USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi seçim yasası iddialarına hakkında öfkesine bilge olamadı

Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt, ülkede derinliğine zamandır tartışmalara etken bulunan "seçim yasasını değiştireceği" iddialarıyla ilgilendiren müşterek gazetecinin sorusu hakkında öfkesine bilgili olamadı.

Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi seçim yasası iddialarına hakkında öfkesine bilge olamadı
18-08-2022 17:06
Saraybosna

Schmidt, domestik ortak gazetecinin "Seçim yasasını değiştirecek misiniz?" sorusu üzerinde sinirlenerek, faziletli sesle iddiaların esassız bulunduğunu söyledi.

Christian Schmidt, az daha bağırarak "Öncelikle aşırı kesin kazanmak istiyorum. Saraybosna'da yada ayrıksı ortak yerde tek halde seçim yasasını değiştireceğimi söylemedim. Bu ülkenin siyasetçileri de 15 senedir bu kanunu değiştiremedi." ifadelerini kullandı.

Sorulan soruya ve konuşulanlara "çöp" benzetmesi önleyen Yüksek Temsilci, "Bu sorularınızı lütfen gidin onlara (ülkedeki siyasetçilere) sorun. Onlara neler yaptıklarını sorun. Bosna Hersek'te her insanın birbirini suçlamış olduğu bu vaziyetten sıkıldım." diyerek konuştu.

"Avrupa Birliği'ne revan sefer bu değil"

Ülkede derinliğine süredir bitmeme fail seçim yasası reformunun aylardır ortak neticeye vardırılamadığına dikkati çekici Schmidt, "Arkadaşlar, Avrupa Birliği'ne revan sefer bu değil. Oturmak ve bu mevzuyu bahsetmek zorundasınız." dedi.

Schmidt, laflarını şu halde sürdürdü:

"Bu insanoğlu oy vererek seçtikleri siyasilerin, yakınma etmelerinin haricinde çalışmalarını da doğruluk ediyorlar. Asıl anahtar dava bu. 4 senedir çalışkanlık gösteremeyen Bosna Hersek Federasyonu'nun işlevselleşmesini istiyorum. Bunun düşüncesince çabalıyorum. Ama gine de bazıları bu vaziyetten mutsuz. Ben çökmek düşüncesince bu ülkede değilim, bu yurt düşüncesince çalışıyorum. Burası şahısların yaşamını kaybetmiş olduğu ortak şehir. Politik oyunlar dingildemek düşüncesince burada değiliz. Bu ülkede siyasiler, siyasal oyunlar oynuyorlar ve ego bu vaziyetten sıkıldım."​​​​​​​

Ülkedeki siyasilerin birbirini suçlamaya bitmeme etmelerini katiyen onama etmeyeceğinin altını çizen Schmidt, "Hayır. Oturun, çalışın ve pozitif olun. Eğer birisi kalkıp ülkenin yer bütünlüğünü savunmadığımı söylerse, bunu ferdî ortak taşlama adına onama edeceğim." biçiminde konuştu.

Schmidt'in toy seçim yasası "dayatacağına" müteallik iddialar

Bosna Hersek'te Yüksek ajan Schmidt'in toy seçim yasasını "dayatacağına" müteallik istihbarat çıkmıştı.

Başkent Saraybosna'daki Yüksek Temsilcilik Ofisi'nde (OHR) kendisinden günlerdir muhtemel açıklamayı önleyen Schmidt, kanıt edilmiş olduğu gibi toy seçim yasası dayatmayarak, ülkede 2 Ekim'de yapılacak seçimlerin birlik içinde gerçekleşmesi düşüncesince "şeffaflık paketi" ismi altında uran değişimler getirmişti.

Schmidt, Bosna Hersek vatandaşlarına seslendiğini anlatım ederek, "Burada nice sıkıntı yaşanabiliyor. Bu ülkede ortak numara yada ikinci basamak yurttaş bulunmuyor. Burada üç müessis el (Boşnak, Hırvat, Sırp) var. Bugün engellenmeyen ve adaletli seçim kampanyasını garantileyecek ortak saydamlık paketi sunuyorum. Savaş söylemlerine de katiyen müsaade vermiyorum." demişti.

Siyasi tümen liderlerine seçim yasasındaki anlaşmazlıkları halletmek düşüncesince çağrıda mevcut Schmidt, "Kamuoyu tartışması demokrasinin eğer olmazsa olmazıdır. Bu tartışmayı ortak karara düğümlemek bundan böyle Bosna Hersekli siyasilerin sorumluluğunda. Sonuçlarını bekliyor olacağım." diyerek konuşmuştu.

- Günlerdir tartışılan toy seçim yasası neyi kapsıyordu?

İddiaların krize dönüştüğü Bosna Hersek'teki toy seçim yasasına göre, 2013'teki akıbet kişi sayımı temel alınarak ülkedeki 2 entiteden birisi bulunan Bosna Hersek Federasyonu'ndaki (FBIH) rastgele ortak kantonda ortak budunsal grup, mecmu entite nüfusunun yüzdelik 3'ünün altında ise o kantondan FBIH Halklar Meclisine saylav seçilemeyecekti.

Mevcut halde gelişigüzel 10 kantonun ortak Boşnak, ortak Sırp ve ortak de Hırvat organ emisyon hakkı bulunurken, toy düzenlemeyle ortak kantondaki Boşnak, Sırp yada Hırvat nüfusu yüzdelik 3'ün altında ise o kantondan o budunsal gruba ilişik ajan olmayacaktı.

Hırvatların işine hadim fakat Boşnakların haklarını elinden meydan bu seçim yasasının "dayatılacağı" iddiaları, Boşnakların iri tepkisini toplarken; hükûmet merkezi Saraybosna'da yasaya huzur 3 devir gıcırtı düzenlenmişti.

Bosna Hersek'te seçim yasası reformu talebi

Bosna Hersek'te 1992-1995'te yaşanmış bulunan mücadelesi sonlandıran Dayton Barış Antlaşması gereği ülkede Boşnak, Hırvat ve Sırp üç müessis el bulunuyor.

Cumhurbaşkanlığının birisi Boşnak gayr Hırvat halkından kazanmak gibi dü üyesi, ülkenin dü entitesinden birisi bulunan Bosna Hersek Federasyonu'ndaki yurttaşlar tarafından, üçüncü organ ise Sırp Cumhuriyeti entitesinde canlı yurttaşlar kabilinden seçiliyor.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Hırvat Üyesi Zeljko Komsic'e huzur kaybeden Hırvat Demokrat Birliği Bosna Hersek (HDZ BIH) önderi Dragan Covic, Komsic'in Bosna Hersek Federasyonu'ndaki Boşnakların oylarıyla seçildiğini kanıt ederek ülkede toy ortak seçim yasası reformu talebinde bulunmuştu.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, Avrupa Birliği (AB) delegasyonu eşliğinde başlatılan seçim yasası reformu müzakereleri, Boşnak ve Hırvat partileri ortada uzlaşma sağlanamadığı düşüncesince meyve alınamadan sona ermişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler