USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Biden’dan Putin’e Ukrayna konusunda 'gerilimi düşür' çağrısı

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Ukrayna'nın doğusunda yaşanmış olan gerilimde tansiyonun düşürülmesi çağrısında bulunurken, Ukrayna'nın işgali yerinde Amerika ve müttefiklerinin saldırıya cevap verece

Biden’dan Putin’e Ukrayna konusunda 'gerilimi düşür' çağrısı
31-12-2021 07:29

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tansiyonun yükselmesine minval açan Ukrayna konusunu ele onama etmek kadar telefon görüşmesi gerçekleştirdi. TSİ 23.35'te başlamış bulunan dostluk tahminî 50 dakika sürdü. İki önderi meyve 1 ayda ikinci defa müşterek araya getiren görüşmeye müteallik Beyaz Saray'dan izah geldi. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki kayıtlı açıklamasında, “Başkan Biden, Rusya'yı Ukrayna ile tansiyonu düşürmeye çağırdı. Biden, Rusya'nın Ukrayna'yı şimdi müşterek tomar karışma etmesi şeklinde Amerika ve müttefiklerinin azimli müşterek halde cevap vereceğini açık açık belirtti” ifadelerini kullandı. Sözcü Psaki, “Biden ayrıca, önümüzdeki senenin başlarında NATO-Rusya Konseyi kanalıyla NATO'da ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nda düet Stratejik İstikrar Diyaloğu ile başlayarak diplomasiye bulunan desteğini dile getirdi. Biden, bu diyaloglarda ehemmiyetli ilerlemenin, tansiyonu arttırmak adına düşürme içre gerçekleşebileceğini yineledi” ifadelerini kullanarak Biden'ın Putin'e Ukrayna probleminin çözümünde diyalog ve diplomatik alternatifleri ayraç ettiğini belirtti.

Kremlin: “ABD, Ukrayna'da hamle silahı konuşlandırma niyetinde değil”

Kremlin Dış Politika Danışmanı, Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuri Uşakov'dan da görüşmeye müteallik izah geldi. Uşakov, toplantıda müşterek çekirdeksel harp ihtimalinin onama edilemezliğinin vurgulandığını tabir ederek, "Başkan Biden'ın dostluk esnasında müşterek çekirdeksel savaşın başlatılamayacağını ve bunun kazananı olamayacağını beş altı defa vurgulaması baş döndürücü önemli. Amerikalılar, Amerika ve Rusya'nın hayattaki en iri çekirdeksel potansiyeli bulunduğunu fikren bundan akıntı ediyorlar" dedi. Liderlerin Avrupa'nın güvenliği ve Ukrayna mevzularını ele aldıklarını hatırlatan Uşakov, "Biden, Rusya ve ABD'nin hem Avrupa'da bununla beraber dünyanın apayrı yerlerinde sulh ve güvenliği terazi çabalarında anahtar müşterek gösteriş oynayabileceğini ve oynaması icap ettiğini vurguladı. Bu dostluk esnasında Amerika çeşidinden mahsus anne nokta, Başkan Biden'ın, ABD'nin Ukrayna'da hamle silahları konuşlandırma niyetinde olmadığını açık açık belirtmesiydi" ifadelerini kullandı. ABD'nin Ukrayna'ya hamle silahları konuşlandırmayacağına müteveccih ifadelerine Vladimir Putin'in cevap verdiğini aktaran Uşakov, "Başkan Putin bu mevzunun Amerikalılara tavsiye edilen ve yapılması planlanan şümullü müzakerelerde masada olması planlanan dosyalardan birisi olacağını kaydetti" dedi.
Uşakov liderlerin dü yurt arasındaki ilişkilere değinmediğini belirterek, "Bu dostluk ağız ağıza asayiş garantileri mevzularına ayrılmıştı. İkili münasebat gündemde arazi almadı. Güvenlik garantileri mevzusundaki müzakerelerin güzel olması şeklinde bunun tabii kendisine belli başlı müşterek normalleşmeye ve ayrıca olasılık de umumi kendisine düet ilişkilerde müşterek iyileşmeye minval açacağı düşüncesi vurgulandı" ifadelerini kullandı.

“Endişelerimiz doğrultusunda konkre meyve bekliyoruz”

Biden ile Putin'in aralarındaki müzakereleri acemi yılda da temdit sonucu aldığını tamlayan Uşakov, "Liderler acemi sene hemen sonra da telefonla temasları temdit konusunda anlaştılar. Taraflar Cenevre'deki görüşmelere ek kendisine müzakereleri öbür yollarla strateji edeceklerini kaydetti. Gerektiğinde birbiriyle enformasyon kuracak ve etüt heyetlerine emirler verecekler" dedi. 10 Ocak'ta yapılması planlanan Rusya- Amerika müzakerelerinden sonraları başkanların dostluk gerçekleştirebileceğini kail Uşakov, "Başkanların hakeza müşterek dostluk planlamaları enine boyuna olasılık dahilinde. O devir değilse apayrı zaman. mühim bulunan başkanların temasları temdit konusunda anlaşmaları. Başkan Putin bu müzakerelere iri ehemmiyet verdiğimizi, fakat müzakerelerin gevezeliğe dönüşmemesi icap ettiğini söyledi. Bu sebeple en önce elden etüt döneminin kendisini beklemiyoruz, endişelerimiz doğrultusunda konkre neticeler bekliyoruz" dedi.
Biden ile Putin arasındaki telefon görüşmesinin, 10 Ocak'ta Amerika ile Rusya ortada Ukrayna konusunda gerçekleştirilecek asayiş görüşmelerini şekillendirmesi bekleniyor.

Erhan Altıparmak
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler