USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Blinken, Rusya'nın BM İnsan Hakları Konseyinden çıkarılmasını gündeme getirdi

Blinken, Rusya'nın BM İnsan Hakları Konseyinden çıkarılmasını gündeme getirdi
01-03-2022 21:08
Washington DC

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinden çıkarılması icap ettiğini söyledi.

BM İnsan Hakları Konseyinin 49'uncu oturumuna dahil olan Blinken, konuşmasında Rusya’ya yüklendi.

Blinken, Rusya’nın hasbi ve nahak yere yere Ukrayna’ya harp açarak arsıulusal hukuku ihlal ettiğini, arsıulusal sulh ve güvenliğin asliye ilkelerini hiçe saydığını ve müşterek insancasına krize hastalık bulunduğunu belirtti.

Rus saldırılarının okulları, hastaneleri, konutları maksat aldığına ayraç fail Blinken, "Ukrayna genelinde milyonlarca kişiye içmece suyu, donarak ölmemeleri düşüncesince doğal kavara yağı lambası yağı ve yalıtım sağlayıcı ciddi altyapıları namevcut ediyorlar. Sivil otobüsler, otomobiller ve ayrıca ambulanslar bombalandı. Rusya bunu gelişigüzel gündüz Ukrayna genelinde yapıyor." sanarak konuştu.

ABD’li bakan, saldırılarda onlarca sivilin öldürüldüğünü, yüzlerce sivilin de yaralandığını, gayrisıhhi milyondan çok insanoğlunun ülkeyi vazgeçme geçirmek durumunda kaldığını hatırlattı. Blinken, şu şekilde bitmeme etti:

"Başkan Putin, Ukrayna'nın demokratik namına seçme hükümetini devirme hedefinde değerli olursa, insanoğlu hakları ve insancasına krizler hâlâ da kötüleşecek. Rusya'nın Kırım işgalindeki yargısız infazlarına, faili meçhullerine, işkencelerine, hazzı gözaltılarına, budunsal ve dini azınlıklara müteveccih zulümlerine ve muhalifleri zalimane bastırmasına bakın."

Konseyin insanoğlu hakları ihlallerini kapatmak düşüncesince kurulduğuna yer veren Blinken "Korkunç insanoğlu hakları ihlalleri gerçekleştirerek, iri insancasına acılara hastalık namına ayrıksı müşterek BM organ devletini nehiy etmeye etkin müşterek BM organ devletinin bu Konsey'de kalmasına müsaade verilip verilmeyeceği sorulması müstelzim akıllıca müşterek sorudur." ifadelerini kullandı.

Blinken, kurul üyelerine de seslenerek müşterek tarafın kesin sorumluluğunu krizin topu topu taraflarına servet edecek açıklamaların kusur bulunduğunu kaydetti.

Dünyanın nice ülkesinde de insanoğlu hakları ihlalleri bulunduğunu tamlayan Blinken, Çin’in Uygurlara müteveccih uygulamalarına da değindi.

Blinken, "Çin'de hükümet, Sincan'da ağırlıklı namına Müslüman Uygurlara ve gayrı ekalliyet gruplarına erinç genosit ve insanlığa erinç töhmet işlemeye bitmeme ediyor ve (BM İnsan Hakları) Yüksek Komiser'i oradaki durumla ilişik raporunu tehirsiz yayınlamaya çağırıyoruz." sanarak konuştu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler