USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bosna Hersek’e kamuoyunda destek artıyor

Bosna Hersek Anayasasına karşıt bulunmasına karşın “9 Ocak Sırp Cumhuriyeti” kutlamalarını gerçekleştirilmesi tepkilere defa açtı. Bölgede gerilime defa açan kutlamalara bağlı açıklamalarda mevcut Avukat Devrim Nur Kayabalı “Kesinleşmiş ortak kanun sonucu var ise bunu ba?

Bosna Hersek’e kamuoyunda destek artıyor
21-01-2022 13:07

Bosna Hersek'te sonuç devirde Sırplar ile Boşnaklar görünürde yüklülük baştan tırmanmaya başladı. Sırp Cumhuriyeti Meclisi “9 Ocak Sırp Cumhuriyeti” neticesinde alırken Bosna Hersek Hükümeti şimdi geçmiş de gündeme mevrut bu mevzunun Anayasa Mahkemesi kabilinden değişmez şekilde reddedildiğini hatırlattı. Yasak bulunmasına karşın Banja Luke kentinde Sırplar kabilinden kutlamalar gerçekleştirilmesi tepkilere kez açtı.

Konuyla ilgilendiren izahat da bulunan Avukat Devrim Nur Kayabalı bu durumun arsıulusal hukuka karşıt bulunduğunu belirterek “Son senelerde ilkin enine boyuna gerginleşen düet üçgen ayrımlı dinamiklerde aut ilişkilerimizde çabukluk mevcut. Aslında Boşnaklarla kısaca Bosna Hersek ve Sırbistan görünürde başlamış savaşım acemi başlamış birlikte savaşım değil. Bir çor kabilinden çevrim fasıl esasen seyreden esasen ortaya çıkan birlikte süreçtir. Bunun kökeni 1980'lere derece ilerliyor. Hatta şimdi emektar tarihlere derece gidiyor da diyebiliriz. O devirde özerklikler anons edildikten sonradan birlikte dünyalık bütünlüğü ve bu özerklikle ilgili arazi kavgası başlamıştı. Zamanında Hırvatistan, Boşnaklar, Sırplar görünürde da meydana mevrut birlikte savaşım vardı. Bu mücadelenin şimdi birlikte tomar hunriz birlikte noktaya taşınmaması namına Birleşmiş Milletler ve NATO araya girerek Amerika'da bu üç ulusu birlikte araya getirdi. Burada meydana getirilen Dayton Anlaşmasında bulunan arazi bütünlüğünün yüzdelik 51'ini Boşnaklara verildi. Geri artan yüzdelik 49'luk bölümü ise Sırplara verildi. Sadece kıran şeridinden birlikte önemsiz sektörü beş altı sahiden alanını ise Hırvatistan'a verildi. Zaten Hırvatistan'ın bu aşamada baş döndürücü birlikte tomar birlikte başkaldırı savaşı de yok. Bu paylaşımdan sonradan Sırplar ve Boşnaklar görünürde günümüze derece bitmeme fail çevrim fasıl esasen ivmelenen birlikte arazi savaşı sürmektedir. Şimdi sonuç devirde hareketlenen birlikte gidişat görüyoruz. 9 Ocak 2022 tarihinde Sırplar, 9 Ocak tarihini rastgele sene kişi Cumhuriyet Bayramları şekilde tesit etmek istediklerini söylediler.

Bosna Hersek, buna gönül rahatlığı çıktı. Siz bunu çevrim fasıl az şimdi rastgele sene dile getiriyorsunuz. Böyle birlikte istem sunuyorsunuz. Ancak 2016 senesinde bırakılmış birlikte Anayasa Mahkemesi neticesinde var. Anayasa Mahkemesi 2016 senesinde verdiği kararda der ki; Sırplar o devirde de bire birlikte bayramın ilanını istediler fakat referandumda ret neticesinde çıktı. Konu bizlere geçiş etti ve bunu kılıç Anayasa Mahkemesi şekilde değişmez birlikte değişmeyen aldık. Şimdi arsıulusal hukukta da elbette mukannen birlikte murafaa neticesinde var ise ki Türk yargısında da böyledir. Aynı mevzuyu esasen acemi şartlar oluşmadan gündeme getirmeniz beklenen değil. Bu bakımdan Sırpların bu noktadaki talepleri yerinde değil. Sırpların hakkıyla gayesi Cumhuriyet Bayramı mıdır ve ya ahacık birlikte yerde kaşının üzerinde cezaevi bulunmaktadır mantığıyla ortaya apayrı birlikte nesne boşaltmak mıdır bura tartışılır. Bunu ilerleyici günlerde de göreceğiz” dedi.

"Sırbistan, Türkiye ile ahbaplık ihdas etmek istiyor"
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç'in Ankara'ya icra ettiği ziyaretin önemi de yer veren avukat Kayabalı, Sırbistan'ın sonuç vakitler da Türkiye ile ahbaplık ihdas etmek istediğini belirterek “Cumhurbaşkanı'mızın da birlikte açıklaması ha bununla alakalı. Sırbistan'dan reis bey ziyarete geldi Türkiye ile bulunan ilişkilerini pekiştirmek namına 2 milyonluk ticari hacmimiz 5 milyona ilerlesin, adli ortaklık anlaşmalarını güçlendirelim şeklinde Türkiye'yle açıkça birlikte halde ahbaplık ihdas etmek istediğini anlaşılan etti. Türkiye, zamanı ve anadan görme kökenlerimiz sebebiyle rastgele devir Avrupa'da Bosna'nın yanı sıra olmuştur ve Bosna'yı da desteklemiştir. Savaş ihtimalini baş döndürücü değerlendirmiyorum. Çünkü evren şekilde baş döndürücü çetin birlikte süreçten geçiyoruz. Ne derece çelimli olursak olalım ne derece evren ekonomisini yönetiyor olursak olalım çoğumuz düşüncesince çetin birlikte durumdayız. Şu anda ne Ruslar, ne Türkler, ne ABD Birleşik Devletleri tek kimesne hakeza birlikte savaşın çıkmasını istemez. Dolayısıyla birlikte harp ihtimalini baş döndürücü ön görmüyorum. Ama Sırbistan'ın Türkiye ile arasındaki ilişkileri imar etmek istediği aşikar. Cumhurbaşkanı'mıza meydana getirilen görüşme Cumhurbaşkanı'mız kabilinden editör müspet değerlendirildi. Neden değerlendirilmesin, zira hakeza birlikte halde devletler arasındaki ilişkilerimizi güçlendirmemiz banko şart. Türkiye'yle aramızdaki tecim hacmini ağlarımızı büyütelim deniyor. Sırbistan başkanının ‘Türklerde ne derece efdal birlikte fariza bilinci var. Türkler, ne derece devletlerine milletlerine bağlıdırlar' dedi. Bunların bütünü Sırbistan'ın Türkiye ile benzeyen münasebat ihdas etmek istediğini banko gösteriyor” diyerek konuştu.

"Bosna Hersek'te yaşananlar birlikte harp noktasına gelmeyecektir"
Bosna Hersek'te bu çeşit olayların çevrim fasıl yaşandığını fakat bunun birlikte harp noktasına gelemeyeceğini de tamlayan avukat Kayabalı “Dönem çevrim doğrusu bunlar yaşanıyor fakat birlikte harp noktasına geçiş etmeyeceğini düşünüyorum. Çünkü işlerin o derece kızışması biçiminde araya sadece Türkiye'nin değil, Rusya'nın Amerika'nın ve gayrı Birleşmiş Milletler üyelerinin de karışan şekilde barış kanalıyla çözeceklerini düşünüyorum. Cumhurbaşkanı'mızın da dediği nesne baş döndürücü açık. Cumhurbaşkanımız, görünürde birlikte maslahat olmasın, devletler görünürde dobra münasebat kurulsun der. Her ne derece Sırbistan çevrim fasıl kaşısa da bu mevzuya şu anda birlikte harp ihtimali vermiyorum” dedi.

Volkan Kayalar - Hacer İnci

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler