USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Bosna Hersek'in Boşnak Konsey üyesi Dzaferovic 'Soykırımı inkar yasası'nı değerlendir

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyesi Dzaferovic, soykırımı inkarı suç sayan yasanın AB'nin değerleriyle mevzun olduğunu; Sırp Cumhuriyeti'nin yasayı değişmek değil, ortadan feshetmek istediğini belirterek bunun kabil olamayacağını söyledi.

Bosna Hersek'in Boşnak Konsey üyesi Dzaferovic 'Soykırımı inkar yasası'nı değerlendir
24-12-2021 11:15
Brüksel

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak Üyesi Sefik Dzaferovic, Avrupa Birliği'nin (AB), Sırp entitesinin talebi doğrultusunda, "soykırımı inkar yasasında değişiklik" üstünde çalışmış olduğu iddialarını ve yasanın muhteviyatını, AA muhabirine değerlendirdi.

Sırp Cumhuriyeti yetkililerinin, probleminin bahis konusu yasasının muhteviyatında değil, kanunlaşma biçiminde bulunduğunu söylediklerini aktaran Dzaferovic, "Bosna Hersek'teki bir hale tanıdık bulunan hacısı hocası bunun içtenliksiz müşterek tez bulunduğunu bilir. Bosna Hersek Parlamentosu 10 yıldan aşkın süredir soykırımın inkarını suç sayan yasayı geçirmeye çalışıyor fakat herhangi müşterek defasında yasa, Sırp Cumhuriyeti yetkililerince ve esasta yasanın içeriğine dirlik oldukları düşüncesince engellendi." ifadelerini kullandı.

Dzaferovic, Sırp Cumhuriyeti'nin yasanın içeriğiyle ilişik müşterek sorunları bulunmadığı yönündeki iddiaları üstüne arsıulusal toplumun, bu yasanın Mecliste bildirme edilmesi düşüncesince müşterek teşebbüs başlattığını, Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt'in, parlamentonun ayrımsız yasayı bildirme etmesi biçiminde emektar yasayı art çekeceğini duyurduğunu belirtti.

"Yasa katiyen yürürlükten kaldırılmayacak"

Boşnak lider, "İçerikle ilişik müşterek dava yok ise Sırp Cumhuriyeti milletvekilleri demin Bosna Hersek Parlamentosunda ayrımsız içeriğe erbap müşterek yasa düşüncesince oy kullanmalı. Ancak demin bunu da reddediyorlar ve bu da onların sadece bulunan yasayı yürürlükten dağıtmak istediklerini gösteriyor. Bu katiyen olmayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Yüksek Temsilci Schmidt'in teklifinin, "kurbanlara taşlama eden, suçları inkar fail ve suçluları yücelten dinamit müşterek kampanyaya müşterek tepki" olduğuna ayraç fail Dzaferovic, şöyleki bitmeme etti:

"Unutulmamalıdır ki; Lahey Mahkemesi (Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi), kararlarında tiksinme söylemini suça kez açan etkenlerden bir tanesi kendisine tanımlamıştır. Bu sebeple tiksinme söylemine müteveccih bu çeşit kışkırtmaların önlenmesi, barışı esirgeme açısından akıbet basamak önemlidir. Ayrıca Lahey Mahkemesi ile iş birliği, Dayton Barış Anlaşmaları'nın ayrılmaz müşterek parçasıdır ve Dayton'u bildirme fail herkes, Lahey Mahkemesini bildirme etmiştir."

AB mevzuatıyla da uyumlu

Dzaferovic, soykırımı inkar yasasının zımni kendisine AB'nin tiksinme söylemiyle uğraş direktifleriyle ayrımsız bulunduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

"Yasa, AB Konseyince 2009'da bildirme edilen ve AB değerlerinin soykırım, insanlığa dirlik suçlar, harp suçları ve öbür suçlarla bağdaşmadığını açık açık tamlayan Stockholm Programı ile uyumludur. Son kendisine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararları, soykırımın inkarının 'ifade özgürlüğü' kendisine tanımlanamayacağına hükmetmiştir. Dolayısıyla bu yasaya itiraz edilmesi icap ettiğini yayınlayan tek esbabımucibe yok."

"Mağdurların aşağılanmasına olanak verecek tek düzenlemeyi bildirme etmeyiz"

Bosna Hersek merkezli Srebrenitsa Anneleri ve Soykırım Tanıkları ve Kurbanları Derneğince AA muhabirine meydana getirilen kuma açıklamada, 1 Eylül'den buyana yazılmış basında, elektronik ve toplumsal ağlar ile medyada soykırım inkarına bağlı söylemlerin yüzdelik 80 oranında azaldığının gözlemlendiği belirtildi.

"Bu aşama işe hadim müşterek yasa bozukluk değiştirilsin?" ifadesi beğenilen açıklamada, Bosna Hersek Meclisinin yasaya millî müşterek inam vererek bildirme etmesinde müşterek dava görülmediği fakat gene mağdurların aşağılanmasına olanak verecek tek düzenlemenin bildirme edilmeyeceği vurgulandı.

Soykırımı inkar yasası gerginliği

Dönemin Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Valentin Inzko, 23 Temmuz'da soykırımın inkarını suç sayan müşterek yasa çıkartmıştı.

Başta Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Sırp Üyesi Milorad Dodik iktisap etmek kabilinden ülkedeki dü entiteden bir tanesi bulunan Sırp Cumhuriyeti'nin yetkilileri, yasayı boykot etmeye değişmeyen vermişti.

Dodik'in, 1992-1995'te yaşanmış bulunan mücadelesi sonlandıran Dayton Barış Antlaşması'nın aslına dönülmediği takdirde Sırp Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını anons edeceğini söylemesiyle büyüyen kriz, Bosna Hersek'te baştan harp ihtimallerini bile gündeme getirmişti.

AB'nin, Sırp entitesinin talebi doğrultusunda "soykırımı inkar yasasında değişiklik" üstünde çalışmış olduğu iddiaları, ülkede dünkü müşterek huzursuzluğa kez açmıştı.

AB Komisyonunun genişlemeden mesul sözcülerinden Ana Pisonero ise "Srebrenitsa ve soykırım inkarı mevzusundaki tavrımız nettir. Avrupa'da en esas Avrupa değerleriyle çelişen soykırım inkarına, revizyonizme yahut harp suçlularının yüceltilmesine toprak yoktur." değerlendirmesinde bulunmuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler