USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Bosna Hersek'te gayrikanuni 'Sırp Cumhuriyeti Günü' kutlaması provokasyonu artırdı

Bosna Hersek'teki Sırplar kabilinden kanun karşıt bulunmasına karşın Banja Luka şehrinde kutlanan "9 Ocak Sırp Cumhuriyeti Günü", ülkede ilkin Boşnaklar peyda etmek gibi Sırp sıfır gayrı vatandaşlara müteveccih provokasyonları artırdı.

Bosna Hersek'te gayrikanuni 'Sırp Cumhuriyeti Günü' kutlaması provokasyonu artırdı
10-01-2022 13:23
Saraybosna

Bosna Hersek'in ilkin Gacko, Foça, Prijedor, Brçko ve Janja edinmek az daha nice şehrinde Boşnak ve Sırp sıfır vatandaşlara müteveccih hakaretler de içeren provokasyonlar yaşandı.

Bosna Hersek'te anayasaya karşıt bulunmasına karşın 'Sırp Cumhuriyeti' haset kutlandı

Bosna Hersek'in Brcko şehrinde lehtar grubu "Sindikat", 8 Ocak Cumartesi gecesi ellerinde meşaleler ile kentin sokaklarını trafiğe kapattı. Grup, Srebrenitsa soykırımına ilişik anıtlara dokunca verdi.

Prijedor şehrinde ise ortak kol vatandaş, harp suçlusu Ratko Mladic'in onuruna şarkılar söyledi.

Bosna Hersek'te anayasaya karşıt bulunmasına karşın 'Sırp Cumhuriyeti' haset kutlandı

Foça'da Mladic'in onuruna bayraklar açıldı.

Gacko'da budunsal gruplar ortada tiksinti ve hoşgörüsüzlüğü kışkırtan ve Müslümanları aşağılayan ifadelerin toprak almış olduğu "Seni sevmiyorum Aliya zira vahşisin" şarkısı hoparlörlerden dinletildi.

Janja'daki Atik camisi uğrunda 6 Ocak Perşembe haset tabanca sesleri duyuldu. Görgü tanıklarına bakılırsa ortak grup, araçlarıyla Bijeljina-Zvornik kişmiri yolu üstünde durarak sabahleyin namazından çıkan Müslümanlara hakaretler etti.

Kutlamalar tepkiyle karşılandı

Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti Başkan Yardımcısı Ramiz Salkic, kutlamalara bağlı icra ettiği açıklamada, "9 Ocak Sırp Cumhuriyeti haset illegaldir. Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi, bugünü yasadışı duyuru etti. Sırp Cumhuriyeti yetkilileri Bosna Hersek Anayasa Mahkemesine ayaklanma içerisindedir. Bosna Hersek Mahkemesi ve Savcılığı ilkin edinmek az daha kâffesi yetkilileri göreve çağırma ediyorum." ifadesini kullandı.

Bosna Demokratik Eylem Partisi (SDA) kurucularından ve Bosna Hersek Parlamentosu saylav bulunan Semsudin Mehmedovic de Facebook hesabında mevzuya bağlı paylaşımda bulundu.

Mehmedovic, "9 Ocak gününü adlandırmak gerektiğine ego de inanıyorum. Ancak 9 Ocak Sırp Cumhuriyeti haset namına değil Bosna Hersek'te soykırımların başladığı gün namına anılmalı. 9 Ocak Bosna Hersek'te genosit haset namına duyuru edilmeli." ifadesini kullandı.

Son günlerde provokatif eylemlerin en aşkın yaşandığı Brçko şehrinin Belediye Başkanı Esed Kadric de AA muhabirine, kentte güvenliğin esbak eyyam kabil arama altında ve düzenlilik güçlerinin görevlerinin başlangıcında bulunduğunu belirtti.

Belli çivi şahısların güya tebrik kartı amacıyla baş döndürücü eylemlere giriştiğini anlatım fail Kadric, "Bu hadisat ve vakaları gerçekleştirenler ağız ağıza ferdî cereyan ediyor. Kentte düzenlilik akıbet seviyededir. Şehirde insanoğlu kredi içerisinde. Tüm yetkililer görevlerini layıkıyla yapıyor." açıklamasında bulundu.

Bu arada toy kutlamalar esnasında Sırp Cumhuriyeti asayiş mensupları, boğaz töreninde Osmanlı Sultanı 1. Murat'ı hançerleyerek martir etmiş olduğu söylenti edilen Sırp soylusu Miloş Obiliç'e ve Ortaçağ'daki Sırp devletinin kurucusu Stefan Nemanya'ya atfen "Obiliç'in şanı için, Nemanyiç'in haçı için" çarpıcı sözleri attı.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Sırp üyesi Milorad Dodik de gayrikanuni kutlamalar esnasında icra ettiği konuşmada, "Yaşasın Sırp Cumhuriyeti, yaşa Sırbistan. Kim ne derse desin, Sırp Cumhuriyeti bizim düşüncesince ortak devlet. Sırplar ülkeleri olmaksızın engellenmeyen olamayacaklar." dedi.

Bosna Hersek'te Banja Luka şehrinde esbak anayasaya karşıt bulunmasına karşın "9 Ocak Sırp Cumhuriyeti" haset kutlamaları yapılmıştı.

Kutlamalara, Dodik'in beraberinde Sırp Cumhuriyeti Başkanı Zeljka Cvijanovic, Sırp Cumhuriyeti emniyetinin 800 mensubu, Sırbistan Meclis Başkanı Ivica Dacic, Sırbistan Başbakanı Ana Brbanic, Rusya Büyükelçisi İgor Kalbuhov ve baş döndürücü sağcı Fransız milletvekilleri müdahale 2 bin 700 insan katılmıştı.

Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi, 2015 senesinde zamanın Devlet Başkanlığı Konseyi üyesi Bakir İzetbegovic'in talebi üstüne "Sırp Cumhuriyeti" gününü "anayasaya aykırı" duyuru etmişti.

Karar üstüne Sırp Cumhuriyeti Halk Meclisi, "9 Ocak Sırp Cumhuriyeti" gününün tanınması düşüncesince 25 Eylül 2016'da halk oylaması düzenlemiş, fakat Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi bu referandumu tanımamış ve bu günün kutlanmasına müteveccih eylemlere haram getirmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler