USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Beyaz eşya sahası 2021’de ihracatını yüzdelik 18 artırdı

TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, "TÜRKBESD’e uzuv şirketler yerine sabık yıla mucibince yatırımlarımızı yüzdelik 30’un üstünde ortak miktarda artırmayı planlıyoruz." dedi.

Beyaz eşya sahası 2021’de ihracatını yüzdelik 18 artırdı
26-01-2022 13:18
İstanbul

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Can Dinçer, "TÜRKBESD’e organ şirketler şekilde sabık yıla mucibince yatırımlarımızı yüzdelik 30’un üstünde müşterek miktarda artırmayı planlıyoruz. İhracatın öneminin basamak grado arttığı müşterek devirde sektörümüzün maliyet yükünü azaltacak adımlar ise rakiplik gücümüzü destek olmak yerine önemlice ehemmiyet taşıyor." dedi.

TÜRKBESD, düzenlemiş olduğu online matbuat toplantısında piyasanın 2021 senesinde almış olduğu neticeleri değerlendirdi.

Türkiye’nin önde mevrut beyaz eşya ve ıvır zıvır ev aletleri şirketlerini (Arçelik, Arzum, BSH, Dyson, Electrolux, Haier Europe, Miele, SEB, Silverline ve Vestel) temessül fail TÜRKBESD’in verilerine göre, 2021’de 6 anne üründe beyaz eşya ihracatı sayı bazında 2020’ye nazaran yüzdelik 18 artım gösterdi. TÜRKBESD’e organ şirketlerin Türkiye satışlarının artışı müşterek geçmiş yıla mucibince yüzdelik 9 olurken, mecmu satışlardaki artım yüzdelik 16 şekilde gerçekleşti. Üretimdeki artım payı ise yüzdelik 17’ye ulaştı.

Toplantıda mütekellim TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, "2021 senesinde beyaz eşya satışlarımız müşterek geçmiş yıla mucibince yüzdelik 16 oranında artarak 34 milyon 407 bin 771 adete ulaştı. dışsatım adedimiz 25 milyon 927 bin 342 şekilde gerçekleşti. 2021 senesinde elde ettiğimiz bu sonuçlar, kaba konu fiyatlarındaki artım ve tedbir sıkıntıları üzere olumsuzluklara rağmen, süreci güzel yönettiğimizi gösteriyor." diyerek konuştu.

- "İhracata müteveccih istihsal karşıcı tesislerin doğalgaz ve yalıtım kısıtlamalarından affedilmiş tutulması önemlice önemde"

Dinçer, 2021 senesinde esas girdilerinden plastikte, paslanmaz çelikte ve ambalajda maliyet artışının 2020 yılı ile kıyaslandığında TL bazında dü katın üstünde gerçekleştiğine dikkati çekerek, "Lojistik maliyetlerimiz ise müşterek yılda 4 kattan müşterek tomar arttı. Global yonga krizi dolayısıyla yalıtım komponentlere erişimin zorlaşmasıyla tedbir maliyetlerinde ağır artışlar yaşanıyor. Enerji tutarları da maliyetlerimizi zait müşterek gayrı faktör. Örneğin; Ocak 2022 bakımından elektrikte Ulusal Sanayi Tarifesi’ne yüzdelik 125 bindirim mevrut durumda. 2021 yılında, küsurat istihsal maliyetleri, yonga ve sektörümüzün en ehemmiyetli kaba maddesi bulunan ortam polat realizasyon etmekte yaşanmış bulunan teessürat üzere zorluklara rağmen, çelimli AR-GE’miz ve taraf sanayimiz ile seçenek analizör imal ederek güzel neticeler aldık. Maliyet artışlarının yaşandığı müşterek devirde ihracata müteveccih istihsal karşıcı tesislerin doğalgaz ve yalıtım kısıtlamalarından affedilmiş tutulması ise önemlice önemde, bu hususta bakanlıklarımızın desteklerini dileyiş ediyoruz." biçiminde konuştu.

"Yatırım oranımız yüzdelik 30’dan müşterek tomar artacak"

Sektörün ilkin AR-GE ve uygulayım bilimi dalında ehemmiyetli yatırımlar yaptığını tabir fail Dinçer, "Türkiye’nin en müşterek tomar patente ehil sektörüyüz. 2022 yılının kızgın geçeceği yönündeki öngörülere karşın umudumuzu koruyoruz. TÜRKBESD’e organ şirketler şekilde sabık yıla mucibince yatırımlarımızı yüzdelik 30’un üstünde müşterek miktarda artırmayı planlıyoruz. 480 milyon dolara DOĞRU envestisman planlarımız arttırma istihsal tesisi, sığa artışı, araba parkı yenilenmesi, sayısal dönüşüme müteveccih teknolojik inovasyon, erke verimliliği, yeşil dönüşüme müteveccih mahsul dizaynı ve süreçlerini kapsıyor. dışsatım ivmemiz akıbet 5 yılda elan da kalık durumda. Yıllık dış satım hacmimiz 4,5 bilyon doları aştı. İhracatın öneminin basamak grado arttığı müşterek devirde sektörümüzün maliyet yükünü azaltacak adımlar ise şişman ehemmiyet taşıyor. 2022’de de ihracatımızı artırmaya bitmeme edip, iç pazarda müşterilerimizin mütebeddil isteklerine yanıt vererek güzel müşterek sene geçirmeyi hedefliyoruz."değerlendirmesinde bulundu.

"Kişisel verilerin korunmasına bağlı mevzuat hususi sektörle baş başa şekillendirilmeli"

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Semir Kuseyri ise Türkiye’nin beyaz eşyada faziletli teknolojili istihsal merkezi biçimine getirilmesi hedefine dikkati çekerek bu mevzuda envestisman ihtiyaçlarının belirlenmesi, inovasyon ekosisteminin geliştirilmesi, iş gücü dönüşümü ve türel ast binanın sağlanması icap ettiğini vurguladı.

Kuseyri, türel enfrastrüktür ile ait olarak, "Ülkemizde ferdî verilerin korunmasına bağlı mevzuatın, Avrupa Birliği’nin Genel Veri Koruma Tüzüğü (GDPR) ile uyumunun sağlanması ve bu mevzunun gelecek günlerde müşterek dış satım engeli oluşturmaması düşüncesince ait amme kurumlarımız kabilinden yürütülmekte bulunan icraat düşüncesince müteşekkiriz. Mevzuat uyumunun sağlanması ile baş başa AB gözetiminde GDPR ehliyetli devletler ortada arazi kabul etmek düşüncesince diplomatik istişarenin yürütülmesini ve sürecin hususi piyasanın görüşleriyle baş başa şekillendirilmesini ehemmiyetli görüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Yassı çelikte gümrük vergisi politikası gözden geçirilmeli"

Toplantıda beyaz eşyanın anne getirisi bulunan ortam polat temini ve vergilendirmesi mevzusuna da değinildi. TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz, 2022 başı bakımından meydana getirilen kombinezon ile paslanmaz sac ürünlerinin gümrük vergileri yüzdelik 12’den 8’e düşürülmüş olsa da bu durumun sonuncu kullanıcı sektörlerin problemlerini karşılamakta çıtırbom kaldığını söyledi.

Yavuz, şunları söyledi:

“Ülkemizde hâlâ yapılamayan ve geçtiğimiz senelerde gümrük vergisi uygulanmama sonucu münfail ALUSI nitelik saclarda Gümrük Vergisi’nin yüzdelik 15’e çıkarılması rekabetçiliğimizi akıbet adım negatif etkileyecektir. Ülkemizde ilkin maksut kalitede makul hamam sacın ehliyetli kapasiteye ehil olmaması sayesinde hem fiyatlar aynı zamanda teslimat süreleri akıbet adım negatif etkilenmiştir. Arz-talep uyumsuzluğu ve yerel üretimin ihracata yönelmesi dolayısıyla az elan değme çeyrek faziletli değer artışları ile karşılaştık. Sektörün esas girdilerinden bulunan ortam polat ürünlerinde gümrük vergisi politikasının baştan gözden geçirilmesi ve en azından arz/talep dengesi dosdoğru müşterek seviyeye mevrut genişliğinde kaldırılması ehemmiyet sunma etmektedir."

"Elektrik fiyatlarındaki artışla erke velut mamüllerin önemi elan da arttı"

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Özkadı ise yalıtım fiyatlarındaki artışa yer vererek erke velut mamüllerin aşırı elan ehemmiyetli bir duruma geldiğini vurguladı. Özkadı, “Elektrik fiyatlarında akıbet müşterek aydaki artışlarla baş başa 4 nefis müşterek ailenin maaş sayı farkı masrafı yüzdelik 75 arttı. Enerji velut mamüllerin kullanması artırım sağlanmasına araştırma görevlisi olacaktır. Hanelerde faziletli erke velut ürünlere geçişin hızlandırılması düşüncesince tüketicinin desteklenmesi ve teşvikler sağlanması önemlidir. Enerji verimi faziletli bulunan ürünlerde KDV, ÖTV muafiyeti getirilmesi, taksit sayısının artırılması ve erke sınıfı faziletli mamüllerin satın alımında elan düşüt faizli itimat kullanması üzere destek sunar verilmesinin erke verimliliğin basamak grado ehemmiyet kazanılmış olduğu bu zamanda akıbet adım müfit olacağını düşünüyoruz." diyerek konuştu.

AB’nin toy kompetitif nema stratejisi bulunan Yeşil Mutabakat kapsamındaki gelişmelere de yer veren Özkadı, mevzunun tutum dönüşümü düşüncesince okazyon şekilde görülmesi icap ettiğini belirterek “Bu doğrultuda karbon ruhsuz olma vizyonuyla totaliter müşterek hava değişikliği ve toy müşterek kalkınma politikası geliştirmeliyiz." dedi.

Özkadı, akıbet devirde AB’nin şirketlerin yeşil finansmana erişimleri düşüncesince önemlice olacak Taksonomi düzenlemesini onayladığını belirterek, "İlgili kombinezon hava değişikliği azaltımı ve uzlaşma hedeflerine ehemmiyetli seviyede katkıda mevcut faaliyetlerin transparan müşterek halde değerlendirilmesini hedefleyen fen kriterler içeriyor. Bu bakımdan hava ve mekân kriterleri düşüncesince kesin müşterek sürdürülebilirlik ölçütü sunacak." biçiminde konuştu.

Paris Anlaşması’nın onaylanması sonrasında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kabilinden Türkiye 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi, Türkiye’nin Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisi ve Eylem Planı çalışmalarının başlamasını şişman müşterek kıvançla karşıladıklarını özetleyen Özkadı, İklim Şurası’nın da hava stratejilerimizin belirlenmesine ehemmiyetli ulama sağlayacağına inandıklarını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler