USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bütçeden 67 programa ödenek aktarılacak

TBMM'ye verilen 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi'nde tahsilden güvenliğe, dünya malı yönetiminden sağlığa, tarımdan erişim ve uran programlarına denli aşırı sayıda programa ayrılan ödenekler muhtemelen oldu.

Bütçeden 67 programa ödenek aktarılacak
19-10-2021 14:19
Ankara

AA muhabirinin tekliften icra ettiği derlemeye göre, teklif, makroekonomik istikrarla baş başa sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması, ayrımsız sürede kalkınma planı ve programlarda arsa meydan politika, erek ve önceliklerin, idarelerin izlemsel planları ve başarım ölçütleri ile fayda-maliyet analizleri dikkate alınarak hazırlandı.

2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi ile baş başa başarım köklü program bütçe sistemine geçilmiş olması zımnında müşterek geçmiş devre bütçe istihzar rehberinde şümullü tadilat olmuştu. 2022 bütçesi de ayrımsız yaklaşımla hazırlandı, amme kaynaklarının çalışan kullanımını kolaylaştıracak, şeffaflığı ve aritmetik verebilirliği artıracak program bazlı başarım köklü yapıldı.

Bu kapsamda, merkezi idare bütçesinden 67 program düşüncesince ödenek fiyatları belirlendi.

En erdemli ödeneğin ayrılmış olduğu program 246,6 bilyon lirayla hazne varlıklarının ve yükümlülüklerinin yönetimi olurken, bunu 217 bilyon lirayla içtimai güvenlik, 158,3 bilyon lirayla evcil yönetimlerin güçlendirilmesi, 116,3 bilyon lirayla millî defans ve asayiş programları izledi.

Gelecek sene yoksullukla savaş ve içtimai teavün düşüncesince 52,9 bilyon lira, istihdam düşüncesince 44,6 bilyon lira, pırtı dışı ekonomiyle savaş düşüncesince 2,4 bilyon lira, mali sistemin geliştirilmesi ve sigortacılık düşüncesince 8,8 bilyon lira, lehçe kalkınma düşüncesince 1,2 bilyon lira, amme gelirleri yönetimi düşüncesince 3,6 bilyon lira, kadının giderek güçlenmesi düşüncesince 943 milyon lira, sayım bilimi düşüncesince 495 milyon teklik harcanacak.

Teklife göre, asliye öğrenime 105,8 bilyon lira, ortaöğretime 55 bilyon lira, yükseköğretime 65,5 bilyon lira, engellilerin maşeri yaşama iştirakı ve hususi öğrenime 26,6 bilyon lira, diyanet hizmetleri ve yayılmış diyanet eğitimine 13,8 bilyon teklik ödenek sağlanacak.

Sağlık programlarına müteveccih ödenekler

Gelecek sene tahminî 82 bilyon teklik otama edici esenlik programına ayrılacak. Bununla baş başa koruyan esenlik uygulamalarına 38,9 bilyon lira, bağımlılıkla savaş programına 2,8 bilyon lira, enerjik ve mıhlı ihtiyarlama programına 1,9 bilyon teklik ödenek sağlanacak.

Bu devirde barhana yönetimine 4,5 bilyon lira, sürdürülebilir yöre ve hava değişikliği yönetimine 2,7 bilyon teklik pınar aktarılacak.

Programlar zarfında ekincilik da ön plana çıkarken bu kapsamda 43,1 bilyon teklik ödenek ayrılacak. Kırsal kalkınmaya 7 bilyon lira, arazi ve su kaynaklarının kullanması ve yönetimine 20,9 bilyon lira, ormanların ve tabiat ananın korunması ile sürdürülebilir yönetimine 4,7 bilyon teklik gider yapılacak.

Bununla baş başa erke bildirme güvenliği, verimliliği ve erke endüstrisine müteveccih de 21,3 bilyon teklik ödenek ayrılacak.

Ulaşım ve sahasının gelişimine şişman ödenek

Teklifle sahasının geliştirilmesi, istihsal ve yatırımların desteklenmesi programına 20,9 bilyon lira, araştırma, ihya ve yeniliklere 8,7 bilyon lira, bilim ve iletişime 2 bilyon lira, gök ve havacılığa 673 milyon teklik pınar sağlanacak.

Ticaretin düzenlenmesi, geliştirilmesi ve kolaylaştırılmasına 7 bilyon lira, tüketicinin korunması, mahsul ve hizmetlerin güvenliği ve standardizasyonuna da 3,9 bilyon teklik harcanacak.

Öte yandan, ulaşıma da ehemmiyetli ödenek ayrılacak. Bu kapsamda kişmiri yolu ulaşımına 42,5 bilyon lira, çıpa yolu ulaşımına 40,8 bilyon lira, kükremek yolu ulaşımına 895 milyon lira, toplu taşımacılık, geri hizmet ve sakıncalı dünyalık taşımacılığı programına 577 milyon lira, gidiş geliş güvenliğine 7,4 bilyon teklik ayrılacak.

Sanat ve hars ekonomisi de bütçeden 1,5 bilyon teklik hisse alacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler