USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Beyaz eşya ihracatı senenin geçmiş 3 ayında yüzdelik 6 arttı

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Can Dinçer, "Yılın geçmiş üç ayında efdal temel tesiri zımnında iç satışlarımız daralırken, ihracatımız mücahede kesmekle baş başa artmaya bitmeme etti." dedi.

Beyaz eşya ihracatı senenin geçmiş 3 ayında yüzdelik 6 arttı
26-04-2022 13:56
İstanbul

TÜRKBESD, 2022 yılının evvel üç ayına değgin ihracat, istihsal ve satı sayıları ile sektördeki gelişimleri düzenlemiş bulunduğu devre içi matbuat toplantısı ile paylaştı. TÜRKBESD verilerine mucibince 2022 yılının evvel çeyreğinde 6 anne verim grubunda iç satı ve dış satım peyda etmek kıl payı bütün satışlar yüzdelik 2, dış satım ise yüzdelik 6 artım gösterdi.

TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, görüşmede meydana getirdiği konuşmada, bu sektörün hassaten salgınla uğraş edilen akıbet dü yılda hem ihracatta hem de iç satışlarda baş döndürücü güzel ortak başarım sergilediğini dile getirdi.

Yılın evvel üç ayında efdal temel tesiri dolayısıyla iç satışların gerilediğini, ihracatın çaba kesmekle beraberce artmaya bitmeme ettiğini anlatım fail Dinçer, "Küresel çapta can alıcı bulunan enflasyon, yanı başımızda ehemmiyetli kaba husus tedarikçisi konumundaki devletlerin karışma bulunduğu harp kabil gelişmeler, ilkin ortam polat peyda etmek kıl payı kaba husus fiyatlarının hâlâ da yükselmesine sebep olarak, ihracatta rakiplik gücümüzü negatif etkiliyor." dedi.

"Yassı çelikte damping önlemi dış satım yitirilmesine defa açabilir"

Türk beyaz eşya alanının üretiminin yüzdelik 75'ini ihraç ettiğini aktaran Can Dinçer, şunları kaydetti:

"Artan navlun maliyetleri, erke ve yer yağı fiyatları, Rusya-Ukrayna mücadelesi metal, polat ve plastik fiyatlarının efdal seyretmesine ve arzda sıkıntılara defa açıyor. Çip tedarikinde bitmeme fail sorun, Rusya-Ukrayna krizi ve hammadde tutarları dolayısıyla güç ortak sene geçiriyoruz. Beyaz eşyanın en ehemmiyetli getirisi bulunan ortam çelikteki rüsum sektörümüz açısından iri düşünce yaratıyor. Türkiye’de imal edilen ortam çelik, kalite, hacim ve hazırlık devamlılığı açısından sektörümüzün ihtiyacına mukamele veremiyor. Bu bölgede himayeci politikaların, hazırlık ve üretimde maliyet artışlarına sebep olarak, enflasyonu da negatif tesir riski bulunuyor."

"Türkiye'de ortam polat üretimi iç pazarın ihtiyacının altında"

TÜRKBESD Başkan Yardımcısı Semir Kuseyri ise Ticaret Bakanlığı’nın 2021 senesinde Avrupa Birliği ve Kore asıllı kimi hamam sac ürünleri düşüncesince başlatmış bulunduğu damping soruşturması kapsamında anti damping vergisini değerlendirdiğini dile getirdi.

Olası önlemlerin, elden beyaz eşya endüstrisi düşüncesince değil bütün imalat sektörleri düşüncesince de esef donör bulunduğunu tamlayan Kuseyri, "Beyaz eşyada istihsal maliyetinin hamam sac fiyatlarındaki yükselişe değgin kendisine yüzdelik 16’ya vasıl oranlarda artacağı hesaplanıyor. Bağımsız ortak araştırmadaki hesaplamalar temel alındığında, girdi maliyetlerindeki yüzdelik 16’lık ortak artış, beyaz eşya sektöründe kestirmece 750 milyon dolarlık dış satım yitirilmesine sebep olabilir. Konu ürünü girdi kendisine üretimde kullanan öbür imalat sektörlerinin kâffesi düşünüldüğünde, ihracattaki bütün kayıpların 4,2-4,9 bilyon doların üstünde olabileceği kestirim ediliyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye polat üreticilerinin 2021 senesinde Almanya’yı geride bırakarak Avrupa’nın en büyük, dünyanın da 7’nci iri kaba polat üreticisi pozisyonuna geldiğine dikkati çekici Semir Kuseyri, şunları söyledi:

"Rusya ve Ukrayna arasındaki harp ve Rusya’ya meri yaptırımlar, Türk asıllı polat ürünlerine ilginin hâlâ da artmasına sebep oldu. Elbette bu müspet ortak gelişme. Öte yandan, vatanımızda imal edilen 11,3 milyon titrem hamam sac üretiminin 2,8 milyon tonu ihraç ediliyor. İç pazarın gereksinimi ise 14 milyon ton. Türkiye’de ortam polat üretimi iç pazarın ihtiyacının altında. Kullanıcı sektörlerin en ehemmiyetli hazırlık kaynaklarından Rusya ve Ukrayna’da yaşanmakta bulunan gerginlik hazırlık kaynaklarının da aceleci ortak biçimde çeşitlendirilmesini mecburi kıldı. Ticaret Bakanlığı’nın soruşturmasına karışma bulunan ülkelerden hazırlık edilen hamam saclar, fevk nitelik sacların da üretimine girdi oluşturuyor. Bu ürünlere müteveccih damping önlemleri elden beyaz eşya endüstrisi düşüncesince değil üretiminde ortam polat kullanan bütün imalat sektörleri düşüncesince yaratacağı beklenen enflasyonist ağırlık açısından düşünce verici."

"Türkiye dünyanın 2. iri istihsal üssü"

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Özkadı ise sunumunda Türk beyaz eşya alanının hayattaki pozisyonuna ve ekonomiye katkılarına değindi.

Sektörün 60 bin aracısız ve 600 bin de bilvasıta kendisine istihdam oluşturduğu dile getiren Özkadı, başkaca Türkiye’nin dünyanın 2. iri istihsal üssü bulunduğunu ve evren beyaz eşya üretiminin yüzdelik 7’sini karşıladığını bildirdi.

Türkiye’nin mecburi kendisine ithal etmiş bulunduğu hamam sacın hazırlık kaynakları kendisince etraflıca bilgiler de veren Özkadı, şunları kaydetti:

“Beyaz eşya üretiminde ağırlıklı kendisine makbul antipatik ve galvaniz saclar, hamam sacın arttırma işlemlerden geçmesi ile üretiliyor. 2021 senesinde iç pazarda ehliyetli oranda üretilmediği düşüncesince mecburi kendisine ithal edilen hamam sacın yüzdelik 36’sı Rusya’dan, yüzdelik 22’si ise Ukrayna’dan hazırlık edildi. İki abuhava arasındaki harp dolayısıyla bu ithalatın olanaksız bir vaziyete gelmesi fiyatlarda baş döndürücü kaba yükselişlere sebep oldu. Geçen sene yüzdelik 50 küsurat eroin fiyatlarında yükseliş bitmeme ediyor. Metal tutarları bu sene hanuman ayından buyana yüzdelik 20’nin üstünde artım gösterdi. Termin süreleri ise 4 ayak tabanı denli çıktı. Çin’in dünyanın en iri beyaz eşya üreticisi olmasını destekleyen en ehemmiyetli unsurlardan birisi bire ortak sürede dünyanın en iri polat üreticisi olması. Özellikle arsıulusal dış satım pazarlarında Çin’e erinç rakiplik edebilmemiz; istihsal kapasitemizi artırmamıza ve gerekseme mahsus ayrımlı kalitelerdeki sacları, en kompetitif biçimde hazırlık edebilmemize bağlı.”

Fatih Özkadı, dış satım karşıcı sektörlerin, girdi ithalatında ihsan avantajlarından yararlanmasını sağlayıcı Dahilde İşleme Rejimi’nin (DİR) ise ortam polat düşüncesince tavsiye edilen ek ihsan yüküne ortak hal olamayacağını laflarına ekledi.

Öte yandan, TÜRKBESD çeşidinden paylaşılan bilgilere göre, mart ayında Türkiye’nin beyaz eşya ihracatı altı anne verim grubunda, ortak esbak senenin mart ayına nazaran yüzdelik 11 artım gösterdi. İhracat, evvel çeyrekte ise skor bazında yüzdelik 6 yükselişle, 6,5 milyon adete ulaştı. Buna mukamele iç satışlar senenin evvel 3 ayında yüzdelik 9 geriledi. 6 anne üründe iç satı ve dış satım peyda etmek kıl payı bütün satışlar ise ortak esbak yıla mucibince yüzdelik 2 artışla 8 milyon 688 bin 496 skor oldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler