USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

BM Genel Sekreteri Guterres, Ukrayna'nın Odessa Limanı'nda değerlendirmelerde bulundu

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Gelişmekte bulunan devletlerin bu ve gayrı limanlardan besin satın alabilmesi ve kişilerin da bunları alabilmesi düşüncesince iri ve bonkör desteğin tarihi geldi." dedi.

BM Genel Sekreteri Guterres, Ukrayna'nın Odessa Limanı'nda değerlendirmelerde bulundu
19-08-2022 18:04
Ankara

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, yaptırımlara müdahale edilmeyen Rus besin ve gübresinin kürevi pazarlara mâniasız erişiminin önemini vurgulayarak, "Tüm hükümetler ve hususi bu piyasanın bunları tüketicilere sürebilmek düşüncesince teşrikimesai yapması aşırı önemlidir. 2022'de basma eğer olmazsa 2023'te besin olmayabilir. Bu hedefleri gerçekleştirmeye kararlıyım lakin bu tamamı tarafların iş birliğiyle gerçekleşebilir." dedi.

Guterres, Ukrayna’nın Odessa Limanı'nda gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Sözlerine Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov'u selamlayarak süregelen Guterres, ahit tahılın müşterek gemiye yüklendiğine baştan şahit olduğunu, bundan naşi önsezi meşbu hissettiğini belirtti.

Guterres, bunun müşterek şenlik nedeni bulunduğunu lakin ayrımsız sürede harp zımnında limanların yersiz bulunduğunu görmekten naşi de ümitsiz hissettiğini dile getirdi.

Limanın aylarca felce uğradığını ve kürevi müşterek hububat ambarından eleştiri müşterek erişim hattının kesildiğini vurgulayan Guterres, İstanbul'da imzalanan hububat anlaşmasının bunu değiştirdiğini söyledi.

Guterres, "Bir aydan endamsız müddet zarfında Odesa ve öbür Ukrayna limanlarından hububat ve öbür besin malzemeleri aylı 25 sefine ayrıldı." ifadesini kullandı.

Gemilerin 600 bin tondan müşterek tomar buğday, mısır, ayçiçek düşman ve soya fasulyesi kadar besin ürünleri taşıdığını kaydeden Guterres, elan fazlasının da yolda bulunduğunu aktardı.

Guterres, değme geminin ayrımsız sürede müşterek "umut gemisi" olduğuna ayraç ederek, limanda elan müşterek tomar ambarlama dalının açılmasının Ukraynalı çiftçiler düşüncesince müşterek rüya bulunduğunu kaydetti.

BM Genel Sekreteri Guterres, mavera taraftan değme geminin, Karadeniz'e baştan sakıncasız halde açılabilmesinin belkili bulunduğunu bilici "denizciler ve elan serbest denizcilik topluluğu" ve "dünyanın en savunmasız müşterilerini ve ülkeleri" düşüncesince rüya bulunduğunu söyledi.

Dünya İnsani Yardım Günü'nde, kürevi besin krizinin yükünü taşıyanlar düşüncesince elan varlıklı dünyaya ve devletlere "cüzdanlarını ve kalplerini açmaları" çağrısında mevcut Guterres, "Küresel besin piyasalarındaki ceninisakıt fiyatlar, bu fiyatlar domestik besin piyasalarına yansımadığı sürece sağlam müşterek nesne tabir etmez. Kaynaklara aç bulunan müşterek diyar kendini besleyemez. Gelişmekte bulunan devletlerin bu ve öbür limanlardan besin satın alabilmesi ve şahısların da bunları alabilmesi düşüncesince şişman ve bonkör desteğin tarihi geldi." niteleyerek konuştu.

"Gelişmekte bulunan devletlerin finansmana gereksinimi var"

Guterres, "Gelişmekte bulunan devletlerin finansmana gereksinimi var. Borç düzenlemelerine gereksinimleri var. Vatandaşlarına envestisman gerçekleştirmek düşüncesince kaynaklara gereksinimleri var." değerlendirmesinde bulundu.

Herkesin, tamamı dünyanın Ukrayna ve Rus ürünlerine ulaşabilmesi düşüncesince elan fazlasını yapması gerektiğine dikkati çekici Guterres, "Bu emeksiz değil. Bu girişimin tek adımı emeksiz değildi. Kimse güzel müşterek intikal beklemiyordu. Bu anlaşma, birbiriyle kaba müşterek harp şeklinde mevcut dü yan ortada yapıldı. Kapsamı ve ölçeği itibarıyla benzeşim sıfır müşterek durumdu." ifadelerini kullandı.

Birçok bölgede hala yapılması gerekenler bulunduğunu vurgulayan Guterres, elan müşterek tomar Rus ve Ukrayna ürünlerine ulaşımın piyasadaki tutarları düşürmekte ehemmiyetli bulunduğunu dile getirdi.

Guterres, Odessa Limanı'nda gördüklerinin, çözümün hoppadak "görünür kısmı" bulunduğunu belirterek, şu halde bitmeme etti:

"Savunduğumuz öbür ehemmiyetli bölüm ise yaptırımlara müdahale edilmeyen Rus besin ve gübrelerinin kürevi pazarlara mâniasız erişimidir. Tüm hükümetler ve hususi bu piyasanın bunları tüketicilere sürebilmek düşüncesince teşrikimesai yapması aşırı önemlidir. 2022'de basma eğer olmazsa 2023'te besin olmayabilir. Bu hedefleri gerçekleştirmeye kararlıyım lakin bu tamamı tarafların iş birliğiyle gerçekleşebilir."

"Odessa Limanı müşterek simgedir"

Guterres, Odessa Limanı'ndaki ziyaretini, emek harcamaları gözlemlemek, toptan besin güvenliği düşüncesince ölçülü emek harcamaları sübvanse etmek ve piyasayı istikrara duyurmak az daha çabaları tasarruf etmek düşüncesince yaptığını kaydetti.

En savunmasız grupların da refahı düşüncesince çalışmaların sürmesi gerektiğine ayraç fail Guterres, "Bu avlu kurtaran çabaların devamı ve sulh düşüncesince idman az daha tek çabamızı esirgemeyelim." dedi.

Guterres, Odessa'nın hoppadak müşterek liman olmadığını belirterek, "Bu liman, kuma yararımız düşüncesince baş başa emek harcamayı üstlenme ettiğimizde neler yapabileceğimizi yayınlayan müşterek simgedir. Ukrayna halkı, aşırı ateş çekiyor, aşırı müşterek tomar ahiret yolculuğu ve yıkıma tutanak oldu. Bu sebeple sulh özlemek normaldir." dedi.

BM Şartı'na ve arsıulusal hukuka makul sulh çağrısını yineleyen Guterres, bu çağrının Dünya İnsani Yardım Günü'nü kutlamanın da en akla yatkın yolu bulunduğunu kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler