USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Borsa İstanbul’da gong katılım endeksleri düşüncesince çaldı

Sürdürülebilirlik ve katılım finansı sahalarında büyümeyi ve verim çeşitliliğini artırmayı hedefleyen Borsa İstanbul'da gong, dakika bakımından 5 katılım endeksinin hesaplanmaya başlaması düşüncesince çaldı.

Borsa İstanbul’da gong katılım endeksleri düşüncesince çaldı
12-11-2021 14:26
İstanbul

Borsa İstanbul AŞ Genel Müdürü Korkmaz Ergun, “Borsa İstanbul olarak, büyümeyi hedeflediğimiz katılım finansı alanında, çağ 5 adet katılım endeksini hesaplamaya başlayarak, kapital piyasalarımızı ihya adına, müşterek hedefimizi şimdi gerçekleştirmiş bulunuyoruz.” dedi.

Sürdürülebilirlik ve katılım finansı sahalarında büyümeyi ve mahsul çeşitliliğini artırmayı hedefleyen Borsa İstanbul'da gong, çağ bakımından 5 katılım endeksinin hesaplanmaya başlaması düşüncesince çaldı.

Gong töreninde mütekellim Borsa İstanbul AŞ Genel Müdürü Korkmaz Ergun, Borsa İstanbul olarak, mevcut kuvvetleriyle çalışarak, şirketleri ve yatırımcıları, kapital sahasının sunmuş bulunduğu imkanlardan şimdi çok yararlandırmak istediklerini belirtti.

Bunun da omuzlarına şişman müşterek günah yüklediğini anlatım fail Ergun, “Bu amaçla, üç başlıkta icmal etmek gerekirse, müşterek taraftan bölüt arzları arttırarak şirketlerimize şimdi çok pınar aktarmaya çalışıyoruz, gayrı taraftan ecnebi yatırımcılarla kurumsal iletişimimizi güçlendirmeye çalışıyoruz, başkaca sunduğumuz mali iş ve ürünleri artırmaya ve çeşitlendirmeye bitmeme ediyoruz.” sanarak konuştu.

Ergun, Borsa İstanbul olarak, büyümeyi hedefledikleri katılım para alanında, çağ 5 adet katılım endeksini hesaplamaya başlayarak, kapital piyasalarını ihya adına, müşterek hedeflerini şimdi gerçekleştirmiş bulunduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Hesaplayacağımız bu dünkü endekslerin üstüne envestisman fonlarının kurulmasını sağlayacağız. Ayrıca, bu endeksleri hamil meydan vadeli muamele sözleşmeleri oluşturacağız. Böylece, talip yatırımcılar katılım finansı kriterlerini sağlayıcı şirketlere doğrudan, talip yatırımcılar ise bu firmaların üstüne kurulan mali ürünlere envestisman yapabileceklerdir. Bu şekilde, borsamızdaki katılım finansı ürünlerinin çeşitliliğini artırmaya bitmeme edeceğiz.”

“Diğer şirketleri de katılım endeksine karışma olmaya çağırma ediyorum”

Ergun, katılım finansı kriterlerini sağlayıcı 165 firmanın isimlerini ayraç ederek, gayrı şirketleri de katılım endeksine karışma olmaya çağırma etti.

Talep fail şirketlere borsa şekilde değme ayrışık desteği vermeye müheyya olduklarını anlatım fail Ergun, laflarını şu halde sürdürdü:

“Diğer taraftan, İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleri ile oluşturduğumuz Borsalar Forumu Genel Sekretaryasını yürütüyoruz. İslam devletleri ile baş başa eş müşterek Şeria endeksi oluşturduk. Bu endekste, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi borsalarda muamele gören firmalar toprak alıyor. Bu endeksin üstüne müşterek envestisman fonu kuruldu. Bu kurulan envestisman fonunun iltihak paylarının ihracına başlandı. İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkeleri, bu fona envestisman hazırlamaya çağırma ediyoruz. Böylece arsıulusal bölgede da katılım finansını ihya amacında ilerlemeye bitmeme ediyoruz. Ayrıca Borsa İstanbul olarak, Dünya Borsalar Federasyonu Yönetim Kurulu’nda toprak alıyoruz. Dünya Borsalar Federasyonu’nun, topu topu ast emek vermek komitelerinde arkadaşlarımız fariza aldılar, burada gayrı borsalar ile baş başa çalışıyoruz. Katılım finansının geliştirilmesi çalışmalarını, Dünya Borsalar Federasyonu gözetiminde de arsıulusal bölgede ilerletmeye bitmeme edeceğiz.”

Bugün hesaplamaya başladıkları 5 katılım endeksinin ortada toprak alan, BIST Sürdürülebilirlik Katılım Endeksine dikkati çekici Ergun, “Böylece hem katılım finansı kriterlerini bununla yanında sürdürebilirlik kriterlerini sağlayıcı şirketleri, değme dü bölgede bire müşterek anda envestisman gerçekleştirmek talip yatırımcılarımıza sunmuş oluyoruz. Yine yeşil icar sertifikaları da bu alandaki en dobra örneklerden biri olacaktır. Borsamızda muamele gören icar sertifikalarının, ihraç gelirine göre, şimdi evvel yüzdelik 5 bulunan hep içerisindeki oranı da yüzdelik 25’lere yükselmiştir.” sanarak konuştu.

Ergun, Cumhurbaşkanlığı’nın 2022 Yıllık Programı’nda, faizsiz finansın güçlendirilmesine müteveccih adımlar çerçevesinde, Borsa İstanbul olarak, İstanbul Finans Merkezi kapsamında, Türkiye’nin faizsiz para merkezlerinden bir tanesi bulunmasına müteveccih çalışmalara bitmeme edeceklerini söyledi.

"Bu endeksler Türk kapital endüstrisi düşüncesince dönüm noktasıdır"

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz de, katılım endeksinin nesiç periyodunun derinliğine ve güç bulunduğunu belirterek, “Bu konudaki çalışmalarımızı 2008 yılından beri sürdürmekteyiz. Katılım esasına duygun yatırımcıların tasarruflarını anahtar rahatlığıyla değerlendirebilmesi ve katılım köklü kapital endüstrisi araçlarına envestisman yapabilmesi yerine muktezi bulunan standartları meydana getirmeye ilgi gösteriyoruz. Bu bölgede şimdi evvel Birliğimiz ve Katılım Bankaları eş inisiyatifi ile yaşama geçirdiğimiz, Borsamızın ise hesaplama tarafında hamil bulunduğu Katılım Endeksleri oluşturmuştuk. Bununla bu arada Birliğimiz çatısı altında çalışan ölçün ve yönetişim çerçevesini peydahlamak yerine kurmuş olduğumuz Merkezi Danışma Kurulumuzun hazırlamış bulunduğu Pay Senedi Standardı ile baş başa bu endekslerin şimdi encam müşterek boyuta taşınması icap ettiğini düşündük. Bu minvalde Borsamız ile baş başa yapmış olduğumuz icraat kararında Katılım Endekslerinin 5 ayrı endeks şekilde Borsamız bünyesine taşınması, sahiplenilmesi ve yayınlanmasını çağ yaşama geçiriyoruz.” dedi.

Akyüz, konuşmasına şu halde bitmeme etti:

“İstanbul Finans Merkezi Projesinin en ehemmiyetli bileşenlerinden birisinin katılım para ekosisteminin geliştirilmesi bulunduğu bu dönemde, katılım köklü kapital piyasalarının gelişimi türkiye ekonomisinin büyüme göstermesine katkıda bulunması ve bu bölgede envestisman karşılayıcı domestik ve ecnebi hazne ve gayrı yatırımcıların ülkemize çekilebilmesi yerine bu çalışmanın sonuç adım dirimlik ciddiyete ehil bulunduğunu söyleyebilirim. Katılım Endekslerinin Borsamız bünyesine taşınması ile baş başa bahis konusu yatırımcılar aktaracakları kaynaklar düşüncesince muktezi bulunan efdal repütasyona, şeffaflığa ve güvenilirliğe ehil müşterek başvuru sağlayabileceklerdir. Bu da şimdi çok katılım köklü yatırımın ülkemize gelmesine ve ekonomimizin gerekseme duyduğu kaynaklara şimdi emeksiz erişmesine fırsat olacaktır.”

Borsa İstanbul’daki gong törenine, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkan Yardımcısı Erhan Çetinkaya ve nice bankanın Genel Müdürleri ile fevk düzem yöneticileri katıldı.

5 dünkü endeks hakkında

Borsa İstanbul'da çağ bakımından hesaplanmaya başlanan endeksler; BIST Katılım 30, BIST Katılım 50, BIST Katılım 100, BIST Katılım Tüm ve BIST Sürdürülebilirlik Katılım Endeksleri'nden oluşuyor.

Katılım endekslerinde toprak takanak şirketleri tespit çalışmalarında Türkiye Katılım Bankaları Birliği içerisinde toprak meydan Danışma Kurulu ile teşrikimesai yapıldı. Çalışmalarda Danışma Kurulu kabilinden açılan “Pay Senedi İhracı ve Alım-Satımı Standardı” (Standart) esasi fiş ve firmaların bu Standarda uygunluğu değerlendirildi.

Borsada muamele gören şirketlerden katılım finansı kapsamındaki standardı sağlayıcı firmalar BIST Katılım Tüm Endeksine alındı. BIST Katılım Tüm Endeksi kapsamında toprak meydan şirketlerden en efdal muamele kütlesi ve fiili dolaşımdaki payların meydan kıymetine ehil olanlardan BIST Katılım 100, BIST Katılım 50, BIST Katılım 30 endeksleri hesaplanacak.

Katılım ve sürdürülebilirlik temalarına baş başa envestisman gerçekleştirmek talip yatırımcılara müteveccih şekilde ise BIST Sürdürülebilirlik Katılım Endeksi hesaplanacak. Endeksin kapsamı, BIST Katılım Tüm ve BIST Sürdürülebilirlik Endeksleri'nin intihap kriterlerini baş başa sağlayıcı firmaların paylarından oluşuyor. Söz konusu kriterleri sağlayıcı firmalar de BIST Sürdürülebilirlik Katılım Endeksi'nde toprak alıyor.

Borsa İstanbul hesaplanmaya başlanacak endeksler ile katılım esaslarına uyarınca envestisman kararlarını verici ferdî yatırımcıların katılım esaslarına makul çalışkanlık yayınlayan firmalar arasından intihap yapabilmesini, firmaların ve yatırımcıların katılım esaslarına müteveccih farkındalıklarının artmasını ve firmaların katılım para sektöründeki fonlama imkanlarından şimdi çok yararlanabilmelerini amaçlıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler