USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bitkisel istihsal desteklerinden 2021 istihsal yılı düşüncesince intifa koşulları belirlendi

Çiftçilere, 2021 istihsal yılı içre tarımsal üretimde bulunulan ÇKS'de mukayyet tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak motorin ve kemre desteği ödemesi yapılacak.

Bitkisel istihsal desteklerinden 2021 istihsal yılı düşüncesince intifa koşulları belirlendi
08-12-2021 11:36
Ankara

Tarımsal destek sunar kapsamında bu sene yapılacak ödemelere bağlı şerait mahsus oldu.

Tarım ve Orman Bakanlığının, "Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ"i Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tebliğ, 2021 senesinde yapılacak bombus arısı kullanım, fındık düzlük bazlı gelir, anadan görme zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu, güzel tarım uygulamaları, sert organik-organomineral gübre, ıvır zıvır eş işletmesi, motorin ve gübre, uzvi tarım, sertifikalı direk ile fide ve ölçün direk kullanım, sertifikalı direk üretim, sertifikalı ekecek kullanım, Türkiye tarım havzaları istihsal ve destekleme modeline gereğince ayırt ödemesi, oyun bitkileri ve sertifikalı ekecek istihsal destekleri uygulamalarında fariza ilişki kasıntı ve şirketlerin belirlenmesi, tarımsal faaliyette bulunan çiftçilere yapılacak destekleme ödemelerine bağlı kökler ve esasları kapsıyor.

Buna göre, istihsal yılı ortamında Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) yahut Örtüaltı Kayıt Sistemi'ne (ÖKS) mukayyet ve desteklemelerden müstefit kızarmak talip çiftçiler ile istihsal yılı ortamında ÇKS yahut ÖKS'de mukayyet bulunan ve desteklemelerden müstefit kızarmak isteyenler, sertifikalı ekecek tasarruf desteği düşüncesince 19 Ekim 2020, sertifikalı direk ile fide ve ölçün direk tasarruf desteği düşüncesince 21 Nisan 2021, gayrı desteklemeler düşüncesince bugünden itibaren ÇKS ve ÖKS'ye pırtı oldukları il/ilçe müdürlüklerine bizzat yahut kanuni temsilcileri marifetiyle başvuracak.

Bakanlıkça altyapının akıllıca bir vaziyete getirilmesi ve mezuniyet verilmesi yerinde çiftçiler başvurularını e-Devlet kapısı üstünden de yapabilecek. 2021 istihsal yılında, ÇKS'ye pırtı yaptıran çiftçiler motorin ve kemre desteği ve sert organik-organomineral kemre desteğine, ÇKS ve Fındık Kayıt Sistemi'ne (FKS) mukayyet çiftçiler ise fındık düzlük bazlı sağlık desteğine başvurmuş sayılacak.

Başvuru fail çiftçilerin, özlük, arsa ve mahsul bilgilerinde başkalık olması biçiminde ÇKS, ÖKS ve FKS'deki bilgilerini güncellemeleri gerekecek.

Mazot ve kemre desteği

Çiftçilere, 2021 istihsal yılı ortamında tarımsal üretimde bulunulan ÇKS'de mukayyet tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak motorin ve kemre desteği ödemesi yapılacak.

Türkiye tarım havzaları istihsal ve destekleme modeli kapsamında desteklenen baş bezi ayçiçeği, kütlü pamuk, soya, kanola, aspir, dane mısır, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, çeltik, döşenmemiş fasulye, mercimek, nohut, gözyaşı çay, fındık, zeytin, oyun bitkileri, kumpir ve döşenmemiş soğan ürünlerinin haricinde artan gayrı halis muhlis ürünlere, "diğer ürünler" kategorisinde tamlanan oranda motorin ve kemre desteği ödenecek.

Türkiye tarım havzaları istihsal ve destekleme modeli kapsamında desteklenen ürünlerin, tamlanan havzalar haricinde yetiştirilmesi yerinde motorin ve kemre desteği ödemesi yapılmayacak. 2021 istihsal senesinde motorin ve kemre desteğinden istifade etmek istemeyen ÇKS'de mukayyet bulunan çiftçiler, taleplerini il/ilçe müdürlüklerine 31 Aralık'a derece nominal şekilde bildirecekler.

Bir istihsal senesinde ayrımsız arsa üstünde çabucak ortak tomar istihsal yapılması durumunda, hemen ortak istihsal düşüncesince ifa yapılacak.

Fark ödemesi desteğine esasi ürünleri üreten çiftçiler, 2021 istihsal yılına müteallik ÇKS kayıtlarını dane zeytin ve zeytinyağı ayırt ödemesi desteği dünya yardıma naşir ürüne bağlı hasat devri öncesinde yaptırmış olmaları yerinde destekten yararlanacaklar.

Alım satım, mahsul işleme, değerlendirme, ambarlama işlemlerinin belirlenen kökler ve esaslara akıllıca gerçekleşmesi koşuluyla, 2021 senesinde ayırt ödemesi desteğine esasi ürünleri üretenler çiftçiler ile mezun tohumculuk kuruluşu ile kontratlı istihsal fail çiftçiler ayırt ödemesi desteği alabilecekler.

Yeraltı sularının çıtırbom ölçüde ve su kısıtı bulunduğunun Bakanlıkça belirleme edilmiş olduğu havzalarda, 2021 istihsal senesinde ekilen nohut ve yasmık ürünlerine yüzdelik 50 arttırma destek ödemesi yapılacak. Damlama sulamayla sulanan alanlar dünya dane mısıra destekleme ödemesi yapılmayacak.

Desteklemeye naşir ürüne müteveccih borsa altyapısı bulunan il ve ilçelerde borsa tescil beyannamesi ibrazı istenecek. Desteğe husus mahsul düşüncesince Dijital Tarım Pazarı'nda kavil kaydı bulunan çiftçilerden borsa tescil beyannamesi istenmeyecek.

Katı organik-organomineral kemre desteği

Bakanlıktan tescil belgeli bulunan sert organik-organomineral ürünler, sert uzvi tarla organizatör ürünler ile istila kemre ve mayalanma kararı elde edilmiş uzvi gübreler destekleme kapsamında olacak.

Katı organik-organomineral kemre desteğinden istifade etmek istemeyen çiftçiler, taleplerini 31 Aralık'a derece il/ilçe müdürlüklerine nominal şekilde bildirecekler.

ÇKS'ye mukayyet ve tarımsal çalışkanlık meydana getirilen düzlük toplamı 5 dekar yahut altında olan, gözyaşı çay ve fındık ürünleri hariç, açıkta yahut sarık altı ünitelerinde meyve, sebze, bezen bitkisiyle tıbbi ve hoş kokulu nebat yetiştiriciliği fail hak isim çiftçilere, 2021 istihsal senesinde ıvır zıvır eş işletmesi desteği ödemesi yapılacak.

Örtüaltı ünitelerinde meyve, sebze, bezen bitkisiyle tıbbi ve hoş kokulu nebat yetiştiriciliği fail çiftçilerin ÖKS'ye mukayyet olmaları gerekecek.

"Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik" doğrultusunda uzvi tarım yapan, 2021'de hasadı gerçekleştirmiş, ürettiği ürüne şehadetname sıralı çiftçiler, uzvi tarım desteğine başvurabilecekler.

Kategoriler gibi kesinleşmiş başlı ürünlerde, mezun kuruluşlarca 2021 istihsal senesinde ferdî yahut ekip sertifikasyonu seçeneğine gereğince sıralı güzel tarım uygulamaları sertifikasına erbap olanlar güzel tarım uygulamaları desteğinden yararlandırılacaklar.

Yem bitkileri desteği

Bakanlıkça bombus arısı istihsal izni bırakılmış işletmelerden yahut bu işletmelerin bayilerinden, o yıla ilgilendiren istihsal sezonu süresince bombus arı kolonisi satın alarak kullananlara, sömürge başına destekleme ödemesi yapılacak.

Belirtilen havzalarda, 2019'da oyun bitkileri desteğine esasi ürünleri üreten çiftçiler bu kapsamda desteklenecek. Bu havzalarda sertifikalı ekecek kullanarak ekim/dikim fail çiftçiler, ÇKS'ye mukayyet tarım parsellerinde kontratlı şekilde tohumluk üretmiş ve sertifikalandırmış olanlar, diyar ortamında üretilip sertifikalandırılan ve satışı gerçekleşen sertifikalı sınıfında aşılı ve aşısız direk üretenler, bu faaliyetleri nedeniyle desteklerden yararlandırılacaklar.

Belirtilen havzalarda, 2021 senesinde oyun bitkileri desteğine esasi ürünleri üreten çiftçiler destekten yararlanabilecekler.

Destekleme kapsamında değerlendirilecek oyun bitkileri yekûn ekiliş endüstrisi minimum 10 dekar olacak.

Aynı sene ortamında ayrımsız parsele tek salname oyun bitkisi ekilip, hasattan sonraları aşırı salname oyun bitkisi ekildiği ve hasat edilmiş olduğu takdirde, herhangi ortak dü ekiliş de destekleme ödemelerinden faydalanacak.

Geleneksel zeytin bahçesi dalının minimum 5'te 1'inde gerekseme mahsus ağaçlarda gençleştirme budaması yapacağını belirleme ettiren ve 30 Nisan 2022'ye derece bunu meydana getiren çiftçilere budanan düzlük üstünden destekleme ödemesi yapılacak.

"2021 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2022 Yılında Uygulanacak Gübre ve Sertifikalı Tohum Kullanım Desteklerine İlişkin Karar" eki listede arsa düzlük havzalarda, ruhsatlı fındık sahalarında fındık üretimi fail ÇKS ve FKS'ye mukayyet çiftçilere FKS'de mukayyet ruhsatlı fındık endüstrisi büyüklüğü dikkate alınarak fındık düzlük bazlı sağlık desteği ödemesi gerçekleştirilecek.

2021 istihsal senesinde destekleme uygulamalarında teferruatları maruz pırtı sistemlerinde mukayyet olmayanlar, destekleme ödemelerinden faydalanamayacaklar.

Destekleme ödemeleri düşüncesince lüzumlu finansman, "2021 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2022 Yılında Uygulanacak Gübre ve Sertifikalı Tohum Kullanım Desteklerine İlişkin Karar"da tamlanan esaslar çerçevesinde Bakanlık tarımsal destekleme bütçesinden karşılanacak.

Ödemeler, Ziraat Bankasının alakadar şubelerinde henüz geçmiş çiftçiler hesabına oluşturulan yahut açılacak bulunan hesaplara yapılacak.

Tebliğ, 1 Ocak 2021 tarihinden meri peyda etmek kıl payı yürürlüğe girdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler