USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

BM Genel Sekreteri Guterres: “Hiçbir şey nükleer silah kullanımını haklı çıkaramaz”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekteri Antonio Guterres, BM Genel Kurul toplantısında icra ettiği konuşmada BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (UNHCR) mucibince sıhhatsiz milyon Ukraynalının şimdiden ülkeyi ayrılma ettiğini açıklayarak, “Hiçbir şey nükleer silah kullanımın

BM Genel Sekreteri Guterres: “Hiçbir şey nükleer silah kullanımını haklı çıkaramaz”
28-02-2022 21:23

Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih saldırıları bitmeme ederken, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu yılgı toplandı. Toplantıda mütekellim BM Genel Sekteri Antonio Guterres, “Ukrayna'daki çatışmalar durmalı. Havadan, karadan ve

denizden ülkenin ciharıyek yanına yayılıyor. Artık durmalı. Rus roket ve iklim bombardımanları kesintisiz Ukrayna şehirlerini vuruyor. Başkent Kiev herhangi bir yönden kuşatıldı” dedi.

Devam fail saldırılar dolayısıyla hükûmet merkezi Kiev'de 3 milyon ferdin güvende olmadığını tabir fail Guterres, “Ukrayna hükümeti, dünya savunmasına alınması düşüncesince nüfusa aşırı sayıda silah dağıttı. UNHCR'ye mucibince sağlıksız milyon Ukraynalı şimdiden dünya sınırlarını aştı” dedi.

Rus saldırılarının iri seviyede Ukrayna'daki askeri tesisleri gaye almış bulunduğu bildirilse de çıplak iskân yerlerinin de ağırbaşlı hasar aldığına değgin emniyetli bilgiye eş olduklarını aktaran Gutteres, “Çocuklar da müdahale edinmek kadar sivillerin vefat etmesiyle sonuçlanan bu küsurat hüküm banko ikrar edilemez” dedi.

“Askerlerin kışlalarına art dönmeleri gerekiyor”

Askerlerin kışlalarına art dönmeleri icap ettiğini vurgulayan Guterres, “Liderlerin sulh dolayısıyla gitmesi gerekiyor. Siviller korunmalıdır. Uluslararası sıcakkanlı ve insanoğlu hakları hukuku korunmalıdır. Ukrayna'nın arsıulusal ikrar görmüş sınırları ortamında egemenliğine, istiklaline ve arazi bütünlüğüne Genel Kurul kararları doğrultusunda hürmet gösterilmelidir” niteleyerek konuştu.

“Hiçbir şey nükleer silah kullanımını haklı çıkaramaz”

Ukrayna düşüncesince bir afet ve ayrımsız sürede gizil namına trajik neticeleri bulunan iri bir diyalekt krizle gönül rahatlığı karşıya olduklarını dile getiren Guterres, “Dün Rus nükleer kuvvetleri faziletli alarma geçirildi. Bu ürpertici bir gelişme. Sadece bir nükleer arbede düşüncesi emeksiz düşünülemez. Hiçbir şey nükleer silah kullanımını haklı çıkaramaz” dedi.

Guterres, Ukrayna'dan mevrut sığınmacıların ve yerinden edilenlerin sayısının herhangi bir dakika arttığına özen çekerek, “Kolayca Avrupa'nın on senelerdir en çirkin insanca ve sığınmacı krizi biçimine gelebilecek bir şeyle gönül rahatlığı karşıyayız” ifadelerini kullanarak, sığınmacıları ikrar fail devletlere şefkati, cömertliği ve dayanışması düşüncesince gönül borçlusu bulunduğunu açıkladı.

Ukrayna'ya insanca yardımın artırılacağını tabir fail Guterres, “Geçen haftaki vakalardan geçmiş güçlü Birleşmiş Milletler, değinme hattının herhangi bir dü tarafında kısaca 3 milyon insana insanca iane sağlıyordu. Birleşmiş Milletler şu anda insanca gereksinimleri kıymetlendirmek ve ilkin kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve engelliler edinmek kadar sığınma ve tahaffuz ilişkin biilaç bulunan aşırı hâlâ bir tomar insana avlu kurtaran desteğin dağıtımını tasarruf etmek düşüncesince 7/24 çalışıyor” dedi.

“Tüm tarafları, insanca iane mensubunun akıntı özgürlüğüne müsaade vermeye çağırıyorum”

Guterres, “Çabalarımızı hızlandırırken, arsıulusal hukuka akıllıca namına BM'nin Ukrayna'daki ait personelin güven ve güvenliğinin korunması, savunmasız bireylere ve topluluklara insanca erişimin güvence dibine alınması aşırı önemlidir. Tüm tarafları, insanca iane mensubunun akıntı özgürlüğüne müsaade ödeme ve insanca yardımın güvenli, çabuk ve mâniasız geçişini teshil yükümlülüklerini adına getirmeye çağırıyorum” dedi.

“Tek esas hal barıştır

İnsani yardımın dirimlik ehemmiyet taşıdığını aktaran Guterres, “Ama bu bir hal değil. Sadece çatışmanın en çirkin etkilerini otama ediyor. Tek esas hal barıştır. Ukrayna'ya müteveccih saldırı, arsıulusal hukuka ve BM Şartı'na dayalı aşırı yönlü düzene düzlük okuyor. Kötüleşen bir çatışmanın mümkün neticelerinden birileri üstünde erişmek güçlü ürkütücüdür. Bölgesel tevettür yükseliyor” dedi.

“Diyalog yolu herhangi bir devir belirgin kalmalı”

Diyalog yolunun herhangi bir devir belirgin kalması icap ettiğini tamlayan Guterres, “İyi oruçlu müzakerelere tahavvül etmek ve kâffesi sorunları barışçıl bir halde ele ikrar etmek düşüncesince katiyen geç değildir. Ukrayna ve Rus delegasyonları ortada şu anda gerçekleşen aracısız görüşmelerin, sadece çatışmayı hemen durdurmakla kalmayıp, ayrımsız sürede diplomatik bir çözüme revan yolu da üreteceğini umuyorum” dedi.

“Sorunları hâlâ da kötüleştirmeye değil çözmeye odaklanmalıyız”

Çatışmaları durdurmaya müteveccih kâffesi barışçıl çabaları kıvançla karşıladıklarını ve desteklediklerini tabir fail Guterres, “Müzakerelere ev sahipliği yapmayı ve kolaylaştırmayı öneri fail devletlere teşekkürname ediyorum. Birleşmiş Milletler bu çeşit çabaları desteklemeye hazırdır. Bu boş boş katabolizma ve insanlığın gönül rahatlığı karşıya bulunduğu esas zorluklardan koskoca bir özen dağıtmadır. Sorunları hâlâ da kötüleştirmeye değil çözmeye odaklanmalıyız. Dünyanın ciharıyek tarafındaki illerde insanoğlu sokaklara dökülüyor ve savaşın sona ermesini istem ediyor. Ukrayna'daki insanoğlu sulh istiyor ve buna gerekseme duyuyor. Rusya'daki kişilerin da anca olduğuna inanıyorum. Şimdi barışa ihtiyacımız var” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler