USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bu merkezin Türkiye'de örneği yok

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Patilik Mutlu Sokak Hayvanları Kasabası, fay tedavisinden örümcek atölyelerine derece şümullü bölümleriyle işlev veriyor. Türkiye'ye dayanıklı bulunan merkezde tasarlanan yürüteçler, inmeli hayvanların hayat standardını arttırıyor.

Bu merkezin Türkiye'de örneği yok
01-02-2022 12:59

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi çeşidinden 2014 senesinde oluşturulan Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi, 'Sokak Hayvanları Eylem Planı' kapsamında 2021 senesinde Patilik Mutlu Sokak Hayvanları Kasabası'na dönüştürülürken, bu kapsamda çıkmaz hayvanlarına sunulan hizmetler artırılmıştı. Kırık çıkmış otama alanları, örümcek atölyeleri, ameliyathaneler, ısıtmalı hususi kafesler ve nice bölümüyle birlik teşekküllü şifahane konforunda oluşturulan Patilik Mutlu Sokak Hayvanları Kasabası, Türkiye'ye de kalıp oldu.

Kırık tedavisi yapılıyor

Sokak hayvanları düşüncesince müstelzim topu topu şerait Patilik Mutlu Sokak Hayvanları Kasabası'nda oluşturulurken, fay tedavisi düşüncesince de lüzumlu düzlem hazırlandı. Kırıkların cerrahi tedavisinde içerden yahut haricen belirleme şekilleri yeğleme ediliyor. Titizlikle meydana getirilen tedaviler, Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Bölümünden Prof. Dr. Hakan Salcı öncülüğünde, Büyük Şehrin bilirkişi baytar hekimlerinin katılımıyla gerçekleşiyor. Her hafta Bursa'dan Kocaeli'ye mevrut Salcı, ameliyatlara katılıyor ve baytar hekimlere terbiye veriyor.

"Patilik, Kocaeli'ye seslenme fail müşterek proje"

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Şube Müdürü Muhammed Feyzi Karabıyık, Sokak Hayvanları Geçici Bakımevinin 2014 senesinde açıldığını, henüz sonraları ise Türkiye'ye kalıp olacak projeye dönüştürüldüğünü kaydetti. Bakımevinin kifayetli gelmediğini kail Feyzi Karabıyık, "Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın'ın talimatlarıyla acemi yapılandırmaya geçtik. Çünkü kentin ihtiyaçları, köpeklerin gereksinimleri değişmeye başladı. Bizde bu kapsamda Patilik Mutlu Sokak Hayvanları Kasabası'nı devreye aldık. İçerisinde değişik henüz müşterek departmanların bulunduğu bölümler var. Yürüteç atölyeleri, ameliyathaneler, röntgen alanları, laboratuvar alanları, hayvanların kalmış bulunduğu alttan ısıtmalı kafesler var. Alt bölümlerde de evreler var. Agresif, ayağı olmayan, gözü sıfır ve hayatlarını dışarıda geçiremeyecek hayvanları mihman ettiğimiz alanlar var. Patilik müşterek tane başına buradan ibaret değil. Patilik, Kocaeli'ye seslenme fail müşterek proje. Bunun da arasında eğitimler var. Bizim öz eğitimlerimiz var. Çocuklara hayvanlarla akilane enformasyon derslerimizi vermeyi hedefliyoruz. Muhtarlarımızı, ekol müdürlerimizi, kült görevlilerine bu eğitimleri veriyoruz. Sokakta kapik gördüklerinde neler yapılmalı, neler yapılmamalı bunları anlatıyoruz. Topyekun Kocaeli'ye seslenme fail müşterek proje" dedi.

"Sadece insanoğlu bahtiyar olduğunda site bahtiyar olamaz"

İnsanlarla hayvanat arasındaki bolluk seviyesini yetiştirmek istediklerini kaydeden Karabıyık, "Biz inanıyoruz ki; "Mutlu kent Kocaeli" sloganının altında elden insanoğlu bahtiyar olduğunda kentin bahtiyar olmayacağının farkındayız, hayvanların da bahtiyar olması gerektiğine inanıyoruz" diyerek konuştu.

"Patilik projesinin halihazırda müşterek örneği yok"

Şube Müdürü Muhammed Feyzi Karabıyık, hayvanseverlere çaça yardımları yapıldığını, kentin 55 ayrı noktasında tagaddi noktaları oluşturduklarını da tabir etti. Tahsis edilen dü aracın, kentin topu topu alanlarını gezdiğini, kırsaldan site merkezine derece hizmetçi noktalarına çaça bıraktığını kaydeden Karabıyık, "Hayvanseverler site süresince besliyor, tığ de kırsalda hizmetçi çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2014 senesinde kurduğumuzda bakımevimiz topu topu illere kalıp olmuştu. Patilik projesinin de halihazırda müşterek örneği yok. Hiçbir yerde bu derece topyekun iş uygulanmıyor. Biz hepsini mazmun yapmış olup şehre veriyoruz" biçiminde konuştu.

Yürüteç yapılıyor

Patilik Mutlu Sokak Hayvanları Kasabası'nda oluşturulan atölyelerde hayvanlara müteveccih yürüteçlerin yapıldığını da dile getiren Karabıyık, laflarını şöyleki sürdürdü:
"Yürüteç önleyen arkadaşımız var. Kendisi şahıslara örümcek önleyen birisi. Biz bunu hayvanların hizmetine sunmayı hedefledik. Bize başvuran topu topu vatandaşlara sevap bedeli istemeden, Türkiye'nin değme namına örümcek yolluyoruz. Bizim atölyemiz mevcut ve yürüteçler orada üretiliyor. Atölyemizin içi de döşendi, istem fail her insana bunu veriyoruz. 4 Ekim 2021'de başladık ve hem kediye bununla beraber köpeğe yürüteçler yapıyoruz. Hayvanının avlu standardını yetiştirmek istedik, rahatla müşterek yerden müşterek yere gitmesini hedefledikse. İlk işlemi müşterek kedide uyguladık ve o pisik sonrasında yürüdü. Arka ayaklarında volta sorunu vardı, örümcek ona hikmet otama olanağı sağladı"

"Prof. Dr. Hakan Salcı değme hafta Bursa'dan Kocaeli'ye geliyor"

Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Bölümünden Prof. Dr. Hakan Salcı'nın değme hafta Kocaeli'ye gelerek, terbiye verdiğini ve ameliyatlara katıldığını da vurgulayan Karabıyık, şu ifadeleri kullandı:

"Bende müşterek baytar hekimim. Hocamız bizi de eğitiyor. Kırık ameliyatlarının elbette yapılması gerektiği ile ait bilgiler veriyor. Kendisi fevk düzem müşterek hoca. Kendisine aşırı teşekkürname ediyorum. Bursa'da değme hafta buraya geliyor. Üzerimizde iri emeği var. Ameliyatları da fevk düzey, kendisi de fevk düzem bilgilere sahip. Hocamızın öncülüğünde 40 civarındaki hayvanı fay ameliyatı ile sağlığına kavuşturduk. Hocamız elden fay yada mızrap ameliyatları yapmıyor. Diyafram yırtığından, ur almaya derece dört başı mamur cerrahi operasyonları geçekleşiyor. Kendi süresince açıkça ihtisas ameliyatı üstelik yapabiliyor"

"Çok şanslıyız"

Muhammed Feyzi Karabıyık, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'ın hayvanat dair aşırı alıngan bulunduğunun da altını çizerek, "Bu hizmetlerin yapılabilmesi düşüncesince elden baytar hekimin yada müdürün istemesinin müşterek manası yok. Belediye başkanının da istemesi lazım. Tahir Büyükakın başkanımız bu mevzuda aşırı hassas. Başkanımıza bunu anlattık, hayvanının üzüntüler arasında yattığını ve ona müşterek hal önerisi sunmamız icap ettiğini söyledik. Kendisinden 'Ne gerekiyorsa yapın' yanıtını aldık. Böyle görev değme yerde olmuyor, tığ bu mevzuda aşırı şanslıyız" laflarına ekledi.

Hamza Emin Usta- Cihan Atik
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler