz kaldığını, savaşın hedeflerinin ne genişliğinde gerçeklikten ırak bulunduğunu ve süreci yürütenlerin gönül rahatlığı tarafın kabiliyetlerini ve kararlılığını ne genişliğinde küçümsediğini görüp dehşete çekilmek beklenen değil. Çanakkale'ye kadem bastıktan ahir beş altı hafta zarfında nice Yeni Zelandalı asker, ne genişliğinde hata mutasavver birlikte askeri sefere katıldıklarını açık açık görebiliyordu. Anlaşılabilir birlikte şekilde, birileri düşüncesince bu vaziyeti almak mütekait oldu. Her ne genişliğinde bu durumun sorumlularını kınasalar da görevlerini hazırlamaya bitmeme ettiler. Burada savaşanların tamamı cesareti, fedakarlıkları ve kararlılığı, esas birlikte şansı namevcut birlikte askerin seferin sorumluluklarının hatalarını aşmaya yetmedi. Bu gerçek, 1915'in ahiret yolculuğu ve acılarını hâlâ da feci bir duruma getiriyor. Bu, yüzleştirme olanağı sunan fakat çağ üstünde düşünmemiz müstelzim de birlikte gerçeklik."

Savaşta yaşamını kaybeden Yeni Zelandalı askerler düşüncesince afsun edilmesinin arkası sıra alplık şarkıları seslendirildi.

Ülke temsilcilerinin anıta çelenkler bırakması ve hürmet duruşuyla bitmeme fail törende, İstiklal Marşı ve Yeni Zelanda Milli Marşı çalındı. Anıta, Türkiye Cumhuriyeti yerine Eceabat Kaymakamı Mustafa Çiftçiler, çelenk bıraktı.

Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri Birliğince Haka dansı gösterisiyle sona ermiş törene, Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Yeni Zelanda'nın Ankara Büyükelçisi Zoe Coulson-Sinclair, Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi Miles Armitage, 95. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Engin Candaş ve Çanakkale Savaşları'nda toprak düzlük gayrı devletlerin temsilcileri ile Anzak torunları katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler