USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

BM Somali Özel Temsilcisi Swan: Acil insanca iane çağrısı yapıyoruz

BM Genel Sekreteri Somali Özel Temsilcisi James Swan, "Somali hükümeti ve Birleşmiş Milletler kabilinden kolektif gösterilen 2022 İnsani Müdahale Planı, Somali düşüncesince kısaca 1,45 bilyon dolarlık insancasına iane çağrısında bulunuyor." dedi.

BM Somali Özel Temsilcisi Swan: Acil insanca iane çağrısı yapıyoruz
17-03-2022 12:10
Antalya

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Somali Özel Temsilcisi ve BM Somali Destek Misyonu (UNSOM) Başkanı James Swan, 2022 İnsani Müdahale Planı ile kuraklığın tesirini artırdığı Somali düşüncesince kısaca 1,45 bilyon dolarlık insanca iane çağrısı yapıldığını ve ülkede intihap döneminin birlikte an evvela tamamlanmasının ehemmiyetli bulunduğunu belirtti.

Antalya'nın Belek Turizm Merkezi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde düzenlenen, Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" bulunduğu Antalya Diplomasi Forumu 2022'ye (ADF) eklenen Swan, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Swan, BM'nin Somali'de odaklandığı nice meydan bulunduğunu belirterek, UNSOM'nin, millî uzlaşmayı desteklemeye idman ve doğacak haftalarda intihap döneminin tamamlanması müdahale siyasal reformları isteklendirme etmekten mesul bulunduğunu söyledi.

Buna ek olarak, Somali'de çalışkanlık yayınlayan İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Dünya Gıda Programı, Gıda ve Tarım Örgütü, UNICEF kabil 20'yi birlikte hayli BM kuruluşunun bulunduğunu dile getiren Swan, bu şirketlerin Somali halkının hem insanca ihtiyaçlarını gidermeye müteveccih çalıştığını hem de ülkenin kalkınma gündemini ilerletmeye dayanak noktası bulunduğunu aktardı.

Swan, Somali'ye tayin edilen Afrika Birliği sulh güçlerini desteklemekle ve ayrımsız vakitte vakıf fonu katkılarıyla Somali düzenlilik güçlerine iane etmekle işyar BM Somali Destek Ofisinin de ülkede fariza yaptığını anlattı.

Somali'deki insanca vaziyetten koyu düşünce duyduklarını dile getiren Swan, şu halde bitmeme etti:

"Somali, vakayiname insanca zorluklarla gönül rahatlığı karşıya kaldı. Şu anda aşırı kırılgan birlikte ortamda hava değişikliğinin etkisiyle gestalt hâlâ da kötüleşiyor. Şu anda Somali'nin kısaca 15 milyon insanının yarısından fazlasının insanca desteğe gereksinimi var. Bu sene ortalamanın altında yağmur ve hasatla peş peşe güzeşte dördüncü sene olacak kabil göründüğünden, başta endişeliyiz.

Birleşmiş Milletler sistemi, Somali'deki insanca faaliyetleri sübvanse buyurmak düşüncesince şimdiden kısaca 60 milyon dolar ve birlikte aceleci gestalt fonu sağladı. Ek kaynakları harekete kılmak düşüncesince başka bağışçı ortaklarla aşırı andıran çalışıyoruz. Ayrıca, Türkiye'nin Somali Büyükelçisi ve başka eş büyükelçiler ile de dek halindeyim. Somali'nin tamamı arsıulusal arkadaşlarının bu insanca aceleci durumun ele alınmasına araştırma görevlisi olacak ek yöntemler bulmaya şişman özen duyduğunu biliyorum."

"Seçimlerin birlikte an evvela ve efdal güvenilirlikle tamamlanması önemli"

Swan, Somali'nin muvazene ve güvenliğinin sağlanması ve korunması düşüncesince kurumsal reformlarda ilerlemenin anahtar rolünün bulunduğunu belirterek, "Buna Somali Anayasasının sonuçlandırılması, millî uyum çabalarının derinleştirilmesi ve kurumsal dokuma dahildir." dedi.

Somali'nin başta akıbet 12 yılda eden kurumların yanında değişik hâlâ fonksiyonel bakanlıklara ve başka yönetsel hizmetlere cemaat olma dair şişman tekâmül kaydettiğini vurgulayan Swan, "Daha birlikte tomar kurumsal dokuma ve siyasal reformun yaşama geçirilmesine gerekseme var." ifadesini kullandı.

Swan, intihap döneminin sonuna yakın Somali'nin nazik birlikte devirde bulunduğunu vurgulayarak, "Bunun birlikte an evvela ve efdal birlikte güvenilirlikle tamamlanması önemlidir. Somali liderlerinin bu siyasal süreci tamamlamaları ve doğacak senelerde Somali halkının esas önceliklerini çabucak ele alacakları işlerine gelişememiş dönmeleri önemlidir." sanarak konuştu.

"Tüm odağın bundan sonradan Somali halkına iane edecek politikalara kaydırılması önemli"

Somali'de krize sefer açan divan seçimlerinin tamamlanamamasına ilişkin, üstünden birlikte sene eski olsa da akıbet devirde sürecin tamamlanmasına müteveccih hazırlıkların hızındaki artışın sevinme donör bulunduğunu kail Swan, Meclis'in yukarı kanadının bitmiş teşrin ayında belirlendiğini fakat "Halk Meclisi" kendisine aşina ast kanadın kısaca yüzdelik 75'inin belirlenebildiğini hatırlattı.

Swan, şu halde bitmeme etti:

"Gelecek haftalarda Halk Meclisi seçiminin de tamamlanmasını umuyoruz. Bunun arkası esna herhangi birlikte dü meclisin sözcülerinin ve ondan sonradan da cumhur reisi tarzı gelecek. Bunun belkili bulunan en çelimsiz müddette ve sonucun güvenilirliği en yukarı kurda olacak halde sonuçlandırılmasının akıbet etap ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyoruz. Siyasete maruz tamamı odağın bundan sonradan Somali halkına iane edecek politikalara ve programlara kaydırılması önemli."

Swan, Somali'nin anayasasını bölmek neredeyse millî uzlaşının derinleşmesi gerektiğinin, bundan sonradan ülkenin kalkınma gündemine odaklanmasının ve şahısların eğitim, sağlık, toplumsal hizmetler kabil aceleci ihtiyaçlarının karşılanmasının rüçhan olması icap ettiğinin altını çizdi.

"Acil insanca iane çağrısı yapıyoruz"

Swan, 2022 İnsani Müdahale Planı ile bağışçılara ülkeye dayanak noktası olma çağrısında bulunduklarını belirterek, "Bağışçılar baştan sona Somali'ye aşırı bonkör davranmışlardır. Onların Somali'de gerekseme sahibi şahıslara iane etmeye müteveccih cömertliklerine güveniyoruz. Somali hükümeti ve Birleşmiş Milletler çeşidinden kolektif piyasaya çıkan 2022 İnsani Müdahale Planı, Somali düşüncesince kısaca 1,45 bilyon dolarlık insanca iane çağrısında bulunuyor." dedi.

Bu bağışların yerinden edilmiş ve aç şahıslara su, tahaffuz ve başka gereksinimler müdahale aceleci avlu kurtarmaya müteveccih dayanak noktası sağlayacağını özetleyen Swan, "Bu nazik vakitte Somali halkına iane buyurmak düşüncesince hâlâ birlikte tomar ulama düşüncesince bu aceleci çağrının altını çiziyoruz." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler