USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Binaların deprem riskini elan aceleci hesaplayan dünkü yönteme Türk imzası

ODTÜ Yapı ve Deprem Mühendisliği Laboratuvarı'nda geliştirilen ve binaların riskini 1-2 saatte hesaplayarak hem maliyet bununla beraber devir tasarrufu sağlayıcı acemi yöntemin mevzuat değişikliği yapılarak vatandaşların hizmetine sunulması hedefleniyor.

Binaların deprem riskini elan aceleci hesaplayan dünkü yönteme Türk imzası
04-03-2022 14:18
Ankara
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Binaların deprem riskini hâlâ aceleci hesaplayan acemi yönteme Türk imzası

ODTÜ'lü bilgi insanları, binaların deprem riskini 1-2 saatte hesaplayarak hem maliyet bununla beraber devir tasarrufu sağlayıcı acemi formül geliştirdi. Yöntemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca değerlendirilerek mevzuata yansıtılması hedefleniyor.

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yakut, Deprem Haftası zımnında AA muhabirine, Bölümün Yapı Mekaniği Laboratuvarı'nda ölçülü ilmî planlara bağlı açıklamalarda bulundu.

Yakut, laboratuvarda hassaten polat ve demirli beton yapıların deprem davranışına bağlı araştırı ve deneyler yaptıklarını, AR-GE faaliyetleri yürüttüklerini, başkaca Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezinin çalışmalarının da ayrımsız laboratuvarda yürütüldüğünü söyledi.

Üniversitenin laboratuvarlarında hassaten 1992'de meydana mevrut Erzincan depreminden sonradan Türkiye'deki yapılara uygun, şümullü depreme erinç ihya çalışmalarının yürütüldüğünü anımsatan Yakut, burada Avrupa Birliği 6. ve 7. Çerçeve Programları hassaten iktisap geçirmek üzere, NATO'nun da desteklediği katı aşırı arsıulusal projenin yürütüldüğünü aktardı.

1999 Marmara Depremi'nin iklim genelindeki yapıların deprem performansı dair aşırı ehemmiyetli müşterek tesirinin bulunduğunu dile getiren Yakut, seneler ilerledikçe ilmî araştırmalar, teknolojik gelişmeler, yaşanmış bulunan depremlerin tesiri ve elde edilmiş tecrübeler ışığında mevzuatın güncellendiğini anlattı.

Yakut, sonuç çağda ise Türkiye'de yürürlükte bulunan 2 anne deprem yönetmeliği dair ehemmiyetli planların yürütüldüğüne ayraç etti.

Türkiye Deprem Bina Yönetmeliği'nin 2019'da yürürlüğe girdiğini hatırlatan Yakut, AFAD'dan aldıkları plan ile bu yönetmelikteki yöntemlere bağlı doğrulamalar ve gerektiğinde de iyileştirmeler gerçekleştirmek az daha çalıştıklarını tabir etti.

Yakut, hem deneyli bununla beraber çözümlemeli boyutu bulunan Ulusal Deprem Araştırma Programı projesinin 2 senedir sürdüğüne ayraç ederek "Hedefimiz projenin çözümlemeli ve deneyli neticelerini yönetmeliğe yansıtmak." dedi.

Proje kararında ortaya çıkan talimatname fark ve gözden geçirme önerilerinin AFAD'ın bünyesindeki Deprem Yönlendirme Komisyonuna sunulacağını bildiren Yakut, komisyonun neticeleri değerlendirerek mukteza talimatname revizyonuna değişmeyen vereceğini belirtti.

2013'ten bu yana Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında Riskli Yapıların Tespit Edilmesi düşüncesince Esaslar Yönetmeliği çalışmalarının müşterek kısmının biçim içerisinde yürütüldüğünü ve o kapsamda müşterek talimatname hazırlandığını aktaran Yakut, o günden bu yana bitmeme fail revizyonlar, acemi ilaveler, iyileştirmeler ve yönetmeliğin infaz yazılımının geliştirilmesi az daha yönetmeliği müzahir çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

"Geliştirmiş olduğumuz yöntem, aşırı cılız dayanıma eş binaları belirleme etmeye yöneliktir"

Yakut, binaların deprem riskini aceleci ve az maliyetle hesaplamaya müteveccih acemi müşterek formül geliştirdiklerini bildirdi. Yöntemin İstanbul Kartal'da kişi ağırlığı altında çöken bina benzerlerinin aceleci halde belirleme edilmesine müteveccih bulunduğunu tamlayan Yakut şunları kaydetti:

"Projemizde üçüncü revizyonu yapılacak bulunan yönetmeliğe, binaların aceleci müşterek halde risklerinin belirleme edilmesi ve hasarlı binaların risklerinin belirlenmesi düşüncesince geliştirmiş olduğumuz metodlar engelleme edilecek. Bu çalışma, yapının aşırı detaylı ortalık emekleri ile bulunan bilgilerini saptama geçirmek hesabına hâlâ sınırlanmış müşterek ortalık çalışmasıyla birleşen umumi detayları kullanarak aceleci ve hâlâ girintisiz çıkıntısız analizler yaparak yapının aşırı riskli olup olmadığını belirlemeye müteveccih ön belirleme alegori düşünülebilir. Detaylı belirleme formül neticelerini kullanıp aceleci yorum yolunu kalibre ediyoruz. Amacımız ortalık çalışmasını aşırı iri seviyede azaltmak. Yani sahada müşterek bina düşüncesince toplamda 2-3 devir devir harcayacağınıza, bunu 2-3 saatte yapabilir bir duruma geleceksiniz. Belli müşterek bölgedeki aşırı sayıda bina düşüncesince risk tespiti isteniyorsa formül tatbik müşterek halde uygulanabilecektir. Bu yöntemle aşırı çirkin ve aşırı güzel performansa eş bulunan binaları fark geçirmek mümkün."

Geliştirilen acemi yöntemin yönetmeliğe girmesi yerinde talip hane sahiplerinin, ilk önce binasını inceletebileceğini ve peşi sıra elde edeceği neticeye layıkıyla akıntı edebileceğini aktaran Yakut, "Mesela erdemli riskli cılız müşterek yapının detaylı ortalık emek vermesi ve analizi yapılmaksızın, çabucak umumi veriler kullanılarak müşterek neticeye varılabilecek. Bina aşırı çirkin halde değilse hâlâ detaylı emek vermek yapmasını öneriyoruz." sanarak konuştu.

Çok sayıda yapının deprem riskini hesaplamada tekerlek tekerlek yorum yapmanın hem bütçe hem devir açısından külfetli olduğuna ayraç fail Yakut, "Dolayısıyla bunun hesabına geliştirdiğimiz acemi yöntemle hâlâ çabuk, hâlâ hızlı, hâlâ az maliyetle hâlâ aşırı sayıda yapının deprem riski hesaplanabiliyor." ifadesini kullandı.

Kartal'da çöken yapının benzerleri aşırı aceleci belirleme edilebilecek

Türkiye'de kişi ağırlığı altında çöken katı aşırı bina bulunduğunu tamlayan Yakut, "Kartal'da çöken yapının peşi sıra bambaşka binaların da benzeri halde bulunduğu ortaya print ve bu cins binaları da aşırı hâlâ aceleci müşterek halde bakıp belirleme geçirmek gündeme geldi. O amaçla kovulmuş müşterek yöntem. Kullanıcılar da isterse hem hâlâ az bütçe ayırarak hem hâlâ aşırı binaya hâlâ aceleci müşterek halde bakabiliyorlar." açıklamasını yaptı.

Yakut, ODTÜ alegori geliştirdikleri yöntemle ilişik arsıulusal ilmî makalelerini yayımladıklarını dile getirerek "Bu tekniğin yayınlarla beraberce aşırı hâlâ degaje müşterek kitleye de ulaşacağını kestirim ediyoruz. Geliştirdiğimiz yöntemi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına talimatname içre sunduk. Herhangi müşterek karşıtlık eğer olmazsa bu yöntem, yönetmeliğe girecek." sanarak konuştu.

"Geliştirilen yazılım programı resmi alegori kullanılabilecek"

Prof. Dr. Yakut, laboratuvarlarında ODTÜ Öğretim üyesi Prof. Dr. Barış Binici'nin yürüttüğü projede Bakanlığın kişi içerisinde bulunan müşterek yazılım programı geliştirdiklerini de bildirdi. Programın kontrollerinin bitmeme ettiğini aktaran Yakut, "Bakanlık akla yatkın görürse bu izlence da kullanıma açılacak. Bu yazılımla piyasada bulunan ve aşırı münteşir beğenilen birtakım müheyya yazılımların hesabına bulunan yapıların risk tespiti düşüncesince bu yazılım kullanılabilecek." bilgisini verdi.

Yakut, Deprem Haftası zımnında uyarılarda bulunarak ev alınırken taşınmak matlup yapının analizleri, hesapları ve kontrollerinin akıllıcasına yapıldığına bakılması icap ettiğinin ehemmiyetli bulunduğunu kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler