USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Bosna Hersekli liderler AP'de müşterek araya geldi

Bosna Hersek'in liderleri, Avrupa Parlamentosunun Dış İlişkiler Komitesindeki celsede ortak araya geldi. Bosna Hersek Devlet Başkanlık Konseyi Sırp Üyesi Milorad Dodik'in söylemleri oturuma mühür vurdu.

Bosna Hersekli liderler AP'de müşterek araya geldi
15-03-2022 20:12
Brüksel

Bosna Hersek Devlet Başkanlık Konseyi Hırvat üyesi Zeljko Komsic, Bosna Hersek’in Avrupa yolu ve birlikte getireceği NATO üyeliğinin, ülkenin varlığını bitmeme ettirmesi düşüncesince ehemmiyetli bulunduğunu anlatım etti.

Komsic, “Rusya’nın, Batı Balkanlar ve Bosna Hersek’te derinlemesine süredir bitmeme fail ‘donmuş arbede politikasının’, Ukrayna’da yaşananlardan sonradan alanda düzenlilik düşüncesince ‘tehdit’ adına anlaşılmasının zamanı geldi.” diyerek konuştu.

Bosna Hersek’in 2019’da icra ettiği AB üyelik başvurusunun öneminin altını çizen Komsic, bu belgenin, Bosna Hersek Savaşı'nı sona erdiren Dayton Barış Anlaşması'ndan ahir en ehemmiyetli doküman olma statüsüne eş olduğunu, zamanı ve politik müşterek mahiyet taşıdığını söyledi.

AB üyelik periyodunun Bosna Hersek düşüncesince en güvenli defa bulunduğunu da tamlayan Komsic, “Bosna Hersek bu halde henüz düzenli, demokratik ve kaslı müşterek iklim biçimine gelecektir.” dedi.

Komsic, “Bosna Hersek şu an bulunduğu kabil müşterek iklim adına bitmeme ederse, yurttaşlar düşüncesince katlanılamaz müşterek iklim biçimine gelmeye bitmeme edecek. Devlet kuruluşlarının işlevselliğinin durdurulması ve bloke edilmesi, içerisinden geçtiğimiz güç müşterek süreç. Buna ilişkin esbap yüzünden canlı popülasyon ülkeyi vazgeçme ediyor.” biçiminde konuştu.

Bosna Hersek’te yaşananların Lugansk ve Donetsk’teki bir vaziyete benzetilmesinin alışılagelen olacağının altını çizen Komsic, “Bu gestalt müşterek devletin müşterek apayrı devleti komuta etmek istemesidir ve bu eda agresif müşterek tavırdır.” dedi.

Boşnak lider

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Sefik Dzaferovic de icra ettiği açıklamada, Milorad Dodik’in liderliğinde Sırp Cumhuriyeti’nin Dayton Barış Anlaşması’nı çiğnediğinin altını çizdi.

AB'nin sulh gücüne arttırma askeri göndermesinden sevinme duyduğunu tamlayan Dzaferovic, “Bu etap Bosna Hersek’in güvenliği, istikrarı, Avrupa önünde ilerleyişi ve vatandaşları düşüncesince şişman ehemmiyet bildirme etmektedir.” diyerek konuştu.

Dzaferovic, "Bosna Hersek, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını hızlı kınamaya bitmeme ediyor. Rusya’nın, Batı Balkanlar ve Bosna Hersek’teki tesirinin farkındayız. Bu nedenle yaşanmış olan saldırganlığın durdurulması düşüncesince lüzumlu adımların atılması icap ettiğini savunuyoruz." dedi.

Bosna Hersek’in gayrisıhhi yıldan çok idame eden müşterek politik bunalım içinde bulunduğunu tamlayan Dzaferovic, "Bu krize Sırp Cumhuriyeti tarafının hamleleri illet oldu. Dodik liderliğinde Sırp Cumhuriyeti, Dayton Barış Anlaşması'na açık açık tehditte bulunuyor. İlk adına Bosna Hersek talih kuruluşlarının işlevselliği bloke edildi ve daha sonra Sırp Cumhuriyeti’nde koşut kuruluşlar oluşturulmaya çalışıldı.” ifadesini kullandı.

Dzaferovic, yaşanmış olan bu krizlerin sona ermesi ve ülkenin henüz fonksiyonel müşterek çözüm alması düşüncesince Bosna Hersek’in AB üyelik periyodunun şişman ehemmiyet taşıdığına da özen çekti.

Sırp Liderin söylemleri

Bosna Hersek Devlet Başkanlık Konseyi Sırp Üyesi Milorad Dodik de AP'ye mevkidaşlarıyla polemiğe dönüşmek düşüncesince gelmediğini söylese de konuşmasının şişman bölümünde Dzaferovic'e müteveccih suçlamalarda bulundu.

Anayasal müşterek Bosna Hersek düşüncesince savaşım ettiğini korumak için çaba sarfeden Dodik, AB'ye müteveccih de "Bize dava çıkaracaksanız iane etmeyin." ifadesini kullandı.

Bosna Hersek'i "bitmemiş müşterek iş", "istikrarsız" ve "başından beri bunalım içinde" adına tanımlayan Dodik, Sırp Cumhuriyeti'nin Dayton Anlaşmaları'na ilişkin bulunduğunu öne sürdü.

Dodik, "Sırp Cumhuriyeti'nin Bosna Hersek'ten boşanmak düşüncesince rastgele müşterek planı yok. Bosna Hersek'te anayasal düzenden yanayız ve bu müşterek infirak anlamına gelmiyor." dedi ve "AB'nin Bosna Hersek halklarına illet ayrımlı davrandığını ve anayasal entrika düşüncesince gayretinin illet istikrarı ayırma adına nitelendirildiğini düşkünlük ettiğini" söyledi.

Diğer konuşmacıların kendisinden henüz derinlemesine müddet konuştuğunu tez etmesi hesabına Dodik, Komite Başkanı David McAllister kabilinden ihtar edildi.

Hırvatların durumu

Bosnalı Hırvat politik partilerini özümleme fail Hırvat Demokratik Birliği (HDZ) Başkanı Dragan Covic de Bosna Hersek'in geleceğini AB önünde gördüğünü, AB'nin de bulunan politik krizi aşmada ülkeye dayanaklık etmek vermesi icap ettiğini söyledi.

Covic, "Bosna Hersek'teki Hırvatların, üç müessis halktan bir tanesi olmalarına karşın çıkarlarını Bosna Hersek'te güvende hissetmemeleri bildirme edilemez. Bosna-Hersek'teki Hırvatların politik hakları öteki dü halkın haklarına denktaş tutulmuyor." diyerek konuştu.

Hırvatların anayasal çözümden yana bulunduğunu vurgulayan Covic, "Üç halkın anayasal haklarına müstenit ve Bosna Hersek anayasasına uygun, derinlemesine mütemadi müşterek çözüme ulaşabileceğimize inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler