USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bu tespihin Türkiye’de eşi benzeri yok, 9 usta 7 ay çalışarak yaptı

Türkiye'nin en elit 9 usta çeşidinden 7 maaş çalışmayla meydana getirilen ve Türkiye'de biricik olma ayrıcalığı haiz 90 santimetrelik tespih görenleri kendine fanatik bırakıyor.

Bu tespihin Türkiye’de eşi benzeri yok, 9 usta 7 ay çalışarak yaptı
06-02-2022 14:12

Tespih sanatçısı ve derlemci Yusuf Ekşioğlu öncülüğünde tasarlanarak Kastamonu'da meydana getirilen tespih görenleri kendine fanatik bırakıyor. Tespihin yapılışı, makbul gereç ve ülkenin elit ustalarının çalışmasıyla Türkiye'de şu anda on paralık edinmek ayrıcalığı haiz tespihin yapımına 2021 Temmuz ayında başladı. 9 elit usta, 7 ay titizce çalıştı. Her ortak habbesi 22x27 milim edinmek kıl payı sistemi ile beraberce yekûn uzunluğu 90 santimetreyi bulan tespih görenleri kendine fanatik bıraktı.

“100 sene sonrada bu tespihi yaparak hatırlanmak istendim”

Uzun zamandır tespihlere ilişki duyduğunu özetleyen tespih sanatçısı ve derlemci Yusuf Ekşioğlu, “6 senedir kadarda kendime saf ıvır zıvır ortak derlem oluşturdum. Gün geçtikçe de bu derlem çoğaldı. Lakin baktığımız devir ve piyasada ustaların çalışmasını gördüğümde her daim ölçün ortak kip üstünden ilerleniyor. Ne yapılabilir sanarak düşündüm ve hakeza ortak plan aklıma geldi. Böyle ortak tespih ortaya koyarsam bundan 100 sene sonrada bu im birinin eline geçtiğinde düşünmek ki 100 sene öncede hakeza ortak düzentileme yapmışlar sanarak anılırız sanarak düşündüm. Bu tespihimizde Türkiye'de önceki el 5 tespih sanatçısı çalıştı ve bunların bütünü de Kültür ve Turizm Bakanlığına ilişkin mevki sanatçısı oluyor. Türkiye'de bu tespihin eşi benzerinin olmadığının en iri sebebi budur, zira Türkiye'de tespih sanatında azami görebileceğiniz 2 yahut 3'tür fakat burada 5 usta ortak arada çalışarak bu yapıtı ortaya koydular” dedi.

“Tespihin imalatında ülkemizin elit 9 ustası çalıştı”

Tespihin ahşap korunum kutusunun ve şövalye denilen kısmının Kastamonulu ustalar kabilinden yapıldığına uyanıklık çekici Ekşioğlu, “Bilindiği kıl payı Kastamonu ormanlarıyla ve ahşap sanatıyla adlı sanlı ortak ildir. Bizde bu hatırayı ve ahşaptaki ustalığımızı tespihimizde keyiflendirmek istedik. Tespihimizde makbul direk cevizin orijin kısmından yapım edilmektedir ve fırınlı cevizdir. Ahşap korunum kutusunda 3 usta, şövalye kısmında da 1 usta edinmek kıl payı yekûn 4 usta çalıştı. Tespih ile beraberce ortak eksiksiz namına ele aldığımızda bu tespihte 9 usta çabucak çalıştı” sanarak konuştu.

“Tespihimiz 33 happeden oluşuyor ve 23 değer al altınla tezyin yapıldı”

Tespihin Temmuz ayında projelendirilmesine başladıklarını ve AR-GE çalışmalarını yaptıklarını özetleyen Yusuf Ekşioğlu, “30 Ağustos tarihinde ise tespihin inşası düşüncesince çalışmalara başladık. Türkiye'de bu biçimde ortak sokum ile önceki meydana getirilen ortak tespih. Tespihimiz 33 happeden oluşuyor. Klasik tür ortak imameye sahip. Üzerinde 23 değer al altınla tezyin yapıldı. Tezhip sanatı bundan hakeza devletimizde unutulmaya beniz tutmuş sanatlardan ortak tanesi. Bu tespihin üstünde de makbul minyatürler ve tezhipler ağız ağıza Selçuklu periyodunu anlatıyor. Aynı biçimde tasarımda Selçuklu'yu anlatıyor. İmame takımının birinde Erzurum'da mevcut tepme minareli medresenin minaresinin uygun motifinin imameye kenarlı halidir. Diğer imamede de ayrımsız biçimde Selçuklu da sahn ağacı namına bildiğimiz örge uygun imameye yansıtıldı. Kitabe dediğimiz bölümde ise Selçuklu bölgesinde gine nice yerde makbul eş çivi kartal emek vermesi yapılmış oldu ve 3 boyutlu namına ağaca nakşedildi. Ortada mevcut imame takımımızda ise Türkiye'de mahdut ustanın meydana getirdiği iç tahliye sanatı, tespihte yapılır bu sanat. Tespih on paralık zerre biçiminde ahşabın içerisi boşaltılarak yapılır ve görüldüğü kıl payı içinde on paralık happe var, alışılagelen koşullarda o happenin oraya girmesi olanaksız fakat Türkiye'deki sanatkar ustalarımız maharetleriyle bu biçimde ortak dizayn yaptılar. Tespihimizin korunum kutusu cevizdir. Ceviz ahşap sanatında ehemmiyetli ortak yere sahiptir. Aynı biçimde şövalyemizde ortak ağacın fosilidir. Yerin altından çıkardığımız ortak fosildir” şeklinde konuştu.

“Ülkemizi tespih ve ahşap sanatında elan elleme özümleme geçirmek istiyoruz”

Türkiye'yi tespih ve ahşap sanatında elan elleme özümleme geçirmek istediklerine ayraç fail Ekşioğlu, şöyleki konuştu: “Gerek tespih tercih edenler ortada ister koleksiyoncular ortada gerekse konuşma toplumunda çok bu tespihimiz ilişki gördü. Nasip olursa yapacağımız elan ayrımlı elan dünkü projelerle kendimiz bunların AR-GE çalışmalarını hazırlamaya başladık. Ülkemizi bu aşamada elan elleme özümleme geçirmek istiyoruz bununla beraber konuşma dalında Türk gençliğinin neler yapabileceğini belirtmek istiyoruz”

Tespihin elleme ortak koleksiyonere gitmesini istek ettiğini kail Ekşioğlu, şunları kaydetti:
“Değerini bilecek birisine gitmesidir. Çünkü bundan 50-60 sene sonraları birisinin eline geçtiğinde sapsağlam ortak biçimde burada görmüş olduğunuz kadar kalmasını istiyoruz. İlk eserimiz bulunduğu düşüncesince elbette ki az buçuk elan da aramızda hissî kelep var. O sebepten dolayı kıymetini bilecek ilkin kıymetini bilecek ortak insana giderse bozukluk olmasın elbette ki de satmayı düşünebiliriz.”

“Tespihin kutusunu ortak koz ağacının orijin kısmından uyguladık”

Tespihin kutusunu ortak koz ağacının orijin kısmından uyguladıklarını ve şövalyesini de topraktan çıkacak ortak müstehase ağacını yeğleme ettiklerini tamlayan Ahşap Ustası Sedat Kütük ise “Kastamonu'da emektar ahşaplardan, emektar yıkılan evlerin ahşaplarından ve köylerde kurumuş koz ağaçlarından ve kurumuş meşe ağaçlarından istihsal yapmaktayız. Birde doğadan ahşap fosiller toplamaktayız. Bu tespih çalışmamızda da tespihin kutusunu ortak koz ağacının orijin kısmından uyguladık. Şövalye yönünü da topraktan çıkacak ortak müstehase ağacından uyguladık. Ortaya elleme ortak düzentileme print sanarak düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Vedat Yunus İkizoğlu

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler