USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Bulgaristan'dan Türkiye'deki depremzedelere yardımlar sürüyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerin arkası sıra Bulgaristan'da serbest istidatlı kampanyalar sürerken, ülkenin güneydoğusunda Filibe'de ayrışık teşekkül ve kuruluşlarca yardım toplanıyor.

Bulgaristan'dan Türkiye'deki depremzedelere yardımlar sürüyor
15-02-2023 13:07
Filibe

Merkezi Filibe'de mevcut Bulgar Türk İşadamları Derneği (BULTİŞ) Başkan Yardımcısı Donka Koleva, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, endamsız müddette topladıkları aylı oranda malzemeyi tırla Türkiye'ye gönderdiklerini anlattı.

Koleva, "Bir taraftan dip beraberinde sıkıntı duyarken, öbür taraftan derneğimizin çabaları boşa gitmediği ve amacımıza ulaştığımız düşüncesince alım çalım duyuyorum. Burada çalışkanlık yayınlayan Bulgar ve Türk iş adamlarının çabalarıyla, Filibe şehri ve bölgesindeki halkın yardımıyla yardım haiz bu kamyon Türkiye'de depremden dokunca gören şahıslara ulaşabilecek." dedi.

Türkiye'deki şişman facianın haberini alır almaz, elan önceki dakikalarda teşebbüste bulunmaya değişmeyen verdiklerini aktaran Koleva, "Önce nakdi armağan toplamaya başladık, peşi sıra kişilerin en ehemmiyetli gereksinimleri düşüncesince kayıt biriktirerek bitmeme ettik. Bu kişilerin depremden sonraları berhayat olmak mecburiyetinde kaldıkları koşulları görür görmez kılıç çadır, ısıdam battaniye, giysi eşyaları, bebek bezi, manca ve elan nice materyal topladık.” diyerek konuştu.

Yardım malzemelerinin Türkiye'ye kavuşması düşüncesince tır sağlayıcı BULTİŞ üyesi ve taşımacılık şirket sahibi Murat Güler de "Türkiye'nin başına mevrut vakadan sonra, desteğe gerekseme bulunduğunu duyarlı duymaz elimizdeki hepsi imkanlarımızı seferber ettik, yardım eli uzatmaya değişmeyen verdik. Türk ve Bulgar iş adamlarımız değme daim baş başa sorumluluğumuzu namına getirdik." ifadelerini kullandı.

Filibe'de Müslüman cemaatinin girişimleri

Filibe Müslümanları Encümen Başkanı ve Yeşilay Derneği Başkanı Ahmet Pehlivan, sarsıntı haberinin Bulgaristan'da herkesi aşırı üzdüğünü belirterek, Bölge Müftülüğünde mevcut Filibeli Ahmet Hilmi Kütüphanesi'nde birleşen yardımların geceleyin ezanı saatlerinde buraya mevrut fahri darülfünun öğrencileri kabilinden paketlenip hazırlandıklarını anlattı.

Çok sayıda dini ve budunsal toplumun beraberinde arada yaşamış olduğu kentte hepsi halk, zat imkanları çerçevesinde bağışlarını Bölge Müftülüğünün kütüphanesine getirmeye bitmeme ediyor.

Pehlivan, değme sene kent merkezindeki zamanı Hüdavendigar Cami'de düzenlenen, kentin hepsi budunsal ve dini toplulukların temsilcilerini beraberinde araya getiren "Hoşgörü Kahvesi" toplantısını da bu defa Türkiye'deki depremlerde yaşamını kaybedenlere hürmet duruşuyla başlattı.

Irkçı grupların 2014 senesinde camiyi kundaklama girişimi ardından, 2015'ten itibaren Başmüftülüğün kararıyla değme sene "ayrımcılığa hayır" mesajını verici "Hoşgörü Kahvesi" geleneği sürdürülüyor.

Bulgaristan depremzede evlatları ağırlayacak

Hoşgörü Kahvesi etkinliğine dahil olan kentte çalışkanlık yayınlayan "Zaedno" (Hep Birlikte) Vakfı Başkanı Lalka Zlatanova, depremde velilerini kaybeden çocukları, Bulgaristan'da ikram etmek az daha tedbir yaptıklarını anlattı.

Zlatanova, Bulgaristan'ın Karadeniz sahilindeki beraberinde dinlence merkezinde ana babalarını yitirmiş 350 denli bebek ağırlayıp, onlara ruhsal dayanaklık etmek vermeye amade olduklarını söyledi.

Çocukların tesiste Türkçe mütekellim personelin yardımıyla, yaşadıkları trajedinin şokunu az da olsa kaldırabilmeleri düşüncesince nazarıitibar gösterilecek.

Zlatanova, hem Bulgaristan'dan hem Türkiye'den bebek psikolojisi ve eğitim uzmanlarından, dü ülkenin diplomatik temsilciliklerinden, evlatların buraya ulaştırılması ve ait bürokratik işlemlerin kolaylaştırılması düşüncesince referans ve dayanaklık etmek beklediklerini aktardı.

Yardımların gerisi kesilmiyor

Türkiye'de sarsıntı bölgelerinde istirdat ekipleri yollayan kurumların yetkilileriyle mülaki Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök, toplumsal iletişim araçları paylaşımlarında Bulgaristan'ın ciharıyek yanından yardımların bitmeme ettiğini aktardı.

Sekizkök, depremzedelere ulaştırılmak az daha Bulgaristan'dan gerçekleştirme edilen değme birisi 100 şahsiyet kapasiteye ehil mecmu 10 nüsha şişman askeri çadırın Kahramanmaraş ve Hatay'a gönderildiğini belirtti.

"Tüm destekçilerimize içtenlikle teşekkürname ediyoruz." diyen Sekizkök, bu hafta içre 40 şişman düğün elan irsal edeceklerini de bildirdi.

Bulgar Kızılay Teşkilatı (BÇK) da başlattıkları millî kampanyalar çerçevesinde 240 bin ekü Türkiye'ye, 160 bin ekü da Suriye'deki depremzedelerine ulaştırılacağını duyurdu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler