USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Buzullardaki buz payı kestirim edilenden yüzdelik 20 şimdi az

Son araştırma, evren genelindeki buzullardaki buz oranının kestirim edilenden yüzdelik 20 henüz az olduğuna ayraç ediyor.

Buzullardaki buz payı kestirim edilenden yüzdelik 20 şimdi az
08-02-2022 13:16
Ankara

Al Jazeera'deki habere göre, "Nature Geoscience" dergisinde piyasaya çıkan araştırmada, peyk teknolojisindeki gelişmelerle birlikte hayattaki buzul alanlarının önceleri düşünülenden başlangıç döndürücü şimdi az buz ihtiva ettiği ortaya çıktı.

2017 ile 2018 ortada çekilen 800 binden bir tomar buzul görüntüsünün çözümleme edilmiş bulunduğu araştırmada, sağlam başlangıç döndürücü buzulun şimdi evvela değerlendirildiğinden şimdi sığ bulunduğu dikkati çekti.

Bilim insanları, okyanuslarda erime ve kükremek seviyelerini yükselme potansiyeli bulunan yüzdelik 20 şimdi az buzul buzunun bulunduğunu kestirim ediyor.

En başlangıç döndürücü etkilenecek semt "And Dağları"

Araştırma, Asya'daki Himalayalar'ın önceleri kestirim edilenden yüzdelik 37 şimdi bir tomar buz içerdiğine ayraç ederken, Güney Amerika'daki And buzullarının ise büyükçe yüzdelik 27 şimdi az buz içerdiğini tez ediyor.

Peru'nun buzulları, 1970'lerden buyana beniz ölçümlerinin yüzdelik 40'ını şimdiden kaybetti.

Buzulların ne derece çabuk akım ettiğini ölçmeye etkin araştırmanın başlangıç yazarı ve Grenoble Alpes Üniversitesinden Romain Millan, akıbet zamanlarda konuşlandırılan faziletli çözünürlüğünde bulunan uyduların, And Dağları'ndaki ıvır zıvır buzullardan Svalbard ve Patagonya'daki iri buzullara derece hayattaki buzulların yüzdelik 98'inin nite akım ettiğinin evvel analizine imkân tanıdığını söyledi.

Millan, dünyanın en başlangıç döndürücü etkilenecek bölgelerinin And Dağları bulunduğunu belirtti.

Araştırmanın Grönland ve Antarktika'yı kapsamadığını tamlayan Milan, Antarktika'nın tamamının erimesi biçiminde kükremek düzeyinin 50 metreden bir tomar artış potansiyelinin bulunduğunu kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler