USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Bulgaristan tarihinde ilk kez bir parti lideri Türk Cumhurbaşkanı adayı

Bulgaristan'da bu alışveriş yapılacak seçimlerde ilk kez parti lideri bir Türk aday, Cumhurbaşkanlığı düşüncesince yarışacak. Mustafa Karadayı, Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin adayı kendisine uğraş verecek.

Bulgaristan tarihinde ilk kez bir parti lideri Türk Cumhurbaşkanı adayı
12-11-2021 19:25

Türkiye'deki Balkan dernekleri, Türkiye'deki Bulgaristan yurttaşı Türklerin oy kullanımı düşüncesince seferber oldu. Türkiye genelinde kurulacak 126 sandıkta 60 binin üstünde soydaşın Bulgaristan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanımı bekleniyor. Okulların kapanması nedeniyle aşırı sayıda Türk vatandaşının da Bulgaristan'a gitmesi bekleniyor.

Bulgaristan tarihinde bir ilk
Bulgaristan piyasa haset yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine odaklandı. Hem yasama kurulu aynı zamanda toy Cumhurbaşkanı seçilecek bu seçimlerde ilk kez bir Türk, parti lideri vasfıyla Cumhurbaşkanı adayı adına seçimlere katılacak. Bulgaristan tarihinde en sonuç 10 sene evvel Şaban Sali isminde bir Türk, biricik başına aday adayı ergin o sene ki seçimlerde nazar boncuğu bir politik partinin desteği olmaksızın 41 bin oy almıştı. Pazar haset yapılacak seçimlerde Mustafa Karadayı, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinin Cumhurbaşkanı adayı adına yarışacak. Bu sene 3. kez intihap görecek bulunan Bulgaristan'da Temmuz ayındaki sonuç seçimlerde 6 milyon 668 bin 540 mukayyet seçmenden 2 milyon 731 bin 225'i oy kullandı. Yüzde 40'lık üzere az bir katılımın olması Pazar haset yapılacak bulunan seçimlerde tepme yurttaş soydaşların sandığa kusursuz gitmesi biçiminde Türk adayın şansını bir kez henüz ortaya çıkardı.

Türkiye'de intihap heyecanı
Seçim heyecanı Türkiye'ye de yansımış durumda. Türkiye'de bu seçimlerde oy istimal hakkına ehil tahminî 350 bin ‘çifte vatandaş' bulunuyor. Türkiye genelinde bu sene oluşturulan 126 sandıkta 60 binin üstünde tepme vatandaşın oy kullanımı bekleniyor. Türkiye'de 14 Kasım Pazar haset sabahleyin 07.00 bakımından Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Manisa, Mersin, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova'da tarz ve ilçelerde çabucak aşırı noktada sandıklar kurulacak. Oy ödeme işlemi 21.00'e genişliğinde bitmeme edecek. Sadece etiket vesikası ile oy kullanılabilecek, sürücü vesikası uygulanan olmayacak. Seçmen sıralamasında ismi çıkmayanlar da etiket belgelerini ibraz ederek oy kullanabilecek. Kayıt yaptırmayanlar Pazar haset kasa başlangıcında bile arzuhâl doldurarak oy verebilecek.

En bir tomar kasa Bursa'da
Türkiye genelinde 19 ilde kurulan 126 sandıktan 30'u Bursa'da bulunuyor. En bir tomar tepme vatandaşın tevakkuf etmiş bulunduğu Bursa'da 25 ile 30 bin arası oy kullanılması bekleniyor. Sandık sayısına gereğince İstanbul 27 sandıkla ikinci, Tekirdağ 18 sandıkla üçüncü, 12 sandıkla İzmir dördüncü tam arazi alıyor. Bu illeri 8 sandıkla Kocaeli, 7 sandıkla Kırklareli, 3'er sandıkla Yalova, Edirne, Manisa, Ankara, 2'şer sandıkla Balıkesir, Çanakkale, Eskişehir ile 1'er sandıkla Sakarya, Antalya, Adana, Aydın ve Bilecik izliyor.

Bursa ve ilçelerinde sandıklar şu okullarda arazi alıyor:
"Nilüfer ilçesi: Görükle/Ali Durmaz Ortaokulu, Görükle/Hazinedaroğlu Özkan İlkokulu, Karaman/Cavit Çağlar Ortaokulu, Minareliçavuş/Alara Ortaokulu,Üçevler/Abdurrahman Vardar İlkokulu, Yüzüncüyıl/Meral-Muammer Ağım Ortaokulu

Osmangazi ilçesi: Altınova/Dr. Ayten Bozkaya İlkokulu, Bağlarbaşı/İnönü Ortaokulu, Demirtaş/Gevher Sönmez İlkokulu, Demirtaş/Üftade İmam Hatip Ortaokulu, Hürriyet/Bulgaristan Konsolosluğu, İstiklal/Şehit Bakımcı Onbaşı Tolga Taşdan İlkokulu, Ovakça/Tarık Şara Anadolu Lisesi, Yenibağlar/Ali Hadi Türkay İlkokulu, Yunuseli/Şahin Yılmaz İlkokulu

Yıldırım ilçesi: Duaçınarı/Mümin Gençoğlu 2 İlkokulu, Demetevler/Şehit Ufuk Bülent Yavuz İlkokulu, Ertuğrulgazi/Ali Rıza Bey İlkokulu, Millet/Mehmet Akif İnan İmam Hatip Lisesi, Yeşilyayla/Yeşilyayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Yunusemre/Kaşgarlı Mahmut Anadolu Lisesi

Kestel/Yenimahalle İlkokulu, İnegöl/Akhisar İlkokulu, Yenice/Perihan Coşkun İlkokulu, Orhangazi/Tuna İlkokulu, Mustafakemalpaşa/Nilüfer Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Karacabey/Şehit Bahadır Tayfur İlkokulu"

İstanbul ve ilçelerindeki sandıklar şu okullarda kurulacak:
"Adalar/Büyükada Kütüphanesi, Arnavutköy/Orfi Çetinkaya Ortaokulu, Haraççı/Mehmet Zeki Obdan İlkokulu, Avcılar/Avcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Bağcılar/Güneşli Ortaokulu, Bahçelievler/Kudret Saraçoğlu İmam Hatip Ortaokulu, Başakşehir/Prof.Dr. Ahad Andican Ortaokulu, Bayrampaşa/Şehit Büyükelçi İsmail Erez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Beşiktaş/Bulgaristan Başkonsolosluğu, Beylikdüzü/İMKB Ortaokulu, Büyükçekmece/Serdar Adıgüzel Ortaokulu, Çatalca/Ferhatpaşa İlkokulu, Esenyurt/Nüzhet Usta İlkokulu, Örnek/Yunusemre İmam Hatip Ortaokulu, Bayrampaşa/75. Yıl Yeşilpınar İlkokulu, Gaziosmanpaşa/Kadri Yörükoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu İmam Hatip Lisesi, Keğıthane/Fındıklı İlkokulu, Kartal/Öğretmen Salih Nafiz Tüzün İlkokulu ve Hasanpaşa İlkokulu, Küçükçekmece/Mareşal Fevzi Çakmak Ortaokulu, Pendik/75.Yıl Mesut Yılmaz İlkokulu, Silivri/Ertuğrulgazi İlkokulu, Sultanbeyli/Şehit Vahit Kaşçıoğlu İmam Hatip Ortaokulu, Sultangazi/Sultançiftliği İlkokulu, Zeytinburnu/Celalettin Gözüsulu İlkokulu"

İzmir ve ilçelerindeki soydaşlar şu okullarda oy kullanacak:
"Aliağa/Atatürk İlkokulu, Bornova/Batıçim İlkokulu ve Gülsefa Kapancıoğlu Anadolu Lisesi, Buca/Şehit Ömer Sarı İlkokulu, Gaziemir/Adnan Menderes İlköğretim Okulu, Menderes Gazipaşa/Gazi İlkokulu, Görece/Mustafa Kemal İlköğretim Okulu, Urla/Esrar Koman Sümen hususi Eğutim Uygulama Okulu"

"Herkes sandığa gitsin bir oy bir oydur"
Türkiye'deki Balkan dernekleri, Türkiye'deki Bulgaristan yurttaşı Türklerin oy kullanımı düşüncesince seferber oldu. Kayıt yaptırmayanların Pazar haset kasa başlangıcında bile arzuhâl doldurarak oy verebileceğini tamlayan BAL-GÖÇ BGF Federasyonu ve BRTK Konfederasyonu Onursal Başkanı Turhan Gençoğlu, "Bu piyasa Bulgaristan'da hem bizlerin, hem çocuklarımızın, aynı zamanda oradaki kardeşlerimizin geleceği açısından aşırı ehemmiyetli bir intihap var. Bulgaristan'da yaşadıkları müddet içinde herhangi bir devir kip bir Bulgaristan yurttaşı bulunan bu kardeşlerimiz maatteessüf tarihe karaca karaltı adına sabık özümleme esnasında bulundukları topraklardan kopartılarak mecburi göçe sunulan bırakıldılar. Bu sebepten dolayı lüzum Bulgaristan'da gerekse yaşadıkları devletlerde nazar boncuğu bası ve bariyer ile karşılaşmadan serbest iradeleri ile seçilmiş ve seçilme hakkına ehil olmaları gerekmektedir. Bizleri silahla dejenere etmeye çalıştılar, başaramadılar! Ekonomik manada dejenere etmeye çalıştılar, başaramadılar! Şimdi de politik yönden dejenere etmeye çalışıyorlar. Ama başaramayacaklar! Biz ½ si orada, ½ si burada yaşayan, et ve keski gibiyiz. Hepimiz bir hep halinde, bölünmeden cereyan ederek, bu seçimlere katılımın sağlanmasını kendimize fariza sayma etmeliyiz.

Gün, bütünlük ve el donanması günüdür. Geçmişteki kırgınlıkları unutarak bütünleşmemiz ve esasen emektar günlerde bulunduğu üzere donanması sağlamamız gerekiyor.

Bir oy bir oydur, anlayışıyla biz çaba ederek piyasa haset iştirakı en erdemli seviyeye taşımalıyız. Bu seçimlere katılınması sonuç adım ehemmiyet bildirme etmektedir. Bu sayede oradaki kardeşlerimizi, bir vakitler bulunduğu üzere bu seçimlerde de koalisyonun iri ortağı adına yönetime taşıyacak oy çoğunluğuna ulaşmalıyız. Yönetimlere eş olabildiğimiz devir içtimai hukuk engelleme nice mesail aşırı henüz emeksiz çözümlenebilecektir.
Bizler aşırı zahmetler çektik lakin aşırı iri işler de başardık. İnşallah el birliğiyle bunu da başaracağız. Ecdad yadigarı Bulgaristan'daki soydaşlarımızı, komşularımızı, akrabalarımızı, dostlarımızı oylarımızla destekleyelim" niteleyerek konuştu.

Mustafa Karadayı kimdir
Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin Genel Başkanı Mustafa Karadayı (51), Sofya'daki Uluslararası Ekonomi Üniversitesi'nden mezun. Üniversite yıllarından bu yana politik faaliyetlerin içinde. 1998-2003 ortada partisinin cahillik kolları başkanlığını yaptı. Bir müddet Bulgaristan Özelleştirme Ajansı'nda çalıştı. 2010 senesinde partinin teşkilatlanmasından mesul umumi sekreteri oldu. 2013'te de mebus seçildi. 2016'da ise partinin umumi başkanı oldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler